مطالعه کنید:

سایه شخصیت

سایه شخصیت چیست؟

آیا می دانید شخصیت ما هم سایه دارد؟ به نظر شما منظور از سایه شخصیت چیست؟ آیا ما سایه های شخصیتی را می بینیم؟ به نظر شما سایه های شخصیتی چه موقع شکل می گیرند؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم؛ بله، شخصیت هم می تواند سایه داشته باشد، ولی برای داشتن یک زندگی بهتر باید از طرد کردن آن ها جلوگیری کنیم. البته برخی افراد معتقدند برای برقراری ارتباط با دیگران، این سایه ها باید شکل بگیرند، ولی متاسفانه طرد شدن سایه های ایجاد شده باعث نمایان شدن پیامدهای منفی خواهد شد.

این موضوع گسترده تر و چالش برانگیزتر از آن چیزی است که تصور می کنید، در واقع جوانب مثبت و منفی آن در کنار یکدیگر، ارزش ها و داشتن آزادی درونی از جمله مواردی هستند که اهمیت کسب اطلاعات در این مورد را بیشتر می کنند. به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف سایه شخصیت بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

سایه شخصیت چیست؟

سایه شخصیت چیست

این اصطلاح اولین بار توسط یک روانشناس به نام “گوستاو یونگ” مطرح شده است. براساس توضیحاتی که ایشان بیان کرده اند، سایه شخصیت؛ آن بخشی از شخصیت است که ما تمایلی به نمایان شدنش نداریم. در واقع ویژگی های شخصیتی که از نظر ما تاریک و منفی هستند و دوست نداریم دیگران از وجود آن ها مطلع شوند را مخفی کرده و سایه تشکیل می دهیم. ویژگی هایی مانند خشم، دروغگویی، خودخواهی، حلیه گری و کینه توزی از جمله مواردی هستند که دوست داریم آن ها را مخفی نگه داریم. تا اینجای مطلبو گرفتین؟

برای اطلاع از کاربرد ماتریس چارچوب بندی بر روی لینک کلیک کنید.

اگر سطحی و ساده به این موضوع نگاه کنیم با خودمان فکر می کنیم طرد کردن این سایه بسیار خوب و پسندیده است زیرا ما را از انجام کارهای اشتباه به خصوص در حق دیگران منع می کند، ولی اصل ماجرا به همین موارد ختم نمی شود و طرد کردن سایه شخصیت، پیامدهای منفی زیادی را به همراه دارد.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

چرا نباید سایه شخصیت را سرکوب کرد؟

چرا نباید سایه شخصیت را سرکوب کرد

همانطور که گفتیم سایه های شخصیتی می توانند برای زندگی ما مزایایی داشته باشند و همواره منفی و مخرب نیستند. برای درک این موضوع باید بپذیرید که شخصیت انسان شکل گرفته از ویژگی های مثبت و خصلت های منفی در کنار یکدیگر است. بنابراین اگر خصلت های منفی را مخفی کنیم، در واقع شخصیت خود را از حالت تعادل خارج کرده ایم. درست است که سایه آن کسی است که دوست نداریم باشیم؛ مثلا دوست نداریم فردی فریبکار باشیم یا مدام خشم خود را ابراز کنیم، ولی به جای مخفی کردنشان بهتر است آن ها را کنترل کنیم. از جمله دلایلی که به واسطه وجود آن ها نباید سایه های شخصیتی را سرکوب کنیم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • توجه داشته باشید هر چقدر خصلت های منفی را پنهان کنید، آن ها تقویت شده و به اصطلاح وحشی می شوند. به همین علت بیان کردیم به جای مخفی کردنشان باید آن ها را کنترل کنید. باید بین ویژگی های مثبت شخصیتی و خصلت های منفی، تعادل برقرار کنید و خودِ واقعیتان را نشان دهید. اوه اوه عجب نکته ای بود!
  • دلیل دیگری که برای سرکوب نکردن سایه شخصیت وجود دارد؛ بهره مندی از مزایای مثبت آن مانند ایجاد شور و اشتیاق کودکانه است. شاید شما هم جزء آن دسته از افرادی باشید که دوست ندارید در سنین جوانی یا میانسالی، رفتارهایی کودکانه داشته باشید، ولی گاهی اوقات بروز چنین رفتارهایی باعث تقویت حس نشاط و سرزندگی می شود.

برای اطلاع از مفهوم پویایی مارپیچی بر روی لینک کلیک کنید.

انواع سایه های شخصیتی

شاید با خواندن این عنوان تصور کنید سایه های شخصیتی انواع مختلفی مانند مثبت و منفی، سفید و روشن، درونی و بیرونی و موارد این چنینی دارند. در حالی که منظور از انواع سایه شخصیت؛ احساسی است که شما تجربه می کنید. برای مثال زمانی که به خودتان می گویید؛ من لیاقت ندارم، من ارزشمند نیستم، من خوب نیستم، من توانایی انجام هیچ کاری را ندارم و غیره، در واقع سایه شخصیت با شما صحبت می کند. در این شرایط باید به او توجه کرده و ثابت کنید؛ برخلاف آن چیزی هستید که سایه به شما می گوید. دیدی چی شد؟

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

شناخت سایه شخصیت

شناخت سایه شخصیت

با توجه به توضیحات گفته شده، یکی از مهم ترین سوالاتی که مطرح می شود؛ چگونگی شناختن سایه های شخصیتی است. به نظر شما چه طور می توانیم سایه شخصیت خود را شناسایی کنیم؟ بدون شک سایه هر کسی می تواند با سایه دیگران متفاوت باشد، بنابراین هر فردی باید سایه خود را به صورت مجزا شناسایی کند. برای انجام این کار باید تعدادی سوال از خودتان بپرسید و پاسخ آن ها را یادداشت و بررسی کنید. از جمله این سوالات می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • بزرگترین دروغی که به دیگران گفته ام، کدام است؟
  • از چه چیز بیشتر می ترسم؟
  • می ترسم دیگران چه موضوعی را در مورد من متوجه شوند؟
  • از کدام ویژگی ها و خصلت های خودم، بدم می آید؟
  • کدام یک از بخش های وجودم را نفی می کنم؟
  • پذیرفتن کدام یک از ویژگی هایم برایم دشوار است؟

همانطور که گفتیم هر کسی دارای تعدادی ویژگی و خصلت است که آن ها را منفی می داند و از دید بقیه مردم دور نگه می دارد. از طرفی بیان کردیم همین ویژگی ها و خصلت ها جزئی از شخصیت ما هستند و نباید آن ها را طرد و مخفی کنیم. به همین علت بعد از یادداشت کردن پاسخ این سوالات باید آن ها را به عنوان جزئی از وجود خودتان بپذیرید، ولی از تاثیرگذاری منفی بر زندگی خود جلوگیری کنید. برگرد عقب دوباره بخون!

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، جادوی جذابیت و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

پذیرش سایه شخصیت و داشتن آزادی درونی

پذیرش سایه شخصیت

به نظر شما چه رابطه ای میان سایه های شخصیتی و آزادی درونی وجود دارد؟ همانطور که گفتیم ما برخی از خصلت ها و ویژگی های خود را مخفی می کنیم تا دیگران از وجود آن ها بی خبر باشند، در واقع این کار را برای تایید گرفتن از دیگران انجام می دهیم. بنابراین اگر سایه شخصیت خود را بپذیریم، دیگر نیازی به تایید گرفتن از دیگران نخواهیم داشت و آزادی را تجربه می کنیم.

زمانی که سعی می کنیم فقط و فقط خوب باشیم و ویژگی های خوب را نشان دهیم؛ درحال شکل دادن به یک درگیری درونی هستیم. با پذیرش سایه های شخصیتی وجود یکپارچه و متعادلی را شکل می دهیم که هیچ بخش مخفی و پنهانی ندارد. بنابراین برای داشتن یک زندگی مطلوب و رسیدن به آرامش بهتر است تمام وجود و شخصیت خود را بپذیرید و به جای تایید گرفتن از دیگران سعی کنید وجود ویژگی های مثبت و منفی را در کنار یکدیگر قبول کنید.

برای اطلاع از جزئیات چرخه یادگیری 5E بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

هر کسی دارای یکسری ویژگی و خصلت مثبت و منفی است که وجود و شخصیت او را شکل می دهند. ویژگی هایی که از دید دیگران پنهان نگه می داریم؛ سایه شخصیت را تشکیل می دهند. در واقع این سایه همان کسی است که ما او را دوست نداریم. نکته مهم ماجرا این است که به جای طرد کردن بخشی از شخصیت خودمان باید قسمت های تیره و روشن شخصیت را در کنار یکدیگر بپذیریم و به این باور برسیم که هیچ کسی بدون نقص نیست.

برای یادگیری تکنیک های شخصیت شناسی، نقشه ذهنی در سخنرانی و ساختار استاندارد محتوا می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up