مطالعه کنید:

خودشیفتگی

خودشیفتگی چیست؟

آیا تا به حال با افراد خودشیفته برخورد داشته اید؟ یا اینکه تا به حال در مورد خودتان به وجود خودشیفتگی شک کرده اید؟ اختلال شخصیت خوشیفته یکی از اختلالات شخصیتی به نسبت شناخته شده برای اغلب مردم است. در واقع اغلب مردم به کسانی که خودشان را بیش از حد تحویل می گیرند؛ صفت خودشیفته را نسبت می دهند. نکته مهم ماجرا این است که همین صفت خودشیفته بودن اگر در مورد کسی درست باشد باید جوانب مختلفی بررسی شوند.

برای مثال باید نشانه های خودشیفته بودن، نوع این اختلال شخصیتی و در آخر درمان و کنترل آن مورد توجه قرار بگیرند. فراموش نکنید اختلالات شخصیتی به تدریج تمام جوانب زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند، بنابراین تشخیص و کنترل به موقع آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف اختلال شخصیتی خودشیفتگی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

معنی خودشیفتگی

معنی خودشیفتگی

تا به حال اختلالات شخصیتی مختلفی در حوزه روانشناسی شناسایی شده اند که هر کدام نشانه ها و ویژگی های خاص خود را دارند. برای برخی تعریف مشخصی بیان شده و برخی هم با بیان ویژگی ها و توضیحات بیشتر، معرفی می شوند. خودشیفتگی جزء دسته دوم است و نمی توان با یک جمله این اختلال شخصیتی را معنی کرد. خودشیفته بودن یا خودشیفتگی که با عنوان هایی مانند نارسیسیسم یا نارسیستیک (NPD) هم شناخته می شود؛ توضیح دهنده اختلال شخصیتی افرادی است که خودشان را بیش از حد تحویل می گیرند.

برای اطلاع از روش های تغییر احساسات ناخوشایند بر روی لینک کلیک کنید.

این افراد آنقدر به خودشان علاقه دارند که نه کسی را می بینند و نه کسی را در حد خودشان می دانند. چنین کسانی خود را متمایز از دیگران دانسته و تمایل دارند هرآنچه که در دنیا بهترین است، متعلق به آن ها باشد، حتی برای دستیابی به این هدف از دیگران سوء هم استفاده می کنند. بنابراین به طور کلی می توان گفت خودشیفته بودن اختلالی است که فرد را شیفته خودش می کند. تا اینجای مطلبو گرفتین؟

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، جادوی جذابیت و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

علائم خودشیفتگی

علائم خودشیفتگی

معمولا اختلالاتی که با بروز نشانه همراه باشند را بهتر و در واقع زودتر می توان شناسایی کرد، در نتیجه روند درمان هم زودتر آغاز می شود. خودشیفتگی هم که یک اختلال شخصیتی محسوب می شود معمولا با بروز نشانه ها همراه است. نشانه هایی که تقریبا نشان دهنده همان علاقه افراطی به خود و بی توجه به دیگران هستند. با توجه به اهمیت اطلاع از نشانه های رفتاری افراد خودشیفته، در ادامه مطلب به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:

احساس مهم بودن دارند و مغرور هستند

یکی از مهم ترین و بارزترین ویژگی های افراد خودشیفته؛ احساس مهم بودن است. خودشیفتگی باعث می شود فرد؛ خودش، زندگی و کارهایش را مهمتر از دیگران بداند. در نتیجه نه تنها توجهی به اطرافیان خود ندارد بلکه رفتاری مغرورانه نسبت به آن ها داشته و خود را برتر می داند. اوه اوه عجب نکته ای بود؟

برای اطلاع از مفهوم طرز فکر رشد بر روی لینک کلیک کنید.

از دیگران توقع بیجا دارند

اگر تا به حال با افراد خودشیفته برخورد داشته اید احتمالا از شما درخواست هایی بیجا داشته اند. افرادی که خودشیفته هستند؛ انتظار دارند دیگران تمام کارهایشان را رها کنند و فقط گوش به فرمان آن ها باشند. گاهی اوقات که نه، در واقع اغلب اوقات در حال فریب دادن دیگران برای سوء استفاده از آن ها هستند. متاسفانه در مقابل نه شنیدن از دیگران هم به شدت ناراحت می شوند.

با هر کسی معاشرت نمی کنند

با توجه به اینکه افراد خودشیفته مغرور هستند و خود را برتر از دیگران می دانند؛ با هر کسی معاشرت نمی کنند. به عبارتی آن ها چنین اصطلاحی را به کار می برند و معتقدند نباید با هر کسی معاشرت کنند. گاهی اوقات آنقدر گستره ارتباطات خود را محدود می کنند که خودشیفتگی باعث تنهایی و در نتیجه ایجاد مشکلات روحی و روانی دیگری برایشان می شود.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

با دیگران همدلی نمی کنند

نشانه های خودشیفتگی

یکی از ویژگی های بارز افراد خودشیفته؛ همدلی نکردن با دیگران است.

بدون شک هر کسی در طول زندگی خود در موقعیت های سختی قرار می گیرد که به همدلی کردن دیگران نیاز دارد. متاسفانه خودشیفته بودن این ویژگی شخصیتی مثبت را از فرد گرفته و مانع از همدلی او با دیگران می شود. افراد خودشیفته هیچ اقدامی برای بهبود حال روحی اطرافیان خود انجام نمی دهند، چون خود را برتر از آن می دانند که با دیگران ابراز همدردی کنند. دیدی چی شد؟

احساس رضایت ندارند

افراد خودشیفته مدام به این موضوع فکر می کنند که داشته هایشان در حد ارزش و لیاقت آن ها نیست. به همین علت نه تنها از شرایط فعلی راضی نیستند، بلکه تمام سعی خود و دیگران را هم به کار می گیرند تا زندگی بهتری داشته باشند. بهتر است بدانید کم نیستند تعداد افراد خودشیفته ای که به جایگاه های برتری در این دنیا رسیده اند، ولی همواره خود را برتر از دیگران می دانند.

برای اطلاع از مفهوم شهود بر روی لینک کلیک کنید.

انواع خودشیفتگی

به نظر شما کسانی که خود را برتر از دیگران می دانند، بیشتر از هر کسی به خودشان علاقه دارند و حتی برای ساختن شرایطی مورد نظر از دیگران سوء استفاده می کنند؛ در دسته های مختلفی جای می گیرند؟ به بیان دیگر آیا خودشیفتگی انواع مختلفی دارد؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم تا به حال دسته بندی های مختلفی در مورد این اختلال شخصیتی انجام شده اند که براساس یکی از آن ها می توان افراد خودشیفته را در دو دسته نامبرده در ادامه مطلب جای داد:

خودشیفته آشکار: کسانی که به صورت کاملا واضح شیفته خودشان هستند و کسی را در حد خودشان نمی دانند؛ جزء این دسته از اختلال شخصیتی خودشیفته محسوب می شوند.

خودشیفته پنهان: از طرفی برخی افراد، خودشیفته بودن خود را تا حدودی نشان می دهند ولی دچار ترس، اضطراب و نگرانی هم هستند. چنین کسانی دچار اختلال شخصیتی خودشیفته پنهان هستند.

طبق یکی دیگر از دسته بندی های اختلال شخصیتی خودشیفته که به طبقه بندی میلون معروف است، خودشیفتگی چهار نوع دارد که در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم:

خودشیفته غیر اخلاقی

کسانی که به واسطه دچار بودن به اختلال شخصیتی خودشیفته از دیگران سوء استفاده می کنند تا زندگی بهتری داشته باشند در این دسته قرار می گیرند. این افراد ابتدا اعتماد دیگران را جلب می کنند و سپس فریبشان می دهند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی عشق هوشمندانه بر روی لینک کلیک کنید.

خودشیفته عاشق پیشه

انواع خودشیفتگی

خودشیفته بودن برخی افراد به کسب جایگاه های بهتر ختم نمی شود، متاسفانه برخی افراد برای به دست آوردن جسم دیگران و ارضای نیازهای شهوانی خود تلاش می کنند. چنین کسانی تا زمانی نقش عاشق پیشه را بازی می کنند که به خواسته هایشان برسند، پس از آن همه عشق و علاقه ای که ادعا می کردند را انکار می کنند.

خودشیفته جبرانی

در کنار سایر انواع اختلال شخصیتی خودشیفته، برخی افراد هم هستند که برای جبران کمبودها، زخم ها و آسیب های گذشته اقداماتی را انجام می دهند. مثلا از موفقیت های خود با ذکر جزئیات صحبت می کنند تا نشان دهند فردی مهم هستند.

خودشیفته نخبه گرا

این ها همان کسانی هستند که در اوج خودشیفتگی قرار دارند و در عین حال جایگاه های برتری را هم کسب کرده اند.

این افراد ادعا می کنند که همه چیز را می دانند و هیچ نکته ای وجود ندارد که از آن ها بی اطلاع باشند.

برای اطلاع از مفهوم روانشناسی مثبت گرا بر روی لینک کلیک کنید.

براساس یکی دیگر از تقسیم بندی هایی که در مورد اختلال شخصیتی خودشیفته انجام شده، دو نوع دیگر از این اختلال هم معرفی شده اند که در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم:

خودشیفته افسرده: افراد خودشیفته ای که به تایید دیگران برای اثبات مهم بودنشان نیاز دارند و در عین حال در صورت عدم تایید دچار افسردگی می شوند؛ جزء این دسته از خودشیفتگی قرار می گیرند.

خودشیفته صمیمی: برخی هم ظاهرا خود را وقف دیگران می کنند، ولی عمق فاجعه آن جایی است که کارهایشان در راستای رسیدن به اهداف خودشان است.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

درمان خودشیفتگی

درمان خودشیفتگی

الان که با ویژگی های افراد خودشیفته و پیامدهایی که برایشان به همراه دارد آشنا شده اید؛ باید از راه های درمان خودشیفتگی هم مطلع شوید. در صورتی که این اختلال به موقع تحت کنترل قرار نگیرد پیامدهای بیشتری به همراه خواهد داشت. به همین علت چنانچه در رفتار خودتان یا یکی از اطرافیان؛ نشانه ها و ویژگی های خودشیفته بودن را می بینید، بهتر است در اسرع وقت نسبت به درمان آن اقدام کنید. مهم ترین راه درمان یا در واقع کنترل خودشیفته بودن هم؛ روان درمانی است. برای اطلاع از راه های درمان اصولی و حرفه ای باید با متخصصان این حوزه صحبت کرده و مشاوره دریافت کنید. مطلب سنگین نبود که؟

برای اطلاع از مهم ترین موانع برقراری ارتباط بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

اختلالات شخصیتی مختلفی در حوزه روانشناسی شناسایی شده اند که یکی از آن ها خودشیفتگی است. این اختلال به واسطه نشانه های رفتاری آن شناخته می شود و نیاز به درمان تخصصی دارد. در صورتی که به موقع تحت کنترل قرار نگیرد؛ بسیاری از جوانب زندگی شخصی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

برای یادگیری تکنیک های نقشه ذهنی در سخنرانی، اعتماد به نفس صحبت در جمع و شخصیت شناسی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up