مطالعه کنید:

مهارت تصمیم گیری

تصمیم گیری چیست؟

همه ما تا به حال تصمیمات مختلفی را گرفته ایم، برخی مهم و تاثیرگذار، برخی هم ساده و گذرا. اگر الان از شما بپرسیم منظور از تصمیم گیری چیست؟ چه جوابی را بیان می کنید؟ همه مردم دنیا کارهایی را انجام می دهند و کلماتی را بارها و بارها تکرار می کنند که نمی دانند چه طور مفهوم آن را توضیح دهند. تصمیم گرفتن هم جزء همین موارد محسوب می شود. هر کسی در طول زندگی خود در مورد موضوعات مختلفی تصمیم می گیرد. حتی کسانی هم که شخصیتی وابسته دارند بالاخره در موقعیتی قرار می گیرند که خودشان به تنهایی باید در مورد یک موضوع تصمیم نهایی را بگیرند.

نکته مهمی که در این مورد وجود دارد اطلاع از مراحل به کارگیری این مهارت است. در واقع تا زمانی که ندانید برای گرفتن یک تصمیم درست چه کارهایی را باید انجام دهید، نتیجه خوبی در انتظارتان نخواهد بود. به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف مهارت تصمیم گیری بپردازیم پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

تصمیم گیری چیست؟

تصمیم گیری چیست

انسان از مهارت ها، توانایی ها و ویژگی های مثبت فراوانی برخوردار است. برخی ذاتی هستند و برخی هم قابلیت کسب و تقویت دارند. در این میان کم نیستند تعداد افرادی که مهارت های مهمی همچون تصمیم گیری را کسب نمی کنند و برای انجام کارهایشان به دیگران متوسل می شوند.

تصمیم گیری (Decision Making) یک مهارت ذهنی و شناختی است که یکی از عناصر اصلی هوش مدیریتی محسوب می شود.

در واقع کسانی که هوش مدیریتی قوی دارند سطح مهارت تصمیم گرفتن آن ها نیز بالاست. در عین حال مهارت تصمیم گرفتن یکی از مراحل اصلی حل مسئله نیز محسوب می شود.

برای اطلاع از فواید گفتگو با خود بر روی لینک کلیک کنید.

زمانی که با یک موضوع یا مسئله مواجه می شوید و راهکارهای مختلفی پیش روی شما قرار می گیرد در نهایت باید یک گزینه را انتخاب کنید. معنی درست تصمیم گرفتن نیز همین است؛ انتخاب یک راهکار، گزینه، اقدام و یا مسیر از میان دو یا چند مورد مختلف. البته تصمیم گرفتن زمانی به نتیجه می رسد و تاثیر خود را در رسیدن به موفقیت به جای می گذارد که انتخاب نهایی خود را عملی کنید.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع تصمیم گیری

انواع تصمیم گیری

بدون شک هر کسی حتی در ناامیدترین حالت ممکن هم دوست دارد در زندگی پیشرفت کرده و به موفقیت برسد. پیشرفت در زندگی به فراهم کردن عوامل و تقویت مهارت های مختلف و مهمی نیاز دارد. این در حالی است که برخی مهارت ها مانند تصمیم گیری در کنار چند مهارت دیگر معنا پیدا می کنند. در واقع برای انتخاب بهترین گزینه و راهکار باید چند مهارت دیگر را نیز کسب و تقویت کنید.

در مورد سوالی که برخی افراد مطرح می کنند و تمایل به اطلاع از انواع مهارت تصمیم گرفتن دارند، باید بگوییم این سوال زمانی به درستی مطرح می شود که منظور شما انواع مهارت های مورد نیاز برای تقویت تصمیم گرفتن باشد. به منظور کسب آگاهی بیشتر در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین مهارت های مورد نیاز برای تقویت تصمیم گرفتن اشاره می کنیم:

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

مهارت حل مسئله

قدرت تصمیم گرفتن و مهارت حل مسئله را نمی توان دو موضوع مجزا از یکدیگر در نظر گرفت. در واقع برای اینکه بتوانید یک انتخاب درست داشته باشید باید توانایی حل مسئله را نیز تقویت کنید. از طرفی برای حل یک مسئله باید بهترین راهکار را انتخاب کنید. بنابراین در هر صورت باید مهارت حل مسئله را کسب کرده و تقویت کنید تا بتوانید در تصمیم گرفتن مستقل و قدرتمند شوید.

همکاری

اگر تصور می کنید برای انجام همه کارهایتان می توانید تک نفره اقدام کرده و موفق شوید، بهتر است در مورد این تصور تجدید نظر کنید. کم نیستند تعداد موقعیت هایی که به همکاری دیگران نیاز داریم تا نتیجه دلخواه حاصل شود. بنابراین بهتر است برای به نتیجه رسیدن مهارت تصمیم گیری در صورت نیاز از دیگران درخواست همکاری کنید. در این شرایط چند نفر راهکارهای مختلف را مطرح کرده و احتمال رسیدن به موفقیت افزایش می یابد.

هوش هیجانی بالا

یکی از انواع هوش های هشت گانه انسان؛ هوش هیجانی (EQ) است. کسی که احساسات خود و دیگران را می شناسد و توانایی کنترل احساسات خود را دارد از هوش هیجانی بالایی برخوردار است. این افراد می توانند خشم، عصبانیت، ناراحتی و حتی ذوق زدگی خود را در موقعیت های مختلف کنترل کنند. در نتیجه تمرکز آن ها افزایش یافته، بهتر واقعیت یک موضوع را می بینند و در نتیجه تصمیمات درستی نیز خواهند گرفت. بنابراین برای دستیابی به مهارت تصمیم گیری باید به فکر تقویت هوش هیجانی خود باشید.

استدلال منطقی

برای اینکه بتوانید گزینه های مختلف برای انجام یک موضوع، حل یک مسئله و یا برطرف کردن یک مشکل را بررسی کنید باید قدرت استدالال خوبی هم داشته باشید. شما باید بتوانید جوانب مختلف هر یک از گزینه های پیش رو را به صورت منطقی بررسی کرده و برای پذیرش یا رد آن ها دلایل مناسب را بیان کنید. بنابراین نباید عجولانه تصمیم گرفته و یک راهکار را بدون بررسی انتخاب کنید.

برای اطلاع از روش های چهره خوانی بر روی لینک کلیک کنید.

مراحل تصمیم گیری

مراحل تصمیم گیری

همانطور که گفتیم تصمیم گیری زمانی درست انجام می شود که همه مراحل آن را پشت سر بگذارید. نباید به منظور صرفه جویی در وقت از طی کردن یکی از مراحل منصرف شوید زیرا در این صورت راه را اشتباه رفته و باید به عقب برگردید. در نتیجه وقت بیشتری از شما تلف می شود، به همین علت بهتر است ابتدا مراحل گرفتن یک تصمیم درست را شناسایی کرده و برای تصمیم گرفتن از آن ها استفاده کنید. با توجه به اهمیت آشنایی با مراحل این مهارت، در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم:

برای اطلاع از انواع مهارت های زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

شناسایی مسئله یا موضوع: اولین اقدامی که برای تصمیم گرفتن باید انجام دهید، شناسایی کامل موضوع است. نباید بدون مشخص کردن مسئله، مشکل و یا هر موضوعی که قصد انتخاب دارید، گزینه های مختلف را مطرح کنید.

جمع آوری اطلاعات کامل: بعد از اینکه موضوع را به صورت واضح مشخص کردید حال باید اطلاعات کامل و جامعی را در مورد آن کسب کنید. فراموش نکنید بدون جمع آوری اطلاعات نمی توانید راهکارهای مناسبی را پیدا کنید.

پیدا کردن راهکار: مرحله بعدی برای انجام یک تصمیم گیری درست، پیدا کردن گزینه های مناسب است. باید با در نظر گرفتن اطلاعاتی که کسب کرده اید، گزینه هایی که احتمال رسیدن به موفقیت را افزایش می دهند، پیدا کنید.

توجه به پیامدهای احتمالی: در مورد هر گزینه ای که به ذهنتان می رسد باید پیامدهای احتمالی انتخاب آن را نیز بررسی کنید. گاهی اوقات یک گزینه ما را به نتیجه دلخواه می رساند ولی متاسفانه پیامدهای منفی دیگری را به همراه دارد.

انتخاب بهترین گزینه: بعد از بررسی گزینه های مطرح شده، پیامدهای احتمالی هر کدام از آن ها و تناسب گزینه ها با نتیجه دلخواه باید بهترین مورد را انتخاب کنید.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، موفقیت کلامی و آداب معاشرت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

اقدام: همانطور که گفتیم تصمیم گرفتن زمانی موثر واقع می شود که از گزینه انتخاب شده استفاده کرده و اقدام کنید. در غیر این صورت تمامی مراحلی که طی کرده اید بی اثر می شوند.

بررسی نتیجه: بعد از اینکه گزینه انتخاب شده را به انجام رساندید حال باید نتیجه را بررسی کنید. با انجام این کار متوجه خواهید شد که گزینه انتخابی موثر واقع شده یا باید به فکر انتخاب گزینه دیگری باشید.

راههای تقویت مهارت تصمیم گیری

تقویت مهارت تصمیم گیری

تصمیم گرفتن به موقع و درست یکی از عوامل رسیدن به موفقیت محسوب می شود. به همین علت باید بتوانید این مهارت را تقویت کنید. خوشبختانه برای تحقق این هدف راهکارهای مختلفی وجود دارند. راهکارهایی که به نتیجه رسیدن و موثر واقع شدنشان نیازمند صرف وقت و تمرین کردن است. با توجه به اهمیت اطلاع از راه های تقویت مهارت تصمیم گرفتن، در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

مقابله با ترس از مستقل شدن

متاسفانه برخی افراد به دلیل ترس از مواجه شدن با مشکلات و مسائل مهم زندگی، به دیگران وابسته می شوند. در واقع این افراد از مستقل شدن می ترسند، دلیل آن هم می تواند سبک تربیتی اشتباه، کمبود اعتماد به نفس و یا شکست خوردن در گذشته باشد. حال چنانچه شما هم با این مشکل مواجه هستید بهتر است برای تقویت مهارت تصمیم گیری و بهرمندی از مزایای آن با این مورد مقابله کرده و آن را برطرف کنید. مهم ترین اقدامی هم که در این زمینه موثر واقع می شود، اقدام به تصمیم گرفتن مستقل است.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

تقویت هوش هیجانی

برای اینکه بتوانید در موقعیت های حساس و مهم زندگی خود تصمیم گیری درست داشته باشید باید احساسات خود را کنترل کنید. بنابراین باید نسبت به تقویت هوش هیجانی اقدام کرده تا بتوانید در موقعیت های مختلف واقعیت های موجود را ببینید. در غیر این صورت هیجانی عمل کرده و تصمیم عجولانه خواهید گرفت. در نهایت نه تنها به نتیجه دلخواه نمی رسید بلکه با پیامدهای منفی مواجه خواهید شد.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، زبان بدن و هوش کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

جلوگیری از وسواسی عمل کردن

برای تصمیم گیری اصولی باید شواهد، واقعیت ها و جزئیات موضوع مورد نظر را به صورت کامل بررسی کنید ولی نباید وسواسی عمل کنید.

در واقع نباید هر کاری را چند بار انجام داده به امید اینکه اطلاعات بیشتری را کسب کنید. به طور کلی وسواس فکری عملی در هیچ زمینه ای از زندگی مفید واقع نمی شود، بلکه پیامدها منفی به همراه دارد.

الگوبرداری از دیگران

یکی از راهکارهایی که به شما کمک می کند قدرت تصمیم گرفتن خود را تقویت کنید، الگوبرداری از دیگران است. به کارها و اقدامات دیگران نگاه کنید و از چارچوب های کلی آن ها الهام بگیرید. ولی به هیچ عنوان کارهای دیگران را کپی نکنید زیرا در این صورت به نتیجه مثبتی نخواهید رسید. بررسی کنید که افراد موفق و مورد اعتماد شما از چه کارهایی برای تقویت مهارت تصمیم گیری استفاده می کنند.

تقویت انگیزه با تجسم نتیجه

برای اینکه انگیزه کافی برای تصمیم گرفتن داشته باشید بهتر است از قدرت تجسم استفاده کنید. در ذهن خودتان لحظه ای را تجسم کنید که به نتیجه دلخواه رسیده و از مزایای آن بهرمند شده اید. با انجام این کار انرژی و انگیزه شما برای ادامه دادن مراحل تصمیم گرفتن افزایش می یابد. همه ما در موقعیت هایی قرار می گیریم که به تقویت انگیزه نیاز داریم. بنابراین نباید این نیاز را بی پاسخ و سرکش باقی بگذارید.

برای اطلاع از مفهوم رهبری اخلاقی بر روی لینک کلیک کنید.

تمرین کردن با تصمیمات کوچک

همانطور که گفتیم شما برای رسیدن به تسلط در تصمیم گیری درست و اصولی به تمرین کردن هم نیاز دارید. برای انجام این کار بهتر است از موضوعات ساده و کوچکتر شروع کنید. با انجام این کار حتی اگر تصمیم اشتباه هم بگیرد تاثیر چندانی بر زندگی و آینده شما نخواهد داشت.

خلاصه مطلب

مگر می شود زندگی بدون نیاز به تصمیم گیری سپری شود؟ بدون شک همه ما در موقعیت هایی قرار می گیریم که باید یک گزینه را از میان گزینه های موجود برای انجام یک کار مشخص انتخاب کنیم. حال چه بهتر که بتوانیم این کار را به صورت اصولی انجام دهیم. برای تحقق این هدف باید از راهکارهای تقویت مهارت تصمیم گرفتن استفاده کنیم.

برای یادگیری تکنیک های جادوی جذابیت، ارتباط موثر و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up