مطالعه کنید:

عوامل موثر بر تصمیم گیری

عوامل موثر بر تصمیم گیری درست

تصمیم گیری یکی از حیاتی ترین و دشوارترین مهارت های زندگی است. حتما توصیه های زیادی در مورد توانمندسازی تصمیم گیری شنیده اید. به عنوان مثال، ما از افراد زیادی شنیده ایم که می گویند هنگام تصمیم گیری، بهتر است تمام انتخاب های موجود را کنار هم قرار دهیم و سپس هر کدام را از جنبه های مختلف بررسی کنیم. همچنین در نکته دیگری که ممکن است با آن آشنا نباشید می گوید با مثانه پر تصمیم نگیرید. یعنی بهتر است هنگام تصمیم گیری احساس نیاز به دستشویی نداشته باشید. گاهی تحقیقات علمی به نتایج عجیب و دور از واقعیت منجر می شود که همه توصیه های قبلی را زیر سوال می برد. بنابراین برای آشنایی با عوامل موثر بر تصمیم گیری که در چنین یافته های تحقیقاتی بحث برانگیز به دست آمده اند، همراه ما باشید.

عوامل موثر بر تصمیم گیری درست

عوامل موثر بر تصمیم گیری درست

نگه داشتن ادرار

آیا تا به حال مجبور شده اید یک تصمیم سرنوشت ساز برای شغل یا زندگی خود بگیرید؟ معمولا در چنین مواقعی چه می کنید؟ البته، اقداماتی که برای تصمیم گیری بهتر انجام می دهید شامل مواردی مانند «نگه داشتن ادرار» نمی شود اما جالب است بدانید که طبق نتایج یک مطالعه علمی، اگر ادرار خود را نگه دارید، بر قدرت تصمیم گیری شما تأثیر مثبت خواهد داشت.

تحقیقات عجیبی که به آن اشاره شد توسط دانشمند هلندی به نام میرجام توک انجام شده است. توک در این تحقیق تلاش کرد تا دریابد چگونه کنترل ادرار می تواند تاثیر مثبتی بر رفتار ما داشته باشد. در نتایج این تحقیق مشاهده شد که کسانی که واقعاً نیاز به ادرار دارند در برابر مشکلات مالی صبورتر می‌شوند و تمایل بیشتری به کنار گذاشتن پاداش‌های فوری دارند و در عوض منتظر پاداش‌های بزرگتر هستند.

همچنین از نتایج این تحقیق به نظر می رسد که این افراد می توانند سایر تکانه های خودکار و شناختی را بهتر کنترل کنند. لازم به ذکر است این پژوهش یکی از برندگان جایزه «ایگ نوبل» است. هر سال، این جایزه به تحقیقاتی که ابتدا مردم را می خنداند و سپس آنها را به فکر فرو می برد، پاداش می دهد.

برای آزمایش این ادعا، از یک گروه از داوطلبان خواسته شد که 6 فنجان آب بنوشند، در حالی که گروه دیگر فقط باید از 5 فنجان جداگانه جرعه جرعه بنوشند. پس از 40 دقیقه (زمانی که طول می کشد تا آب به مثانه برسد)، خودکنترلی شرکت کنندگان اندازه گیری شد. هر کسی می تواند دو انتخاب داشته باشد: 16 دلار در روز بعد یا 30 دلار در 35 روز آینده. به طور متوسط، کسانی که نیاز به ادرار کردن داشتند، گزینه 30 دلاری را انتخاب کردند که گرانتر بود اما دریافت آن بیشتر طول می کشید.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، جادوی جذابیت و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

ساعات روز

تصمیمات بیش از حد خسته کننده هستند. خستگی ناشی از تصمیم گیری های متوالی را “خستگی تصمیم گیری” می نامند. ورزشکاری که بیش از حد ورزش می کند از نظر جسمی خسته می شود. ذهن انسان نیز از آن مستثنی نیست. این بدان معناست که اگر ذهن خود را با تصمیمات پی در پی استفاده کنید، از نظر ذهنی خسته خواهید شد. خستگی تصمیم لزوماً به سختی تصمیماتی که می گیریم مربوط نمی شود بلکه بیشتر به کمیت آن مربوط می شود.

همه ما در طول روز ده ها، اگر نگوییم صدها تصمیم می گیریم. چی باید بپوشم؟ صبحانه چی بخورم؟ از کدام راه باید بدون ترافیک به محل کار بروم؟ چه آهنگی گوش کنم؟ و… با هر تصمیمی که می گیریم، در واقع مقداری از قدرت تصمیم گیری ما تمام می شود، تا جایی که در نهایت دیگر قادر به تصمیم گیری حتی در مورد مسائل ساده نیستیم. تفاوت اصلی خستگی جسمانی و خستگی ذهنی در این است که فرد معمولاً متوجه نمی شود که چقدر نیروی ذهنی خسته شده است.

زمان یکی از عوامل موثر بر تصمیم گیری

در یک مطالعه در سال 2011، محققان تلاش کردند تا با مراجعه به 1100 تصمیم دادگاه، چگونگی تأثیر خستگی تصمیم بر قضاوت قضات را بررسی کنند. نتایج نشان داد زندانیانی که دفاعیات آنها در جلسات دادگاه در اوایل روز شنیده شده است، احتمال بیشتری برای اخذ رأی دادگاه دارند اما زندانیانی که محاکمه آنها در ساعات دیگری از روز برگزار می شد، به دلیل افزایش خستگی روحی قضات، کمتر برنده می شدند.

این پدیده علاوه بر محافل قضایی در میان سیاستمداران نیز مطرح است. آیا تا به حال توجه کرده اید که رنگ کت و شلوار اوباما تقریباً همیشه از چند رنگ خاص تشکیل شده است؟ اساساً اوباما با این تصمیم آگاهانه می خواست تعداد تصمیمات کوچکی را که هر روز می گرفت کاهش دهد تا ظرفیت ذهنی خود را برای تصمیم گیری های بزرگتر حفظ کند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی هوش هیجانی بر روی لینک کلیک کنید.

داشتن انتخابات بسیار

احتمالاً شما نیز ترجیح می دهید زمانی که می خواهید تصمیمی بگیرید، تمام انتخاب های ممکن را پیش روی خود قرار دهید اما مطالعات علمی بر این باورند که اگر بتوانیم دامنه انتخاب های ممکن را محدود کنیم، از نتایج تصمیمات خود رضایت بیشتری خواهیم داشت.

با بررسی واکنش مردم به انتخاب شکلات، محققان دریافتند که اکثر مردم ترجیح می‌دهند بین 30 نوع شکلات انتخاب کنند تا مثلاً 6 نوع، زیرا انتخاب از طیف وسیع‌تری برای آنها جالب تر است. در نتیجه این تحقیق، مشاهده شد کسانی که از انتخاب های کمتری خرید کرده بودند، از انتخاب خود رضایت بیشتری داشتند و احتمال بیشتری داشت که دوباره همان شکلات ها را خریداری کنند.

بری شوارتز، نویسنده پارادوکس انتخاب، این تناقض را اینگونه توضیح می‌دهد: «هر چه انتخاب‌های بیشتر در دسترس باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که یک انتخاب نامطلوب انجام دهد و این امکان می‌تواند تمام لذتی که فرد می‌تواند داشته باشد را خراب کند. »

برای اطلاع از تکنیک های افزایش قدرت تخیل بر روی لینک کلیک کنید.

تاثیر نوع جنسیت فرزندان

تاثیر جنسیت فرزندان در تصمیم گیری درست

مطالعات نشان داده است که جنسیت فرزندان می تواند بر باورهای سیاسی والدین تأثیر بگذارد. در سال 2008 مطالعه ای به نام «دختران و رأی به جناح چپ» انجام شد که نشان داد جنسیت کودک بر تصمیمات سیاسی والدین تأثیر می گذارد. گفته می شود احتمال رای دادن والدین به حزب لیبرال برای هر فرزند دختر 2 درصد افزایش می یابد.

این زمانی است که زوج های دارای فرزند پسر به تمایلات محافظه کارانه روی می آورند. حتما می پرسید چرا؟ هر دوی این نظریه ها فرض می کنند که والدین، به دلیل تبعیض دستمزد و ترجیحات متفاوت زنان برای کالاهای عمومی، در صورت داشتن دختر به سمت چپ و در صورت داشتن پسر به سمت راست تمایل دارند.

شدت عصبانیت

می دانیم که خشم و نفرت منجر به درد می شود اما نتایج یک تحقیق عجیب نشان داد که خشم می تواند منجر به تصمیمات آگاهانه تری شود. وسلی مونز، روانشناس دانشگاه کالیفرنیا و همکارش دایان مکی، که در تلاش بودند تا تأثیر دقیق خشم بر قدرت تصمیم گیری را دریابند، آزمایش های جالبی طراحی کردند. در آزمایش اول، گروهی از دانش آموزان بسیار عصبانی و ناراحت (احساس خشم در این افراد القا شده بود) در مقابل یک گروه کاملا آرام و خونسرد قرار گرفتند.

سپس شرکت کنندگان متنی دریافت کردند که در آن ادعا می شد دانش آموزان عادات مالی نسبتا خوبی دارند. این متن حاوی استدلال های قوی و ضعیف بود. استدلال های قوی ناشی از تحقیقات علمی بود و استدلال های ضعیف هیچ پایه علمی قابل اعتمادی نداشت. از شرکت کنندگان خواسته شد تا به قوت و ضعف این استدلال ها امتیاز دهند و نشان دهند که آنها چقدر متقاعد کننده هستند. در آزمایش دوم، به گروهی از شرکت کنندگان گفته شد که این استدلال ها توسط سازمانی با تجربه کافی در زمینه مسائل مالی ارائه شده است.

در مقابل، به گروه دیگر گفته شد که این استدلال ها توسط یک سازمان پزشکی بدون تجربه کافی مرتبط در مسائل مالی مطرح شده است. در هر دو آزمایش، دانش‌آموزان عصبانی نشان دادند که خشم می‌تواند توانایی‌های تحلیلی و تصمیم‌گیری افراد را افزایش دهد. در آزمایش سوم، این گروه بار دیگر ثابت کردند که خشم می‌تواند افرادی را که معمولاً تحلیلی فکر نمی‌کنند، متفکران باهوش‌تری کند.

برای اطلاع از مفهوم خود واقعی بر روی لینک کلیک کنید.

تاثیر احساس غریزی

احساس غریزی یکی از عوامل موثر بر تصمیم گیری

شکی نیست که تصمیمات مهم در زندگی را نباید عجولانه گرفت بلکه باید وقت گذاشت و همه جوانب را به خوبی بررسی شود اما علم گاهی به نتایج شگفت انگیزی منجر می شود. ثابت شده است که ضمیر ناخودآگاه در تصمیم گیری فوری بسیار بهتر از ضمیر خودآگاه است. محققان آلمانی با بررسی الگوهای مغز قبل از تصمیم گیری دریافتند که ضمیر ناخودآگاه می تواند تا 7 ثانیه سریعتر از ضمیر خودآگاه تصمیم بگیرد.

بر اساس نتایج مطالعه منتشر شده در مجله “ساینس”، محققان به این نتیجه غیرمنطقی رسیدند که تأخیر و تفکر در مورد سؤالات در برخی موارد اهمیت جنبه های خاصی از یک تصمیم را از نظر فرد افزایش می دهد. نکته اصلی این است که ذهن خودآگاه تصمیمات ساده را تقویت می کند اما تصمیمات پیچیده را تقویت نمی کند.

به عنوان بخشی از یک آزمایش، ویژگی های چند خودرو یک بار به زبان ساده و یک بار به زبان پیچیده برای افراد خاص توضیح داده شد. نتایج نشان داد که وقتی توضیح به زبان ساده ارائه می‌شد، ذهن خودآگاه به افراد کمک می‌کرد تا خودرو را بهتر شناسایی کنند؛ اما این ضمیر ناخودآگاه بود که در انتخاب چشمگیرترین خودرو موفق تر بود وقتی توضیحات به زبان پیچیده ارائه شد. همین امر در مورد سایر انتخاب هایی که مردم هنگام خرید انجام می دهند نیز صدق می کند.

با این اوصاف، ما همچنان توصیه می کنیم که برای تصمیمات حساس زندگی خود وقت بگذارید و به سرعت تصمیم نگیرید. تشخیص تفاوت بین تصمیماتی که بر اساس غریزه، اراده آزاد و حماقت می گیریم کار ساده ای نیست و علم هنوز راه حل ساده ای پیدا نکرده است که به ما امکان دهد این تفاوت ها را به راحتی تشخیص دهیم. بنابراین، در حال حاضر بهتر است از تصمیم گیری فوری در مورد مسائل مهم خودداری کنید.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

میزان دما

واقعیت این است که بسیاری از ما تا حدودی دیگران را بر اساس برداشتی که از جذابیت، زبان بدن یا حتی نحوه لباس پوشیدنشان می گیریم، در تعاملات خود قضاوت می کنیم. شاید تأثیر چنین چیزهایی در رفتار ما با مردم چندان برای ما محسوس نباشد. پس اگر گفته شود که دما نیز در این معادله نقش دارد، مطمئناً متعجب خواهید شد.

جان برگ، روانشناس، و لارنس ویلیامز، استاد بازاریابی، در مطالعه ای برای تعیین اینکه چگونه دما بر تصمیم گیری تأثیر می گذارد، همکاری کردند. یک گروه از شرکت کنندگان یک فنجان قهوه داغ و گروه دیگر یک فنجان قهوه سرد دریافت کردند که باید در دستان خود نگه می داشتند. سپس از شرکت کنندگان در مورد فرد فرضی سوال شد. کسانی که یک فنجان قهوه داغ در دست داشتند، فرد خیالی را گرمتر و اجتماعی تر می دانستند. در آزمایش دیگری، محققان مشاهده کردند که حس سخاوت شرکت کنندگان با احساس اشیای گرم افزایش می یابد.

برای اطلاع از جزئیات روش فکری ستاره افشانی بر روی لینک کلیک کنید.

میزان دما از عوامل موثر بر تصمیم گیری

تاثیرات بازی های کامپیوتری

تاثیر بازی‌های رایانه‌ای بر کودکان یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات است، مخصوصاً وقتی صحبت از بازی‌های اکشن و جنگی به میان می‌آید، وضعیت عموماً به نفع بازی‌های رایانه‌ای نیست اما نتایج برخی تحقیقات علمی نشان می‌دهد که بازی‌های رایانه‌ای خشن به بازیکن یاد می‌دهند که بهتر و دقیق‌تر تصمیم بگیرد.

البته ناگفته نماند که این نتایج هنوز جای بحث دارد! به هر حال، محققان دانشگاه روچستر دریافتند که بازی‌های رایانه‌ای اکشن به بازیکن آموزش می‌دهند که سریع‌تر تصمیم درست بگیرد. گفته می شود کسانی که این نوع خاص از بازی ها را انجام می دهند، نه تنها از دنیای اطراف خود آگاهی بیشتری پیدا می کنند، بلکه توانایی چند کار خود را نیز بهبود می بخشند و توانایی بیشتری در رانندگی و ناوبری پیدا می کنند.

برای اطلاع از انواع استرس و نحوه غلبه بر آن ها بر روی لینک کلیک کنید.

گوش دادن به موسیقی

همیشه شنیده ایم که هنگام تصمیم گیری بهتر است آهنگ های تند گوش کنیم اما باز هم برخی تحقیقات علمی به نتایج غیرمنتظره ای منجر شده است! به نظر می رسد گوش دادن به موسیقی تند به افراد کمک می کند تا تصمیمات سریعتر و بهتری نسبت به موسیقی با ریتم کند بگیرند. در مطالعه‌ای در سال 2009، محققان تأثیر نویزهای مختلف موسیقی بر قدرت تصمیم‌گیری را بررسی کردند.

نتایج نشان داد کسانی که در هنگام تصمیم‌گیری به موسیقی سریع‌تر گوش می‌دادند، در مقایسه با کسانی که در پس‌زمینه موسیقی آهسته‌تری گوش می‌دادند، می‌توانستند انتخاب‌های بهتر و دقیق‌تری در مورد تصمیم‌گیری‌های دشوار داشته باشند. این نتایج همچنین برای تصمیم گیری های ساده تر تغییر نکردند.

برای اطلاع از مهم ترین ویژگی های یک شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

نوع مکان تصمیم گیری

مکان تصمیم گیری یکی از عوامل موثر بر تصمیم گیری

تاکنون متوجه شده ایم که خلق و خو یکی از عوامل موثر بر تصمیم گیری است اما آیا فکر می کنید جایی که تصمیم می گیرید هم نقش تعیین کننده ای در انتخاب شما داشته باشد؟ باید جواب دهید بله! شواهدی وجود دارد که نشان می دهد محل تصمیم گیری نهایی می تواند بر آرای شهروندان تأثیر بگذارد و آنها را به نتایج نسبتاً شگفت انگیزی برساند.

برای مثال، به نظر می‌رسد فردی که در یک مکان مذهبی مانند کلیسا رأی می‌دهد، بیشتر از آنچه که واقعاً هستند، درباره مسائل سیاسی داغ مانند سقط جنین یا ازدواج همجنس‌گرایان تصمیم می‌گیرد. یا مثلاً وقتی رأی گیری در مورد موضوعاتی مانند تعیین بودجه مدرسه دولتی یا سایر موارد آموزش عمومی باشد و رأی دهندگان در مدرسه از جمله با حضور دانش آموزان یا والدین رأی دهند، فضای مدرسه می تواند نگرش مثبتی را در بین رأی دهندگان ایجاد کند.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up