مطالعه کنید:

قدرت استدلال

قدرت استدلال چیست؟

قدرت استدلال یکی از مهارت های شناختی ارزشمندی است که افراد با هوش بالا می توانند از آن استفاده کنند. افزایش قدرت استدلال یکی از چالش های همیشگی جامعه است. این توانایی می تواند در زندگی روزمره، در برقراری ارتباط با دیگران و همچنین در محیط کار به فرد کمک زیادی کند. تقویت قدرت استدلال در همه افراد، توسعه تفکر انتقادی، تغییر رفتارها و شیوه های تفکر و همچنین شناسایی و حذف افکار غیرمنطقی و تحریفات شناختی ضروری است. برای آشنایی با این مهارت، می توانید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با روش های افزایش و تقویت این مهارت آشنا شوید.

قدرت استدلال چیست؟

قدرت استدلال چیست؟

قدرت استدلال در لغت به معنای جستجوی دلیل است. استدلال ترکیب منظمی از معلول های شناخته شده و معقول برای رسیدن به یک نتیجه جدید است. در واقع، انسان ها توانایی یافتن روش ها و راه حل های جدید را با ترکیب مسائل و قوانینی که از قبل می دانند و توسعه مهارت های حل مسئله خود دارند. تفکر منطقی یکی از توانایی های ذهنی سطح بالاست و افراد با هوش بالا از آن بهره می برند. داشتن قدرت استدلال می تواند در کار، مدرسه و روابط بین فردی موثر باشد که روش های مختلفی برای تقویت این مهارت وجود دارد که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.

برای اطلاع از فواید خودشناسی بر روی لینک کلیک کنید.

روش های افزایش قدرت استدلال

انجام فعالیت هایی که نیاز به تحلیل و تفکر دارند

همیشه موارد جدید را امتحان کنید

یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای بهبود مهارت‌ قدرت استدلال، امتحان کردن چیزهای جدیدی است که نیاز به تمرین و انگیزه دارد. قرارهای منظمی با خود بگذارید تا سرگرمی ها و فعالیت های جدید را امتحان کنید.

  • فعالیت هایی را انتخاب کنید که با یکدیگر متفاوت باشند. اگر ذاتا از علاقه مندان به فضای باز هستید و دوست دارید همیشه پیاده روی کنید، به جای دویدن در فضای باز، قلاب بافی را یاد بگیرید. اگر اهل فن آوری هستید و همیشه به اصطلاح دست به آچار هستید، این بار سعی کنید در اوقات فراغت خود، جدول حل کنید.
  • اگر می توانید برای آموزش ثبت نام کنید. کلاس سفال یا شعر می تواند راهی عالی برای به چالش کشیدن ذهن شما و تشویق شما به امتحان چیزهای جدید باشد.

برای اطلاع از ویژگی های افراد ناموفق بر روی لینک کلیک کنید.

ورزش کنید

روش های افزایش قدرت استدلال

ورزش بر حافظه و تفکر شما تأثیر می گذارد. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که بخشی از مغز که مسئول تفکر و استدلال است در افرادی که به طور منظم ورزش می کنند بزرگتر است. ورزش همچنین استرس و اضطراب را کاهش می دهد و به خلق و خوی خوب کمک می کند، بنابراین می توانید بهتر تمرکز کنید و راحت تر یاد بگیرید. سعی کنید تمرینات بدنی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. محققان مطمئن نیستند که چه نوع تمرینی برای کمک به بهبود مهارت‌های تفکر انتقادی بهترین است اما برخی تحقیقات نشان می‌دهند که ورزش هوازی برای تحریک ذهنی مفیدتر است.

خاطره نویسی کنید

خاطره نویسی می تواند به تشویق قدرت استدلال کمک کند. این کار نه تنها به شما کمک می کند تا به روزهای گذشته خود نگاه کنید، بلکه شما را به تفکر و تأمل وا می دارد. نوشتن یک تلاش هیجان انگیز است و این کار شما را مجبور می کند افکار خود را گسترش دهید و کشف کنید. داشتن دفترچه ای که جزئیات روزهای شما، احساسات و افکار روزانه شما را ثبت می کند، می تواند شما را درون نگر، آگاه کند و شما را به قدرت استدلال قوی هدایت کند.

هر روز برای نوشتن وقت بگذارید. همانطور که برای مسواک زدن، حمام کردن و غذا خوردن وقت می گذارید، نوشتن را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. برای اینکه زمان نوشتن از یادتان نرود، آن را به بعد از انجام هر کاری موکول کنید که مجبور هستید آن را انجام دهید. با این روش همیشه به یاد خواهید داشت که مثلاً بعد از شام وقت نوشتن خاطرات است.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

داستان بخوانید

داستان خواندن، روشی برای افزایش قدرت استدلال

به طور کلی، هر نوع مطالعه برای بهبود قدرت استدلال مفید است. با این حال، خواندن داستان به شما امکان می دهد با ابهام و تردید احساس بیشتری داشته باشید. این موضوع می تواند شما را به سمت تفکر پیچیده و خلاقیت سوق دهد.

  • وقتی داستانی را می خوانید مجبور می شوید دیدگاه های دیگر را بهتر درک کنید زیرا روی شخصیت داستان تمرکز می کنید. این احتمالاً به شما کمک می‌کند تا با جوامع، باورها و توانایی‌های اطرافیانتان هماهنگ شوید. به عنوان مثال می توان گفت که شما قادر خواهید بود با اطرافیان خود بحث کنید زیرا توانایی درک بالایی خواهید داشت.
  • تفکر سیاه و سفید نیز با خواندن داستان کاهش می یابد. کسانی که دائما داستان می خوانند ممکن است الگوهای فکری پیچیده ای داشته باشند چرا که توانایی قبول ابهام در موقعیت های مختلف را دارند.

برای اطلاع از ویژگی های افراد منظم بر روی لینک کلیک کنید.

بازی هایی را انجام دهید که نیاز به قدرت استدلال بیشتری دارند

بازی های مختلفی وجود دارند که نیاز به استدلال دارند. بازی های استراتژیک، بازی هایی مانند شطرنج و بازی های کلمات، همگی به مهارت های قدرت استدلال کمک می کنند.

  • به دنبال بازی هایی باشید که فقط ظاهر خوبی ندارند. در بازی‌های استراتژیک که تصمیم‌گیری یک جزء کلیدی است، عمیق شوید. با دوستان خود یک برنامه بازی گروهی تهیه کنید و بازی هایی را انجام دهید که نیاز به فکر و توجه دارد. بازی های سرنخ و ریسک پذیر نیاز به تفکر دارند. بازی های کلمه ای مانند Scrabble و Boggle به شما می آموزند که اطلاعات را در مدت زمان کوتاهی تجزیه و تحلیل کنید.
  • شطرنج و چکرز نیاز به استدلال دارند. در یک باشگاه شطرنج عضو شوید یا خودتان آن را راه اندازی کنید.

جدای از آن، بازی هایی را در نظر بگیرید که می توانید به تنهایی بازی کنید. یک مکعب روبیک بخرید و سعی کنید آن را حل کنید.

بازی هایی را انجام دهید که نیاز به قدرت استدلال بیشتری دارند

برای اطلاع از مفهوم هوش اجتماعی بر روی لینک کلیک کنید.

سعی کنید که چیزی را تولید کنید

مجبور کردن خود به تولید منظم می تواند مهارت های تفکر شما را تقویت کند. لازم نیست در کار خلاقانه استعداد داشته باشید. مجبور کردن ذهن به امتحان چیزهای جدید می تواند قدرت تفکر را افزایش دهد. سعی کنید یک ساز بنوازید، نقاشی بکشید، شعر بنویسید یا آهنگ بسازید.

الگوهای فکری را تغییر دهید

به هدف کارهای خود فکر کنید

پشت هر تصمیمی یک نیت نهفته است. به دلیل نیازهای گیج کننده زندگی روزمره، مردم گاهی اوقات اهداف پشت اعمال خود را فراموش می کنند. سعی کنید اهداف اصلی خود را در طول روز در ذهن داشته باشید. روی اهداف بزرگتر در محل کار و مدرسه تمرکز کنید. می خواهید پنج سال دیگر کجا باشید؟ دو سال دیگه؟ یک سال دیگر چطور؟ اقدامات فعلی شما چگونه به این اهداف کمک می کند؟ آیا اقدامات شما برای رسیدن به هدف بزرگتر مناسب است؟ پاسخ به این سوالات به شما کمک می کند قدرت استدلال بهتری داشته باشید.

برای آشنایی با روش های تعیین هدف، بر روی لینک کلیک کنید.

سعی کنید مطمئن شوید که اقدامات شما واقعاً در خدمت هدف شما هستند. بیشتر اوقات مردم درگیر این فکر می شوند که باید کاری را به روش خاصی انجام داد یا مسیر خاصی را طی کرد. در اینجا اقدامات غیر منطقی می شود. سعی کنید وقتی کاری را انجام می دهید انتهای مسیر را به خاطر بسپارید.

تغییر دادن الگوی فکری

برای اطلاع از تاثیر احساسات منفی در زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

تعصبات خود را شناسایی کنید

همه ما چه متوجه باشیم چه نباشیم، تعصباتی داریم. اگر می خواهید مهارت های تفکر خود را بهبود ببخشید، سعی کنید تعصب های خود را شناسایی کنید. افراد معمولاً موقعیت ها یا مشکلات را فقط از یک دیدگاه می سنجند. وقتی در محل کار، مدرسه یا زندگی به مشکلی برخورد کردید، توقف کنید و قبل از اقدام چند سوال از خود بپرسید. مثلا بپرسید: «در مورد این وضعیت چه اعتقادی دارم؟ چرا من این را باور می کنم؟ چه فرضیاتی در مورد افکار و عقاید دیگران خواهم داشت؟”

مهم است که اقداماتی را انجام دهید تا از تعصبات خود آگاه شوید. این به شما کمک می کند که اجازه ندهید تعصب، شما را در قضاوتتان باز دارد. ممکن است برای شما مفید باشد که از یک دوست نزدیک در مورد شکاف فکری خود بپرسید. از دوستتان سوالی بپرسید، “کجا من بی منطق هستم؟” منتظر پاسخ صادقانه و صریح از طرف دوست خود باشید.

برای اطلاع از ویژگی های افراد ناموفق بر روی لینک کلیک کنید.

عواقب تصمیمات خود را در نظر بگیرید

هر وقت تصمیمی می گیرید، عواقبی دارد. اندیشیدن آگاهانه در مورد این مفاهیم راه خوبی برای بهبود مهارت های منطقی شماست.

  • از تخیلتان استفاده کنید. قبل از اینکه تصمیمی بگیرید، متوقف شوید و پیامدهای احتمالی مختلف را تصور کنید. چه حسی نسبت به این قسمت ها دارید؟ بدترین نتیجه کدام است؟ کدام بهترین است؟ احتمال وقوع کدام یک بیشتر است؟ چرا؟
  • به یاد داشته باشید که اعمال شما بر دیگران نیز تأثیر می گذارد. از در نظر گرفتن آنها غافل نشوید. این به شما کمک می کند تا تصمیمات خود را از زوایای مختلف بررسی کنید.

افکار غیر منطقی را بشناسید

شناخت افکار منفی، راهی برای افزایش قدرت استدلال

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی شخصیت قدرتمند بر روی لینک کلیک کنید.

سعی کنید زیاد تعمیم ندهید

بسیاری از افراد بدون اینکه متوجه شوند در این کار زیاده روی می کنند. برای ذهن شما سم است سعی کنید از کلیاتی که در طول روز انجام می دهید آگاه باشید.

  • اگر شما یک رویداد خاص را به عنوان شاهدی بر اینکه آن چیز در گذشته و آینده چگونه بوده است در نظر بگیرید، بیش از حد تعمیم داده اید. به عنوان مثال، وقتی در امتحان مردود می شوید، ممکن است فکر کنید: “من احمق هستم و همیشه مردود می شوم.” در آن توضیح شما با یک اتفاق تمام دستاوردهای آموزشی گذشته خود را تحت الشعاع قرار داده اید.
  • تفکر همه یا هیچ یک تعمیم است که در آن شما همه چیز را سیاه یا سفید می بینید. در این تفکر همه چیز فقط در یکی از این دو دسته قرار می گیرد: خوب یا بد، موفقیت یا شکست و غیره. هیچ ناحیه خاکستری در این نتیجه گیری وجود ندارد. به عنوان مثال، اگر در مورد شغل خود نظرات خوب و بد را بشنوید، احتمالاً به این نتیجه خواهید رسید که در کار خود خوب نیستید اما در واقعیت، شما به احتمال زیاد یک کارمند شایسته هستید که به نوعی نیاز به بهبود دارید.
  • نادیده گرفتن نکات مثبت ذهنیتی است که بیش از حد به نکات منفی موقعیت ها توجه می کند. اگر 20 چیز خوب در طول روز اتفاق بیفتد و فقط یک اتفاق بد رخ دهد، ممکن است فقط روی آن یک چیز تمرکز کنید. به عنوان مثال، تصور کنید در یکی از اجراهای موسیقی خود فقط یک اشتباه مرتکب شده اید و همه چیز خوب پیش می رود. اگر الگوی فکری شما نادیده گرفتن نکات مثبت است، احتمالاً به این دستاورد برچسب “فاجعه” می زنید اما در واقعیت، احتمالا شما تنها کسی هستید که متوجه این یک اشتباه شده اید.

برای اطلاع از فواید خودشناسی بر روی لینک کلیک کنید.

فرضیات را کنار بگذارید

مردم در مورد هر موقعیتی حدس و گمان می زنند. این می تواند شما را به تفکر غیر منطقی سوق دهد. سعی کنید از هر یک از افکار خود آگاه باشید.

  • گاهی اوقات مردم ذهن می خوانند. آنها به این فکر می کنند که دیگران در مورد آنها یا در مورد یک موقعیت خاص چه فکر می کنند. در واقعیت، بدون اینکه مستقیماً از آنها بپرسید، غیرممکن است که بدانید همه به چه فکر می کنند. به عنوان مثال، ممکن است با خود فکر کرده باشید: “چقدر در جلسه خجالت کشیدم” یا “فلانی فکر می کند من زیاد صحبت می کنم.”

کنار گذاشتن فرضیات، راهی برای افزایش قدرت استدلال

  • پیشگویی ذهنیتی است که در آن باور دارید می توانید رویدادهای آینده را پیش بینی کنید. این نوع تفکر می تواند منجر به نگرش شکست شود، مانند: من هرگز نمی توانم به رژیم غذایی خود پایبند باشم و وزن کم کنم” یا “می دانم اگر فردا در جلسه صحبت کنم، می روم، خرابکاری می کنم” به یاد داشته باشید که واقعا نمی توانید بدانید که فردا یا هفته آینده چه اتفاقی می افتد.

از افکار منفی دوری کنید

برای آشنایی با روش های مدیریت افکار منفی بر روی لینک کلیک کنید.

بسیاری از افراد زمانی که ناراحت هستند یا تحت استرس هستند، موقعیت ها را به فاجعه تبدیل می کنند. ممکن است فکر کنید اگر ماشین شما در این ماه نیاز به تعمیر داشته باشد، برای همیشه خراب خواهید شد، یا اگر نه بگویید، هرگز ازدواج نخواهید کرد. به یاد داشته باشید که یک شکست یا بدشانسی به معنای شکست و بدشانسی بیشتر در آینده نیست.

به درک خود از موقعیت ها توجه کنید

گاهی اوقات افراد بدون اینکه متوجه باشند موقعیت ها را غیرمنطقی درک می کنند. در زندگی روزمره به تفکر و برداشت خود توجه کنید.

  • از برچسب زدن موقعیت‌هایی مانند «فلانی اشتباه کرد» یا «انتخاب بدی کردم» خودداری کنید. شما را مجبور می کند افراد یا موقعیت ها را بر اساس شواهد ناکافی دسته بندی کنید. سعی کنید دسته بندی نکنید و از وسوسه قضاوت دوری کنید.
  • موقعیت ها و رفتار افراد را شخصی سازی نکنید. فکر نکنید اگر همکارتان با شما ناهار نخورده است، حتما از دست شما عصبانی است. شاید سرش شلوغ باشد سعی کنید هر چیزی را به خود نگیرید.
  • بیشتر اوقات شما از واقعیت نادرست خودداری می کنید. ممکن است موفقیت شخص دیگری را دلیل شکست خود بدانید. به یاد داشته باشید که همه افراد متفاوت هستند و سرعت قدم های افراد متفاوت است.
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up