مطالعه کنید:

هوش اجتماعی

هوش اجتماعی چیست؟

هوش اجتماعی توانایی کنار آمدن و همکاری با دیگران است. این هوش را می توان به عنوان یک توانایی فردی تعبیر کرد و این هوش شامل آگاهی از موقعیت های اجتماعی و محرک های قابل هدایت است. همچنین شامل سبک های تعامل و استراتژی هایی است که به فرد کمک می کند تا به اهداف خود در ارتباط با دیگران دست یابد. این هوش دیدگاه درونی ما را بهبود می بخشد و به ما امکان می دهد الگوهای واکنش بهتری داشته باشیم. رفتار سمی باعث می شود افراد احساس شرم و گناه کنند و تقویت رفتار باعث می شود افراد احساس ارزشمندی، رقابت و تشویق کنند. الگوی مداوم رفتار سمی نشان دهنده سطح پایین این هوش و ناتوانی در برقراری ارتباط موثر با مردم است. مدل‌سازی رفتار تقویتی نشان می‌دهد که فرد از نفوذ بالایی در ارتباط با دیگران برخوردار است و با چنین رفتاری می‌تواند هوش اجتماعی بالای خود را نشان دهد.

هوش اجتماعی چیست؟

هوش اجتماعی چیست؟

social intelligence یکی از مهمترین انواع هوش مرتبط با روابط ماست. این هوش یعنی توانایی کنار آمدن با مردم و برقراری ارتباط موثر با آنها. با پرورش این هوش می توان در مذاکرات و درگیری ها خوب عمل کرده و نیازهای طرف مقابل را به خوبی درک کرد. فردی که social intelligence بالایی داشته، معمولا اعتماد به نفس بالایی دارد و فرصت ها را به خوبی می گیرد.

انواع هوش اجتماعی

این هوش بر چهار رکن تقسیم می شود:

  1. احترام به دیگران
  2. احترام به دیدگاه های مختلف
  3. آگاهی رفتاری
  4. تصمیم گیری موثر

برای تسلط بر social intelligence باید موقعیت های مختلف اجتماعی را تجزیه و تحلیل کنید و سعی کنید بفهمید که مردم از چه چیزی فرار می کنند تا شما این کار را نکنید. قبل از ورود به فضاهای جدید، به این فکر کنید که چه باید بکنید و چه بگویید. برای بهبود دانش و مهارت های اجتماعی خود تلاش کنید و از اشتباهات خود درس بگیرید. بر اساس فرمول “SPACE”، هوش اجتماعی به عنوان مجموعه ای از رفتارها توصیف می شود که به هوش اجتماعی و مهارت های اجتماعی کمک می کند. S مخفف عبارت Situational Awareness است. P مخفف حضور است. A نشان دهنده اصالت است. برای Clarity و E مخفف Empathy است.

برای اهمیت شناخت مخاطب بر روی لینک کلیک کنید.

فواید هوش اجتماعی

فواید هوش اجتماعی

  • کسب مهارت های لازم برای برقراری ارتباط موفق می تواند فرد را در مراحل مختلف زندگی به موفقیت برساند. در واقع امکان ارتباط با افراد باتجربه، باهوش و خلاق را فراهم می کند و از این طریق مسیر دستیابی به اهداف هموار می شود.
  • افزایش حس همدلی و درک برای اطرافیان یکی از مزایای بهبود این هوش است که آرامش و اعتماد به نفس را به همراه دارد. یکی از دستاوردهای تقویت social intelligence، تأثیرگذاری بر دیگران و کسب حمایت و مهارت رهبری آنهاست.
  • مدیریت تعارض و تسلط بر رفتار خود در برخورد با دیگران یکی از مزایای این هوش است.
  • انعطاف پذیری، تمایل سازنده برای تغییر و خلاقیت چیزهایی هستند که این نوع از آنها حمایت می کند.
  • تقویت social intelligence روحیه همکاری افراد را افزایش می دهد. همچنین آگاهی از محیط و نیازهای مردم که از مزایای این هوش است و مهارت های خدماتی را بهبود می بخشد.
  • افراد با هوش اجتماعی بالا تسلط کلامی دارند. آنها به حرف زدن اشراف کامل داشته و به راحتی با افراد گفتگو می کنند و ویژگی های منحصر به فرد مردم را می پذیرند و به تفاوت های فرهنگی احترام می گذارند.
  • این نوع هوش باعث می شود که افراد یاد بگیرند که نقش های اجتماعی را ایفا کنند و هنجارها و قوانین را بشناسند. در واقع افراد با social intelligence بالا در کنش ها و واکنش ها عملکرد خوبی دارند.
  • گوش دادن موثر و شنونده خوب بودن یکی دیگر از مزایای این هوش است که منجر به برقراری ارتباط مناسب با مردم می شود. چون در این صورت اشخاص متوجه می شوند که برای حرف هایشان ارزش قائل هستیم و فکر می کنند که مهم هستند.

برای آشنایی با مهارت تاب آوری بر روی لینک کلیک کنید.

تقویت هوش اجتماعی

تقویت هوش اجتماعی

برخی از افراد هوش اجتماعی بالایی دارند زیرا در محیط هایی بوده اند که این توانایی را ناخودآگاه به دست آورده اند اما برای برخی افراد اینطور نیست. خوشبختانه راه های زیادی برای افزایش social intelligence وجود دارد. در زیر به معرفی و بررسی چند روش می پردازیم.

1- مهارت شنیداری خود را تقویت کنید

گوش دادن خوب، یکی از راههای افزایش مهارت هوش اجتماعی است.

با خوب گوش دادن می توانید با دیگران ارتباط خوبی برقرار کنید. برای انجام این کار، باید بتوانید بدون نگاه کردن به تلفن به صحبت های طرف مقابل خود گوش دهید. با بیان جملاتی برای حمایت از گفتار شخص، به او نشان دهید که در حال گوش دادن هستید. وارد مکالمه آنها نشوید و آنها را مجبور به فکر کردن نکنید.

برای آشنایی با مهارت گفتگو بر روی لینک کلیک کنید.

2- همیشه شکرگزاری را به خاطر بسپارید

افراد با هوش اجتماعی بالا، به موقع از دیگران به خاطر کارهایی که برایشان انجام داده اند تشکر می کنند.

به یاد داشته باشید که قدردانی روابط را عمیق تر می کند. از اطرافیان و خانواده خود به خاطر محبتشان قدردانی کنید. این کار به انسان حس خوش بینی، شادی و لذت می دهد و از طرفی حس خوبی ایجاد می کند.

3- هوش هیجانی خود را تقویت کنید

هوش هیجانی یا EQ و هوش اجتماعی ارتباط نزدیکی با هم دارند. هوش هیجانی معنای بسیار گسترده ای دارد. با تقویت هوش هیجانی افراد، آگاه می شوند و می توانند احساسات خود را مدیریت کنند و خشم، عواطف و افکار منفی خود را به موقع کنترل کنند.

4- زبان بدن خود و دیگران را بشناسید

زبان بدن خود و دیگران را بشناسید

یکی از راه های ارتباط با دیگران از طریق زبان بدن (ارتباطات غیرکلامی) است. زبان بدن مجموعه ای از حرکات بدن است که حالات و احساسات درونی آنها را آشکار می کند. بیشتر اوقات ما این پیام های غیرکلامی را درک می کنیم اما بهتر است این حرکات را مطالعه کنید تا بتوانید این پیام ها را بهتر و صحیح تر تفسیر کنید. آگاهی از زبان بدن نیز می تواند به شما کمک کند تا خود را بهتر بشناسید. می‌توانید از یک آینه برای دیدن زبان بدنی که در حالات خلقی‌های مختلف مانند عصبانیت، استرس یا ناهماهنگی نشان می‌دهید، استفاده کنید. زبان بدن باید با گفتار شما هماهنگ باشد. وقتی کلمات شما یک چیز را می گویند و زبان بدن شما پیام متفاوتی را منتقل می کند، می تواند پیام دیگری را به مخاطب منتقل کند و سوءتفاهم های زیادی ایجاد کند.

برای آشنایی با مهارت قاطعانه رفتار کردن بر روی لینک کلیک کنید.

5- افکار و احساسات دیگران را درک کنید

درک احساسات با همدلی مرتبط است. هنگام برقراری ارتباط، باید در نظر داشته باشید که احساسات طرف مقابل بسیار مهم است. درک او احترامی است که ما به مخاطب خود نشان می دهیم. خودتان را جای دیگران بگذارید، ببینید اگر در موقعیت آنها بودید چه واکنشی نشان می دادید؟ این به درک آنها کمک زیادی می کند.

6- همدلی

یکی از مهارت هایی که برای تقویت هوش اجتماعی به آن نیاز داریم، همدلی است.

با تقویت همدلی می توان افراد را درک کرد و به نظرات آنها گوش داد و به آنها احترام گذاشت. با همدلی با دیگران، به آنها حس اعتماد می دهیم. یکی از عوامل تخریب روابط، القای بی اعتمادی و ناامنی است. حس همدلی باعث می شود اطرافیان شما احساس امنیت کنند.

7- اثربخشی در ارتباطات

دقایق اول ایجاد یک رابطه نقش مهمی در تداوم آن خواهد داشت. اینکه بتوانیم در اولین جلسه تاثیر خوبی روی مخاطب بگذاریم تا آنها برداشت مثبتی از ما داشته باشند به ما در رابطه کمک می کند.

برای آشنایی با مهارت های بین فردی بر روی لینک کلیک کنید.

8- شناخت اجتماعی

شناخت اجتماعی

شناخت اجتماعی بخشی از روانشناسی اجتماعی است که تسلط فرد را در موقعیت های اجتماعی نشان می دهد. فردی با آگاهی اجتماعی بالا قوانین و روش های اجتماعی را می شناسد و در زمان مناسب آن ها را به کار می گیرد و بهترین تصمیم را می گیرد.

برای آشنایی با تغییر فرکانس ذهن بر روی لینک کلیک کنید.

9- خود را به طور موثر معرفی کنید

وقتی برای اولین بار با هم آشنا می شویم، معمولا خودمان را معرفی می کنیم. این معرفی و اولین برخورد بسیار مهم است و تصویر ذهنی خوب یا بدی را در ذهن مخاطب شکل می دهد.

برای مثال موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • بهتر است این مقدمه را با لبخند و تماس چشمی انجام دهید.
  • بسته به موقعیتی که در آن هستید، نام خود را بگویید و اگر شاغل هستید، شغل خود را توضیح دهید.
  • خوب است در بین کلمات چیزی ذکر شود که بتواند به درد او بخورد.

10- مراقب اطراف خود باشید

از طریق social intelligence، افراد یک دید کلی از محیط اطراف خود دارند و می دانند که در اطرافشان چه می گذرد. برای تقویت این توانایی به اطرافیان خود توجه کنید، وقتی فردی این ویژگی را دارد، می توانید از رفتار او درس بگیرید.

برای اطلاع از ویژگی های کارآفرینان موفق بر روی لینک کلیک کنید.

11- تفاوت های فرهنگی را بپذیرید

درک و پذیرش تفاوت های فرهنگی بین افراد، هوش اجتماعی شما را افزایش می دهد. شما نباید افراد مختلف را با هم مقایسه کنید. مردم می توانند فرهنگ های متفاوتی داشته باشند. ما نمی توانیم کاری کنیم که همه ما را دوست داشته باشند یا بخواهند دیگران را تغییر دهند اما باید پاسخ مناسبی به موضوع بدهیم. افراد با social intelligence بالا به راحتی این تفاوت ها را درک می کنند و افراد را با هم مقایسه نمی کنند.

12- مثبت اندیش باشید

مثبت اندیش باشید

مردم جذب افرادی می شوند که دیدگاه مثبت و امیدوار کننده ای نسبت به جهان دارند. منفی نگری باعث می شود افراد تمایلی به ارتباط با شما نداشته باشند.

13- بیشتر لبخند بزنید

حالات چهره به اطرافیان شما چیزهای زیادی درباره شما می گوید. وقتی فردی لبخند می زند، این پیام را به مخاطب منتقل می کند که در دسترس است و ارتباط با او بسیار آسان است. در نتیجه افراد زیادی دور او جمع می شوند و می خواهند با او رابطه برقرار کنند، پس لبخند بزنید و اجازه دهید اطرافیانتان بدانند که می توانند به شما کمک کنند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی اتیکت و آداب معاشرت بر روی لینک کلیک کنید.

تفاوت هوش هیجانی و هوش اجتماعی

تفاوت اصلی بین social intelligence و هوش هیجانی در این است که social intelligence اساساً توانایی تعامل با دیگران است در حالی که هوش هیجانی به عنوان توانایی تشخیص احساسات خود و احساسات دیگران تعریف می شود. هوش عاطفی می تواند به تصمیم گیری در مورد سناریوهای فعلی کمک کند، در حالی که هوش اجتماعی می تواند به تصمیم گیری در مورد چشم انداز آینده کمک کند.

هوش معمولاً با تست IQ اندازه گیری می شود. با این حال، هوش اجتماعی بسیار پیچیده‌تر است و نمی‌توان آن را همیشه اندازه‌گیری کرد. علاوه بر این، social intelligence و هیجانی دو معیار هوشی هستند که در سطوح اجرایی برای موفقیت یک شرکت بسیار مهم تلقی می شوند. social intelligence به تصمیم گیری برای آینده کمک می کند.

برای آشنایی با مثبت گرایی سمی بر روی لینک کلیک کنید.

به عنوان مثال، شما از دانش و تجربه خود برای بهبود شغل خود استفاده می کنید. به عبارت دیگر، SQ به ما کمک می کند تا زنده بمانیم و در زندگی خود پیشرفت کنیم. وقتی فردی از نظر اجتماعی باهوش باشد، مراقب است و به راحتی می تواند نتایج آینده را درک کند و به سرعت پاسخ دهد. تفاوت دیگر بین هوش اجتماعی و هوش هیجانی این است که social intelligence یک مهارت بین فردی است در حالی که پروفسور هوارد گاردنر هوش هیجانی را یک مهارت درون فردی می داند. در موارد خاص، هوش اجتماعی بسط یا مجموعه ای از هوش هیجانی است و مفهوم وسیع تری نسبت به هوش هیجانی دارد.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up