مطالعه کنید:

ریسک پذیری

ریسک پذیری چیست؟

آیا شما فرد ریسک پذیری هستید؟ با خطر کردن برای انجام کارهای مختلف میانه خوبی دارید؟ از انجام کارهای جدیدی که احتمال موفقیت در آن ها مشخص نیست، لذت می برید؟ خطر پذیری یک ویژگی و صفت فردی است که اغلب مردم از آن برخوردار هستند. برخلاف تصور بسیاری از افراد این صفت شخصی آنقدری که به نظر می رسد موضوع ساده ای نیست. برای مثال برخی افراد با خودشان می گویند؛ خب یک نفر در زندگی خود ریسک می کند و خطر پذیر است، یکبار موفق می شود و بار دیگر نه. در حالی که مفهوم ها و نکات مختلفی پیرامون این موضوع وجود دارند.

خطر پذیری مزایا و معایب مختص به خود را دارد، کسانی که این صفت شخصی را دارند از ویژگی های مرتبط دیگری نیز برخوردار هستند. در عین حال چنین کسانی باید بتوانند این ویژگی فردی را مدیریت کنند. در غیر این صورت از مزایای آن بهرمند نشده و فقط با معایب آن مواجه می شوند. با توجه به گسترده بودن جزئیات خطر پذیری، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف ریسک پذیری بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

ریسک پذیری چیست؟

ریسک پذیری چیست

همانطور که گفتیم خطر پذیری موضوع ساده، مشخص و با یک مفهوم خاص نیست. برای مثال ریسک پذیری با ریسک کردن معنی متفاوتی دارد. خطر پذیری یک ویژگی یا صفت فردی است در حالی که ریسک کردن یک مهارت عملی محسوب می شود. بدون شک هر کسی به یک میزان خطر پذیر است ولی همه مردم مهارت یا توانایی ریسک کردن را ندارد. در عین حال این مهارت قابل دستیابی و تقویت کردن است. به طور کلی ریسک پذیری (Risk-taking) به معنای عدم اطمینان و آگاهی از نتیجه یک عمل است. در واقع خطر پذیری یعنی قبول مسئولیت انجام کاری که اطلاعی از نتیجه آن ندارید.

این ویژگی فردی ارتباط مستقیمی با اعتماد به نفس دارند. کسانی که خطر پذیری بالایی داشته و از این کار لذت می برند، اعتماد به نفس بالایی هم دارند. به بیان دیگر چون به توانمندی ها و استعدادهای خود اطمینان دارند انجام کاری را آغاز می کنند که هیچ اطلاعی از نتیجه آن ندارند. برخلاف تصور بسیاری از مردم، خطر پذیری مزایایی نیز دارد. به همین علت نباید همواره از آن دور باشید و تصور کنید قرار است اتفاقات تلخ و ناگواری برای شما رخ دهد. از طرفی نمی توان گفت هر کسی که خطر پذیر نیست از زندگی لذت نمی برد. زندگی یکنواخت که معنی ندارد و موارد این چنینی.

برای اطلاع از راه های تقویت ذهن بر روی لینک کلیک کنید.

همانطور که یک فرد از زندگی پر از هیجان خود لذت می برد، فرد دیگر آرام بودن زندگی خود را دوست دارد. نمی توان گفت کدام یک از این افراد در زندگی پیشرفت می کنند زیرا هر کسی می تواند با سبک زندگی خودش به موفقیت برسد. به همین علت بیان کردیم که خطر پذیری موضوع ساده ای نیست که بتوان با یک جمله از همه مفاهیم آن مطلع شد.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع ریسک پذیری

انواع ریسک پذیری

اگر خیلی دقیق به بررسی ویژگی ها، صفات و خصلت های فردی بپردازیم، متوجه می شویم که اغلب آن ها انواع مختلفی دارند. هر نوع در یک موقعیت خود را نمایان کرده و برای انجام یک کار مشخص، مفید واقع می شوند. گاهی نیز یکی از انواع هر ویژگی پیامدهای منفی به همراه دارد و خالی از هر نوع فایده ای است. برای مثال اعتماد به نفس علاوه بر نوع واقعی، کاذب هم دارد. کسی که به داشتن اطمینان نسبت به توانمندی های خود تظاهر می کند یعنی اعتماد به نفس کاذب دارد. ریسک پذیری نیز از این موضوع مستثنی نبوده و انواع مختلفی دارد. در همین راستا در ادامه مطلب به انواع خطر پذیری اشاره می کنیم:

سیستماتیک یا غیر قابل اجتناب: زمانی که خطر پذیری از جانب یک عامل بیرونی به شما القا می شود و نمی توانید کاری برای کاهش میزان آن انجام دهید، از نوع غیر قابل اجتناب محسوب می شود. برای مثال وقتی که قصد دارید یک کار جدید را آغاز کرده، وجود چند عامل موجب افزایش خطر پذیری شده و در عین حال نمی توانید اثر آن ها را کم و یا حذف کنید، یعنی با ریسک پذیری غیر قابل اجتناب مواجه هستید.

غیر سیستماتیک یا قابل اجتناب: خوشبختانه نوع دیگری از خطر پذیری وجود دارد که فرد می تواند با استفاده از راهکارهای مختلف میزان آن را کاهش دهد. در واقع این نوع از خطر پذیری قابل اجتناب بوده و امکان کنترل دارد.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

مزایا و معایب ریسک پذیری

مزایا و معایب ریسک پذیری

همانطور که گفتیم برخلاف تصور بسیاری از مردم، خطر پذیری مزایایی هم دارد. نکته مهمی که در این مورد وجود دارد طمع نکردن است یعنی نباید به بهانه اینکه خطر پذیری مفید است هر کاری را بدون بررسی و به طور ناگهانی انجام دهیم. از طرفی نباید معایب این صفت شخصی را آنقدر بزرگ و پررنگ کنیم که از انجام کارهای جدید و در عین حال مهم پشیمان و منصرف شویم. بنابراین بهتر است با تعدادی از مهم ترین مزایای خطر پذیری آشنا شویم:

  • ساخت شخصیت مستقل
  • رشد فردی
  • پیشرفت در زندگی
  • افزایش انگیزه به واسطه کسب موفقیت
  • کسب تجربه های جدید
  • مقابله با ترس از ایجاد تغییرات

اگر بتوانید خطر پذیری را مدیریت کرده و کاری را بدون بررسی انجام ندهید، موجب پیشرفت شما در زندگی خواهد شد. حال بهتر است با تعدادی از معایب این صفت شخصی آشنا شویم:

  • وجود احتمال شکست خوردن
  • ایجاد ناامیدی
  • افزایش استرس و اضطراب
  • از دست دادن منابع مالی
  • شکل گیری ترس از انجام کارهای جدید
  • کاهش اعتماد به نفس

با توجه به توضیحات گفته شده بهترین راه برای بهرمندی از تعداد بیشتری از مزایای خطر پذیری و کاهش تعداد معایب آن باید نحوه مدیریت خطر پذیری را یاد بگیرید.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، موفقیت کلامی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

مدیریت ریسک پذیری

مدیریت ریسک پذیری

خطر پذیری موضوعی مشخص با نتایج کاملا معلوم نیست. شما زمانی که تصمیم می گیرید از ریسک پذیری برای رسیدن به موفقیت استفاده کنید احتمال شکست هم برایتان وجود دارد چون از نتیجه انجام کار خود مطلع نیستید. استفاده از خطر پذیری می تواند در برخی از موقعیت ها، پیامدهای منفی به همراه داشته باشد. به همین علت باید با راه های مدیریت این ویژگی فردی آشنا شده و بدون کسب اطلاعات، خطر پذیری را تمرین نکنید:

هدف گذاری کرده و راهکارها را بررسی کنید

برخی از مردم با مطلع شدن از مزایای خطر پذیری بیان می کنند که ما هم می خواهیم ریسک پذیری را تجربه کنیم. اگر خطر پذیری موجب پیشرفت در زندگی می شود پس ما چرا این کار را انجام ندهیم؟ در مورد چنین دیدگاهی باید بگوییم اولین اقدام برای مدیریت ریسک پذیری، هدف گذاری است. ابتدا باید مشخص کنید که قصد انجام چه کاری را دارید. سپس راهکارهای موجود را بررسی کرده تا بتوانید بهترین روشی که خطر پذیری کمتری دارد را انتخاب کنید. درست است که خطر پذیری به معنای عدم اطلاع از نتیجه کار است ولی می توانیم وضعیت راهکارهای پیش رو را بررسی کنیم.

برای اطلاع از نقش اهرم های موفقیت در زندگی بر روی لیک کلیک کنید.

ریسک پذیری را در مقیاس کوچک تمرین کنید

اگر تا به حال برای انجام کارهای خود ریسک نکرده اید، بهتر است ابتدا این ویژگی فردی را در مقایس کوچک به کار بگیرید. از انجام کارهای نه چندان مهم، ساده و کوچک آغاز کرده و مدیریت خطر پذیری را تمرین کنید. فراموش نکنید کسب تجربه و سپس رسیدن به تسلط در انجام هر کاری نیازمند صرف وقت و تمرین کردن است. خطر پذیری هم از این موضوع مستثنی نبوده و مدیریت آن نیازمند تمرین در مقیاس کوچک است.

هیجانات خود را کنترل کنید

نه تنها برای مدیریت خطر پذیری بلکه برای پیشرفت در تمام جوانب زندگی بهتر است هوش هیجانی (EQ) خود را تقویت کنید. زمانی که می توانید ابراز احساسات خود را در موقعیت های مختلف کنترل کنید یعنی هوش هیجانی بالایی دارید. باید هوش هیجانی خود را برای مدیریت خطر پذیری هم به کار بگیرید. متاسفانه برخی از افراد با قرار گرفتن در یک موقعیت جدید و مواجه شدن با تغییرات به شدت هیجانی عمل می کنند. بدون اینکه بدانند هدف چیست و راهکار کدام است دست به انجام کاری با میزان ریسک بالا می زنند. در نتیجه با پیامدهای منفی مواجه و از زندگی ناامید می شوند. به همین علت باید برای مدیریت خطر پذیری، احساسات خود را کنترل کنید.

برای اطلاع از دلایل به تعویق انداختن کارها بر روی لینک کلیک کنید.

تحت تاثیر حرف های دیگران قرار نگیرید

یکی دیگر از عواملی که احتمال ایجاد پیامدهای منفی ریسک پذیری را افزایش می دهد، توجه به حرف های اشتباه دیگران است. متاسفانه برخی افراد به دلیل شخصیت وابسته ای که دارند به شدت تحت تاثیر حرف های دیگران قرار می گیرند. در نتیجه بدون اینکه راهکارهای انجام یک موضوع را بررسی کنند وارد مسیر شده و با پیامدهای منفی مواجه خواهند شد.

برای یادگیری تکنیک های نقشه ذهنی در سخنرانی، هوش کلامی و آداب معاشرت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

با افراد معتمد و موفق مشورت کنید

یکی از ویژگی های بارز افراد موفق، ریسک پذیری است. این افراد به خوبی می دانند که چه طور باید خطر پذیری را مدیریت کنند. به همین علت اگر میان دوستان، اعضای خانواده و یا همکاران خود فرد موفق و خطر پذیری را می شناسید و می دانید از موفقیت شما خوشحال می شود، از او درخواست راهنمایی داشته باشید. فراموش نکنید مشورت کردن با افراد موفق باعث کاهش نیاز به آزمون و خطا می شود.

از شکست های خود درس بگیرید

قرار نیست از همان اول که تصمیم به ریسک کردن می گیرید در همه موارد آن هم به صورت پیوسته موفق شوید. بدون شک شکست هایی نیز در انتظار شما هستند. به همین علت بیان کردیم که بهتر است ریسک پذیری را در مقایس کوچک آغاز و تمرین کنید. در این شرایط باید از شکست های خود درس گرفته و اشتباهات گذشته را تکرار نکنید. در غیر این صورت احتمال موفقیت کاهش یافته و انگیزه خود را از دست خواهید داد.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

لجبازی نکنید

با خودتان و دیگران برای انجام یک کار و ریسک کردن، لجبازی نکنید. برخی افراد به خاطر اینکه به دیگران ثابت کنند چه توانایی هایی دارند، خطر پذیری را تجربه می کنند. برخی دیگر نیز به دلیل مواجه شدن با پیامدهای شخصیت وابسته ای که دارند، با خودشان لج کرده و کارهای نسنجیده انجام می دهند. همانطور که گفتیم برای بهرمندی از مزایای خطر پذیری باید مدیریت کردن آن را یاد بگیرید.

ویژگی افراد ریسک پذیر

ویژگی ریسک پذیری

یکی از سوالات رایجی که در مورد خطر پذیری مطرح می شود این است که افراد ریسک پذیر چه ویژگی هایی دارند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم به دلیل اینکه همه افراد به یک میزان از ریسک پذیری برخوردار نیستند بنابراین ممکن است یک فرد چند مورد از ویژگی های افراد خطر پذیر را داشته باشد و نفر دیگر تعداد بیشتری از آن ها را در رفتار و کارهای خود نشان دهد. به همین علت بهتر است با چند مورد از مهم ترین ویژگی های این افراد آشنا شویم:

  • لذت بردن از ریسک کردن
  • روحیه کارآفرین و در برخی موارد مدیریت
  • ساکن نبودن در زندگی
  • خارج شدن از محیط امن و جستجو کردن
  • مقابله نکردن با تغییرها
  • فرار نکردن از مشکلات

فراموش نکنیم همه ما برای بهرمندی از فواید و پیامدهای مثبت هر موضوعی به تمرین کردن نیاز داریم. خطر پذیری هم از این مورد مستثنی نیست، به همین علت برای رسیدن به تسلط در مدیریت این صفت شخصی، عجله نکرده و به اندازه کافی وقت صرف کنید.

برای اطلاع از ویژگی های کارآفرینان موفق بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

همه ما در طول زندگی در موقعیت های قرار گرفته ایم که باید برای انجام یک کار ریسک می کردیم. برخی از ما موفق شده و برخی نیز با شکست مواجه شده اند. ریسک پذیری به معنای خطر کردن برای انجام کاری است که از نتیجه آن اطمینان نداریم. بنابراین نمی توان گفت نتیجه همه کارهایی که برای انجام آن ها خطر کرده ایم، دستیابی به موفقیت است. با این حال می توانیم خطر پذیری را مدیریت کرده و به پیشرفت خود در زندگی کمک کنیم.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up