مطالعه کنید:

رهبری اخلاقی

رهبری اخلاقی چیست و چه اصولی دارد؟

رهبری انواع و سبک های مختلفی دارد که یکی از آن ها رهبری اخلاقی است. بدون شک هیچ کسی تمایل ندارد با یک رهبر یا به بیان دیگر با مدیری در ارتباط باشد که احترامی برای ارزش های او قائل نیست. همه مردم دوست دارند در محیطی کار کنند که رهبر و مدیر آن ها از ویژگی های اخلاقی بیشتری برخوردار باشد. در عین حال به داشتن ویژگی های اخلاقی تظاهر نکرده و در عمل هم به اصول گفته شده پایبند باشد. فارغ از محیط های کاری، رهبری می تواند در هر زمینه ای شکل بگیرد.

انجام یک پروژه مشترک دانشگاهی، یک فعالیت اجتماعی و حتی انجام یک کار شخصی با همکاری سایر اعضای خانواده هم نیاز به رهبری و داشتن یک مدیر دارد. در این مواقع نحوه رفتار، عملکرد و طرز برخورد کسی که به عنوان رهبر انتخاب شده تاثیرات مهمی را بر عملکرد سایر کارکنان و در نتیجه بازدهی کلی سیستم دارد. با توجه به اهمیت نحوه برخورد یک مدیر با کارکنان و یا یک رهبر با اعضای تیم، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف رهبری اخلاقی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

رهبری اخلاقی چیست؟

رهبری اخلاقی چیست

رهبر به کسی گفته می شود که مسئولیت هدایت انجام یک کار و به واسطه آن نظارت بر عملکرد چند نفر را برعهده دارد.

در واقع می توان گفت رهبری کردن نوعی مدیریت محسوب می شود. برای مثال شما در محیط کاری خود کسی را به عنوان رهبر مورد خطاب قرار نمی دهید، بلکه به کسی که مسئولیت نظارت بر عملکرد تمام کارکنان را برعهده دارد، مدیر می گویید. متاسفانه کم نیستند تعداد افرادی که وظیفه رهبری و مدیریت خود را از نظر اخلاقی به درستی انجام نمی دهند. رفتار و برخورد مناسبی با کارکنان نداشته و بعد از گذشت مدت زمانی شاهد کاهش بازدهی عملکرد کارکنان خواهند بود. در این مواقع است که اهمیت رهبری کردن اخلاقی مطرح می شود.

رهبری اخلاقی یکی از سبک های رهبری محسوب می شود که بر رفتار مناسب متمرکز است.

در این نوع از مدیریت، رهبر به ارزش ها، حقوق، عقاید و جایگاه دیگران احترام می گذارد. خود را نسبت به کارکنان یا حتی هم ترازهای خود برتر نمی داند. رفتارهای چنین مدیری در حضور دیگران و یا نبود آن ها یکسان بوده و فریب کاری در میان نیست. نکته مهمی که در این مورد وجود دارد گسترش دادن رفتارهای مناسب در تمام جوانب زندگی شخصی و کاری چنین مدیرانی است.

برای اطلاع از مفهوم ریسک پذیری بر روی لینک کلیک کنید.

در واقع به دور از ویژگی های یک رهبر اخلاقی است که در محیط کاری به ارزش ها و حقوق دیگران احترام بگذارد ولی چنین رفتاری را در زندگی شخصی نداشته باشد. خوشبختانه پیروی کردن از اصول این سبک مدیریتی پیامدهای مثبت فراوانی را به همراه دارد. به همین علت همه کسانی که به نحوی مدیریت و رهبری یک مجموعه را بر عهده دارند بهتر است با این سبک مدیریتی آشنا شوند.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

مزایای رهبری اخلاقی

مزایای رهبری اخلاقی

بدون شک برخورد مناسب با کارکنان و اعضای یک تیم، احترام گذاشتن به ارزش ها، جایگاه و حقوق دیگران فواید بسیار زیادی را برای کل مجموعه به همراه دارد. یادگیری اصول رهبری اخلاقی و پایبند بودن به آن ها به رشد تک تک اعضاء، مدیر و در نتیجه پیشرفت سیستم کمک می کند. حال سوال مهمی که در این مورد ایجاد می شود این است که مدیریت اخلاقی چگونه این هدف مهم را محقق می سازد؟ همانطور که گفتیم این سبک رهبری دارای مزایای مختلفی است، بنابراین برای رسیدن به پاسخ سوال مطرح شده باید با فواید این سبک مدیریتی آشنا شوید:

تقویت انگیزه کارکنان

زمانی که مدیر یک مجموعه به ارزش ها، جایگاه و حقوق کارکنان خود احترام می گذارد و خود را نسبت به آن ها متمایز نمی داند، انگیزه کارکنان افزایش می یابد. کارکنان چنین مجموعه ای انرژی مضاعفی را کسب کرده و برای پیشرفت کل سیستم تلاش می کنند. اگر به زندگی شخصی یا کاری خودمان توجه کنیم، می توانیم لحظاتی را به یاد بیاوریم که یک عامل باعث افرایش انگیزه ما شده و در نتیجه برای انجام کارهای خود، بیشتر تلاش کرده ایم. در واقع برای رسیدن به خواسته ها و انجام کارهای محول شده بیشتر از قبل اصولی تلاش کرده ایم. این دقیقا همان فایده ای است که مدیریت اخلاقی برای یک سیستم به همراه دارد.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

افزایش رضایت کارکنان

اگر به عنوان یک مدیر تمایل دارید رضایت کارکنان خود را افزایش داده و مانع از کاهش تعداد کارکنان شوید بهتر است از اصول رهبری اخلاقی استفاده کنید. کسی که از شرایط کار فعلی خود رضایت دارد به فکر ترک آن کار نیست. رضایت نیز به واسطه برخورد مناسب مدیر، رعایت شدن حقوق کارکنان و توجه به جایگاه و ارزش های آنان حاصل می شود. مدیریت اخلاقی به شما کمک می کند رضایت کارکنان خود را جلب کرده و از ریزش آن ها جلوگیری کنید.

بالا رفتن راندمان و بازدهی کارها

مجموعه ای که پیشرفتی در آن حاصل نمی شود، بازدهی کار افزایش نیافته و دستاوردهای جدید کسب نمی شوند دیر یا زود متلاشی خواهد شد. بنابراین مدیران با همکاری کارکنان باید به فکر پیشرفت مجموعه باشند. یکی از عواملی که به تحقق این موضوع کمک می کند، استفاده از اصول رهبری اخلاقی است. این سبک مدیریتی باعث فرصت دادن به کارکنان برای ایده پردازی شده و از طریق افزایش رضایت و انگیزه آن ها، بازدهی کار افزایش می یابد.

گسترش اصول اخلاقی در زندگی

همانطور که گفتیم یک رهبر و مدیر اخلاقی واقعی اصول این سبک مدیریتی را در تمام جوانب زندگی کاری و شخصی خود گسترش می دهد. اخلاق موضوعی نیست که در یک حوزه به کار بیاید و در حوزه دیگر نه. احترام گذاشتن به حقوق و ارزش های دیگران همواره مفید بوده و پیامدهای مثبتی را به همراه دارد. زمانی که شما به عنوان یک مدیر اخلاقی اصول این سبک رهبری را در حوزه شغلی خود به کار می برید و به استفاده از آن ها تظاهر نمی کنید، ناخودآگاه اصول اخلاقی به سایر جوانب زندگی شخصی شما هم وارد می شوند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

اصول رهبری اخلاقی

اصول رهبری اخلاقی

مدیریت کردن آن هم به سبک اخلاقی و بهرمند شدن از مزایای آن نیازمند کسب اطلاعات و سپس تمرین کردن است. در قسمت های قبلی همین مقاله توضیح دادیم که رهبری اخلاقی متمرکز بر رفتار مناسب با کارکنان و اعضاء یک سیستم است. حال بهتر است بدانیم که همین رفتار مناسب دارای اصول مختلفی است. در واقع می توان گفت رفتاری مناسب محسوب می شود که چند ویژگی و اصل داشته باشد. به همین علت در ادامه مطلب به اصول مدیریت کردن اخلاقی اشاره می کنیم:

عدالت: شما به عنوان یک مدیر باید نسبت به همه کارکنان و اعضاء تیم خود رفتار مناسب و یکسانی داشته باشید. اگر به فکر رهبری کردن آن هم از نوع اخلاقی هستید نباید برخورد متفاوتی با کارکنان خود داشته باشید.

امانت داری: یکی از اصول اخلاقی که نه تنها رهبران و مدیران مجموعه های مختلف باید به آن توجه داشته باشند، بلکه همه مردم باید از آن پیروی کنند؛ امانت داری است. کسانی که در مقابل مال، راز، حقوق و حرف های دیگران امانت دار هستند تاثیر به سزایی بر ذهن دیگران می گذارند.

اجتماع: یکی دیگر از اصول مدیریت اخلاقی، موافق بودن با تیم سازی است. رهبران اخلاقی به فکر پیشرفت دیگران نیز هستند. به همین علت سعی می کنند با تیم سازی و انجام کارهای گروهی به پیشرفت بقیه مردم هم کمک کنند.

احترام: همانطور که گفتیم کسی که از رهبری اخلاقی برای مدیریت مجموعه خود استفاده می کند باید به ارزش ها، جایگاه و حقوق دیگران احترام بگذارد. به بیان دیگر مدیریت اخلاقی بدون احترام به کارکنان معنا پیدا نمی کند.

صداقت: یک مدیر اخلاقی، رفتاری صادقانه با دیگران دارد. تظاهر به رعایت احترام نکرده و برای انجام کارهایی که مجموعه او در پیش رو دارد با کارکنان صادق است.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، ارتباط موثر و نقشه ذهنی در سخنرانی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

ویژگی های رهبران اخلاقی

ویژگی های رهبران اخلاقی

برخورد مناسب، رعایت اصول اخلاقی، احترام گذاشتن به حقوق و جایگاه دیگران ویژگی های مثبتی هستند که موجب شکل گیری سبک رهبری اخلاقی می شوند. کسانی که از این سبک مدیریتی برای هدایت مجموعه کاری خود استفاده می کنند به تدریج ویژگی های مثبت و سازنده ای را نیز کسب خواهند کرد. البته این موضوع در صورتی تحقق پیدا می کند که فرد به استفاده از سبک مدیریت اخلاقی تظاهر نکند. در حضور کارکنان و در تنهایی یک نوع رفتار داشته و تغییر جهت ندهد. با توجه به اهمیت استفاده از این سبک مدیریتی و تاثیر آن بر زندگی مدیر، پیشرفت کاری و افزایش انگیزه کارکنان، در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین ویژگی های رهبران اخلاقی اشاره می کنیم:

  • رعایت اصول اخلاقی
  • برقراری ارتباط صحیح با کارکنان
  • تصمیم گیری درست
  • پایبند بودن به اصول تعیین شده
  • نداشتن احساس برتری نسبت به کارکنان
  • توجه به منافع عمومی
  • وظیفه شناسی
  • شفافیت در عمل
  • تقویت قدرت ایده پردازی و تصمیم گیری کارکنان

برخی افراد تصور می کنند مدیر موفق کسی است که با جدیت بیش از حد با کارکنان خود برخورده کرده و اجازه اظهار نظر را به آن ها ندهد. خود را متمایز از سایرین دانسته و توجهی به جایگاه اعضاء سیستم نکند. در حالی که رهبران اخلاقی بدون داشتن چنین رفتاری به موفقیت می رسند. علاوه بر خودشان، کارکنان نیز پیشرفت کرده و میزان رضایت آن ها افزایش می یابد.

برای اطلاع از راهکارهای تقویت روابط اجتماعی بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

یکی از سبک های رهبری و مدیریتی، رهبری اخلاقی است. براساس اصول این سبک، یک مدیر به واسطه طرز برخورد مناسبی که با کارکنان خود دارد زمینه پیشرفت کل مجموعه را فراهم می کند. این سبک مدیریتی مزایایی داشته و قابلیت گسترش به تمام جوانب زندگی شخصی و کاری مدیران را دارد. بنابراین چنانچه به فکر پیشرفت در کار و زندگی شخصی خود هستید بهتر است اطلاعات بیشتری را در این زمینه کسب کنید.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، موفقیت کلامی و زبان بدن می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up