مطالعه کنید:

استرس مثبت

استرس مثبت چیست؟

استرس بیش از حد یا نامناسب برای سلامتی ما مضر است اما گاهی اوقات استرس نیروی مثبتی است که منجر به افزایش تمرکز و هوشیاری می شود و به ما کمک می کند بهترین عملکرد را داشته باشیم. البته همه این موارد به نوع استرس ما، آمادگی ما برای مقابله با آن و دیدگاهی که نسبت به آن داریم بستگی دارد. در این مقاله با استرس مثبت و ویژگی های آنها آشنا می شویم و همچنین راهکارهای مدیریت استرس را توضیح می دهیم.

بیشتر مردم استرس را یک مشکل خطرناک می‌دانند اما استرس واکنش طبیعی ما به رویدادهایی است که از نظر ما تهدیدکننده یا خطرناک است. زمانی که احساس خطر می کنید (از لحاظ فیزیکی، ذهنی یا عاطفی)، واکنش های دفاعی شما در یک فرآیند سریع و خودکار به نام «جنگ یا گریز» یا «واکنش استرس» تشدید می شود. در واقع پاسخ استرس، مجموعه ای از واکنش هایی است که بدن برای محافظت از خود از آنها استفاده می کند.

استرس مثبت چیست؟

استرس مثبت چیست؟

برخی از استرس ها مثبت هستند که به آن ها یواسترس، استرس مثبت یا استرس خوب نیز می گویند. استرس مثبت شما را به خوبی از منطقه امن خود خارج می کند و باعث می شود یاد بگیرید، رشد کنید و قوی تر شوید. به عنوان مثال، سوار شدن بر قطار شهربازی سرگرم کننده و هیجان انگیز است. این سواری زمان کمی می برد و بعد از آن احساس شادی می کنید. (البته اگر قطارهای شهربازی را دوست دارید.) ورزش همچنین می تواند نوع دیگری از استرس مثبت باشد. در حین تمرین کمی احساس خستگی می کنید اما بعد از تمرین احساس خوبی دارید و بعد از حدود یک ساعت این احساس برطرف می شود.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

استرس مثبت چه ویژگی هایی دارد؟

• به ندرت اتفاق می افتد.
• در عرض چند دقیقه یا چند ساعت تمام می شود.
• می تواند بخشی از یک تجربه مثبت در زندگی باشد.
• شما را به اقدام دعوت می کند.
• شما را قوی می کند و از شما انسان بهتری می سازد.
فرض کنید همیشه هر روز 4 ساعت سوار قطار شهربازی می شوید یا وزنه بلند می کنید. پس آن مشاغل دیگر به شما علاقه ای ندارند، نه؟ در واقع استرس یا ناراحتی منفی است.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

به چه دلایلی استرس را به روش های مختلفی تجربه می کنیم؟

دلایل تجربه استرس مثبت

از آنجایی که استرس به طرق مختلف بر ذهن، بدن و رفتار ما تأثیر می‌گذارد، هر یک از ما استرس را به شیوه‌ای متفاوت تجربه می‌کنیم و «منطقه بهبودی» خاصی داریم که می‌تواند فیزیکی یا روانی باشد. منطقه بهبودی ما به عوامل زیادی بستگی دارد. در واقع نحوه درک و واکنش شما به آن، به اندازه استرس مهم است. برخی از افراد با جریان پیش می روند و رویدادهایی را که دیگران به شدت استرس زا می دانند به خوبی مدیریت می کنند، در حالی که برخی دیگر در مواجهه با کوچکترین چالش ها یا ناامیدی ها فرو می ریزند. عوامل زیادی بر تحمل استرس تأثیر می گذارند، از جمله:

1. توانایی فرد در کنترل موقعیت

وقتی احساس می کنیم در دام استرس گرفتار شده ایم، استرس بیشترین آسیب را به ما می زند. اگر بتوانیم بجنگیم یا فرار کنیم، معمولاً احساس بهتری داریم اما اگر احساس کنیم نمی‌توانیم شرایط را تغییر دهیم، وارد مرحله بعدی واکنش استرس می‌شویم که واکنش انجماد است. در این حالت احساس درماندگی، ناامیدی و ناتوانی می کنیم. اگر در کنترل اوضاع وسواس داشته باشیم یعنی همیشه سعی می کنیم همه چیز را کنترل و درک کنیم، استرس ما حتی می تواند افزایش یابد.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام و زبان بدن می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

2. نگرش و دیدگاه

افرادی که زندگی خود را با مثبت اندیشی و خوش بینی چاشنی کرده اند و فعال هستند، در برابر استرس مقاوم تر هستند. افرادی که رویدادهای استرس زا را به عنوان چالش می بینند و درک می کنند که تغییر بخشی از زندگی است، منطقه بهبودی بسیار گسترده تری دارند و آسیب پذیری کمتری در برابر استرس نشان می دهند.

3. تجربیات زندگی

تجربیات زندگی و استرس مثبت

استرس های گذشته (بسته به زمان وقوع و شدت آنها) می تواند ما را قوی تر یا ضعیف تر کند. به طور کلی، استرس های محدود و متعادلی که توانایی کنترل آن‌ها را داریم، ما را بهتر می‌کند و تاب آوری ما را افزایش می‌دهد. کنار آمدن با استرس زمانی که آسیب پذیر هستیم (مثلاً در دوران کودکی یا اگر همزمان با تعداد زیادی عوامل استرس زا مواجه می شویم) در واقع ما را بدتر می کند.

برای اطلاع از تکنیک های تمرکز روی هدف بر روی لینک کلیک کنید.

4. شبکه پشتیبانی

داشتن شبکه ای قوی از دوستان و خانواده حامی، حائلی قدرتمند در برابر استرس های زندگی است. برعکس، تنهایی و انزوا استرس ما را افزایش می دهد.

5. ژنتیک

برخی از ما از نظر ژنتیکی بیشتر از دیگران مستعد استرس هستیم، به خصوص اگر در معرض عواملی باشیم که به طور اپی ژنتیکی ژن های مهم مرتبط با استرس را روشن یا خاموش می کنند. به عنوان مثال، در یک مطالعه مشخص شد که افراد مسن که ناقل یک پلی مورفیسم ژنتیکی خاص بودند، اگر در دوران کودکی اتفاق بدی برای آنها رخ می داد، دچار افسردگی شدید می شدند.

برای اطلاع از روش های پیشرفت در زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

6. نوع شخصیت فرد

ارتباط نوع شخصیت فرد و استرس مثبت

اگر به خود و توانایی های خود برای تأثیرگذاری بر رویدادها و استقامت در مواجهه با چالش ها اطمینان داشته باشید، کنار آمدن با رویدادهای استرس زا آسان تر خواهد بود. معمولاً افرادی که بیشتر در معرض استرس هستند، احساس می کنند که توانایی تأثیرگذاری بر رویدادهای اطراف خود را ندارند. گاهی اوقات آنها افراد بسیار عاطفی هستند و به همین دلیل تحت فشار نیازها و خواسته های دیگران قرار می گیرند.

7. توانایی فرد در مدیریت احساسات خود

اگر زمانی که احساس استرس می کنید یا تحت فشار هستید نمی توانید آرام شوید، به این معنی است که در برابر استرس آسیب پذیرتر هستید. ایجاد تعادل در احساسات به شما کمک می کند شرایط سخت را بهتر مدیریت کنید.

برای اطلاع از روش های پیشرفت در زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

8. تاثیر محیط

محیط های طبیعی (مانند هوای آزاد، فضاهایی با پنجره های زیاد و نور طبیعی و …) به اندازه محیط های امن و مطمئن (مانند اتاق نشیمن) به ما آرامش می دهند. در مقابل، محیط های صنعتی که مملو از محرک هایی مانند صدا، ماشین آلات، نورهای مصنوعی، مخاطرات محیطی و … هستند، می تواند ما را هیجان زده، عصبی و ناراحت کند.

علاوه بر این، در محیط‌هایی که احساس می‌کنیم می‌توانیم اوضاع را کنترل کنیم (مانند خانه) احساس آرامش بیشتری می‌کنیم و در محیط‌هایی که احساس می‌کنیم کنترلی بر موقعیت نداریم مانند (محیط‌های آزاد) عمومی یا بیشتر مکان‌های کار، بیشتر مضطرب می‌شویم.

برای اطلاع از مفهوم ذهنیت رشد بر روی لینک کلیک کنید.

9. بار آلوستاتیک

بار آلوستاتیک و استرس مثبت

هرچه بار آلوستاتیک ما بیشتر باشد، انعطاف پذیری ما کمتر و منطقه بهبودی کمتر است. نحوه واکنش شما به استرس مهم است اما بار استرس اضافه می تواند حتی انعطاف پذیرترین و مثبت اندیش ترین فرد را نیز از بین ببرد.

به طور کلی، “منطقه بهبودی” به شرح زیر است:
• اگر عامل استرس زا برای برانگیختن واکنش کافی نباشد، هیچ اتفاقی نمی افتد.
• اگر عامل استرس زا خیلی قوی باشد، بیش از حد طول بکشد یا از توانایی بهبودی فراتر رود، در نهایت فرد را در هم می شکند.
• اگر عامل استرس زا در منطقه بهبودی فرد باشد، فرد بهبود می یابد و رشد می کند. در اصل در چنین شرایطی مشکلات و سختی ها ما را قوی تر می کنند.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up