مطالعه کنید:

تصمیم گیری گروهی

روش های تصمیم گیری گروهی

حتما تا به حال در موقعیتی قرار گرفته اید که باید در مورد یک موضوع خاص با چند نفر دیگر صحبت کرده و به صورت گروهی تصمیم گیری می کردید. به نظر شما تصمیم گیری گروهی بهتر است یا فردی؟ آیا در شرایطی که چند نفر در مورد یک موضوع نظر می دهند، نتیجه ای که کسب می شود بهتر نیست؟ بدون شک بخش عمده ای از موفقیت هایی که هر کسی می تواند در طول زندگی خود کسب کند، به تصمیم گیری های او وابسته هستند. از طرفی هر نوع تصمیم گیری اعم از فردی یا گروهی؛ دارای مزایا و معایبی هستند و نمی توان گفت کدام یک بر دیگری برتری دارند. با توجه به تاثیر تصمیم گیری های مختلف بر پیشرفت در زندگی، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف تصمیم گیری گروهی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

تصمیم گیری گروهی چیست؟

تصمیم گیری گروهی چیست

به طور کلی تصمیم گیری هایی که به صورت اصولی و فردی انجام می شوند؛ شامل ایده پردازی برای پیدا کردن گزینه های مختلف، بررسی گزینه ها و در نهایت انتخاب یکی از آن ها می شوند. در این میان ممکن است شما اختیار مطرح کردن گزینه ها را نیز نداشته باشید و فقط باید گزینه های پیش رو را بررسی کرده و یکی از آن ها را انتخاب کنید.

در شرایطی که خودتان تمام این مراحل را به تنهایی پشت سر می گذارید؛ تصمیم گیری فردی انجام می شود و زمانی که چند نفر در کنار یکدیگر این مراحل را برای یک موضوع خاص و مشترک طی می کنند؛ تصمیم گیری گروهی انجام خواهد شد. بنابراین در چنین شرایطی؛ نظرات، ایده ها و راهکارهای چند نفر باید بررسی شوند و نمی توان نسبت به نظرات برخی افراد بی اعتنا بود. تا اینجای مطلبو گرفتین؟

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

روش های تصمیم گیری گروهی

روش های تصمیم گیری گروهی

بهتر است بدانید تا به حال اغلب موضوعاتی که برای بشریت و پیشرفت انسان ها اهمیت دارند؛ توسط چندین محقق بررسی شده اند. حاصل تحقیقات آن ها نیز منتشر شده است و حتی اغلب مردم هم می توانند در زندگی های روزمره از آن ها استفاده کنند. تصمیم گیری درست و اصولی نیز یکی از همین موضوعات است و به دلیل اهمیتی که برای رسیدن به موفقیت دارد، مورد توجه قرار گرفته است. بر طبق تحقیقات، نظریه ها و نتایج کارهایی که محققین، روانشناسان و علاقه مندان به این موضوع انجام داده اند؛ چند روش برای تصمیم گیری گروهی وجود دارند که در ادامه مطلب به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

روش دلفی

این روش برای گروه هایی کاربرد دارد که اعضای آن در کنار یکدیگر حضور فیزیکی ندارند، ولی به نوبه خودشان جزء بهترین ها هستند و از میان چندین نفر برای انجام مراحل یک تصمیم گیری مشارکتی انتخاب شده اند. در این شرایط هر یک از اعضای گروه؛ نظرات، ایده ها، نتایج بررسی ها و غیره را از طریق ایمیل، جلسات آنلاین و سایر راه ارتباطی با یکدیگر در میان گذاشته و سوالات خود را نیز از سایر اعضای گروه می پرسند.

برای اطلاع از تکنیک های تصمیم گیری سریع بر روی لینک کلیک کنید.

روش سیال سازی ذهنی

یکی از روش های تصمیم گیری گروهی که به صورت شفاهی انجام می شود و هیچ نظر، ایده یا انتقاد کتبی در مورد اصل موضوع و گزینه ها مطرح نخواهد شد؛ روش سیال سازی ذهنی است.

در این روش هر یک از اعضای گروه می توانند نظرات خود را به رهبر گروه که آسان ساز نامیده می شود اعلام کنند تا او نیز ایده ها را بر روی یک تخته یادداشت کند. در این مرحله که جمع آوری پیشنهادات یا اطلاعات نامیده می شود، هیچ کسی نباید ایده های مطرح شده را نقد کند. پس از جمع آوری پیشنهادات، حال نوبت به ارزیابی آن ها می رسد. لازم به ذکر است با توجه به اینکه در این روش همه اعضاء می دانند که هر ایده ای توسط چه کسی مطرح شده است و احتمال تمسخر ایده های افراد بالا می رود، ممکن است برخی افراد که اعتماد به نفس کافی ندارند از اعلام نظر خودداری کنند.

روش گروه اسمی

این روش هم تا حدودی به روش سیال سازی ذهنی شباهت دارد ولی روش کارآمدتری است. برای استفاده از این روش تصمیم گیری گروهی؛ هر یک از اعضاء یک لیست از نظرات، پیشنهادات و ایده های مورد نظر خود را به صورت مکتوب تهیه می کنند و به نوبت آن ها را در جمع مطرح کرده و یک نفر تمام ایده ها را بر روی تخته یادداشت می کند. پس از به پایان رسیدن اعلام نظرات، حال نوبت به بررسی آن ها می رسد. در این شرایط هم ممکن است برخی افراد به دلیل ترس از قضاوت شدن و پایین بودن اعتماد به نفس از بیان نظرات خودداری کنند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی هوش هیجانی بر روی لینک کلیک کنید.

روش مناظره استدلالی

این مورد از انواع روش های تصمیم گیری گروهی با سایر روش ها تفاوت های واضحی دارد. در این روش ابتدا تمام اعضای گروه در دو دسته مخالف قرار می گیرند، سپس همه نظرات بیان شده توسط آن ها مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. به این ترتیب تمام نظرات اعلام شده بدون هیچگونه چشم پوشی نقد می شوند.

تفاوت تصمیم گیری گروهی با تصمیم گیری تیمی

تفاوت تصمیم گیری گروهی با تصمیم گیری

بدون شک با خواندن عنوان این قسمت از مقاله دچار شک و تردید شده اید و با خودتان فکر کردید مگر تصمیم گیری گروهی همان تصمیم گیری تیمی نیست؟ در پاسخ به این سوال مهم باید بگوییم؛ خیر این دو نوع تصمیم گیری با یکدیگر تفاوت هایی دارد، ولی به اشتباه یکی در نظر گرفته می شوند. اشتباه این موضوع هم بر می گردد به یکسان دانستن مفهوم گروه و تیم. بهتر است بدانید مشارکت اعضای یک تیم بیشتر است، دسته جمعی تر کارها را پیش می برند و دلیل این موضوع هم می تواند به وجود چند رهبر مرتبط باشد. بنابراین تصمیم گیری تیمی هم از نوع گروهی متفاوت است و ویژگی های نامبرده در ادامه مطلب را دارد:

  • معمولا در یک گروه اجرای تصمیمات گرفته شده به افراد دیگری سپرده می شود، ولی در یک تیم اجرای تصمیم گیری هم توسط اعضای همان تیم انجام خواهد شد.
  • ارزیابی عملکرد اعضای تیم به صورت مستقیم و دسته جمعی انجام می شود، ولی در گروه ها چنین چیزی وجود ندارد.
  • در گروه های مختلف؛ هر فرد فقط یکسری مسئولیت های فردی دارد، ولی در تیم هر یک اعضاء دارای مسئولیت های فردی و تیمی هستند.

بنابراین می توانیم بگوییم؛ به طور کلی بازدهی تصمیماتی که در یک تیم اتخاذ می شوند، نسبت به تصمیمات گروهی بیشتر است. یادداشت کردی؟

برای اطلاع از مهم ترین مهارت های مذاکره بر روی لینک کلیک کنید.

مزایای تصمیم گیری گروهی

مزایای تصمیم گیری گروهی

یکی از رایج ترین سوالاتی که در مورد هر موضوعی مطرح می شود؛ مزایا و معایب آن است. به نظر شما تصمیم گیری گروهی می تواند چه مزایایی برای شما به همراه داشته باشد؟ بهتر است بدانید تصمیم گیری مشارکتی جزء آن دسته از موضوعاتی است که نمی توانیم بگوییم به صورت مطلق، خوب یا بد است. به همین علت باید از مزایا و معایب آن در کنار یکدیگر مطلع باشید و موقعیت سنجی کنید. از جمله مهم ترین مزایای این نوع تصمیم گیری می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اعلام نظرات متفاوت
  • استفاده از ایده های بیشتر و متنوع
  • انجام بررسی های بیشتر و بهتر
  • نکته سنجی دقیق تر
  • کسب تجربه
  • استفاده از تجربیات اعضای گروه برای تصمیم گیری بهتر

بنابراین می توانیم بگوییم با توجه به اینکه چند نفر در کنار یکدیگر، ایده های مختلفی را مطرح می کنند؛ تصمیم گیری مشارکتی می تواند نتایج خوبی را به همراه داشته باشد، البته اگر ایده ها و نظرات به درستی بررسی شوند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار کاریزما کلاب بر روی لینک کلیک کنید.

معایب تصمیم گیری گروهی

همانطور که گفتیم باید از مزایا و معایب تصمیم گیری مشارکتی در کنار یکدیگر مطلع شوید، زیرا نمی توانیم بگوییم این نوع از تصمیم گیری به طور مطلق خوب است یا بد. بلکه بهتر است از معایب آن نیز مطلع شوید تا با قرار گیری در شرایط تصمیم گیری گروهی، حواستان به جوانب مختلف آن باشد. از جمله مهم ترین معایب تصمیم گیری مشارکتی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ایجاد اختلاف نظر و عدم انتخاب یک گزینه نهایی
  • صرف وقت بیشتر
  • جابجایی اهداف و منحرف شدن مسیر صحبت
  • سخت شدن تقسیم مسئولیت ها
  • کینه توزی و احساسی عمل کردن

بنابراین بهتر است با در نظر گرفتن این معایب، برای تصمیم گیری مشارکتی برنامه ریزی کرده، مسئولیت ها را درست تقسیم کنید، به اندازه کافی برای اعلام نظر همه اعضای گروه وقت صرف کرده و از ایجاد اختلاف جلوگیری کنید.

برای اطلاع از مفهوم رهبری کاریزماتیک و ویژگی های آن بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

بخش عمده ای از موفقیت های هر کسی به انتخاب ها و تصمیمات او وابسته است. بنابراین تصمیم گیری درست، اصولی و حساب شده می تواند ما را به اهدافمان نزدیکتر کند. از طرفی هر کسی در موقعیت هایی قرار می گیرد که باید به صورت گروهی تصمیم گیری کند. در این موقعیت ها باید شرایط را طوری تنظیم کنید که تصمیم گیری گروهی نیز منجر به انتخاب بهترین گزینه شود.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up