مطالعه کنید:

هوش هیجانی در مصاحبه شغلی

هوش هیجانی در مصاحبه شغلی

یکی از خاطره هایی که همواره بدون هیچ میل و رغبتی آن را تعریف می کنیم، مصاحبه های شغلی مان است. چون در تصورما مصاحبه شغلی صرفاً یک مکالمه ی دو نفره است که بین کارفرما و متقاضی کار اتفاق می افتد. اما اگر فرآیند مصاحبه کاری را یک خیابان دو طرفه در نظر بگیرید، متوجه می شوید هر دوی شما در یک جهت، در حال رانندگی هستید.در این مقاله هوش هیجانی در مصاحبه شغلی را با شما در میان می گذاریم. سپس از اهمیت آن صحبت می کنیم. در میانه بررسی می کنیم چرا هوش هیجانی بالا، شانس استخدام را بیشتر می کند و در انتها سوالاتی که مدیران برای سنجش هوش هیجانی از کارمندان می پرسند را در اختیار شما قرار می دهیم.

در صورتی که کارجو برای کار کردن در یک مجموعه مشتاق باشد، ولی از تاثیر هوش هیجانی در مصاحبه شغلی بی خبر باشد، احتمالاً شانس استخدام خود را پایین می آورید. زیرا این روزها بسیاری از شرکت ها، سوالات مربوط به هوش هیجانی را از کارجو می پرسند تا بتوانند بهترین فرد را برای کاری در نظر گرفته اند، استخدام کنند. به هر حال همان طور که پیدا کردن کار، از نظر برخی افراد سخت به نظر می رسد. پیدا کردن کارمندی نمونه که تمامی شرایط لازم را برای استخدام داشته باشد نیز، سخت است.

هوش هیجانی بالا در مصاحبه های شغلی امروزه!

هوش هیجانی بالا در مصاحبه های شغلی

این روزها برای استخدام کارکنان، مدیران علاوه بر عملکرد شغلی افراد، به داشتن هوش هیجانی در مصاحبه شغلی نیز بسیار توجه می کنند. هوش عاطفی به یک ویژگی مهم در محل کار مبدل شده است. استخدام افرادی که دارای هوش هیجانی بالایی باشند منجر به بهبود ارتباطات، افزایش همدلی و کار تیمی بهتر می شود. به هرحال بهره وری بالای کارمندان، یکی از دغدغه های مهم مدیران به شمار می رود. با ذکر یک مثال، تاثیر هوش هیجانی در مصاحبه شغلی را به خوبی متوجه می شوید.

چند بار برای شما پیش آمده همین که پای خود را در دفتر مدیریت می گذارید تپش قلبتان چند برابر شود و به تته و پته بیفتید؟ احتمالاً از شب قبل، تمام سوال های ممکن را بارها مرور کرده اید! اما استرس بر شما غالب می شود و نمی توانید تمام و کمال رزومه کاری خود را به کارفرما توضیح دهید.  ولی تصور کنید در حالتی که توانایی درک احساسات خود و دیگران را پیدا می کنید. سینگال های دریافتی از طرف مقابل را تحلیل کرده و در جهت اهداف خود از آن استفاده می کنید. حالا ورق بر می گردد و همه چیز به نفع شما تمام می شود. انگار یک دفترچه راهنما به دست گرفته اید که مهارت بالقوه ای در زبان احساسی سایرین در آن وجود دارد تا بهتر از پس چالش ها و استرس ها و هیجانات زیان بار بربیایید.

اهمیت هوش هیجانی در مصاحبه شغلی

یکی از ویژگی های خوب هر تازه واردی که شروع به فعالیت در یک مجموعه می کند، نگرش مثبت، گوش دادن فعالانه و آموزش پذیر بودن است. به همین خاطر، کارفرما به ویژگی های این چنینی توجه می کند. چون شاخص های کلیدی هوش هیجانی بالا به شمار می روند و اهمیت هوش هیجانی در مصاحبه شغلی از منظر کارفرما را دو برابر می کند.

در تمام شغل ها معمولاً سرپرستان، مدیران و مصاحبه کنندگان گوش شنوایی برای شنیدن خطاهای شما ندارند. آن ها بیشتر به نحوه ای که از چالش های خود عبور کرده اید. علاقه مند هستند. چون آنها به دنبال روحیه ای هستند که در شرایط بحرانی از خود بروز داده اید. همه ما اشتباه می کنیم. اما مساله چگونگی عبور از اشتباهات و نحوه برخورد هر فردی با آنهاست. عده ای پس از اشتباه کردن دچار نشخوار فکری شده و خودشان را سرزنش می کنند. برخی اشتباهات خود را گردن نمی گیرند و همیشه به دنبال مقصر هستند. اما شخصی که از اهمیت هوش هیجانی در مصاحبه شغلی با خبر باشد، اشتباه خود را قبول می کند و به دنبال راه حل می گردد. چون یکی از نگرش های هوش عاطفی بالا، پذیرش اشتباهات است.

دور از ذهن به نظر نمی رسد. هوش هیجانی می تواند بسیار وسیع و گسترده از یک مصاحبه شغلی شروع شود و سرتاسر زندگی شما را تحت شعاع قرار دهد. چون مدیریت و کنترل هر نوع هیجان حسی شامل: خشم، ترس، شرم، غم، شفقت، درد، انزجار و احساس گناه را در بر می گیرد.

چرا هوش هیجانی بالا شانس استخدام را بیشتر می کند؟

ذهنم به خوبی یاری ام می کند. خوب یادم هست در گذشته برای پیدا کردن کاری که مد نظرم باشد، با سختی زیادی روبرو می شدم. با اینکه سرم از توی صفحه نیازمندی ها روزنامه و سایت های کاریابی بلند نمی شد، باز هم شانس استخدام خیلی کمی داشتم. نمی دانستم مشکل از کجاست؟ با اینکه در رشته مورد علاقه ام شاگرد اول بودم و با کارهای داوطلبانه و اختیاری رزومه کاری بی کم و کاست برای خودم ساخته بودم؛ اما سر هر کاری که می رفتم به سه ماه نکشیده عذر مرا می خواستند و همیشه با یک جمله بی رحمانه روبرو می شدم. مشکل از کار شما نیست، ما با کاراکتر شما مشکل داریم.

بالاخره بعد از مدت ها دوباره کار پیدا کردم. ولی به خاطر شب بیداری های فراوان، استرس و تشویش زیادی را حس می کردم. در موقعیت بحرانی شرکت، استرس می گرفتم و نمی توانستم هیجانات خودم را کنترل کنم. به هیچ عنوان با همکاران خود ارتباط برقرار نمی کردم. کمال گرا بودم. و در تمام وظایفی که به من محول می شد. خودم را سرزنش می کردم که به خوبی از پس ماجرا بر نمی آیم و هر موقع مدیرم ازمن انتقاد می کرد، خشم فراوانی را وجودم احساس می کردم و او را مقصر می دانستم و نمی توانستم از چالش ها عبور کنم. این در حالی بود که تمام عمرم را صرف درس خواندن و گرفتن مدرک کرده بودم و فکر می کردم بقیه در حق من اجحاف می کنند و تصمیم ناعادلانه ای است که مرا از کارم بیرون می کنند.

اما هنگامی که یک روز عصر وقتی سر درد و دلم را با یکی از دوستانم باز کردم، فهیمدم هوش هیجانی پایین ناخودآگاه چه بلایی بر سر من و زندگی و شخصیت من اورده است. شروع به مطالعه کردم و هر کتاب، دوره هوش هیجانی و مقاله ای به دستم می رسید را قورت می دادم. در نهایت به این نتیجه رسیدم داشتن هوش هیجانی در مصاحبه شغلی چطور می تواند فرصت دوباره را به من و روابطم برگرداند.

سه ماه پیش در یک مصاحبه شغلی، از واژه های دقیق برای بیان احساساتم استفاده کردم. با یادگیری هوش هیجانی نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کردم و برای رشد شخصیتم شروع به یادگیری کردم. پس شانس استخدامم در شرکت های مختلف بالا رفت. توانایی درک سیگنال های کلامی و غیر کلامی دیگران را پیدا کردم که همین امر برای من، روابط کاری مثبتی را به ارمغان آورد.

صرف نظر از اینکه در چه رشته کاری هستید یا در چه سطحی هستید، هوش هیجانی می تواند به شما کمک کند پذیرش تغییرات داشته باشید و از احساسات خود و تأثیر آنها بر اطرافیان خود آگاه شوید. این ویژگی ها شما را به یک همکار دوست داشتنی تر و قابل مدیریت تبدیل می کند.

سوالات مصاحبه شغلی برای سنجش هوش هیجانی یا EQ

اهمیت هوش هیجانی بالا در مصاحبه های شغلی

اشخاصی که از هوش هیجانی بالایی در مصاحبه شغلی برخودارند، نوع رفتار آن ها، چشم ها و حتی میمیک چهره شان نسبت به سایرین متفاوت است و همین امر آنها را از سایر افراد متمایز می کند. معمولاً مدیران عالی، افراد با هوش عاطفی بالا  هستند. حتی اگر به صورت آکادمیک دوره ای را در طول کاری خود سپری نکرده باشند، به صورت ذاتی هوش هیجانی بالایی دارند.

به عنوان مثال، در موقعیت های پر تنش و استرس آور آشفته نمی شوند و آرامش خود را حفظ می کنند. آنها به دیگران خوب گوش می دهند و همدلی بالایی از خود نشان می دهند. در چینش کلمات تبحری خاص دارند و آنها را آزرده خاطر نمی کنند. سوال اینجاست چطور می توانید این ویژگی را در وجود خود پیدا کرده و جواب مناسبی برای سوالاتی که مدیران در ارتباط با هوش هیجانی از شما می پرسند را پاسخ دهید.

لیست سوالات سنجش هوش هیجانی در مصاحبه شغلی

  • در زندگی شخصی خود تا به حال از کسی الهام گرفته اید؟ درصورتی که چنین فردی را می شناسید؟ چرا آن را انتخاب کرده اید؟

این سوال بسیار هوشمندانه تعریف شده است. زیرا معاون روابط عمومی میخواهد بداند شما با چه نگرشی یک فرد الهام بخش را تعریف می کنید. از نظر شما چرا آن فرد در ذهن شما پر رنگ و ویژه است. این موضوع می تواند به بخش روابط عمومی کمک کند که چه الگوهای رفتاری مورد توجه شما قرار می گیرد و به آن احترام می گذارید. از طرفی با توجه به شخص الهام بخش ذهنی و عینی، چقدر درگیر کارهای گروهی می شوید و در فعالیت های داوطلبانه شرکت، حضور پیدا می کنید.

  • تصور کنید صاحب یک شرکت هستید، در این حالت سه ارزش اولیه شما چیست؟

بر اساس گفته رابرت آلورز ، هر رابطه خوبی با اعتماد و ارزش های هم تراز آغاز می شوند. اینکه شما چه اولویت هایی را مد نظر قرار می دهید، شخصیت هوش هیجانی شما را در مصاحبه شغلی نمایان می کند. پس صداقت به خرج داده و موشکافی کنید. واقعا سه ارزش اولیه به عنوان مدیر یک شرکت چیست؟

  • در حالتی که اولویت های شما تغییر کند، چگونه به تیم خود کمک می کنید که از پس مدیریت کردن اهدافی که تغییر کرده است برآیند؟

همواره اهداف یک شرکت دستخوش تغییرات است. احتمال اینکه اولویت های یک شرکت با توجه به نیازهای سازمان تغییر کند بسیار زیاد است. بنابراین مصاحبه کننده به علت اینکه به دنبال افراد با هوش عاطفی بالا می گردد، صد در صد به دنبال کاندیدی است که انعطاف پذیر باشند.

از مهارت های خود برای مدیریت کردن تغییرات استفاده کنند. آن ها کارمندانی را استخدام می کنند که انگیزه دارد. به سایر همکاران خود گوش می دهد و همدلانه توصیه های لازم را به آنها می دهد. بی آنکه به چشم رقیب به بقیه نگاه کند. چون این توانایی به کارکنان یک مجموعه، برای عملکرد بهتر کمک شایانی می کند.

  • آیا دوستی پایداری از کارهای قبلی خود دارید؟

هر فردی هنگامی که برای اولین بار وارد یک محیط کاری می شود، بقیه او را غریبه می ببینند و مدتی طول می کشد فرد مورد نظر بتواند یک رابطه دوستی و همکاری پایدار برای خود دست و پا کند. متاسفانه در بسیاری از شرکت ها محیط کاری از دور صمیمی و از نزدیک بسیار سمی است. به همین خاطر آلوارز اعتقاد دارد: “یک رابطه دوستانه بادوام مشخص می کند که برای شما، روابط و مراقبت کردن از دیگران، از اهمیت بالایی برخوردار است”.

  • حس می کنید چه تخصص و مهارت هایی را هنوز یاد نگرفته اید؟

این سوال مشخص می کند شما تا چه حد تمایل به یادگیری و آموزش دارید. یکی از نشانه های اصلی، اشخاص دارای هوش هیجانی در مصاحبه شغلی، آموزش پذیر بودن آنها است. همین که شما بخواهید هر روز بهتر از دیروز باشید و در جهت رشد خود بکوشید، شانس استخدام خود را بالا می برید. اما اشخاصی که با این سوال گارد می گیرند و خودشان را همه چیز دان می دانند، همیشه در یک سطح شغلی باقی می مانند.

  • به نظر شما مشخصه های بارز موفقیت چیست؟

پاسخ به این سوال مشخص می کند شما فردی خود خواه هستید یا از خود گذشته رفتار می کنید. زیرا آلوارز اعتقاد دارد زمانی که مردم درباره موفقیت صحبت می کنند، توجه کنید که آنها چقدر از من استفاده می کنند! آیا درحین صحبت کردن درباره موفقیت، بقیه را هم دخیل می دانند و از واژه های  ما، خودمان و تیم هم استفاده می کنند.

سیکنوتا می گوید: اگر کسی باهوش ترین فرد اتاق است. اما شما از کار کردن با او لذت نمی برید، چنین فردی نمی تواند برای کسب و کار شما مناسب باشد. زیرا او فردی است که بیشتر نگران موفقیت خود است تا موفقیت شرکت …

بسیاری از ویژگی های شما قبل از اینکه جوابی برای این سوالات پیدا کنید، مشخص می شود.

  1. آیا شما قبل از اینکه به سوالات پاسخ دهید فکر می کنید؟
  2. آیا شما از توانایی های مهارتی فن بیان و سخنوری برخوردارید؟
  3. آیا شما از اعتماد به نفس و عزت نفس کافی برخوردار هستید ؟
  4. آیا تمرکز کافی دارید و موضوع مورد نظر خود را یکپارچه و پیوسته توضیح میدهید؟
  5. آیا شما در حین آموزش دادن استرس می گیرید و همواره آب دهان خود را قورت داده و هول می کنید یا با همان دانش اندک شبیه یک آموزگار خوب به انتقال اطلاعات می پردازید؟
  6. آیا شما به عنوان فرد آموزش دهنده اطمینان حاصل می کنید که دانشجوی شما مطلب را فهمیده است؟ (مثلا در حین اموزش دادن از مصاحبه کننده می پرسید که منظور شما را متوجه شده است یا نه؟)

دوره هوش هیجانی

در نهایت…

با توجه به موارد گفته شده، هوش هیجانی برای توسعه شغلی مهم است. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، خودآگاهی دارند. احساسات خودرا مدیریت می کنند. انگیزه دارند و مهارت های اجتماعی بالایی در ارتباط با سایرین از خود نشان می دهند.

اما افراد با هوش هیجانی پایین، فاقد انگیزه هستند، برای کنارآمدن با بقیه احساس ناتوانی می کنند و احساسات انها را درک نمی کنند. مدیریت یک بخش پر از افرادی که دائما درگیر حاشیه می شوند، انتقاد نمی پذیرند و از خود انعطاف به خرج نمی دهند، یک کابوس ترسناک به نظر می رسد. بنابراین مهم نیست برای چه نوع شغلی درخواست می دهید، پیشنهاد می کنیم با یادگیری و مطالعه دوره آموزش هوش هیجانی به طور مستمر، موفقیت شغلی خود را به طرز چشم گیری افزایش دهید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up