مطالعه کنید:

انگیزه درونی چیست و چه مزایایی دارد؟ + نحوه تقویت آن

انگیزه درونی چیست و چه مزایایی دارد؟

انگیزه درونی عملکردی است که توسط یک تمایل ذاتی یا پاداش درونی هدایت می شود. به عبارت دیگر انگیزه کنش رفتاری است که میل به آن از درون فرد نشات می گیرد و عملکرد برای او رضایت بخش است. این مشکل برخلاف انگیزه بیرونی است. انگیزه بیرونی شامل انجام یک رفتار برای اجتناب از یک نتیجه خارجی، پاداش یا تنبیه است. انگیزه درونی پاداش های درونی را از پاداش های بیرونی متمایز می کند اما اینکه این انگیزه درونی چه تاثیری بر روی زندگی دارد و راه های تقویت این انگیزه چیست را در این مقاله بررسی خواهیم کرد. برای آشنایی با این موضوع تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

انواع انگیزه ها

انواع انگیزه ها

انگیزه یکی از دلایل اصلی ما برای انجام کارهاست. ما برای انجام هر کاری انگیزه داریم، مانند فعالیت های روزانه، سر کار رفتن (حتی کار بیش از حد)، هدف گذاری، استفاده از اراده و … انگیزه ها دو دسته هستند: انگیزه های درونی (ذاتی و درونی) و انگیزه های بیرونی (خارجی).
وقتی چیزی خواسته های درونی ما را برآورده می کند یا برایمان جذاب و لذت بخش است، انگیزه های درونی ما معمولاً فعال هستند. در این صورت نیازی به پاداش یا قدردانی از سوی دیگران نداریم. مکانیسم انگیزه های بیرونی کاملاً برعکس است. انگیزه بیرونی توسط محرک های بیرونی مانند وعده ترفیع، افزایش حقوق یا سایر مزایای مادی فعال می شود.

برای آشنایی با راه های کسب محبوبیت بر روی لینک کلیک کنید.

ممکن است در اینجا با یک تناقض در مورد پاداش مالی مواجه شوید! پاداش مالی قطعا یک انگیزه بیرونی است اما در عین حال کار ما را لذت بخش تر می کند! خوشبختانه تحقیقات زیادی در این مورد وجود دارد. در این مطالعه، با بررسی تحقیقات مرتبط در 120 سال گذشته، مشخص شد که رابطه بسیار ضعیفی بین پاداش مالی و رضایت شغلی وجود دارد.

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد پول بیشتر می تواند بر انگیزه درونی شما تأثیر منفی بگذارد و رضایت درونی شما را کاهش می دهد.

مهم نیست که چه نوع انگیزه ای است. ما برای زندگی به انگیزه نیاز داریم. ما همیشه برای حرکت و پیشرفت به انگیزه نیاز داریم. وقتی آنقدر خسته هستیم که نمی خواهیم قدم دیگری برداریم، این انگیزه است که ما را به جلو می برد.

چرا انگیزه درونی قدرتمندتر از انگیزه بیرونی است؟

همه ما قبول داریم که برای زندگی کردن به انگیزه نیاز داریم. به چه انگیزه ای؟ بسیاری از مطالعات نشان می دهد که قدرت انگیزش درونی بسیار بالاتر از انگیزه بیرونی است. این امر به ویژه در مورد انگیزه های پایدار صدق می کند. چرا؟ پاسخ ساده است. به این فکر کنید که “من می خواهم” چه تفاوتی با “من باید” دارد. این دوگانگی بیش از هر جای دیگری در شغل شما رخ می دهد!

برای آشنایی با مهارت تاب آوری بر روی لینک کلیک کنید.

فرض کنید هر روز با اکراه سر کار می روید و هنوز به سر کار نرسیده اید، آن وقت تمام وجودتان پر از وحشت است! کار را چگونه دوست دارید؟ چقدر سازنده و موثر خواهید بود؟ کیفیت کار شما چگونه است؟ پاسخ این سوالات روشن است! به این سرعت کارمند نمونه نمی شوید!

مزایای انگیزه درونی چیست؟

مزایای انگیزه درونی چیست؟

1. عملکرد کاری بهتر

مطالعات نشان می دهد که انگیزه درونی ابزار قدرتمندتری برای پیش بینی عملکرد شغلی در مقایسه با انگیزه بیرونی است. وقتی انگیزه ای درونی برای انجام کاری داریم، از آن لذت می بریم و تمایل به انجام آن داریم. بنابراین ما این کار را هر روز انجام می دهیم زیرا به ما اشتیاق، شادی و رضایت می دهد.

2. متعادلی تر بودن اهداف

انگیزه درونی به سمت اهداف بالاتر هدایت می شود. نمونه هایی از این جهت گیری شرکت در فعالیت های خیریه یا انجام کارهای ارزشمند برای نفع عمومی است. آدام گرانت، روانشناس سازمانی، مطالعه معروفی در این زمینه انجام داد. این تحقیق بر روی گروهی از کارمندان شرکت کننده در یک مراسم خیریه انجام شد. این برنامه خیریه باعث افزایش حمایت مالی از دانش آموزان محروم شد. وقتی تاثیر این کمک‌ ها بر زندگی و آینده دانش‌آموزان به کارکنان نشان داده شد، نتایج شگفت‌انگیز بود! بهره وری کارکنان در هفته اول 400 درصد افزایش یافت! با گذشت زمان، میانگین زمان تلفن این کارمندان 142٪ و کمک های مالی 171٪ افزایش یافته است.

برای آشنایی با قانون جذب بر روی لینک کلیک کنید.

3. یادگیری بهتر

انگیزه درونی نیز در حوزه یادگیری بسیار موثر است. تحقیقات نشان می دهد که ارائه انگیزه بیرونی (مانند تشویق و تمجید) باعث تضعیف انگیزه درونی دانش آموزان می شود. در طولانی مدت، این مشکل کسب مهارت را کند می کند و باعث ایجاد خطا در فرآیند آموزش می شود. اگر کودکان انگیزه درونی داشته باشند، با شدت بیشتری به موضوعات می پردازند، بیشتر از آنها لذت می برند و آگاهانه برای حل مشکلات تلاش می کنند. به نظر می رسد همه مطالعات به یک نتیجه مشترک اشاره می کنند: اگر نمی خواهید نسبت به کارهایی که باید انجام دهید احساس بیگانگی کنید، لازم است انگیزه درونی داشته باشید.

راه های افزایش انگیزه درونی

راه های افزایش انگیزه درونی

چگونه انگیزه درونی را پرورش دهم؟ خوشبختانه راه های زیادی برای افزایش انگیزه درونی وجود دارد. ما بهترین راه حل ها را برای شما انتخاب کرده ایم:

1. اعتماد به توانایی های خود را افزایش دهید

نظریه اعتماد به نفس در سال 1982 توسط آلبرت بندورا، روانشناس آمریکایی-کانادایی ارائه شد. اعتماد به نفس درک ما از توانایی ما برای رسیدن به اهداف است. به عبارت دیگر، اعتماد به نفس به این معناست که آیا فکر می کنیم شجاعت کافی برای موفقیت در کاری را داریم یا نه. تأثیر اعتماد به نفس بر اعتماد به نفس بالاتر، عملکرد بهتر و افزایش انگیزه واضح است. افرادی که اعتماد به نفس بالاتری دارند تلاش بیشتری می کنند، اهداف سخت تری تعیین می کنند و انگیزه بیشتری برای بهبود مهارت های خود دارند.

گاهی اعتقاد به توانایی دستیابی به اهداف، پیشگویی خودشکوفایی است و انگیزه ما را برای اثبات آن باور و رسیدن به هدف تقویت می کند.

برای آشنایی با روش های تقویت اراده بر روی لینک کلیک کنید.

2. فعالیت های خود را به اهداف بالاتر گره بزنید

شما باید با خودتان صادق باشید که چرا همه کارها را انجام می دهید و چه چیزی به شما انگیزه می دهد. مهم نیست کاری که انجام می دهید چقدر پیش پا افتاده و مادی است. شما همیشه می توانید اقدامات خود را به اهداف بالاتر مرتبط کنید. در روانشناسی به این اثر «تجدید ساختار روایت» می گویند.

3. شرکت در فعالیت های داوطلبانه

شرکت در فعالیت های داوطلبانه و خیریه راهی عالی برای ادای احترام به کائنات است. با شرکت در این فعالیت‌ها و حمایت از نیازمندان، احساس هویت می‌کنید، مهارت‌های جدید را یاد می‌گیرید، احساس بهتری پیدا می‌کنید و با ارزش‌های درونی خود یعنی مهربانی و انسانیت ارتباط برقرار می‌کنید. همه این ویژگی ها در نهایت انگیزه درونی شما را تقویت می کند.

اگر کاری را صرفاً برای سرگرمی و کمک به دیگران و بدون انتظار پاداش خارجی انجام دهید، به این معنی است که تمام انگیزه شما درونی است. خدایا چه دیدی! شاید آن احساسات شیرین و انگیزه های درونی به تمام جنبه های زندگی شما سرایت می کند. به این ترتیب بهترین کار خود را بدون انتظار شهرت یا افتخار انجام خواهید داد.

4. منتظر نمانید تا احساس کنید کار را انجام داده اید

منتظر نمانید تا احساس کنید کار را انجام داده اید

اخیراً یک مطالعه جالب در مجله Harvard Business Review منتشر شده است. بر اساس این تحقیق، وقتی می گوییم «نمی توانم خودم را متقاعد کنم که به باشگاه بروم» یا «نمی توانم صبح زود بیدار شوم»، واقعاً منظورمان این است که حوصله آن را نداریم! هیچ مانع فیزیکی بر سر راه ما برای انجام این کارها وجود ندارد. تنها مانع تنبلی است.

خبر خوب این است که ما نیازی به هیچ کاری نداریم. گاهی پیش می آید که دوست نداریم کاری را شروع کنیم اما بعد دوست داریم آن را انجام دهیم. آیا شما هم چنین تجربه ای داشته اید؟

برای آشنایی با مهارت مذاکره بر روی لینک کلیک کنید.

برای مثال، ممکن است پس از یک روز سخت در محل کار، حوصله رفتن به باشگاه را نداشته باشید. به جای ساعت ها دعوا و مشاجره، فقط وارد باشگاه شوید! به خودتان بگویید که بعد از ورزش به آن فکر خواهید کرد! اگر مشتاقانه منتظر تمرین باشید و افرادی را با شرایط مشابه در کنار خود ببینید، ناگهان احساس خستگی و بی انگیزگی از شما جدا خواهد شد.

راه دیگر برای غلبه بر اهمال کاری، برنامه ریزی منظم و پایبندی به آن است. فقط به انجام کاری عادت کن در این صورت ناگهان متوجه می شوید که بیدار شدن ساعت 6 صبح و رفتن به محل کار یا نوشتن (اگر کتاب می نویسید) یک ساعت در روز اصلا سخت و ترسناک نیست.

5. خودمختاری و حق تعیین سرنوشت را جدی بگیرید

تئوری خودمختاری توسط اساتید دانشگاه روچستر در اواسط دهه 1980 ارائه شد. این نظریه یکی از مشهورترین نظریه ها در زمینه انگیزش است. نظریه خودمختاری دلایل رفتار ما را بررسی می کند و آن دلایل را دسته بندی می کند. طبق این نظریه ما سه نیاز اصلی داریم که تامین آن نیاز ما به رشد و شکوفایی را برآورده می کند. این سه نیاز اساسی عبارتند از: شایستگی، استقلال و وابستگی.

وقتی شغل مان به ما اجازه می دهد که یاد بگیریم و رشد کنیم و استقلال کافی برای ابراز خلاقیت و انجام کارها به روش خودمان داشته باشیم (خودکارآمدی)، آنگاه انگیزه ما برای سخت کوشی افزایش می یابد و عملکرد ما بهبود می یابد آنها به اوج خود می رسند. همچنین به عنوان موجودات اجتماعی نیازمند احترام و ارتباط با دیگران هستیم.

6. دلایل جدی تری برای انجام کارها پیدا کنید

برخی از شرکت ها تمایل یا توانایی ایجاد انگیزه در کارکنان خود را ندارند. انگیزه کارکنان این شرکت ها برای ادامه عملکرد خوب چیست؟ در سال 2016 مطالعه جالبی در این زمینه انجام شد. این مطالعه میزان انگیزه کارکنان یک کارخانه مکزیکی را بررسی کرد. کارمندان این کارخانه هر روز کارهای یکنواخت انجام می دادند، هرگز مهارت های جدیدی یاد نمی گرفتند، ارتقا نمی یافتند و تخصص آنها رشد نمی کرد. همچنین، همه بدون توجه به بهره وری یکسان حقوق می گرفتند! به این ترتیب انگیزه بیرونی جز حفظ شغل وجود نداشت.

برای آشنایی با مثبت اندیشی بر روی لینک کلیک کنید.

در این شرایط نوع سوم انگیزه به نام «انگیزه خانوادگی» کشف شد. کارمندانی که تمایل داشتند با جملات «تامین خانواده برای من مهم است» و «حمایت خانواده برای من مهم است» موافق باشند، انرژی کاری بیشتر و در نتیجه بهره وری بهتری داشتند. توجه داشته باشید که این کارمندان هیچ انگیزه درونی و بیرونی جز خانواده نداشتند!

خوبی این انگیزه این است که تحت تأثیر شغل یا شرایط شما قرار نمی گیرد. فعالیت شما به مشکل عمیق تری مربوط می شود. اگر حاضر نیستی کاری برای خودت انجام دهی، برای کسانی که دوستشان داری انجام بده! احتمالا همه شما موافق هستید که این انگیزه بسیار قوی است. هر سه مولفه به تنهایی یا در ترکیب می توانند قوی ترین ابزارهای انگیزشی را در اختیار ما قرار دهند. حتی زمانی که افسرده و بی انگیزه هستیم، می توانیم با کمک این ابزارها به رفاه برسیم.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up