مطالعه کنید:

مهارت مذاکره چیست؟ + ۱۵ روش جهت بهبود آن

مهارت مذاکره چیست؟

مذاکره یکی از مهارت های مهمی است که اکثر ما در زندگی شخصی و حرفه ای خود به آن مشغول هستیم. در مورد شرایط یک پیشنهاد شغلی با یک استخدام‌کننده مذاکره می‌کنیم، قیمت یک خودروی جدید را تغییر می‌دهیم یا مشتریان را متقاعد می‌کنیم که خدمات ما را بپذیرند. در واقع مذاکره نوعی صحبت است که بین افراد برای دستیابی به نتیجه انجام می گیرد. مذاکرات معمولا در محیط کار صورت می گیرد که در نتیجه افراد به نفع طرفین دیگر کوتاه می آیند. در این مقاله توضیح می دهیم که مهارت مذاکره چیست و انواع مذاکره را توضیح می دهیم، همچنین نکاتی را برای آمادگی بهتر جهت مذاکرات مورد بحث قرار می دهیم. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

مهارت مذاکره چیست؟

مهارت مذاکره چیست؟

مهارتی است که افراد برای سازش طرفین، ارتباط برقرار کردن با دیگران و برنامه ریزی استفاده می کنند که این اولین قدم برای دریافت مهارت مذاکره است. مهارت هایی که برای مذاکره نیاز دارید به محیط کاری شما، نتیجه ای که می خواهید و طرف های درگیر در مذاکره بستگی دارد. در ادامه به معرفی انواع مهارت های مذاکره خواهیم پرداخت.

برای آشنایی با تکنیک های تقویت فن بیان بر روی لینک کلیک کنید.

معرفی انواع مهارت های مذاکره

1. ارتباط موثر برقرار کردن

ارتباط برقرار کردن باعث شناسایی مهارت های غیر کلامی و افکاری می شود.

مهارت گوش دادن فعال در این مورد بسیار موثر است که با این سطح از مهارت، بسیاری از سوء تفاهم ها از بین می رود. از طریق ارتباط موثر، می توانید از سوء تفاهم هایی که مانع سازش می شود جلوگیری کنید.

یک مهارت مهم مذاکره، مدیریت موثر روابط است. هنگامی که دائماً در حال ایجاد روابط کاری جدید هستید، برقراری روابط مهم تر می شود. این به معنای متعادل کردن روابط تجاری، تجربه کاری و روابط با دیگران است.

2. تاثیر بر دیگران گذاشتن

مهارت تاثیرگذاشتن بر دیگران، از مهم ترین مهارت های مذاکره است که می تواند به شما در توضیح دلایل خود برای راه حل پیشنهادی کمک کند. همچنین می تواند دیگران را تشویق کند که از دیدگاه شما حمایت کنند.

برای آشنایی با خویشتن داری بر روی لینک کلیک کنید.

3. هدف داشتن

هدف داشتن بهترین راهکار برای مذاکره موفق

یکی دیگر از مهارت های مذاکره با برنامه ریزی دقیق به هدف و تصمیم گیری بر روی مهارت خود است که اثرگذاری بسیار فوق العاده ای دارد.

برای آشنایی با زبان بدن افراد موفق در زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

4. استراتژی سازی

از دیگر مهارت های مذاکره می توان به استراتژی اشاره کرد، مذاکره کنندگان حرفه ای با یک برنامه ریزی از قبل طراحی شده وارد مذاکره می شوند.

انواع مذاکره

مذاکره توزیعی

مذاکره توزیعی زمانی صورت می گیرد که به جای آن که دو طرف به طور مساوی به توافق برسند بیشتر تلاش می کنند که خودشان نسبت به دیگری سود بیشتری کسب کنند. در این نوع مذاکره هرکس به فکر منافع شخصی خود می باشد.

مذاکره یکپارچه یا مساوی

در مذاکره یکپارچه طرفین به نسبت برنامه و اهداف خود بهرمند می شوند در این مورد ممکن است مذاکره کنندگان زمان خیلی طولانی را سپری کنند تا به توافق برسند. ولی در این نوع مذاکره هر دو طرف سود میبرند که به این نوع مذاکره برد-برد می گویند.

مذاکره با ارشد

انواع مذاکره

مذاکره با مدیریت محیط کاری می تواند بسیار استرس زا باشد به این صورت که مثلا ممکن است در برابر شغل خود رضایت کافی نداشته باشید که این باعث مذاکره کارمند با مدیریت می شود.

در نهایت باعث بررسی حقوق و ارزیابی کار آنان در این مذاکره و در نهایت، متضرر شدن کارمندان می گردد.

مذاکره گروهی

بسیاری از وظایف نیاز به کار گروهی و مذاکره دارد در بعضی از مواقع وقتی که کار به صورت گروهی انجام می گیرد. بسیاری از اختلافات در مذاکرات گروهی حل می شود و به توافق می رسند.

برای آشنایی با اینکه مهارت گفتگو چیست بر روی لینک کلیک کنید.

روش های بهبود مهارت مذاکره

1. تعیین هدف

نکته خیلی مهم برای بهبود و تقویت مهارت مذاکره این است که هدف را مشخص کنید که با مذاکره کردن بر روی هدف اصلی نتیجه مشخص می شود.

2. ارتباط صمیمی

برای داشتن مذاکره موفق نه تنها هدف را باید تعیین کرد بلکه باید به خواسته طرف مقابل هم احترام گذاشت که در این نوع مذاکره باید از استرس و اضطراب دوری کرد.

3. انصاف داشتن

انصاف داشتن روشی برای افزایش مهارت مذاکره

برای تقویت مهارت مذاکره باید انصاف داشته باشید، خیلی از مذاکراتی که در این مورد صورت می پذیرد باید منصفانه و قانونی باشد.

برای آشنایی با اصول ارتباطات آنلاین بر روی لینک کلیک کنید.

4. سازش داشتن

بدون سازش، توافق تقریباً غیرممکن است.

قبل از مذاکره، از چیزهایی که می توانید در مورد آنها مصالحه کنید و چیزهایی که مایل به سازش نیستید آگاه باشید.

5. اعمال محدودیت های زمانی

تعیین جدول زمانی برای مذاکرات، هر دو طرف را به توافق می رساند. اگر شرایط در مدت زمان تعیین شده برآورده نشد، طرفین می توانند برای ارزیابی مجدد نیازهای خود وقت گذاشته و بعداً مذاکره کنند. استفاده از محدودیت های زمانی مهارت های مذاکره را بهبود می بخشد.

6. ارائه پیشنهادهای متعدد

با ارائه چندین پیشنهاد به طور همزمان، می توانید در زمان مذاکره صرفه جویی کنید. این احتمال را افزایش می دهد که حداقل در مورد یکی از خواسته ها به توافق برسید. اگر طرف مقابل یکی از پیشنهادات شما را رد کرد، می توانید بازخورد دریافت کنید و شرایط را اصلاح کرده تا به توافقی برسید که نیازهای همه را برآورده کند.

برای آشنایی با روش همدردی با دیگران بر روی لینک کلیک کنید.

۷- داشتن اعتماد به نفس

داشتن اعتماد به نفس

درخواست شرایط مورد نظر شما می تواند چالش برانگیز باشد اما هر مذاکره موفقی نیاز به اعتماد دارد. اگر اعتماد به نفس داشته باشید، احتمال بیشتری وجود دارد که طرف های دیگر به شایستگی مذاکره با شما باور داشته باشند.

8. اگر پاسخ منفی شنیدید ناراحت نشوید

برای رسیدن به سازش، اهداف و نیازهای طرفین گاهی بسیار متفاوت است. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید، روند مذاکره را ارزیابی کنید و دلایل خوب پیش نرفتن نکات برنامه ریزی شده را بیابید و به دنبال راه هایی برای موفقیت در مذاکره بعدی باشید. این کار مهارت های مذاکره شما را تقویت می کند.

برای آشنایی با انتقاد غیر منصفانه بر روی لینک کلیک کنید.

9. نقاط ضعف خود را بشناسید

از نقاط ضعف خود آگاه باشید و روی بهبود و تقویت آنها تمرکز کنید. برای مثال، ممکن است لازم باشد مهارت های ارتباطی خود را بهبود ببخشید یا دیگران را متقاعد کنید.

شناخت نقاط ضعف خود اولین قدم برای غلبه بر آنهاست.

10. شبیه سازی و تمرین مذاکره

یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود مهارت‌های مذاکره، تمرین از قبل است. تلاش کنید که یک مذاکره را با همکارتان شبیه سازی کنید که به این روند آماده سازی مذاکره گفته می شود. هدف از مذاکره هر چه که باشد، آمادگی قبلی کلید موفقیت است.

شما می خواهید به چه چیزی برسید؟

در چه مواردی می توانید سازش کنید؟

چه شرایطی را قبول ندارید؟

ممکن است با چه مخالفتی مواجه شوید؟

نتایج احتمالی چه خواهد بود؟

اگر قبل از مذاکره به سوالات بالا پاسخ دهید، در طول مذاکره کمتر تعجب خواهید کرد. این به مرور زمان مهارت های مذاکره شما را بهبود می بخشد.

برای آشنایی با تعامل در سخنرانی بر روی لینک کلیک کنید.

11. تحقیق کنید

تحقیق کنید تا مذاکره بهتری داشته باشید

قبل از مذاکره، طرف های مذاکره کننده را ارزیابی کرده و اهداف آنها را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، با نزدیک شدن به پایان فرآیند استخدام، ممکن است برای مذاکرات حقوق و دستمزد آماده شوید.

کارفرما احتمالاً مایل است فردی را استخدام کند که بتواند وظایف کاری مورد نیاز را با دستمزد کم انجام دهد و شما می خواهید تجربه و دانش خود را با دستمزد منصفانه ارائه دهید.

همچنین تحقیق درباره مذاکره کننده و شرایط مذاکره می تواند مفید باشد. این بدان معناست که شما همچنین باید محدودیت های مذاکره کننده را درک کنید.

آیا آنها می توانند آنچه را که می خواهید به شما بدهند؟ گاهی اوقات فردی که با شما مذاکره می کند نمی تواند خواسته های شما را برآورده کند.

به عنوان مثال، مدیر استخدام می تواند حداکثر حقوق شما را بر اساس بودجه ای که به آنها داده می شود تعیین کند. بنابراین، دانستن این محدودیت ها می تواند به شما در استراتژی کمک کند.

برای آشنایی با نحوه رفتار با افراد کینه ای بر روی لینک کلیک کنید.

12. اولویت ها، تعهدات و ایرادات خود را مشخص کنید

با تعیین اولویت های خود از قبل، می توانید ارزیابی کنید که در کجا نمی خواهید سازش کنید. تعهد می تواند یک توافق، تقاضا، پیشنهاد یا قول باشد که توسط یک یا چند طرف انجام می شود.

همچنین می تواند از توافق برای ملاقات در یک زمان و مکان خاص تا یک پیشنهاد رسمی برای انعقاد قرارداد متغیر باشد. مخالفت های احتمالی خود را در مذاکره در نظر بگیرید. آیا فکر می کنید مدیر شما مخالف افزایش حقوق به دلیل کاهش فروش است؟

آیا به دلیل اینکه حقوق مورد نظر شما بالاتر از حد متوسط است، حقوق شما افزایش نمی یابد؟ همه ایرادات احتمالی را یادداشت کنید و سپس اطلاعاتی را که برای پشتیبانی از آنها نیاز دارید جمع آوری کنید.

13. بتنای خود را مشخص کنید

سعی کنید بنتای خود را مشخص کنید

آگاهی از “بهترین جایگزین برای توافق مذاکره” برای مذاکرات موفق بسیار مهم است.

به عنوان مثال، ممکن است تصمیم بگیرید زمانی که کاهش بودجه دیگر نمی تواند به شما دستمزد بدهد، اضافه کاری بیشتر گزینه بهتری است. تنظیم این گزینه ها قبل از مذاکره به شما امکان می دهد یک طرح جایگزین ایجاد کنید.

برای آشنایی با مهارت گوش دادن بر روی لینک کلیک کنید.

14. بدانید چه زمانی باید کوتاه بیایید

یکی از سخت‌ترین بخش‌های مذاکره می‌تواند دانستن زمان «کاهش» باشد. به یاد داشته باشید که همه مذاکرات به شما چیزی را که می خواهید نمی دهد.

اگر متوجه شدید که هیچ سازش دیگری امکان پذیر نیست، یا هیچ یک از طرفین حاضر به پذیرش شرایط نیستند، احتمالاً زمان آن فرا رسیده است که جدا شوید.

15. به برنامه خود فکر کنید

داشتن یک جدول زمانی می تواند به طور قابل توجهی بر موقعیت قدرت شما در طول مذاکرات تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر یک یا هر دو طرف تصمیمی عجولانه بگیرند، حداقل یکی از آنها ممکن است بیش از حد تسلیم شود و از کار خود پشیمان شود.

اگر می‌خواهید سریع شغل جدیدی پیدا کنید، ممکن است عجله داشته باشید، به شغلی بسنده کنید که دستمزد کمتری از آنچه که می‌گیرید داشته باشد، یا در مورد مزایا بسیار سازش کنید. اگر چنین است، می توانید برای همیشه از تصمیم خود پشیمان شوید.

به برنامه خود فکر کنید تا مذاکره بهتری داشته باشید

با توجه به زمان می تواند سود و زیان زیادی را به همراه داشته باشد. فرض کنید یک شرکت در حال بررسی همکاری با فروشنده ای است که هنوز به خدماتش نیازی ندارد.

برای آشنایی با ترس از سخنرانی چیست بر روی لینک کلیک کنید.

علاوه بر این واقعیت که فروشنده باید بیشتر تلاش کند تا شرکت را متقاعد کند تا از محصولات خود استفاده کند، شرکت می تواند فشار بیشتری بر فروشنده برای دریافت تخفیف وارد کند زیرا در صورت عدم موافقت فروشنده، شرکت هنوز فرصت دارد تا فروشنده دیگری را پیدا کند.

کلام آخر

در این مطلب در مورد مهارت مذاکره صحبت کردیم و توضیح دادیم که مفهوم مذاکره چیست و چه نکاتی را باید برای مذاکره کردن رعایت کرد. به علاوه در مورد مهارت های مذاکره از جمله ارتباط موثر صحبت شد که با تقویت این مهارت ها می توان با دیگران ارتباط بهتری برقرار کرد. امیدواریم با مطالعه مطالب این مقاله اطلاعات لازم را در مورد مهارت مذاکره دریافت کرده باشید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up