مطالعه کنید:

مدیریت تعارض

مدیریت تعارض چیست؟

در حوزه های کاری مختلف که بیشتر از یک نفر در حال فعالیت هستند؛ اختلاف نظرهایی به وجود می آیند که ممکن است تبدیل به تعارض شوند. در این شرایط استفاده از روش های مدیریت تعارض برای حل اختلافات و در نتیجه پیشرفت آن حوزه ضروری محسوب می شود. حل تعارضات را می توان یکی از توانایی های مدیران مجموعه های کاری در نظر گرفت. بدون شک مدیری که نمی تواند اختلاف میان کارکنان و حتی خودش با کارمندان را برطرف کند با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.

وقتی صحبت از یک تیم، مجموعه و یا سیستم به میان می آید؛ اعضای آن باید برای رسیدن به یک هدف مشترک کار کنند و همسو باشند. بنابراین اختلافاتی که شکل می گیرند و حل نشده باقی می مانند؛ جهت همکاری آن ها را تغییر داده و رسیدن به هدف مشترک را سخت و گاه غیر ممکن می کند. با توجه به اهمیت حل مشکلات و اختلافات در سیستم های کاری، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف مدیریت تعارض بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

مدیریت تعارض چیست؟

مدیریت تعارض چیست

قبل از اینکه به بررسی موضوع مدیریت کردن تعارض بپردازیم، بهتر است با مفهوم تعارض آشنا شوید. زمانی که اختلاف نظرهایی میان دو یا چند نفر شکل می گیرند، در همان ابتدا به یک نقطه مشترک نرسیده و اختلاف نظر تبدیل به چالش می شود، تعارض ایجاد خواهد شد.

حل و مدیریت تعارض موضوع مهمی برای همه روابط اعم از کاری، شخصی، اجتماعی و غیره محسوب می شود.

در واقع زمانی که دو یا چند نفر بنا به هر دلیلی در کنار یکدیگر قرار می گیرند ولی با اختلاف نظر و تعارض مواجه می شوند، نیازمند استفاده از روش های مدیریت و حل تعارض هستند. این موضوع در مورد سیستم های شغلی اهمیت ویژه ای داشته و معمولا مدیر مجموعه است که وظیفه مدیریت کردن تعارض را بر عهده دارد.

برای اطلاع از راهکارهای رفع وابستگی عاطفی بر روی لینک کلیک کنید.

حال نکته مهم ماجرا این است که مدیریت تعارض به چه معناست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم استفاده از روش هایی که برای حل تعارض، به حداقل رساندن پیامدهای منفی و در عین حال افزایش نتایج مثبت به کار برده می شوند را مدیریت کردن تعارض می نامند. تا اینجای مطلبو گرفتین؟ همانطور که گفتیم مدیریت و حل تعارض یکی از توانایی های مدیران مجموعه های کاری محسوب می شود و مدیری که توانایی حل تعارضات شکل گرفته را ندارد؛ شاهد پیشرفت مجموعه خود نخواهد بود.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع مدیریت تعارض

انواع مدیریت تعارض

وقتی صحبت از انجام کارهای گروهی و مشترک به میان می آید، شرایط به کلی تغییر می کند. در این موقعیت ها شما دیگر تنها نیستید تا نظرات خود را به نتیجه برسانید، کاری که دوست دارید را انجام بدهید و به طور کلی خودتان باشید و خودتان! در این شرایط باید برای همفکری، تقسیم وظایف، حل مشکلات، پیدا کردن راهکار و غیره با اعضای گروه خود صحبت کنید. گاهی اوقات در پروژه های گروهی، اختلاف نظرهایی شکل می گیرند که ممکن است تبدیل به چالش شده و قضیه جدی تر شود. در این شرایط مدیریت تعارض بنا به دلیل اختلاف شکل گرفته، انواع مختلفی پیدا می کند که در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

شخصیتی

بدون شک هر کسی ویژگی های شخصیتی مختلفی دارد و همه مردم مثل هم نیستند. به همین علت ممکن است اختلاف نظرهایی در این مورد شکل بگیرند و تبدیل به تعارض شود. در این موقعیت ها حل تعارضاتی که انجام می شود از نوع شخصیتی است.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

رهبری

وظیفه رهبری مجموعه های کاری، بر عهده مدیران بوده و این افراد بنا به دلایل مختلف از روش هایی متفاوت برای ارتباط با کارکنان استفاده می کنند؛ بر همین اساس ممکن است به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با کارکنان خود در ارتباط باشند. گاهی اوقات یکی از این شیوه های مدیریتی برای یک مجموعه کاری نتیجه بخش نبوده و باید تغییر کند. در این شرایط مدیریت تعارض از نوع رهبری خواهد بود.

نحوه کار کردن

ممکن است اعضای هر گروه کاری یکسری چارچوب ها برای نحوه کار کردن خود داشته باشند. به همین علت احتمال اینکه اختلاف نظرهایی بر سر نحوه کار کردن شکل بگیرد، وجود دارد. در این شرایط رهبر مجموعه باید به کمک تکنیک های مدیریت تعارض، یک شیوه مشترک و همسو را برای کارکردن کارکنان معرفی کند.

برای اطلاع از تکنیک های افزایش رضایت از زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

مبتنی بر وظیفه

از جمله اختلافاتی که در مجموعه های کاری شکل می گیرد؛ انجام ندادن به موقع یا درست وظایف واگذار شده است. زمانی که یک گروه برای انجام یک کار مشترک شکل می گیرد، اگر هر یک از اعضای آن وظیفه خود را به درستی و به موقع انجام ندهند، نتیجه کار سایر اعضاء هم بی اثر می شود. در این شرایط باید مدیریت کردن تعارض مبتنی بر وظیفه انجام شود تا هر یک از اعضاء گروه وظایف خود را به موقع و به درستی انجام دهند. یادداشت کردی؟

روش های مدیریت تعارض

روش های مدیریت تعارض

مدیریت کردن مجموعه های مختلف، آن کار ساده ای که برخی افراد تصور می کنند، نیست. مدیریت کردن؛ چایی خوردن، دستور دادن و بداخلاقی کردن از پشت همان میز مدیریت نیست. مدیر یک مجموعه باید از اصول مدیریتی مختلف استفاده کند تا هدف مشترک مجموعه، حاصل شود. یکی از این اصول؛ مدیریت تعارض است، اگر تعارضات شکل گرفته به موقع و به طور کامل حل نشوند مشکلات بیشتری شکل می گیرند. به همین علت در ادامه مطلب به مهم ترین روش های مدیریت و حل تعارض اشاره می کنیم:

پرهیز کردن

کم نیستند تعداد اختلافاتی که در مجموعه های مختلف شکل گرفته و متاسفانه بنا به دلایل مختلف منجر به ایجاد درگیری می شوند. برخی افراد از جمله مدیران یا حتی کارکنان مجموعه های مختلف برای پرهیز از ایجاد درگیری، اختلاف شکل گرفته را نادیده می گیرند. به این ترتیب ممکن است به حرف های فرد یا افراد مقابل توجه نکرده، خشم خود را کنترل کنند و به طور کلی بیخیال ماجرا شوند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی عشق هوشمندانه بر روی لینک کلیک کنید.

سازگاری

یکی دیگر از روش هایی که برای مدیریت تعارض به کار گرفته می شود؛ سازگاری است.

کسانی که درگیر شدن به تعارض را دوست ندارند، وقت خود را ارزشمندتر از آن می دانند که برای بحث بر سر یک اختلاف آن را تلف کنند و یا هر دلیل دیگری؛ از موضع خود کوتاه می آیند. به این ترتیب تعارض شکل گرفته حل شده و پیامدهای بعدی ایجاد نمی شوند.

سازش

گاهی اوقات اختلاف و تعارضات شکل گرفته با رسیدن به توافق طرفین برطرف می شوند. در این شرایط طرفین تعارض ایجاد شده تا حدودی از موضع خود کوتاه می آیند تا به یک نقطه مشترک برسند. براساس این روش مدیریت کردن تعارض؛ طرفین ماجرا تا حدودی از موضع خود دفاع می کنند ولی صد در صد نظراتشان اعمال نمی شود.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

رقابت

روش رقابت درست در نقطه مقابل سازش قرار می گیرد. براساس این روش مدیریت تعارض؛ یکی از طرفین ماجرا تمامی موضع خود را حفظ می کند، به تمام خواسته های خود می رسد و به شدت رقابت می کند. می توان گفت این روش به نحوی روش برد_باخت محسوب می شود.

همکاری

تکنیک های مدیریت تعارض

بهترین روش مدیریت کردن تعارض، روش همکاری است.

براساس این روش؛ طرفین ماجرا از نتیجه ایجاد شده راضی هستند. این روش برد_برد محسوب شده ولی در عین حال زمان بر است. می توان گفت روش همکاری، بهترین روش برای کسب نتایج بلندمدت مثبت محسوب می شود. برگرد عقب دوباره بخون!

برای اطلاع از تکنیک های مدیریت لهجه بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه ارزیابی مدیریت تعارض

برخی افراد تصور می کنند همین که تعارض شکل گرفته برطرف شود، ماجرا تمام شده و نیازی به انجام کارهای دیگر نیست؛ در حالی که این تصور اشتباه است.

ارزیابی مدیریت تعارض یکی از مهم ترین اقدامات مدیریتی محسوب می شود.

زمانی که تعارض شکل گرفته را برطرف می کنید باید ارزیابی نهایی را انجام دهید تا مشخص شود تکنیک هایی که به کار گرفته اید تا چه اندازه موثر واقع شده اند. از طرفی می توانید قدرت مدیریتی خود را از این طریق افزایش داده و از این پس اقدامات بهتری را انجام دهید. برای ارزیابی مدیریت و حل تعارض باید یک آزمون ارزیابی ترتیب دهید که بین 15 تا 30 سوال دارد و برای هر کدام از سوالات بین 1 تا 5 امتیاز را در نظر بگیرید. در نهایت باید مشخص کنید به انجام تمرینات بیشتر برای حل تعارض نیاز دارید یا نه. مطلب سنگین نبود که؟

برای اطلاع از راهکارهای تقویت باورهای درست بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

اختلاف نظر و مشکل در همه گروه های کاری شکل می گیرند، ولی نکته مهم ماجرا این است که تعارضات شکل گرفته به موقع و به طور کامل برطرف شوند. مدیران مجموعه ها، تیم ها و سیستم های کاری باید با تکنیک های مدیریت تعارض آشنا باشند و توانایی کافی برای استفاده از روش های حل تعارض را داشته باشند.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، جذابیت کلام و آداب معاشرت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up