مطالعه کنید:

انواع وابستگی

نشانه های انواع وابستگی در روانشناسی

من اگه از این خونه برم دیگه رنگ آرامشو نمی بینم، اگه دوستم باهام نباشه نمی تونم حرفمو بزنم، من نمی تونم ازش جدا بشم چون بدون اون نمی تونم زندگی کنم و هزاران جمله دیگر که همگی نشان دهنده وجود انواع وابستگی هستند. متاسفانه کم نیستند تعداد کسانی که بنا به دلایل مختلف دچار وابستگی شده و به این ترتیب با مشکلات جدی مواجه می شوند. شاید در نگاه اول تصور کنید وابسته بودن به یک فرد یا یک محیط مثل خانه موضوع بدی نیست، در حالی که وابستگی حتی آرامش فرد را هم از او می گیرد.

درست است که همه مردم با بودن در کنار برخی افراد یا مثلا بودن در خانه خودشان احساس بهتری دارند، ولی این موضوع به معنای این نیست که هیچکس نمی تواند در جایی به غیر از خانه خود به آرامش برسد. کسانی که چنین تصوراتی دارند متاسفانه دچار وابستگی هستند. با توجه به اهمیت مقابله با وابستگی و تاثیر آن بر زندگی، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف انواع وابستگی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

معنی وابستگی

معنی وابستگی

به نظر شما منظور از وابستگی چیست؟ همه ما زمانی می توانیم جوانب مختلف یک موضوع را بررسی و درک کنیم که از مفهوم اصلی آن مطلع باشیم. منظور از وابستگی؛ باورهای ذهنی است که فرد براساس آن ها تصور می کند آرامش فعلی او، موفقیت هایی که در زندگی کسب کرده، احساس خوبی که دارد و حتی لحظاتی که می خندد؛ به برخی اشیاء، محیط ها و یا افرادی خاص مرتبط هستند. به این ترتیب نه تنها زمانی که عامل وابستگی حذف می شود؛ فرد دچار مشکلات جدی خواهد شد، بلکه باقی ماندن عامل وابستگی هم به تدریج زندگی، شخصیت و استقلال فرد را تخریب می کند. تا اینجای مطلبو گرفتین؟

برای اطلاع از مفهوم خستگی تصمیم گیری بر روی لینک کلیک کنید.

حال سوال مهمی که مطرح می شود این است که اگر با حذف عامل وابستگی، فرد دچار مشکلات جدی می شود، بنابراین وابستگی باید برای او ادامه پیدا کنند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم؛ خیر، انواع وابستگی باید اصولی حذف شده و بر آن ها غلبه کرد. بله درست است که حذف ناگهانی عامل وابستگی، خطرناک است ولی به این معنا نیست که راه های درمانی برای این موضوع وجود ندارند. ب

رای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع وابستگی در روانشناسی

انواع وابستگی در روانشناسی

همانطور که گفتیم هر فردی که دچار وابستگی شده ممکن است به یک موضوع خاص وابسته باشد، متاسفانه همین موضوع هم باعث ایجاد سوء تفاهم می شود. برای مثال کسی که در خانواده خود با فردی وابسته به شریک عاطفی مواجه است، با دیدن وابستگی فرد دیگر به یک شیء، تعجب می کند. متاسفانه کم بودن اطلاعات اغلب مردم در مورد انواع وابستگی، باعث به تعویق انداختن روند درمانی افراد وابسته می شود. به همین علت در ادامه مطلب به چند مورد از اصلی ترین انواع مختلف وابستگی اشاره می کنیم:

وابستگی به محیط و اشیاء

هیچ جا خونه خود آدم نمیشه! بدون شک تا به حال چندین بار این جمله را یا شنیده اید یا اینکه خودتان آن را بارها تکرار کرده اید. این جمله ساده در عین حال که می تواند یک اصطلاح عامیانه و رایج باشد، می تواند یکی از نشانه های انواع وابستگی هم محسوب شود. متاسفانه برخی افراد به واسطه وابستگی به یک محیط مانند خانه خود، امکان زندگی در جای دیگر را از خودشان می گیرند. با جابجایی از یک خانه یا محله، به شدت شرایط روحی آن ها دگرگون می شود. در این میان برخی افراد هم به اشیاء وابسته اند و به همین علت از دور انداختن وسایل اضافی که برای انجام هیچ کاری مفید نیستند؛ خودداری می کنند. برگرد عقب دوباره بخون!

برای اطلاع از کاربرد تابلو کائنات و نحوه ساخت آن بر روی لینک کلیک کنید.

وابستگی به شغل و جایگاه

من اگه این شغلو از دست بدم دیگه تمومه؛ نه احساس خوبی پیدا می کنم، نه پول خوبی دستم میاد نه دیگه می تونم مثل قبل زندگی کنم! این ها جملاتی هستند که توسط افراد وابسته به شغل بیان می شوند. این مورد از انواع وابستگی می تواند در مورد جایگاه اجتماعی افراد هم رخ دهد. به همین علت است که افراد وابسته به جایگاه شغلی، از تغییر شغل و حتی کسب جایگاه های بهتر می ترسند و از انجام این جابجایی خودداری می کنند.

وابستگی به والدین

یکی از آشناترین انواع وابستگی که تقریبا همه مردم چیزهایی را در مورد آن شنیده اند؛ وابستگی به والدین است.

بچه ننه! شناخته شده ترین صفتی است که به صورت عامیانه به افراد وابسته به والدین، نسبت داده می شود. این افراد برای انجام اغلب کارهایشان اعم از تصمیم گیری، خرید کردن، بیرون رفتن و غیره به والدین خود وابسته بوده و هیچ استقلالی ندارند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

وابستگی فکری

وابستگی فکری

استقلال فکری یکی از مهم ترین ویژگی های فردی یا در واقع مهارتی است که هر یک از ما باید آن را کسب کنیم. در غیر این صورت نمی توانیم به صورت مستقل برای زندگی خودمان فکر کنیم و تصمیم بگیریم. کسانی که استقلال فکری ندارند؛ دچار یکی از انواع وابستگی شده و برای فکر کردن و تصمیم گیری به دیگران اعم از اعضای خانواده، دوست، همکار و غیره وابسته اند. این افراد از اینکه خودشان تصمیماتی اشتباه بگیرند و با پیامدهای منفی مواجه باشند، می ترسند.

وابستگی عاطفی

کم نیستند تعداد کسانی که به شریک عاطفی یا حتی یکی از دوستان خود وابسته اند. این افراد تصور می کنند دنیا به پایان می رسد اگر از شریک عاطفی خود دور بمانند. چنین افرادی زندگی را بدون کسی که دوستش دارند، بی معنی می دانند. در شرایطی که از شریک عاطفی خود دور هستند؛ حال روحی مناسبی نداشته و مدام ترس از دست دادن او برایشان شکل می گیرد. این مورد از انواع وابستگی می تواند باعث به پایان رسیدن روابط عاطفی یا حتی رخ دادن سوء استفاده شود.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، آداب معاشرت و زبان بدن می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

وابستگی رفتاری و عملکردی

از جمله دیگر انواع وابستگی در روانشناسی می توانیم به وابستگی رفتاری و عملکردی اشاره کنیم. کسانی که به این نوع از وابستگی دچار هستند تصور می کنند اگر یک فرد خاص در کنارشان حضور نداشته باشد نمی توانند به خوبی صحبت کنند و با دیگران معاشرت داشته باشند. از طرفی برخی افراد وابسته در صورت نبودن همان فرد نمی توانند کارهایشان را به درستی انجام دهند. به همین علت فرصت های خوب زندگی را از دست داده و از رسیدن به موفقیت باز می مانند.

نشانه های انواع وابستگی

به نظر شما به جزء بیان برخی جملات رایج و شناخته شده، افراد وابسته چه نشانه های رفتاری، احساسی یا عملکردی دارند؟ آیا اصلا نشانه هایی قابل تشخیص برای انواع وابستگی وجود دارند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم؛ بله، نشانه های مختلفی وجود دارند که به شناسایی وابستگی کمک می کنند. از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شدت یافتن استرس
  • ترس از دست دادن یا کسب نتیجه منفی
  • دستپاچگی و آشفتگی
  • احساس پوچی
  • بی انگیزگی
  • تلاش برای جلب رضایت دیگران و ماندن در کنارشان
  • عدم مواجه شدن با تغییرات

کسب اطلاعات در مورد نشانه های وابستگی و توجه به آن ها اولین اقدام برای درمان به موقع محسوب می شود.

متاسفانه کم نیستند تعداد کسانی که یا به نشانه های وابستگی بی توجه اند، یا اینکه وابستگی را موضوعی ساده تلقی می کنند. ب

رای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، نقشه ذهنی در سخنرانی و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

راههای غلبه بر انواع وابستگی

راههای غلبه بر انواع وابستگی

برخلاف تصور برخی افراد، وابستگی موضوع ساده ای نیست و عدم درمان یا در واقع مقابله به موقع با آن، عوارض سختی را به همراه دارد.

ترس های همیشگی، عدم مواجه شدن با تغییرات و به طور کلی عدم پیشرفت در زندگی از جمله پیامدهای انواع وابستگی هستند.

به همین علت باید با راه های مقابله با آن ها آشنا باشید و در مواقع لزوم برای خودتان یا اطرافیان از آن ها استفاده کنید. از جمله راهکارهای مقابله با وابستگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خودباوری و اعتماد به نفس

از جمله مهم ترین راه های غلبه بر انواع وابستگی؛ رسیدن به خودباوری و تقویت اعتماد به نفس محسوب می شود. بدون شک هر فردی دارای یکسری استعدادها، توانمندی ها و مهارت هایی است که به کمک آن ها می تواند زندگی بهتری داشته باشد. درک این موضوع رسیدن به خودباوری محسوب شده و اطمینان داشتن نسبت به توانایی ها نیز؛ اعتماد به نفس در نظر گرفته می شود. کسانی که این دو ویژگی شخصیتی مثبت را دارند؛ خود را به دیگران وابسته نمی دانند. بنابراین برای مقابله با وابستگی باید به خودباوری برسید و اعتماد به نفس خود را تقویت کنید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

مواجه شدن با تغییرات

به واسطه رسیدن به خودباوری و تقویت اعتماد به نفس، بهتر می توانید عدم نیاز به وابستگی به دیگران را درک کنید. در این شرایط باید قدم بعدی را بردارید و با تغییرات مواجه شوید. بر این اساس بهتر است با کارهایی که فکر می کنید توانایی انجام آن ها را به تنهایی ندارید؛ مواجه شوید. در این شرایط متوجه خواهید شد که در گذشته هم این خود شما بودید که کارها را به درستی انجام می دادید نه کسی دیگر. اوه اوه عجب نکته ای بود!

مسئولیت پذیری

برای مقابله با انواع وابستگی بهتر است مسئولیت انجام کارهای کوچک و تصمیم گیری های ساده را برعهده بگیرید. با کسب موفقیت های کوچک، انگیزه شما برای انجام کارهای بزرگتر هم بیشتر می شود. در نتیجه می توانید بدون وابسته بودن به دیگران، اشیاء یا محیط هایی خاص، به آنچه که می خواهید برسید. فراموش نکنید برای غلبه بر وابستگی باید وقت صرف کرده و به اندازه کافی تمرین کنید.

برای اطلاع از مفهوم زندگی آگاهانه بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

وجود وابستگی در برخی افراد، موضوعی غیر قابل انکار است. برخلاف تصور بسیاری از مردم؛ وابستگی فقط در مورد افراد صدق نمی کند، بلکه برخی هم به اشیاء یا محیط وابسته اند. پیامدهای وابسته بودن آنقدر جدی هستند که آشنایی با انواع وابستگی و راه های غلبه بر آن ها برای همه مردم ضروری محسوب می شود. ب

رای یادگیری تکنیک های جذابیت کلام، ارتباط موثر و شخصیت شناسی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up