مطالعه کنید:

مسئولیت پذیری

مسئولیت پذیری چیست؟

همه ما برای پیشرفت در زندگی به تقویت مهارت مسئولیت پذیری نیاز داریم. در واقع تا زمانی که نتوانیم مسئولیت انجام کارهای مختلف را برعهده بگیریم، امکان مستقل شدن برای ما فراهم نخواهد شد. از طرفی پیشرفت در زندگی و ایجاد شرایط ایده آل نیازمند مستقل شدن است. بنابراین قبول مسئولیت و ایجاد استقلال دو موضوع مجزا از یکدیگر نیستند. به همین علت تقویت یکی از این دو مورد موجب بهبود وضعیت مورد دیگر نیز خواهد شد. خوشبختانه اغلب ویژگی های شخصیتی و مهارت های فردی به یکدیگر وابسته اند.

بنابراین با استفاده از راهکارهایی اصولی می توان چند ویژگی را به صورت هم زمان تقویت کرد. در عین حال باید عواملی که مانع تقویت ویژگی ها و مهارت های فردی محسوب می شوند را شناسایی کرده و آن ها را برطرف کرد. با توجه به اهمیت انجام کارهای مهم و متعهد ماندن در برابر آن ها، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف مسئولیت پذیری بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

معنی مسئولیت پذیری

معنی مسئولیت پذیری

همه ما در اغلب اوقات واژه مسئولیت پذیری را می شنویم و آن را تکرار می کنیم. آیا شما تا به حال به مفهوم این واژه فکر کرده اید؟ به نظر شما چه جمله ای معنی درست این واژه را منتقل می کند؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم مسئولیت پذیری (Responsibility) یک تعهد درونی است. تعهدی که برای انجام دادن یک کار و پذیرش نتایج آن به میان می آید.

می توان گفت نوعی ویژگی شخصیتی یا مهارت فردی است که برای رسیدن به موفقیت در زندگی ضروری محسوب می شود. روانشناسان معتقدند این ویژگی ترکیبی از جبر و اختیار است. شما در مواجه شدن با موضوعات مختلف در زندگی مختار هستید که انجام آن ها را قبول کنید یا نه. ولی زمانی که انجام آن کار را قبول می کنید باید تا انتهای مسیر پیش بروید، بنابراین جنبه اجباری بودن قبول مسئولیت به میان خواهد آمد.

برای اطلاع از نحوه تغییر فرکانس ذهن بر روی لینک کلیک کنید.

به همین علت بهتر است برای تصمیم گیری در مورد پذیرش مسئولیت انجام یک کار، ابتدا جوانب مختلف آن را بررسی کنید. چنانچه انجام موضوع مورد نظر را قبول می کنید باید تا به انتهای مسیر پیش بروید. در غیر این صورت پیامدهای منفی همچون بی ارادگی، کاهش انگیزه و تنبلی به سراغتان می آیند.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، جذابیت کلام و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع مسئولیت پذیری

انواع مسئولیت پذیری

افراد موفق و خودساخته دارای ویژگی های شخصیتی مثبتی هستند که در کنار آن ها نیز مهارت های سازنده ای را کسب کرده اند. کسی که در زندگی شخصی، شغلی و یا حوزه تحصیلی موفق است و پیشرفت می کند مسئولیت انجام یکسری از کارها را برعهده گرفته و از انجام برخی کارها منصرف می شود.

همه ما برای تقویت مهارت تصمیم گیری، نحوه بررسی راهکارهای رسیدن به موفقیت و به طور کلی ساخت یک شخصیت مستقل و قدرتمند به تقویت مسئولیت پذیری نیاز داریم.

این مهارت و تعهد درونی یکی از ضروریات پیشرفت در زندگی است. نکته مهمی که در این مورد وجود دارد محدود نبودن انواع قبول مسئولیت است. با توجه به اهمیت و نقش پذیرش مسئولیت در زندگی باید با انواع این مهارت هم آشنا شوید. به همین علت در ادامه مطلب به چند مورد از اصلی ترین انواع آن اشاره می کنیم:

شغلی: در دنیای امروز هر کسی برای پیشرفت در زندگی، شغلی را انتخاب می کند که متناسب با آن حوزه انجام یکسری از کارها به فرد سپرده خواهند شد. بنابراین فرد باید مسئولیت انجام کارهای محول شده را برعهده بگیرد. در غیر این صورت جایگاه و موقعیت شغلی خود را از دست می دهد.

اجتماعی: همه مردم دارای یک نقش در جامعه و اجتماع خود هستند. برای مثال همه ما به عنوان شهروندان یک شهر موظف به رعایت قوانین شهروندی، عبور از خطر عابر پیاده، نریختن زباله در خیابان و موارد این چنینی هستیم. بنابراین باید در قبال نقشی که در جامعه داریم مسئولیت پذیر هم باشیم.

تیمی: بدون شک همه ما تا به حال برای انجام کارهای مختلف در حوزه تحصیل، شغل، فعالیت های اجتماعی یا حتی زندگی شخصی موظف به انجام کارهای تیمی شده ایم. در این مواقع هر فرد باید مسئولیت انجام یک کار را برعهده گرفته و در صورت متعهد نبودن در برابر آن، کار بقیه نفرات تیم هم مختل می شود. بنابراین نوعی از مسئولیت پذیری مربوط به انجام کارهای تیمی است و بسیار هم حساس محسوب می شود.

زندگی شخصی: هر فردی در کنار تمامی مسئولیت های اجتماعی، شغلی و یا تیمی که برعهده دارد، دارای یک نقش در زندگی شخصی و خانواده خود نیز هست. بنابراین باید در قبال کارهایی که به عنوان پدر، مادر و یا فرزند خانواده به او سپرده می شود متعهد باقی بماند. کارهای محول شده تا را تا به انتهای مسیر انجام داده و از نیمه کاره رها کردن آن ها خودداری کند.

اخلاقی: یکی از انواع مهارت قبول مسئولیت که بر سایر موارد تاثیرگذار است و به بیان دیگر جزئی از آن ها محسوب می شود، نوع اخلاقی است. شما برای انجام کارهای حوزه شغلی، تحصیلی و یا زندگی شخصی خود باید موارد اخلاقی را نیز رعایت کنید. این مورد در حوزه کاری اهمیت بیشتری داشته و به پیشرفت جایگاهی که در آن قرار گرفته اید کمک می کند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

فواید مسئولیت پذیری

فواید مسئولیت پذیری

وقتی که صحبت از ویژگی های شخصیتی مثبت و سازنده به میان می آید باید از فواید آن ها نیز مطلع شویم. مگر می شود انسان یک صفت، ویژگی و یا مهارت سازنده داشته باشد ولی بگوید این مورد هیچ فایده ای برای من ندارد. مسئولیت پذیری نیز جزء ویژگی های مثبتی محسوب می شود که نه تنها برای زندگی ما فایده و مزیت دارد بلکه برای پیشرفت در زندگی ضروری محسوب می شود. به همین علت بهتر است با تعدادی از مهم ترین فواید قبول مسئولیت آشنا شویم:

ایجاد اعتماد در ذهن دیگران

همانطور که بارها و بارها در موقعیت های مختلف شنیده ایم که انسان ذاتا اجتماعی است و نمی تواند در تمام طول زندگی خود تنها بماند، بنابراین باید توانایی برقراری ارتباط با دیگران را نیز داشته باشد. این توانایی از طریق یادگیری مهارت های ارتباطی و چند مورد دیگر مانند جلب اعتماد دیگران، قابل دستیابی است. ما برای اینکه بتوانیم روابط اجتماعی موثر، سالم و محکمی داشته باشیم باید اعتماد فرد مقابل خود را جلب کنیم. یکی از راه های جلب اعتماد نیز تقویت مهارت قبول مسئولیت است. با انجام این کار به دیگران نشان می دهیم که در برابر کارهای محول شده متعهد می مانیم و تا به نتیجه رسیدن آن ها دست از تلاش بر نمی داریم.

برای اطلاع از مفهوم سخت کوشی بر روی لینک کلیک کنید.

افزایش اعتماد به نفس

یکی دیگر از ضروریات پیشرفت در زندگی، تقویت اعتماد به نفس است. کسی که این ویژگی شخصیتی را تقویت می کند نسبت به توانایی ها و استعدادهای فردی خود اطمینان حاصل خواهد کرد. در نتیجه کارهای بهتر، بیشتر و مهم تری را برای رسیدن به موفقیت انجام می دهد. حال سوال مهم این است که مسئولیت پذیری چه رابطه ای با افزایش اعتماد به نفس دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم زمانی که انجام یک کار را قبول می کنید و آن را تا به انتها پیش می برید این ذهنیت برایتان ایجاد می شود که توانایی انجام کارهای بیشتری را دارید. این موضوع دقیقا مصداق بارز افزایش اعتماد به نفس است.

پیشرفت در جایگاه شغلی

هر کسی دوست دارد در حوزه شغلی خود پیشرفت کرده و به جایگاه های بهتری برسد. یکی از راهکارهایی که به تحقق این هدف کمک می کند مسئولیت پذیری است.

زمانی که مسئولیت انجام کارهای مختلفی را برعهده می گیرید و به نتایج خوبی هم می رسید؛ در حوزه شغل آزاد خود پیشرفت می کنید یا اینکه کارفرما از عملکرد شما راضی بوده و جایگاه شغلی بهتری را در اختیارتان قرار می دهد.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، ارتباط موثر و زبان بدن می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

ساخت شخصیت مستقل

کسانی که برای انجام کارهای مختلف و تصمیم گیری در مورد همه موضوعات زندگی خود به دیگران وابسته اند و مسئولیت انجام هیچ کاری را برعهده نمی گیرند، شخصیت مستقلی نخواهند داشت. در نتیجه زمانی به خودشان می آیند که کسی را برای انجام کارهایشان نداشته و راهی برای پیشرفت در زندگی ندارند. بنابراین همه ما برای ساخت شخصیت مستقل و دوری از وابستگی به تقویت مهارت مسئولیت پذیری نیاز داریم.

یادگیری مدیریت زمان و برنامه ریزی

از جمله موضوعاتی که به یکدیگر مرتبط هستند و نمی توان گفت کدام یک بر دیگری برتری دارد، برنامه ریزی و مدیریت زمان است. ما برای انجام دادن به موقع کارهایمان و موفق شدن در مسئولیت پذیری به برنامه ریزی و مدیریت زمان نیاز داریم. باید بتوانیم زمانی که در اختیار داریم را بین کارهایمان تقسیم کرده و هر کدام را به موقع انجام دهیم. بنابراین قبول مسئولیت نوعی تمرین برای تقویت برنامه ریزی و مدیریت زمان محسوب می شود.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره شخصیت قدرتمند بر روی لینک کلیک کنید.

عواقب عدم مسئولیت پذیری

عواقب مسئولیت پذیری

شاید در نگاه اول تصور کنید که اگر مسئولیت پذیر نباشید فقط از فواید و مزایای آن بی بهره خواهید شد. در حالی که این تصور کاملا اشتباه است و عدم مسئولیت پذیری پیامدهای منفی برایتان به همراه دارد. عواقبی که برای مدت های طولانی بر زندگی تاثیرات منفی داشته و باید اقدامات بیشتری را برای بی اثر کردن آن ها انجام دهید. به همین علت بهتر است به فکر تقویت این ویژگی و مهارت سازنده باشید. برای مثال زمانی که انجام کارهای مختلف را در حوزه کاری خود قبول نمی کنید احتمال از دست دادن جایگاه شغلی افزایش می یابد. در نتیجه از پیشرفت در زندگی و دستیابی به اهداف دور خواهید شد. با مشکلات مالی و سپس روحی مواجه شده و زندگی برایتان سخت می شود.

برای یادگیری تکنیک های موفقیت کلامی، زبان بدن و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

از طرفی برای برقراری روابط اجتماعی، دوستانه و حتی عاطفی به قبول مسئولیت نیاز دارید. اگر این مهارت را کسب نکرده و تقویت نکنید روابطی که برایتان مهم است را مختل خواهید کرد. همه ما به خوبی می دانیم که استرس جزء جدایی ناپذیر تمام زندگی ها شده است. زمانی که در پذیرش مسئولیت انجام کارهای مختلف با خودمان کنار نیامده و آن ها را قبول نمی کنیم دچار اضطراب خواهیم شد. اضطرابی که ناشی از فکر کردن به آینده و عواقب انجام ندادن کارهای مهم است.

تقویت روحیه مسئولیت پذیری

همانطور که گفتیم تقویت مسئولیت پذیری و جلوگیری از بروز پیامدهای منفی ناشی از عدم تقویت این مهارت برای همه ما ضروری محسوب می شود. در واقع کسی که به فکر پیشرفت در زندگی است و تمایل به دستیابی به اهداف خود را دارد باید به فکر اطلاع از راه های تقویت این مهارت مهم باشد. به همین علت در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین راهکارهای تقویت قبول مسئولیت می پردازیم:

هدف گذاری و برنامه ریزی کنید

برای اینکه بتوانید مهارت مسئولیت پذیری را تقویت کنید ابتدا باید بدانید قصد انجام چه کارهایی را دارید. قرار است مسئولیت انجام چه موضوعاتی را به عهده بگیرید تا از این طریق بتوانید برنامه ریزی درستی را طراحی کنید. به همین علت اولین اقدام برای تقویت این مهارت و ویژگی مهم، هدف گذاری است. به طور کلی هدف گذاری برای پیشرفت در زندگی و رسیدن به موفقیت ضروری محسوب می شود.

برای اطلاع از اهمیت مشورت کردن بر روی لینک کلیک کنید.

به فواید مسئولیت پذیری توجه کنید

تقویت مسئولیت پذیری

برای اینکه خود را ترغیب کرده و اقداماتی جهت تقویت مهارت قبول مسئولیت انجام دهید، بهتر است به فواید آن توجه کنید. از این طریق متوجه می شوید که با تقویت این مهارت چه مواردی را کسب خواهید کرد. گاهی اوقات لازم است به خودمان ثابت کنیم انجام یک کار برایمان مفید است. بنابراین بهتر است به اندازه کافی از فواید تقویت ویژگی نامبرده مطلع شوید.

دلایل عدم مسئولیت پذیری را برطرف کنید

انجام کارهای مهم، کسب ویژگی های سازنده و در نهایت تقویت کردن آن ها به صرف وقت نیاز دارد. برای اینکه بتوانید مهارت های ضروری زندگی را کسب کرده و پیشرفت کنید باید موضوعات مختلفی را مورد بررسی قرار دهید. یکی از کارهایی که باید برای تقویت پذیرش مسئولیت انجام دهید، شناسایی علل عدم قبول مسئولیت و سپس برطرف کردن آن هاست. برای انجام این کار به اندازه کافی وقت صرف کرده و بررسی های لازم را انجام دهید.

برای یادگیری تکنیک های نقشه ذهنی در سخنرانی، ارتباط موثر و هوش کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

کارهایتان را به تعویق نیندازید

یکی از بدترین کارهایی که می توانید در حق خودتان، مهارت های سازنده و ویژگی های مثبت شخصیتی که تا به حال کسب کرده اید انجام دهید؛ به تعویق انداختن کارها است.

با عادت کردن به اهمال کاری دیگر در قبال کارهایی که مسئولیت انجام آن ها را برعهده گرفته اید متعهد باقی نمی مانید.

بنابراین باید به فکر پیدا کردن راهکارهای جلوگیری از اهمال کاری باشید. برای مثال می توانید از قانون 5 ثانیه استفاده کنید. برای استفاده از این قانون باید برای آغاز انجام هر کاری به خودتان 5 ثانیه فرصت داده و قبل از به پایان رسیدن 5 ثانیه کار مورد نظر را آغاز کنید.

برای اطلاع از راه های تقویت ذهن بر روی لینک کلیک کنید.

ریسک پذیری را تمرین کنید

گاهی اوقات ما مسئولیت انجام کاری را برعهده نمی گیریم چون از نتیجه آن مطلع نیستیم. در این شرایط کسانی می توانند مهارت مسئولیت پذیری را تقویت کنند که ریسک پذیر باشند.

همه ما میزانی از ریسک پذیری را در وجود خود داریم ولی بهتر است آن را تقویت کرده و مدیریت کنیم. مهم ترین نکته ای که در مورد بهره مندی از فواید ریسک پذیری وجود دارد، مدیریت صحیح آن است. خوشبختانه برای تحقق این هدف هم راهکارهای مختلف و موثری وجود دارند.

خلاصه مطلب

همه ما در طول زندگی خود با کارهایی مواجه می شویم که باید مسئولیت انجام آن ها را برعهده بگیریم. برای پیشرفت در زندگی و رسیدن به موفقیت به تقویت مهارت مسئولیت پذیری نیاز داریم. بدون تقویت این مهارت امکان ساخت شخصیت مستقل وجود نداشته و متاسفانه با پیامدهای منفی مواجه می شویم.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up