مطالعه کنید:

رفتار متقابل

رفتار متقابل (TA) چیست؟

آیا تمایل دارید برای بهبود روابط خود با دیگران اقدام مهمی انجام دهید؟ دوست دارید یکی از تئوری های مهم روان‌شناسی را به زبان ساده یاد بگیرید؟ برای رسیدن به این اهداف باید از مفهوم رفتار متقابل (TA) مطلع شوید. (TA) به شما کمک می کند شناخت بهتری نسبت به خودتان داشته باشید. سپس آگاهی درستی از شخصیت دیگران کسب کرده و روابط بهتری را شکل دهید. از طرفی (TA) کاربردهای مختلفی در زمینه های متفاوت دارد.

از زمان بیان این نظریه، پیشرفت های چشمگیری حاصل شده و تعداد حوزه های کاربردی آن افزایش یافته است. ما تا زمانی که نتوانیم نسبت به خودمان و جوانب مختلفی شخصیتی که داریم اطلاعات کسب کنیم، نمی توانیم در راستای بهبود تعامل با دیگران گام مثبتی برداریم. به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف رفتار متقابل بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

رفتار متقابل چیست؟

رفتار متقابل چیست

در سال 1950 میلادی روانشناسی به نام “اریک برن” یک تئوری جدید برای درمان مشکلات احساسی و رفتاری بیان کرد. تئوری رفتار متقابل بیان کننده کُنش های انسانی است که بعد از انجام آن ها از فرد مقابل انتظار می رود که پاسخی مناسب داشته باشد.

برای مثال زمانی که به یک فرد سلام می کنید یا دست خود را به طرف او می برید، انتظار دارید سلام کرده و با شما دست دهد. این رفتار مصداق بارز (TA) است. هدف از به کارگیری تئوری (TA) در ابتدا ساده شدن روند درمان مشکلات رفتاری و احساسی بود. کم نیستند تعداد روش های درمانی در حوزه روان‌شناسی که سخت و پیچیده محسوب می شوند.

برای اطلاع از دلایل ترس از صحبت در جمع بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین اریک برن برای بهرمندی از یک روش روان درمانی ساده و در عین حال تاثیرگذار، تئوری ( Transactional Analysis) را ارائه کرد. براساس این نظریه، هر فردی می تواند شخصیت و رفتارهای خود را در جهت مثبت تغییر دهد. به طور کلی (TA) به پیشرفت در زندگی شخصی، کاری و اجتماعی کمک می کند. البته این هدف زمانی محقق می شود که جوانب مختلف آن را بشناسیم و برای مسلط شدن نسبت به (TA) تمرین کنیم.

برای یادگیری تکنیک های ارتباط موثر، معاشرت و تاثیرگذاری بر دیگران می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

کاربرد رفتار متقابل

کاربرد رفتار متقابل

بدون شک هر فردی تمایل دارد نسبت به خود، هرآنچه که هست و نیازهایش، شناخت پیدا کند. مطلع شدن از جوانب شخصیتی، نیازها، علایق و حتی احساساتی که نسبت به موضوعات مختلف داریم سبب بهبود روابط ما با دیگران می شود. برای رسیدن به این اهداف یک راهکار اصولی و در عین حال ساده وجود دارد که تئوری رفتار متقابل یا تحلیل تراکنشی نامیده می شود. براساس نظریه (TA) ما می توانیم خود را در راستای زندگی بهتر و مثبت تغییر دهیم.

نظریه تحلیل تراکنشی به مطالعه تعامل و ارتباط هر فرد با دیگران می پردازد. با توجه به اینکه ما در همه جوانب زندگی خود اعم از کاری، اجتماعی، دوستانه، عاطفی و خانوادگی با دیگران در ارتباط هستیم، بنابراین (TA) برای ما کمک مهمی محسوب شود. از جمله کاربردهای نظریه تحلیل تراکنشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود روابط با دیگران
  • درمان مشکلات رفتاری
  • توسعه فردی
  • درمان مشکلات احساسی
  • تربیت کودکان
  • حوزه های مدیریت
  • توسعه کسب و کار
  • زمینه های آموزشی
  • جامعه شناسی

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی ثروت سازی با کلام بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین تحلیل تراکنشی بر همه جوانب زندگی ما تاثیرگذار است. هدف آن نیز ایجاد تغییرات مثبت و بهبود شرایط است. با کمک نظریه (TA) می توانید نسبت به خود و دیگران شناخت پیدا کنید. احساسات خود را بهتر شناخته و آن ها را کنترل کنید. بنابراین می توانید رفتار مناسبی را در مواقع مختلف اعم از عصبانیت، ناراحتی و حتی خوشحالی از خود نشان دهید. به این ترتیب میزان ناراحتی دیگران به خاطر رفتارهای ما نیز کاهش می یابد.

برای یادگیری تکنیک های جذابیت کلام، تاثیرگذاری بر دیگران و آداب معاشرت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

تحلیل رفتار متقابل به زبان ساده

تحلیل رفتار متقابل به زبان ساده

همانطور که گفتیم نظریه (TA) به ما کمک می کند تا با استفاده از یک روش ساده، مشکلات روحی، رفتاری و احساسی را درمان کنیم. از طرفی به بهبود روابط ما با دیگران کمک کرده و در کسب موفقیت در حوزه های کاری نیز موثر است. برای تحلیل تئوری رفتار متقابل به زبان ساده ابتدا باید با انواع شخصیت انسان آشنا شوید. به طور کلی ما سه نوع شخصیت داریم؛ کودک، والد و بالغ. هر یک از این سه نوع نیز برآیند سه مورد احساس، افکار و رفتار هستند.

به بیان دیگر زمانی که مانند یک کودک خردسال واکنش نشان می دهید، احساس، رفتار و افکار شما مانند یک کودک هستند. این موضوع برای شخصیت والد و بالغ نیز صدق می کند. بهتر است بدانیم تصمیمات درست و مستقل ما با شخصیت بالغ گرفته می شوند. برای اینکه بتوانیم در هر موقعیت واکنش مطلوبی داشته باشیم باید تشخیص دهیم که کدام نوع از شخصیت یا در واقع “خود” ما فعال شده است.

برای اطلاع از تفاوت همدلی و همدردی بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

هیچ فردی بدون تعامل با دیگران نمی تواند زندگی خوب و رو به پیشرفتی داشته باشد. برای بهبود رابطه با دیگران نیز راه های مختلفی وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها رفتار متقابل است. (TA) به ما کمک می کند تا از جوانب مختلف شخصیتی خود و دیگران مطلع شویم و سپس تعامل بهتری داشته باشیم. از تحلیل تراکنشی می توان برای درمان ساده مشکلات روحی و رفتاری استفاده کرد. همچنین به توسعه فردی، گسترش کسب و کار و تربیت کودکان نیز کمک می کند.

برای یادگیری تکنیک های جذابیت کلام، ارتباط موثر و تاثیرگذاری بر دیگران می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up