مطالعه کنید:

خودخواهی چیست؟ + نحوه برخورد با افراد خودخواه

خودخواهی چیست؟

خودخواهی یکی از ویژگی های اخلاقی است که معمولاً افراد با در نظر گرفتن شرایط و موقعیت های خود در انجام کارها روی آن تمرکز می کنند. در واقع این افراد تنها زمانی کاری را برای دیگران انجام می دهند که مطمئن باشند از آن سود خواهند برد و کاری را که دیگران برای آنها انجام می دهند را وظیفه آن ها می دانند.

همه افراد، این ویژگی را دارند اما در برخی افراد بارزتر است و این مشکل منجر به طرد شدن از سوی دیگران، احساس بی ارزشی و شکست در زندگی زناشویی می شود و باعث تغییر و اصلاح رفتار افراد می شود. توجه داشته باشید که برخورد با این افراد مستلزم آن است که صبور باشید و تحت کنترل آنها نباشید. خودخواهی هم جنبه مثبت و هم جنبه منفی دارد و رفتار خودخواهانه همیشه جنبه منفی ندارد.

برای آشنایی با طرز فکر افراد موفق بر روی لینک کلیک کنید.

1. جنبه مثبت

خودخواهی مثبت خصیصه ای است که اغلب از آن به عنوان حفظ خود یا عشق به خود یاد می شود. به طور کلی محبت و مراقبت از خود، صفت ذاتی همه انسان هاست که ما را به مقاومت در برابر خطرات و موقعیت های سخت، احترام به خود و عدم سر تعظیم به خواسته های دیگران سوق می دهد.

2. جنبه منفی

خودخواهی منفی همان معنایی است که بیشتر ما از کلمه خودخواهی داریم و به شخصی اطلاق می شود که خود را مرکز جهان می بیند و تمام تلاش و روابط خود را به سمت تحقق خواسته های خود سوق می دهد. آنچه بین جنبه مثبت و منفی تفاوت قائل می شود، نتیجه حاصل از این رفتارها در چارچوب جامعه است.

افرادی که خصلت منفی خودخواهی را دارند، معمولاً در روابط خود با دیگران درگیر می شوند، دیگران را آزار می دهند و تمام انرژی خود را صرف مدیریت امور خود و دیگران می کنند اما افرادی که جنبه مثبت خودخواهی را در خود دارند پرورش داده اند، در روابط اجتماعی خود مشکلی ندارند، اهمیتی به بالای سر دیگران بودن نمی دهند و همه به خواسته های آنها احترام می گذارند اما خواسته های این افراد برایشان ارزشمند است و برای تحقق آن تلاش می کنند.

برای آشنایی با راه های درک احساسات دیگران بر روی لینک کلیک کنید.

ریشه خودخواهی

ریشه خودخواهی در چیست؟

1. نداشتن عزت نفس: نکته جالب این است که افراد خودخواه اغلب تصور مثبتی از خود ندارند. آنها بیشتر سعی می کنند شخصیت واقعی خود را بپوشانند و شخصیتی کاذب نشان دهند. عزت نفس پایین خنده دار نیست. اعتماد به نفس پایین یکی از عوامل اصلی اضطراب، افسردگی و برخی دیگر از مشکلات و اختلالات روانی است. وقتی افراد خودخواه با مشکلات دست و پنجه نرم می کنند، متوجه می شوند که بهتر است اشتباهات خود را بپذیرند و کمی انسان تر باشند.

2. خود بزرگ بینی بیش از حد: داشتن توقعات بالا از همه یک ذهنیت سالم و سازنده است. با این حال، خوب نیست که زمان زیادی را صرف فکر کردن در مورد اینکه چگونه چیزهایی را که می‌خواهیم ممکن کنیم، صرف کنیم. داشتن افکار زیاد در واقع یک اختلال روانی شناخته شده است و در جامعه بشری امروزی از آن به عنوان جنون یاد می شود. افراد خودخواه در این موضوع درجات مختلفی دارند.

3. میل شدید به اغراق و به رخ کشیدن چیزهایی که ندارند: همانطور که قبلا ذکر شد، افراد خودخواه تمایل سیری ناپذیری دارند که به هر قیمتی شده خود را به دیگران نشان دهند. برای این کار از اغراق بیش از حد استفاده می کنند و در مورد چیزهایی که ندارند صحبت می کنند.

برای آشنایی با تعادل در زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

4. داشتن هاله برتر: در تعریف رفتار خودخواهانه می توان گفت که باورهای باورنکردنی دارند. در واقع آنها فکر می کنند جذاب ترین، باهوش ترین و منطقی ترین افراد روی کره زمین هستند و به هیچکس غیر از خودشان اعتماد ندارند.

5. نیاز به توجه دیگران: اگر موضوع بحث بر آنها تأثیر بگذارد، به هیچ وجه در آن شرکت نخواهند کرد، مگر اینکه بتوانند تغییری در آن موضوع ایجاد کنند تا شامل آنها شود. در این صورت در پایان بحث همه نکات مثبت باید به آنها ختم شود.

6. نیاز به کنترل: جای تعجب است که همه افراد خودخواه به این باور رسیده اند که هر راهی را که انتخاب می کنند همیشه بهترین راه است و علاوه بر آن مسیر دیگری برای موفقیت وجود دارد که فقط برای شما و فقط برای خودتان ایجاد شده است و تنها آنها به آن خواهند رسید.

برای آشنایی با خود تعیین کنندگی بر روی لینک کلیک کنید.

وقتی کسی به دانسته های آنها احترام نمی‌گذارد و از آنها پیروی نمی‌کند، واقعا عصبانی می‌شود و شروع به داد زدن بر سر او می‌کند و به معنای واقعی کلمه از کنترل خارج می‌شود. چنین نگرش و رفتاری در هر فردی تعیین کننده خودخواه بودن یا نبودن اوست.

در دنیای امروز، این باور درست و واقعی وجود دارد که وقتی وظایف فردی به کارهای جمعی و گروهی تبدیل می‌شود، نتیجه بهتری حاصل می‌شود و این کارها به جای چند سال یا همان گروهی، در چند ماه تکمیل می‌شوند.

عواقب خودخواهی

عواقب خودخواهی چیست؟

یکی از نشانه های گرفتار شدن در دام خودخواهی، این است که همه چیز را برای خود می خواهند و به دیگران اهمیت نمی دهند.

آنها فقط حق دارند در مجامع از جانب خود صحبت کنند و انتظار دارند دیگران به حرف آنها گوش دهند و نظر آنها را بپذیرند و همیشه از همه انتظار دارند بدون اینکه به فکر خدمت به دیگران باشند خدمت کنند.

افراد خودخواه نمی توانند دوستان خود را حفظ کنند زیرا آنها را به دلیل توقعات نادرست از دست می دهند. افراد خودخواه هنگام خدمت به دیگران هرگز آن را فراموش نمی کنند و همیشه آن را به رخ طرف مقابل می کشند؛ اما وقتی دیگران خدمت بزرگی به آنها می کنند، خیلی زود آن را فراموش کرده و قدردان تلاش هایشان نمی شوند.

برای آشنایی با راهکارهای زندگی موفق بر روی لینک کلیک کنید.

مگر اینکه امید به خدمات دیگری داشته باشد، اما وقتی امید کامل را از دست می دهند همه این خدمات را فراموش می کنند، بنابراین قدر نشناسی یکی از ویژگی های متمایز آنهاست.

یکی از آثار خودخواهی این است که چون فرد مبتلا نمی تواند عزت نفس و کرامت انسانی را درک کند و از سوی دیگر عواطف نفسانی و تنها کسب منافع و لذات مادی و حیوانی برای او پسندیده است. اخلاق خودخواهانه به غیبت، چاپلوسی بی مورد می پردازد و شخصیت انسان را بی ارزش می کند.

یکی از آثار منفی خودخواهی در روابط اجتماعی این است که یک فرد خودخواه همیشه و در همه جا برتری خود را می خواهد. پس وقتی امتیازی برای دیگران می بیند که برتری خیالی او را از بین می برد یا او را می پرستید، به هر طریقی تلاش می کند. این امکان وجود دارد که او امتیاز حریف خود را خراب کند و به نوعی آن را توجیه کند. همچنین خودخواهی باعث می شود که انسان عیوب خود را پنهان کند و به فکر خودسازی نباشد. بسیاری از دزدان و جنایتکاران خود را افرادی صالح، پاک و خیرخواه می دانند.

برای آشنایی با عشق هوشمندانه بر روی لینک کلیک کنید.

خودخواهی مشکلات زیادی در زندگی انسان ایجاد می کند. در مواردی که مصلحت و امیال شخصی را در بر می گیرد، زمانی که انسان نتواند بر اساس عدالت و انصاف قضاوت آزادانه داشته باشد و به درک حقیقت دست یابد، قضاوت او به آن چیزی می رسد که می خواهد و می پسندد. بنابراین خودپرستی اجازه نمی دهد که انسان حقیقت را آن گونه که هست ببیند.

نحوه برخورد با افراد خودخواه

نحوه برخورد با افراد خودخواه

1. خودتان را بازیچه دست افراد خودخواه نسازید، بلکه در روابط خود با آنها مرزهای مشخصی تعیین کنید.
2. اگر احساس نیاز به دفاع از خود دارید، کوتاه و صریح صحبت کنید، زیرا افراد خودخواه معمولا شنوندگان خوبی نیستند و دیوار دفاعی بسیار محکمی برای محافظت از خود ساخته اند.
3. از خودخواهی این افراد چشم پوشی نکنید و به خودبینی آنها توجه نکنید. در عوض سعی کنید خود واقعی تان باشید و از ریاکاری در مقابل افراد خودخواه بپرهیزید.
4. اگر در موقعیتی قرار گرفتید که باید نظر خود را به وضوح بیان کنید، هرگز به خود اجازه ندهید با افراد خودخواه در حالت تهاجمی بحث کنید، فقط نشان دهید که با دیدگاه آنها مخالف هستید.

برای آشنایی با علل بی ارادگی بر روی لینک کلیک کنید.

5. به افراد خودخواه تکیه نکنید.
6. در برخورد با افراد خودخواه تعصب نداشته باشید و تحمل خود را افزایش دهید.
7. صبور باشید.
8. مشاهده و ارزیابی رفتار افراد خودخواه را بی طرفانه و بدون تعصب بیاموزید.

خلاصه اینکه از افراد خودخواه متنفر نباشید بلکه با آنها همدردی کنید. این افراد معمولاً کسانی هستند که گذشته آنها باعث شده تا برای دفاع از خود به شکلی نادرست از خود دفاع کنند. افراد خودخواه تمام تلاش خود را می کنند تا بخشی از خود را که دوست ندارند پنهان کنند. البته این افراد فقط خودخواه نیستند که گذشته آنها ایده آلی ندارند.

بلکه گذشته بسیاری از افراد، با ایده آلی که در ذهن خود ساخته اند بسیار فاصله دارد اما افراد خودخواه مهارت کافی برای رویارویی موثر با این مشکل را ندارند. به جای تقابل، به استتار متوسل می شوند. با این حال، اگرچه با افراد خودخواه همدردی می کنید اما همیشه باید سعی کنید در روابط خود با این افراد مرزهای مشخصی ترسیم کنید و بدانید که آنها مسئول اعمالشان هستند.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up