مطالعه کنید:

رک بودن چیست و چه پیامدهایی دارد؟

رک بودن به این معناست که یک نفر به راحتی موضع خود را بدون ایجاد تنش یا ناراحتی در شخص دیگر بیان می کند. رک گویی یکی از مهارت های ضروری در روابط اجتماعی است که با گستاخی و بی احساسی تفاوت دارد. آیا شما فردی صریح هستید یا رک گویی را بی ادبی می دانید؟ در واقع رک گویی به معنای جسارت و گشاده رویی در گفتن حقیقت است و البته بیشتر به معنای گفتن حقیقتی است که به گوینده برمی گردد. به عبارت دیگر، نظر شخص نسبت به خود است اما زمانی که آن نظر یا جسارت بر رفتار، اعمال یا حتی ظاهر دیگری تأثیر بگذارد، وقاحت محسوب می شود. در ادامه این مقاله سعی شده است که مرز واضحی بین رک بودن و بی ادبی ترسیم شود.

معنی رک بودن

معنی رک بودن

رک گویی یعنی گشاده رویی در گفتار و رفتار. به گفته روانشناسان، رک بودن مهم ترین راه برای جلوگیری از سوء تفاهم است. از طرفی قدرت نه گفتن را تقویت می کند. اگر نمی توانید خواسته های دیگران را برآورده کنید، بهتر است از جملات صریح استفاده کنید. به عنوان مثال، شما فرصتی برای بیرون رفتن با بهترین دوست خود ندارید اما او از شما می خواهد که همراهش باشید. خوب شما نمی توانید بروید و باید در خانه بمانید و به کارهای عقب افتاده خود رسیدگی کنید. در چنین مواقعی، اگر جواب شما منفی باشد و به طور مودبانه توضیح دهید که نمی توانید همراه وی باشید، در واقع رک و صریح عمل کرده اید.

برای آشنایی با گفتگو با خود بر روی لینک کلیک کنید.

فواید رک گویی

رک گویی می تواند مزایای زیادی برای شما داشته باشد. از مزایای رک بودن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- فرد رک گو مواضع روشنی در مقابل دیگران دارد. شفاف سازی مواضع باعث می شود دیگران به سلیقه، نظر و حریم خصوصی شما احترام بگذارند و دانسته یا ناآگاهانه تلاشی برای تجاوز به حریم خصوصی شما نداشته باشند. از تحمیل بسیاری از مشکلات به شما جلوگیری می کند. به عنوان مثال، اگر دوست ندارید بیرون بروید و یکی از دوستانتان به شما پیشنهاد بیرون رفتن را می دهد، می توانید با نه گفتن از قرار ملاقات غیرارادی جلوگیری کنید.

2- یک فرد رک گو تصویر واضحی از خود برای دیگران ایجاد می کند. دیگران به راحتی می دانند که چگونه با شما رفتار کنند و واقعاً چه چیزی را دوست دارید.

3- رک گویی مکالمه را باز نگه می دارد و به دیگران این پیام را می دهد که من انتظاراتی دارم و هر قدر که در بیان آن احساس راحتی می کنم، شما هم می توانید خواسته های خود را بیان کنید.

4- رک گویی باعث افزایش اعتماد بین فردی در روابط می شود. در واقع، دیگران می دانند که شما صادق هستید و چگونه باید رفتار کنید. این امر قابلیت پیش بینی رفتار شما را افزایش می دهد.

برای آشنایی با روش های درک احساسات دیگران بر روی لینک کلیک کنید.

پیامدهای رک بودن

رک گویی خیلی خوب است و همان طور که گفتم برای انسان درستکار فواید زیادی دارد اما معایب آن را نباید نادیده گرفت، حتی اگر کم باشد. لازم به ذکر است که برای صریح بودن باید شرایط را به خوبی سنجید، زیرا اگر در شرایط مناسب سخنرانی باز انجام نشود، به جای تأثیر مثبت و نتیجه مطلوب، منجر به سوء تفاهم می شود، همانطور که انتقاد نابجا به این نتیجه می انجامد.

صراحت و انتقاد تا حدی با هم مرتبط هستند و می توان گفت اگر اصول و راه های نقد را خوب بشناسیم می توانیم رک گوی خوبی هم باشیم. علاوه بر این، نباید فراموش کرد که صراحت بیش از حد باعث ایجاد مشکلاتی در روابط می شود و آثار مثبت آن به تدریج از بین می رود و کم کم صراحت از یک حقیقت صادقانه به یک توهین تبدیل می شود.

تفاوت رک بودن با بی ادبی

تفاوت رک بودن با بی ادبی

متأسفانه بسیاری از مردم نمی دانند رک گویی چیست و چگونه باید از آن استفاده کنند. بسیاری از مردم بی ادبی و بی احساسی را با گشاده رویی اشتباه می گیرند. وقتی کسی از شما نظر می پرسد و شما از روی مهربانی خیلی صریح انتقاد می کنید، به این رک گویی می گویند.

در رک گویی و صراحت عبارات رکیک و بی ادبانه وجود ندارد. نقد باید منصفانه و مبتنی بر ادب و هوشمندی باشد.

وقتی بی دلیل از دیگران انتقاد می کنید، دیگران به آن رک بودن نمی گویند. به عنوان مثال، اگر به همکار خود بگویید که آنها کوتاه قد هستند یا بینی بزرگی دارند، این رک گویی نیست. بلکه وارد حوزه بی ادبی می شود. وجه تشخیص رک گویی، سازنده بودن آن است. اگر باید صادق باشید، مطمئن باشید که با این کار یا کسی را از اشتباه و سقوط نجات می دهید یا از آسیب خود جلوگیری می کنید.

برای اطلاع از عادت های خوب برای موفقیت بر روی لینک کلیک کنید.

چگونه می توانیم فرد رک گویی باشیم؟

از جمله راهکارهای موثر برای یادگیری توانایی رک گویی، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- رک گویی در افراد با اعتماد به نفس آنها ارتباط دارد. بنابراین با افزایش اعتماد به نفس می توان به این ویژگی دست یافت.

2- با صداقت، با تمرین های رفتاری کوچک مانند اظهار نظر در گروه های دوستانه و خانوادگی شروع کنید و به تدریج دامنه را گسترش دهید.

3- آموزش مهارت های شجاعت و یادگیری روابط برد-برد راه حل های عملی است که به فرد در دستیابی به این ویژگی کمک می کند.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up