مطالعه کنید:

ذهن نویسی

ذهن نویسی چیست؟

همه ما برای رسیدن به موفقیت در زندگی به فراهم کردن عوامل مختلفی نیاز داریم که یکی از آن ها؛ ایده پردازی است. برای تقویت این مهارت و بیان ایده های خلاقانه هم راهکارهای مختلفی مانند طوفان یا همان بارش فکری وجود دارند. در این میان می توانید به کمک ذهن نویسی؛ نواقص، کاستی ها و به طور کلی اشکالات بارش فکری را برطرف کنید.

درست است که طوفان فکری مزایای بسیاری زیادی برای ایده پردازی و در نتیجه زندگی ما به همراه دارد، ولی از کاستی هایی نیز برخوردار است و باعث می شود برخی افراد از شرکت در یک جلسه طوفان فکری بترسند. بنابراین باید به فکر برطرف کردن کاستی های طوفان فکری باشیم تا همه مردم بتوانند ایده های خود را بدون هیچ ترس، شرم و ناراحتی بیان کنند. به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف ذهن نویسی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

ذهن نویسی چیست؟

ذهن نویسی چیست

آیا تا به حال در یک جلسه طوفان فکری شرکت کرده اید؟ آیا می دانید جلسات بارش فکری به چه صورتی برگزار می شوند؟ در جلسات طوفان فکری ایده های مختلف مطرح می شوند ولی هر ایده به محض مطرح شدن مورد نقد و بررسی قرار می گیرد، به همین علت ممکن است کسانی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار نیستند، خجالتی محسوب می شوند یا اینکه برای مطرح کردن ایده های خلاقانه به زمان بیشتری نیاز دارند؛ با چالش مواجه شده و نتوانند در جلسه ایده پردازی شرکت کنند. به همین علت نه تنها تعداد زیادی از ایده های خلاقانه مطرح نمی شوند بلکه چنین کسانی هم بیشتر از قبل اعتماد به نفس خود را از دست می دهد.

در این شرایط می توانید ذهن نویسی را جایگزین بارش فکری کنید تا همه شرکت کنندگان در جلسه فرصت ایده پردازی داشته باشند. در جلسات ذهن نویسی به همه شرکت کنندگان به یک اندازه فرصت ایده پردازی به صورت مکتوب داده می شود و هیچ کسی نمی داند هر یک از ایده های مطرح شده متعلق به چه کسی است. به این ترتیب نه خجالتی در میان است، نه اعتماد به نفسی کاهش می یابد و نه فرصت کمی در اختیار شرکت کنندگان قرار می گیرد. تا اینجای مطلبو گرفتین؟

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، آداب معاشرت و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

مقایسه ذهن نویسی و طوفان فکری

مقایسه ذهن نویسی و طوفان فکری

همانطور که گفتیم برگزاری جلسات طوفان فکری یکی از بهترین راهکارها برای بیان ایده های خلاقانه، پیدا کردن راهکار و به طور کلی اقدام به انجام کارهای مورد نظر است. البته همین روش اصولی و خلاقانه دارای نواقصی نیز هست. با توجه به اینکه در جلسات طوفان فکری اغلب، تعداد مشخصی از اعضاء ایده پردازی می کنند و فرصتی برای بیان ایده های سایر شرکت کنندگان به ویژه کسانی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار نیستند، از قضاوت شدن می ترسند یا خجالتی هستند؛ فراهم نیست، طوفان فکری نمی تواند به تقویت خلاقیت و ایده پردازی آن ها کمک کند.

در جلسات طوفان فکری؛ ایده ها به صورت علنی مطرح می شوند، همه می دانند یک ایده متعلق به چه کسی است، همه ایده ها به یکباره نوشته نمی شوند و به همین علت فرصت ایده پردازی از برخی افراد گرفته می شود.

در یک جلسه ذهن نویسی؛ به همه افراد به یک میزان فرصت داده می شود تا ایده های خود را به صورت مکتوب تحویل دهند بدون اینکه اسمی از آن ها به میان آورده شود.

سپس تمام ایده ها بررسی می شوند، نه قضاوتی صورت می گیرد و نه به اعتماد به نفس کسی لطمه وارد خواهد شد. برگرد عقب دوباره بخون!

برای اطلاع از مهم ترین ویژگی های یک شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

فواید ذهن نویسی

با توجه به اینکه روش ذهن نویسی برطرف کننده نواقص، کاستی ها و اشکالات بارش فکری است؛ پس مزایای بسیار زیادی برای ما به همراه دارد. مزایایی که باعث ایده پردازی های خلاقانه برای پیشرفت در زندگی می شوند. از جمله مزایای این روش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ترغیب افراد خجالتی و کسانی که کمبود اعتماد به نفس دارند برای ایده پردازی.
  • فراهم شدن فرصت مناسب برای کسانی که به زمان بیشتری برای ایده پردازی نیاز دارند.
  • قضاوت و سرزنش نشدن هیچ یک از شرکت کنندگان برای ایده هایی که مطرح کرده اند.
  • تعویض کاغذها باعث تکمیل ایده های قبلی و مطرح کردن ایده های خلاقانه تر می شود.
  • به دلیل بحث نکردن در مرحله ایده پردازی، فرصت بیشتری برای مطرح کردن ایده ها فراهم می شود.

بنابراین بهتر است برای فراهم شدن فرصت مناسب جهت ایده پردازی همه افراد گروه، به جای استفاده از روش سنتی طوفان فکری از ذهن نویسی استفاده کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی عشق هوشمندانه بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه اجرای تکنیک ذهن نویسی

نحوه اجرای تکنیک ذهن نویسی

همانطور که در قسمت های قبلی همین مقاله توضیح دادیم؛ در روش ذهن نویسی هم، ایده ها مطرح می شوند و مورد نقد قرار می گیرند، ولی با ایجاد یکسری تغییرات و تفاوت ها نسبت به روش طوفان فکری. برای برگزاری جلسات ذهن نویسی باید مراحل نامبرده در ادامه مطلب را طی کنید:

1_ ابتدا با تمام اعضای جلسه به توافق برسید که هر مرحله از ایده پردازی چند دقیقه طول بکشد و چند مرحله را باید انجام دهید. توجه داشته باشید نباید زمان هر مرحله طولانی شود زیرا موقعیت ایده پردازی از بین رفته و تمرکز کاهش می یابد.

2_ سپس به هر یک از اعضاء یک برگه کاغذ داده و از آن ها بخواهید عنوان موضوعی که باید در موردش ایده پردازی کنید را در بالای برگه یادداشت کنند.

3_ حال باید اولین دور از ایده پردازی را شروع کرده و ظرف مدت زمانی که مشخص کرده اید به پایان برسانید.

4_ بعد از انجام اولین مرحله از ایده پردازی باید بدون هیچ بحث و نقدی، برگه ها را جا به جا کنید و دور جدید ایده پردازی را آغاز نمایید. توجه داشته باشید در هر مرحله باید سه ایده مطرح کنید و می توانید از ایده های قبلی که روی کاغذ نوشته شده اند هم برای تقویت خلاقیت خود استفاده نمایید.

5_ با انجام تمام مراحل ایده پردازی، حال باید همه ایده ها را روی تخته وایت برد یادداشت کنید و بدون ذکر نام هیچ یک از افراد، ایده ها را بررسی کنید.

همانطور که گفتیم نباید تا پایان مراحل ایده پردازی، نقد و بررسی را شروع کنید زیرا در غیر این صورت بارش فکری صورت می گیرد و باز هم همان نواقص قبلی ایجاد می شوند.

برای اطلاع از مفهوم استرس مثبت بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

همه ما برای حل مشکلات، انجام کارهای جدید و به طور کلی پیشرفت در زندگی به ایده پردازی نیاز داریم. برای مطرح کردن ایده های مختلف در یک کار گروهی هم روش هایی مانند بارش فکری وجود دارند. البته طوفان فکری در عین حال که مفید و موثر است، کاستی هایی نیز دارد. در این میان روش ذهن نویسی به عنوان عامل برطرف کننده نواقص طوفان فکری به کمک ما آمده و باعث تقویت مهارت ایده پردازی می شود.

برای یادگیری تکنیک های شخصیت شناسی، نقشه ذهنی در سخنرانی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up