مطالعه کنید:

خودتخریبی

خودتخریبی چیست و چه نشانه هایی دارد؟

لذت بردن از احساس حقارت، سرکوب کردن استعدادها، از دست دادن موقعیت های خوب زندگی آن هم به صورت عمدی همگی از نشانه های خودتخریبی هستند. کسانی که با این مشکل مواجه اند تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا شخصیت، توانایی و به طور کلی زندگی خودشان را نابود کنند. کمال گرا هستند ولی درست در لحظه ای که باید کار مهم و سازنده ای را انجام دهند، منصرف می شوند. به جای لذت بردن از شادی، تفریح کردن و کسب موفقیت، از رنج کشیدن خودشان احساس رضایت دارند.

چنین کسانی اگر به موقع مورد درمان های تخصصی و اصولی قرار نگیرند، تمامی موقعیت های خوب زندگی خود را از دست داده و به بیماری های روحی بدتری دچار می شوند. با توجه به اهمیت آشنایی با نشانه ها و نحوه درمان خودویرانگری، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف خودتخریبی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

خودتخریبی چیست؟

خودتخریبی چیست

کم نیستند تعداد اختلالات، مشکلات و بیماری های روحی و روانی که بر تمام جوانب زندگی انسان تاثیر می گذارند. به جای رشد و شکوفایی، موجب سرخوردگی افراد شده و زندگی آن ها را به سمت نابودی می کشانند.

همه ما استعدادها و توانایی های شخصی مختص به خود را داریم و در عین حال ممکن است از وجود تعدادی از آن ها بی خبر باشیم.

بی اطلاع بودن ار توانایی های فردی به معنای تمایل به نادیده گرفتن و یا سرکوب کردن آن ها نیست. بسیاری از افراد تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا استعدادهای خود را شناسایی کرده و شکوفا کنند. حال شرایطی را تصور کنید که یک نفر کارهایی را برخلاف موارد قبلی انجام می دهد. استعدادهای خود را سرکوب کرده، اقدامی برای شکوفایی و پیشرفت انجام نمی دهد و سعی در خودتخریبی دارد.

برای اطلاع از مزایای انگیزه درونی بر روی لینک کلیک کنید.

کسانی که دچار این مشکل هستند از هر موقعیتی استفاده می کنند تا خود را ویران کنند. اقدامات آن ها می تواند فیزیکی، احساسی و یا رفتاری باشد. همچنین امکان اینکه به خودشان آسیب فیزیکی هم وارد کنند، وجود دارد. خودویرانگرها بدترین دشمن خودشان هستند، در واقع با وجود کارهایی که انجام می دهند دیگر نیازی به دشمن ندارند. کارهایی که در حق خودشان انجام می دهند به تدریج تمام جوانب زندگی را تحت تاثیر قرار داده و مشکلاتی پیچیده ایجاد می شوند.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و شخصیت شناسی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

علت خودتخریبی

علت خودتخریبی

همانطور که هیچ بیماری جسمی بدون علت ایجاد نمی شود، هیچ یک از اختلالات و مشکلات روحی و روانی هم بدون علت به وجود نمی آیند. ممکن است علم فعلی انسان به حدی نرسیده باشد که تمام علل ایجاد کننده بیماری های روحی را شناسایی کند ولی قطعا عواملی هستند که زمینه ساز اختلالات روانی محسوب می شوند. برخی از آن ها شناسایی شده و برخی هم ناشناس باقی مانده اند.

همانطور که گفتیم خودتخریبی می تواند با ابراز رفتارها، احساسات و یا انجام کارهای منفی و ویرانگر خود را نشان دهد. از طرفی پیامدهای این مشکل نیز علاوه بر روح و روان می توانند جسم افراد را نیز در معرض آسیب قرار دهند. برای مثال اقدام به خودکشی نوعی خودویرانگری محسوب می شود.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی اعتماد به نفس صحبت در جمع بر روی لینک کلیک کنید.

طی تحقیقاتی که در مورد این اختلال انجام شده و نتایج آن ها نیز منتشر شده اند، خودویرانگری می تواند به واسطه وجود یک مشکل روحی که ریشه در کودکی دارد، ایجاد شود. تجاوز، تعرض، بی تفاوتی و غفلت از کودک همگی زمینه ساز ایجاد خودویرانگری هستند. علاوه بر این موارد، سایر بیماری ها و اختلالات روحی و روانی هم می توانند علت ایجاد مشکل نامبرده محسوب شوند. گاهی اوقات عامل تسکین دهنده درد، به دست آوردن آرامش غیر واقعی یعنی اعتیاد هم زمینه ساز خودویرانگری می شود. به طور کلی مواردی که در ادامه مطلب نام می بریم به نوعی علت ایجاد خودویرانگری هستند:

  • اختلالات اضطرابی
  • اعتیاد
  • افسردگی
  • اختلالات شخصیتی
  • از دست دادن و فقدان
  • اختلال دوقطبی
  • تجاوز و تعرض در کودکی
  • اختلال اضطراب پس از سانحه
  • تعامل با سایر افراد خودویرانگر

بنابراین اگر علت ایجاد خودویرانگری، یک بیماری روحی و روانی دیگر باشد باید درمان های تخصصی برای رفع علت نیز به کار گرفته شود. محدود کردن نشانه ها به طور موقت، راه حل اصلی نیست. در کنار کنترل اختلال نامبرده باید آن را ریشه ای درمان کرده و از ایجاد شرایطی بدتر جلوگیری کنید.

برای اطلاع از مفهوم خوش بینی بر روی لینک کلیک کنید.

نشانه های خودتخریبی

نشانه خودتخریبی

مشکلات روحی و حتی جسمی که با بروز نشانه همراه هستند، شرایط بهتری را برای شناسایی و درمان فراهم می کنند. البته این در صورتی است که از ایجاد یک مشکل سالیان طولانی زمان سپری نشده باشد و بیماری خفته محسوب نشود. ولی در هر صورت اطلاع از نشانه های خودتخریبی به شناسایی و سپس درمان اصولی آن کمک بزرگی می کند.

متاسفانه بسیاری از مردم با نشانه های اختلالات روحی و روانی مختلف آشنا نیستند و به همین علت ممکن است شناسایی و درمان آن ها برای چندین سال به تعویق بیفتد. کم نیستند تعداد افرادی که حتی نشانه های خودویرانگری را با خجالتی بودن یا عصبانیت اشتباه می گیرند. به همین علت ضروری است که با نشانه های این اختلال آشنا شویم:

دچار افسردگی می شوند

کسانی که خودویرانگر هستند به دلیل اینکه موقعیت های شغلی، اجتماعی و حتی عاطفی خود را از دست می دهند، غمگین شده و به تدریج نشانه هایی از افسردگی برایشان نمایان خواهد شد.

افرادی که دچار خودتخریبی هستند، استعدادها و توانایی های خود را سرکوب کرده و به همین علت موقعیت های خوب زندگی را از دست می دهند.

با دیدن موفقیت های دیگران و عدم پیشرفت زندگی خودشان، افسرده شده و از این به بعد علاوه بر خودویرانگری با پیامدهای افسردگی نیز مواجه هستند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی ارتباط موثر بر روی لینک کلیک کنید.

دیگران را مقصر می دانند

یکی از عجیب ترین رفتارهای خودویرانگرها، مقصر دانستن دیگران برای عدم موفقیت خودشان است. اگر از انجام کاری منصرف می شوند، دلایلی عجیب بیان می کنند تا دیگران را مقصر جلوه دهند. شاید تصور کنید این رفتار ناشی از کم هوشی آنهاست، در حالی که این تصور اشتباه است و افراد خودویرانگر بسیار باهوش و زیرک هستند. به جای استفاده از بهره هوشی خود برای انجام کارهای تاثیرگذار و موفقیت آمیز، توانایی خود را برای مقابله با انجام امورات مختلف به کار می گیرند.

نسبت به استعدادهای خود، نگرش منفی دارند

هر فردی در حالت عادی و داشتن سلامت روانی، تمایل دارد استعدادهای شخصی خود را شناسایی کرده و شکوفا کند. اقداماتی را برای استفاده از توانایی های خود انجام داده و به موفقیت دست پیدا کند. این در حالی است که خودتخریبی سبب ایجاد نگرش منفی نسبت به استعدادهای شخصی می شود. این افراد خود را بسیار متفاوت تر ار آنچه که هستند نشان می دهند. در واقع این کار را برای انجام ندادن امورات مهم و تاثیرگذار در زندگی انجام می دهند.

برای یادگیری تکنیک های هوش کلامی، اصول موفقیت و جذابیت کلام می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

به رنج کشیدن نیاز دارند

متاسفانه اغلب یا در واقع تمام کارهایی که افراد خودویرانگر انجام می دهند در راستای رنج کشیدن خودشان است. آن ها احساس می کنند به رنج کشیدن نیاز دارند. برای ارضا شدن این احساس ممکن است به خودشان آسیب های روحی یا حتی جسمی وارد کنند. خود را آزار می دهند تا احساس رضایت به سراغشان بیاید. در غیر این صورت ذهنشان درگیر شده و به آرامش نمی رسند. بعد از تحمل رنج و دردی که خودشان باعث ایجاد آن ها می شوند، نفس راحتی کشیده و حس رضایت در رفتارشان کاملا نمایان می شود.

برای اطلاع از مفهوم مهارت تمرکز بر روی لینک کلیک کنید.

موفقیت های خود را بی ارزش می دانند

خودویرانگرها هر کاری انجام می دهند تا خودشان را تخریب کنند. برای تحقق این هدف حتی موفقیت هایی که کسب کرده اند را بی ارزش دانسته و این موضوع را برای اطرافیان خود نیز بازگو می کنند. همچنین برای اینکه موفقیت های دیگری را نیز کسب نکنند اقدامی انجام نمی دهند. درست در آخرین لحظاتی که باید یک کار مهم و تاثیرگذار را انجام دهند، دست از تلاش بر می دارند.

هزینه های مالی بیهوده انجام می دهند

علائم خودتخریبی

خودویرانگرها دشمن پس انداز کردن هستند. از اینکه مقداری پس انداز داشته باشند تا موقع نیاز مالی با مشکل مواجه نباشند، بسیار ناراحت می شوند. در عوض از اینکه به دیگران نشان دهند مشکل مالی دارند و زندگی خوبی را سپری نمی کنند، بسیار خوشحال می شوند. به همین علت هر میزان پولی که دارند را برای موضوعات بیهوده خرج می کنند.

تصمیمات اشتباه می گیرند

اگر دو گزینه خوب و بد را پیش روی افراد خودویرانگر قرار دهید، قطعا گزینه بد را انتخاب می کنند. خودتخریبی سبب رخ دادن لجاجت افراد با خودشان می شود. اگر بدانند با انتخاب یک گزینه، انجام کارهای مهم و تاثیرگذار را در پیش رو دارند و قرار است زندگی به سمت و سوی مثبت تغییر جهت دهد، از تصمیم خود منصرف می شوند. بدترین گزینه را انتخاب کرده و رنج کشیدن خود را تماشا می کنند. چون باهوش هستند می دانند که با انجام برنامه ریزی، کار اصولی و تصمیم گیری درست به زندگی ایده آل دست پیدا می کنند، ولی این کارها را انجام نمی دهند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی اتیکت و آداب معاشرت بر روی لینک کلیک کنید.

خود را در معرض تحقیر دیگران قرار می دهند

افرادی که دچار خودتخریبی هستند حافظه خوبی دارند. می دانند که در چه موقعیتی و توسط چه کسانی در گذشته تحقیر شده اند. به همین علت با فراهم شدن شرایطی مشابه، کاری انجام می دهند تا در معرض تحقیر دیگران قرار بگیرند. خود را ضعیف، حقیر، ناتوان و دارای هر ویژگی منفی که فکر کنید، نشان می دهند. به جای اینکه تمام تلاش خود را برای قدرتمند نشان دان خود به کار بگیرند، تصمیمی کاملا برعکس خواهند گرفت.

برای انجام کارهای مهم، مضطرب می شوند

اگر شرایط طوری پیش برود که خودویرانگرها مجبور به انجام کارهای مهم و سازنده باشند، استرس و اضطراب به سراغشان می آیند. نشانه های روحی و جسمی اضطراب مانند لرزش دست ها، خشکی دهان، تعریق، رنگ پریدگی چهره و درد معده برایشان نمایان می شود. تا می توانند برای بی ارزش بودن خود تلاش می کنند ولی درست در لحظه ای که باید یک کار تاثیرگذار و سازنده انجام دهند، کنار می کشند.

از رخ دادن خوش شانسی نگران می شوند

کافی است به افرادی که دچار خودتخریبی هستند بگویید شانسشان برنده شده و یک اتفاق مهم برایشان افتاده است. خوش شانس هستند و یک موقعیت عالی برای کسب موفقیت و رسیدن به زندگی ایده آل برایشان فراهم شده است. متاسفانه نگران شده و این موضوع کاملا در رفتار، گفتار و حتی نگاه های آن ها نمایان خواهد شد.

برای یادگیری تکنیک های شخصیت کاریزماتیک، جذابیت کلام و ساخت شخصیت قدرتمند می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

درمان خودتخریبی

خودویرانگری موضوعی ساده نیست که بگوییم بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه نشانه های آن برطرف می شوند. کسانی که دچار خودتخریبی هستند از هر موقعیتی استفاده می کنند تا به خودشان آسیب بزنند. خودکشی می کنند، موقعیت های شغلی مناسب را از دست می دهند، کارهای مهم و تاثیرگذار را انجام نمی دهند. به طور کلی هر کاری می کنند تا خود را تخریب کرده، ناتوان، بی ارزش، حقیر و رنج کشیده نشان دهند. بنابراین اگر به موقع درمان نشوند، پیامدهای منفی تمام جوانب زندگی این افراد را تحت تاثیر قرار خواهد داد. انجام درمان های خودسرانه و بدون اطلاع روانشناس و روانپزشک نه تنها سبب بهبود حال روحی آن ها نمی شود، بلکه شرایط را بدتر نیز می کند. به همین علت بهتر است برای انجام روان درمانی و یا درمان های دارویی به متخصصان این حوزه مراجعه کنید.

برای اطلاع از مهمترین راه های کسب محبوبیت بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

انسان ذاتا کمال گراست و دوست دارد در هر زمینه ای بهترین ها را کسب کند. خود را موفق و کارآمد نشان دهد. از توانایی های فردی خود استفاده کرده و یک زندگی ایده آل بسازد. متاسفانه شرایطی برخلاف این موضوع نیز در مورد برخی از افراد وجود دارد. خودتخریبی اختلال و مشکلی است که تمام جوانب زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. آسیب های جسمی و روحی ایجاد کرده و مشکلات متعددی را به وجود می آورد.

برای یادگیری تکنیک های جادوی جذابیت، هوش کلامی و تاثیرگذاری بر دیگران می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up