مطالعه کنید:

برندسازی شخصی چیست؟

برندسازی شخصی چیست؟

“برند شما، مهم‌ترین و ارزشمندترین سرمایه‌گذاری است که در تجارت خود انجام می‌دهید.” این عبارت نقل قول تاثیرگذاری از استیو فوربز، سردبیر مجله فوربز است. برندسازی شخصی یا پرسونال برندینگ (Personal Branding)، مفهوم نسبتا جدید و مهمی بوده که در دو دهه اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است. مفهومی که همه کسب‌وکارها برای پیشرفت و موفقیت بیشتر به آن نیاز دارند. اما واقعا برندسازی شخصی چیست و به چه مفهومی اشاره دارد؟

برای اینکه تمام ابهامات ذهنتان درباره مفهوم پرسونال برندینگ برطرف شود، با ما همراه باشید تا به بررسی دیدگاه‌های مختلف این حوزه، اهمیت آن و چگونگی ساخت برند شخصی بپردازیم.

برندسازی شخصی چیست؟

من فکر می‌کنم اولین و مهم‌ترین موضوعی که درباره برندسازی شخصی باید به آن اشاره کنیم این است:

“پرسونال برندینگ یا برندینگ شخصی، رابطه تنگاتنگی با پیشرفت خودتان دارد. در برندسازی شخصی شما باید روی کسب و کارتان کار کرده و تمام تلاش خود را برای افزایش اعتبار آن در بازار بکنید.”

اجازه دهید با یک مثال توضیح دهم. فرض کنید برند X یک برند خیلی معروف و شناخته در صنعت محصولات غذایی است؛ اما همه آن‌هایی که برند تجاری آن را می‌شناسند، می‌دانند که محصولات آن کاملا بی‌کیفیت و نامناسب هستند. چنین شرکتی برای تبلیغ برند تجاری خود خیلی تلاش کرده و مسلما موفق هم بوده است؛ اما همانطور که دیدید در فرایند برندسازی شخصی خیلی عملکرد خوبی نداشته و از اعتبار بالایی در بازار برخوردار نیست. در واقع مردم آن را می‌شناسند؛ اما با محصولات بی‌کیفیتش!

حال متوجه منظورم شدید؟ برندسازی شخصی مفهومی اصیل، تاثیرگذار و بسیار مهم در تجارت و کسب‌وکارهای تجاری بوده که کیفیت و اعتبار را با شهرت و محبوبیت ادغام کرده است.

اصول برندینگ شخصی

اصول برندسازی شخصی

ما در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که شبکه‌های اجتماعی، سوشال مدیا و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ نقش پررنگی در زندگی ما دارند. یکی از دلایل اهمیت برندینگ شخصی هم همین موضوع است. چون آدم‌ها خیلی راحت و با یک سرچ ساده می‌توانند محصول یا خدمات مورد نیاز خود را از سوی تعداد زیادی از شرکت‌های متنوع دریافت کنند. به همین منظور لازم است که کسب‌وکارهای مختلف با استفاده از فرایند پرسونال برندینگ، خود را تا حد ممکن از رقبایشان متمایز کنند.

در ادامه به مهم‌ترین اصول برندسازی شخصی اشاره خواهیم کرد:

روی ارزش‌ها و نحوه ارائه آن به مخاطب تمرکز داشته باشید!

یکی از اصول مهم در برندسازی شخصی، اصل تمرکز است. بسیاری از افراد فکر می‌کنند با ارائه همه توانایی‌ها، اهداف و انگیزه‌های خود به همه مخاطبان موجود، احتمالا برندینگ شخصی قدرتمندی خواهند داشت. در صورتی که این گونه نیست! شما باید بدانید که چه چیزی را به چه کسی ارائه دهید. در واقع شما باید یک پیام کلیدی خاص و متمایز برای خود داشته و روی همان تمرکز کنید.

همه کسب‌وکارها در با هر زمینه شغلی، دارای یکسری از مجموعه مهارت‌ها، خدمات و محصولات خاص هستند. مثلا همه تولیدکنندگان پوشاک به طور مشترک در حال تولید انواع لباس بوده و پایه فعالیت مشترکی دارند. اگر شما در برندسازی شخصی خود روی تولید پوشاک تمرکز کنید، چه چیز خاصی را به مشتریانتان ارائه خواهید داد؟ هیچ! شما باید به دنبال یک ارزش پیشنهادی برای برند شخصی خود بوده و آن را به عنوان قابلیتی متمایزکننده به بازار عرضه کنید. مثلا می‌توانید روی جنس پارچه‌های خاصی که در تولید لباس‌ها استفاده می‌کنید تمرکز کنید.

برای برند خود داستان‌سرایی کنید!

برندسازی شخصی چیست؟

اصل مهم دیگر برندسازی شخصی، داستان سرایی درباره برند است. کمی به تبلیغات‌ها و فعالیت‌های رسانه‌ای برندهای مختلف فکر کنید؟ یک تک گویی ممتد و بدون افت و فرود درباره محاسن و ویژگی‌های مثبت یک محصول یا خدمات چقدر می‌تواند جذاب باشد؟ قاعدتا هیچ کس جذب فریادهای شما در رسانه‌های اجتماعی برای معرفی خود و برندتان نخواهد شد. به همین دلیل است که برای برندسازی شخصی، باید خود و کارتان را حول داستان‌های جذاب به مخاطب معرفی کنید؛ و در این زمینه هیچ چیز مانند یک ویدیوی خوب به شما کمک نخواهد کرد.

تاثیر یک محتوای استاندارد را روی مخاطب عصر حاضر دست کم نگیرید. محتوایی که حاوی پیامی مهم بوده و با ساختاری استاندارد و لحنی گیرا تهیه شده است. اگر فکر می‌کنید در این زمینه نیاز به راهنمایی‌های بیشتری دارید، دوره آموزشی “ساختار استاندارد محتوا” سرکار خانم مریم مبارکی را تهیه کنید.

از شکست نترسید و از آن‌ها درس بگیرید!

مگر می‌شود در بازارهای پرفرازونشیب این روزها فعالیت کرد و شکست نخورد؟ آن هم وقتی قرار است با طیف وسیعی از کسب‌وکارهای مختلف رقابت کنیم. به هرحال، شکست هم بخشی از روند برندسازی شخصی بوده و نباید از آن ترسید. شما به عنوان یک فرد شاغل در هر جایگاه شغلی که هستید، باید با شکست‌های خود مواجه شده و از آن‌ها درس بگیرید. زیرا در هر شکست، یک درس بزرگ نهفته شده و با همین آزمون و خطاها است که مسیر برندسازی شخصی برایتان مشخص خواهد شد.

تاثیر مثبتی در ذهن مخاطب ایجاد کنید!

این موضوع در نگاه اول ممکن است کمی کلی به نظر برسد؛ اما خلق تاثیر مثبت به عنوان یکی از اصول برندسازی شخصی به شما و برندتان کمک می‌کند تا رشد طولانی مدت و محبوبیتی مداوم را تجربه کنید. برای این کار می‌توانید از ارتباط گرفتن با همکاران و رقبای خود شروع کرده و رابطه‌ای محترمانه، دوستانه و ارتباطی موثر با آن‌ها داشته باشید. در قدم دوم باید برای ساخت جهان پیرامون خود تلاش کنید. فراموش نکنید که شما و برندتان همان چیزی هستید که به آن معروف می‌شوید. پس با برخوردی خوب و دوستانه با مخاطبان خود ارتباط برقرار کرده و نگرشی مثبت در آن‌ها ایجاد کنید.

خودتان را خوب، کامل و صادقانه معرفی کنید!

تاثیر برندسازی شخصی درموفقیت شغلی

یادتان می‌آید در ابتدای مقاله گفتیم برای برندسازی شخصی ابتدا باید از خودتان شروع کنید؟ این شروع کردن از خود مفاهیم گسترده‌ای دارد. شما باید کیفیت و استانداردهای لازم را در ارائه محصول و خدمات به مشتریان رعایت کرده و در عین حال توانایی معرفی دقیق خودتان را هم داشته باشید.

یک معرفی خوب و کامل نه تنها موجب شناساندن شما به مخاطب می‌شود، بلکه حس اعتماد و اطمینان را هم درون آن‌ها قلقلک می‌دهد. قدیمی‌های می‌گویند “آنچه از دل برآید، بر دل نشیند”، دقیقا منظورم همین است. شما باید با اعتمادبه‌نفس و مهارت‌های اجتماعی خود و با توجه به مهارت‌ها، علایق و ارزش‌هایتان درباره خودتان توضیح دهید. ارائه شما باید به گونه‌ای باشد که روی مخاطب تاثیری عمیق داشته و متوجه تمایز شما با رقبایتان شود.

حال اگر فکر می‌کنید در معرفی خود و برندتان ضعیف هستید، حتما در دوره “هوش کلامی” سرکار خانم مریم مبارکی شرکت کنید. این دوره به شما کمک می‌کند تا با اعتمادبه‌نفس، تسلط و قدرت بیان بیشتری صحبت کرده و تاثیرگذاری بیشتری داشته باشید.

حضوری فعال داشته و با برند خود زندگی کنید!

اگر می‌خواهید در برندسازی شخصی موفق باشید، خود را از برندتان جدا نکنید. برندینگ شخصی مفهومی است که به شما و کسب‌وکارتان اختصاص دارد. حال اگر زندگی خود را از آن جدا کنید، دیگر همه چیز خیلی سطحی خواهد شد. برند شخصی شما باید همه‌جا همراهتان باشد؛ طوری که دیگران شما را با آن برند و آن برند را با شما بشناسند. برای این منظور پرسونال برندینگ شما باید بازتابی از برخی کارکردهای شغلی مثل مسائل مالی، بازایابی و… و همچنین مفاهیمی مثل مربی‌گری اخلاقی، رهبری متفکرانه و بخشش باشد.

از طرف دیگر شما برای برندسازی شخصی باید حضوری فعال داشته باشید. مخصوصا در دنیای امروز که رسانه‌های اجتماعی در همه حوزه‌ها تاثیر چشمگیری دارد. شما برای تثبیت پرسونال برندیگ خود باید فعالیتتان در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های مختلف را به شکلی استاندارد هدایت کنید. فضاهای مختلفی مثل اینستاگرام، توییتر، لینکدین، وب‌سایت شخصی، ایلمیل مارکتینگ و… هر کدام ممکن است روی برندسازی شخصی برخی از کسب‌وکارها موثر واقع شوند.

ساخت برند شخصی

ساخت برند شخصی

ساخت برند شخصی با یک هدف مهم صورت می‌گیرد:

“شما دوست دارید دیگران (مشتریان، همکاران، رقبا و…) شما را چطور توصیف کنند؟ وقتی شما در یک اتاق نیستید، تعریف دیگران از شما و برندتان چیست؟” برندسازی شخصی به پاسخ این سوال می‌پردازد.

برای ساخت برند شخصی خود علاوه بر اصول مهمی که در قسمت قبل به آن‌ها اشاره کردیم، باید به این نکات هم توجه کنید:

  • خودتان را بشناسید: برای اینکه بتوانید ارائه خوبی از خود و برندتان داشته باشید در وهله اول باید خودتان را بشناسید. از ویژگی‌های شخصیتی، نقاط قوت و ضعف، توانایی‌ها، ارزش‌ها، علایق، اهداف و… خود آگاه بوده و بر همان اساس فرایند برندسازی شخصی را شروع کنید. لازم به ذکر است که با شرکت در دوره “خودشناسی” سرکار خانم مریم مبارکی می‌توانید مواجهه درست و استانداردی با خودتان داشته باشید.
  • هدفتان را تعیین کنید: برای موفقیت در برندسازی شخصی، باید بدانید که چه می‌خواهید. در این صورت می‌توانید متناسب با اهدافتان برای پرسونال برندینگ خود برنامه‌ریزی کنید.
  • مخاطبتان را بشناسید: شما به عنوان صاحب یک کسب‌وکار باید مخاطب هدف خود را بشناسید و برندینگ شخصی خود را متناسب با نیازها، علایق و ارزش‌های آن‌ها طراحی و اجرا کنید.
  • هویت خاصی برای برندتان داشته باشید: برای اینکه برندینگ شخصی شما در ذهن مخاطب معتبر و ماندگار شود، باید لحن و هویت خاص خود را داشته باشد. در این صورت است که می‌توانید از رقبای خود متمایز بوده و عملکردی روبه‌رشد داشته باشید.

مدل‌های پرسونال برندینگ

با توجه به تمام موضوعاتی که در قسمت‌های قبل گفتیم، هر کس می‌تواند متناسب با خصوصیات فردی و شخصیتی خود، علایق و نیازهای مخاطبان و قوانین موجود در آن حوزه کاری، یک استراتژی و روش خاص برای برندسازی شخصی داشته باشد. با این حال مدل‌های کلی هم برای پرسونال برندینگ افراد مختلف وجود دارد که توسط متخصصان این حوزه ارائه شده است.

مدل برندسازی شخصی LEARN

یکی از معروف‌ترین مدل‌های پرسونال برندنیگ، مدل LEARN یا یادگیری است که به توسعه فردی و رشد کسب‌وکار شما کمک زیادی می‌کند. این تکنیک شامل 5 مرحله است که با کنارهم قرار گرفتن حرف اول این مراحل، کلمه LEARN ایجاد می‌شود.

  • مرحله اول: Learn (یادگیری)

اولین مرحله در این مدل برندسازی شخصی این است که دائما برای افزایش سطح دانش و تخصص خود تلاش کرده و یادگیری مفاهیم و موضوعات جدید را در اولویت خود قرار دهید.

  • مرحله دوم: Examine (بازرسی)

پس از یادگیری موضوعات و مسائل ابتدایی باید عملکرد خودتان را بازنگری کرده و نقاط ضعف و قوتتان را شناسایی کنید. سپس به ارزیابی عملکرد رقبا و همکاران خود پرداخته تا نهایتا بتوانید برنامه درستی برای برندسازی شخصی خود داشته باشید.

  • مرحله سوم: Act (اقدام)

یادگیری، برنامه‌ریزی و فکر کردن به تنهایی نمی‌تواند موجب برندسازی شخصی برای شما شود. بالاخره زمانی فرا می‌رسد که شما باید دست به کار شوید. پس کمال‌گرایی و افکار مخرب درونی خود را کنار گذاشته و از اجرایی کردن کوچک‌ترین برنامه‌ها شروع کنید.

  • مرحله چهارم: Respect (احترام)

برای اینکه پرسونال برندینگ خوبی داشته و به نامی محبوب میان مخاطبان تبدیل شوید، اول باید خودتان به خودتان احترام بگذارید. پس با خودتان مهربان بوده و اعتمادبه‌نفس و عزت نفستان را خدشه‌دار نکنید.

  • مرحله پنجم: Never (هرگز)

آخرین مرحله این مدل برندسازی شخصی، توجه به کارهایی است که هرگز نباید انجام دهید. همانقدر که فعالیت‌ها و برنامه‌های انجام شده در برندینگ شخصی مهم است، توجه به کارها و رفتارهای ممنوعه نیز اهمیت دارد. پس فهرستی از خط قرمزهای موجود در فرایند پرسونال برندینگ برای خود تهیه کرده و متناسب با آن پیش بروید.

مدل برندسازی شخصی AIDA

مدل‌های پرسونال برندینگ

یکی دیگر از مدل‌های شناخته شده در فرایند برندسازی شخصی، تکنیک AIDA است که در جذب مشتری تاثیر زیادی دارد. مراحل این مدل نیز به ترتیب عبارت‌اند از:

  • مرحله اول: Attention (توجه)

اولین مرحله در مدل AIDA پرسونال برندینگ به مجموعه فعالیت‌های زیر اشاره دارد:

    1. فعالیت مداوم و مستمر در پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعی مختلف
    2. تولید محتوای مفید و کاربردی
    3. معرفی کامل خود به مخاطب
    4. معرفی توانایی‌ها و ویژگی‌های متمایزکننده خود
    5. اشاره به استعدادها و تخصص خود
    6. اشتراک‌گذاری دیدگاه‌های خود با مخاطبان
  • مرحله دوم: Interest (علاقه)

شما باید در زمان برندسازی شخصی با مدل AIDA، مخاطبان را نسبت به برند خود علاقه‌مند کنید. برای این کار باید آن‌ها را شناخته و متناسب با نیازهایشان به تولید محتوا بپردازید. اگر در کارتان موفق باشید، می‌بینید که دیگران در حال اشتراک‌گذاری، تایید و ذخیره محتواهای شما هستند.

  • مرحله سوم: Desire (میل به اقدام)

حال نوبت آن است که فعالیت و برقراری ارتباط خود با مخاطبان را به شکلی مداوم ادامه دهید. این تعامل مستمر باعث می‌شود که مخاطبان توجه بیشتری به شما و برندتان داشته و دائم نام شما را در خاطر داشته باشند. به همین منظور می‌توانید از راه‌هایی مثل مشاوره دادن به مشتریان، نظرخواهی از آن‌ها و… استفاده کنید.

  • مرحله چهارم: Action (اقدام)

در مرحله آخر از این مدل برندسازی شخصی، باید منتظر اقدام از سوی مخاطبان و مشتریان باشید. چون از مرحله ایجاد علاقه و میل به اقدام عبور کرده و قانع شده‌اند که برقراری ارتباط با برند شما برایشان مفید خواهد بود.

دوره ثروت سازی با کلام

در نهایت…

بسیاری از افراد فکر می‌کنند برندسازی شخصی فقط در انتخاب یک نام تجاری و طراحی یک لوگو برای کسب و کار خود خلاصه می‌شود. در صورتی که پرسونال برندینگ مفهومی فراتر از این‌ها دارد. برندینگ شخصی شما به هویت، اصالت، سابقه، نام، پیام‌ها، تاکتیک‌های بازاریابی، ارائه‌ها و جایگاه شما در بازار اشاره دارد. در واقع شما و کسب‌وکارتان با برندسازی شخصی می‌توانید خود را از رقبای دیگرتان در بازار متمایز کنید.

حال که با اهمیت و اصول پرسونال برندینگ آشنا شدید، به نظرتان جایگاه این مفهوم در کسب‌وکارتان کجاست؟ آیا جای خالی این فرایند تاثیرگذار را در شغل خود حس نمی‌کنید؟ به نظرتان یک برندسازی شخصی موفق چقدر ممکن است درصد موفقیت و رشد شما را افزایش دهد؟

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up