مطالعه کنید:

انواع سخنرانی

آشنایی با سخنرانی آموزشی

در یک سخنرانی آموزشی، سخنران باید مجموعه ای از اهداف را تعیین کرده باشد؛ دستیابی به این اهداف، احتمال پیروزی سخنران را افزایش می دهد. اهداف اصلی تمامی سخنرانی های آموزشی، تعیین موضوعی خاص و کمک به مخاطب در به خاطر سپردن اطلاعات دریافتی در آینده است. به عبارت دیگر سخنرانی آموزشی نوعی سخنرانی است که در آن گوینده قصد دارد موضوع خاصی را به مخاطب آموزش داده یا در مورد آن آگاهی دهد. سخنرانی آموزشی انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را برای شما بیان می کنیم.

مانند سخنرانی هایی که در آن مطلبی توضیح داده شده یا نحوه انجام کاری آموزش داده می شود. در یک سخنرانی آموزشی، هدف اصلی این است که یک موضوع خاص را که مخاطبان درباره ی آن اطلاعات زیادی ندارند برایشان شفاف شود. به عنوان مثال: نحوه استفاده از یک نرم افزار جدید آموزش داده می شود، یک مفهوم جدید در یک زمینه علمی توضیح داده شده است، یک سفر باستان شناسی توصیف می شود یا اطلاعاتی در مورد یک فرد مشهور گفته می شود تا مردم بیشتر درباره او بیاموزند.

موضوعات بیان شده در این سخنرانی به مخاطبان کمک می کند تا یک موضوع را بهتر درک کنند و آنچه را که یاد گرفته اند به خاطر بسپارند. هدف از این نوع سخنرانی، پذیرش نظرات گوینده توسط مخاطب نیست؛ بلکه باید به آنها کمک کنیم تا تصمیمی آگاهانه بگیرند یا با قرار دادن اطلاعات و جزئیات در معرض دید عموم، درباره موضوع مورد علاقه خود اطلاعات بیشتری کسب کنند.
البته گوینده باید در نحوه ارائه اطلاعات مورد نظر، به خوبی فکر کند.

نحوه ارائه اطلاعات در یک سخنرانی آموزشی، نحوه دریافت و پذیرش آن توسط مخاطب را تعیین می کند. در این سخنرانی نباید به روحیه ی مخاطب (که بخش مهمی از سخنرانی های متقاعدکننده است) تکیه کنیم. در این نوع گفتار می‌توان به مواردی مانند ابزارهای بصری تکیه کرد و با استفاده از آنها اطلاعات مهم سخنرانی را به مخاطب ارائه کرد. با ارائه اطلاعات به اشکال مختلف در طول سخنرانی، احتمال به خاطر سپردن آن توسط مخاطب را افزایش می دهیم.

انواع سخنرانی آموزشی

انواع سخنرانی آموزشی

سخنرانی آموزشی نوعی سخنرانی است که مخاطب را آگاه می کند. البته این تعریف کلی نشان می دهد که راه های زیادی برای اطلاع رسانی به مردم وجود دارد و از این رو سخنرانی ها انواع مختلفی دارند. انواع اصلی سخنرانی آموزشی شامل تعریفی، توصیفی، توضیحی و نمایشی است.

سخنرانی تعریفی

در یک سخنرانی تعریفی، معنا، اصول کلی یا فلسفه موضوعی خاص که مخاطب اطلاعات زیادی درباره آن ندارد، توضیح داده می شود. موضوع سخنرانی می تواند کلی (مانند یک ورزش) یا بسیار خاص (مانند یک فرد خاص) باشد. هدف اصلی این سخنرانی ها اطلاع رسانی به عموم مردم است تا بتوانند نکات اصلی مرتبط با موضوع سخنرانی را درک کنند.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

سخنرانی نمایشی

در یک سخنرانی نمایشی نحوه انجام کاری توضیح داده شده است. اگر تا به حال در یک سخنرانی شرکت کرده باشید که در آن سخنران یا استاد نحوه تهیه یک کتاب را برای شما توضیح دهد، در واقع به یک سخنرانی گوش داده اید. مانند بسیاری از سخنرانی های آموزشی، سخنرانی های نمایشی از مثال های تصویری استفاده می کنند تا به مخاطب نشان دهند که چگونه در طول فعالیت از یک مرحله به مرحله دیگر حرکت کند. وسایل کمک بصری به مخاطب کمک می کند تا به یاد بیاورد که هر مرحله از فرآیند چگونه به نظر می رسد. در نتیجه، احتمال به خاطر سپردن تمام اطلاعات ارائه شده در گفتار به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.

سخنرانی توضیحی

در سخنرانی توضیحی در مورد وضعیت و شرایط یک موضوع خاص توضیح داده می شود. به عنوان مثال، سخنرانی های ارائه شده در کنفرانس های صنعتی را در نظر بگیرید. هدف از این سخنرانی ها، آموزش عمومی در مورد بخش خاصی از یک صنعت یا تجارت است. اغلب در این کنفرانس ها از ابزارهای بصری نیز استفاده می شود. این ابزار نمایشی بصری از داده ها یا آمارهای گفتاری خاص را به مخاطب می دهد. استفاده از این ابزار راهی برای جمع بندی اطلاعات بسیار پیچیده است، به طوری که مخاطب به راحتی می تواند این اطلاعات را به خاطر بسپارد.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی هوش هیجانی بر روی لینک کلیک کنید.

سخنرانی توصیفی

سخنرانی توصیفی یکی از انواع سخنرانی آموزشی

در سخنرانی توصیفی، تصویر واضحی از یک شی، شخص، حیوان یا مکان در ذهن نقش می بندد. برای مثال، باستان‌شناسی که معبد جدیدی را در آمریکای جنوبی کشف کرده است یا دیرینه‌شناسی که دایناسور جدیدی را کشف کرده از گفتار توصیفی برای آگاه کردن مخاطبان علاقه‌مند از این اکتشافات جدید استفاده می‌کند.

با توجه به انواع سخنرانی که در بالا توضیح داده شد، راه های زیادی برای انتقال مجموعه ای از اطلاعات در یک سخنرانی وجود دارد. هنگام تصمیم گیری برای انتخاب نوع سخنرانی آموزشی، آنچه را که می خواهید مخاطبان در مورد موضوع سخنرانی بدانند را در نظر بگیرید.

برای اطلاع از مهم ترین مهارت های مذاکره بر روی لینک کلیک کنید.

موضوع سخنرانی آموزشی

در سخنرانی آموزشی می توان در مورد موضوعات زیادی صحبت کرد. البته به شرطی که سعی نکنیم مخاطب را متقاعد کنیم یا در بخواهیم عقاید و باورهای او را تغییر دهیم. موضوعات زیادی وجود دارد که می توان در یک سخنرانی به آنها پرداخت. به عنوان مثال، سخنرانی های دانشگاهی در مورد یک رویداد خاص در تاریخ یا در مورد یک شخصیت تاریخی را می توان یک سخنرانی آموزشی در نظر گرفت. نمونه های دیگری از موضوعاتی که در سخنرانی های آموزشی مطرح می شود می تواند بحث در مورد یک بازیگر، صنعت تبلیغات، فیلم ها و سریال ها، داستان دراکولا، رسانه های اجتماعی و علل آتشفشان ها باشد.

هر یک از این مثال ها حاوی انواع مختلفی از اطلاعات است. به عنوان مثال، در یک سخنرانی در مورد یک بازیگر خاص، می توانید بر روی توصیف اینکه او کیست و در چه فیلم ها یا نمایشنامه هایی ظاهر شده است تمرکز کنید. با استفاده از تصاویر معروف یا کلیپ های ویدیویی از آثار این بازیگر، احتمال به خاطر سپردن اطلاعات ارائه شده وجود دارد و می تواند در ذهن مخاطب افزایش یابد. سخنران آموزشی درباره علل آتشفشان نیز نوعی سخنرانی است که چگونگی وقوع یک رویداد را توضیح می دهد. در این سخنرانی می توانیم از مدل آتشفشانی استفاده کنیم و توضیح دهیم که چگونه عملکرد این مدل شبیه فرآیندهایی است که در واقعیت اتفاق می افتد.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار کاریزما کلاب بر روی لینک کلیک کنید.

تفاوت سخنرانی آموزشی با سایر سخنرانی ها

تفاوت سخنرانی آموزشی با سایر سخنرانی ها

برای نشان دادن تفاوت سخنرانی آموزشی با سایر سخنرانی ها، باید بر واقعیات اساسی موضوع مورد نظر تکیه کرد. هنگام بیان ایده های اصلی یک موضوع، نباید سوگیری های شخصی، اطلاعات اثبات نشده یا باورهای عمومی را در گفتار خود وارد کنیم. هدف از سخنرانی آموزشی آگاه ساختن مخاطب از واقعیت هاست و نباید نظرات و عقاید شخصی گوینده بیان شود. هنگام نوشتن متن سخنرانی آموزشی، به موضوع سخنرانی بسیار دقت کنید و تمام عباراتی را که برای متقاعد کردن مخاطب نوشته شده است حذف کنید.

برای اطلاع از مفهوم رهبری کاریزماتیک و ویژگی های آن بر روی لینک کلیک کنید.

در موضوعات فنی تری مانند تبلیغات به اطلاعات فنی بیشتر و داده های ویژه مرتبط با این صنعت نیاز داریم. در دروس فنی (در واقع همه سخنرانی ها) استفاده از وسایل کمک بصری مانند نمودار میله ای یا تصاویر بسیار مفید است. انتخاب نوع کمک بصری بستگی به اطلاعاتی دارد که می خواهیم در اختیار عموم قرار دهیم. به عنوان مثال، در سخنرانی که روندهای مالی مبارزات سیاسی در طول 10 سال را بررسی می کند، می توانیم از یک هیستوگرام استفاده کنیم اما در گفتاری که در آن قصد داریم از تحولات کارکردی شکل گرفته در تبلیغات سیاسی در طول زمان اطلاع رسانی کنیم، بهتر است از نمونه های واقعی کمپین های تبلیغاتی استفاده کنیم.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up