مطالعه کنید:

هوش فرهنگی چیست؟

در میان مهارت‌های مورد نیاز برای بشریت، توانایی سازگاری مداوم با افراد از فرهنگ‌های مختلف و توانایی مدیریت ارتباطات بین فرهنگی مهم است. دنیای کار جهانی به افرادی نیاز دارد که با فرهنگ های دیگر آشنا باشند و بتوانند به درستی با مردم فرهنگ های دیگر ارتباط برقرار کنند. برای این کار مردم به هوش فرهنگی (Cultural Intelligence) نیاز دارند. توانایی یک فرد برای انطباق با ارزش‌ها، سنت‌ها و آداب و رسوم متفاوت از آن‌هایی که به آن‌ها عادت کرده‌اند و کار در یک محیط فرهنگی متفاوت، شاخص هوش فرهنگی است. این نوع هوش، منبع بالقوه مزیت رقابتی است و به عنوان توانایی افراد برای رشد شخصی از طریق یادگیری مستمر و درک بهتر میراث فرهنگی، آداب و رسوم و ارزش های مختلف و رفتار موثر با افراد با پیشینه ها و درک فرهنگی متفاوت است.

هوش فرهنگی چیست؟

هوش فرهنگی چیست؟

هوش فرهنگی (Cultural Intelligence) به معنای توانایی تشخیص و انطباق با تفاوت‌های فرهنگی است و می‌تواند اعتماد به نفس لازم را برای عملکرد موفق در موقعیت‌های مختلف به ارمغان آورد.

تفاوت های فرهنگی به تفاوت در ملیت، قومیت یا اعتقاد محدود نمی شود. ما اغلب در سازمان‌های چند نسلی و با همکاران جوان‌ تر یا مسن‌ تر کار می‌کنیم که مراجع، مفروضات و نگرش‌ های فرهنگی کاملاً متفاوت از ما دارند. مشکلات ناشی از تضاد فرهنگ ها، حتی می تواند بین بخش ها یا گروه های مختلف در یک سازمان اتفاق بیفتد. این بدان معنی است که ما باید توانایی خود را برای درک و کار در طیف گسترده ای از فرهنگ های مختلف بهبود دهیم. افراد با CI بالا اطلاعات کاملی در مورد همه فرهنگ ها ندارند اما برای رفتن به محیط های جدید با اعتماد به نفس بالا و داشتن نظر آگاهانه بر اساس مشاهدات و شواهد، ماهر و توانا هستند.

این افراد در درک رفتارهای ناآشنا یا مبهم مهارت دارند. می توانید تأثیرات فرهنگی مشترکی را که بین گروه های خاص وجود دارد شناسایی کنید. این توانایی به آنها اجازه می دهد تا تأثیرات فرهنگی خاص را تشخیص دهند. با این حال، آنها تشخیص می دهند که این تأثیرات فرهنگی پیچیده و به هم مرتبط هستند. افرادی که دارای هوش فرهنگی هستند می دانند که در حالی که فرهنگ به طور قابل توجهی بر رفتار افراد تأثیر می گذارد، عواملی مانند نقش های شغلی و شخصیت افراد نیز می توانند تأثیر قدرتمندی داشته باشند.

برای اطلاع از عادت های خوب برای موفقیت بر روی لینک کلیک کنید.

مزایای هوش فرهنگی

دلایل زیادی وجود دارد که چرا بهبود Cultural Intelligence برای مردم مفید است. اول، داشتن CI بالا به شما کمک می کند تا به طور موثر با افراد مختلف کار کنید. کار در خارج از کشور یا مدیریت یک تیم فرهنگی متنوع از راه دور می تواند شما را از انجام اشتباهات فرهنگی شرم آور و ناراحت کننده که حتی می تواند به یک قرارداد یا پروژه آسیب برساند، نجات دهد.

با CI بالا، بینشی در مورد فرهنگ سازمان مورد نظر خود به دست می آورید. هرچه ارزش ها و انتظارات یک سازمان را بهتر درک کنید، بهتر می توانید مطابق با هنجارهای فرهنگی آن عمل کنید. تحقیقات ثابت کرده است که افراد حرفه ای با Cultural Intelligence بالا در ماموریت های بین المللی موفق تر عمل می کنند زیرا آنها با شرایط فرهنگی جدید راحت تر می توانند با کار و زندگی سازگار شوند.

اما مهم نیست کجا هستید، Cultural Intelligence بالا زمانی ارزشمند است که نیاز به پیدا کردن دوستان جدید، سازگاری با روش کار در بخش دیگری از سازمان یا کار با یک گروه چند منظوره دارید. Cultural Intelligence برخی از مهارت های قابل انتقال مانند درون نگری، روشن بینی و توانایی پیش بینی مشکلات را با هم ترکیب می کند. علاوه بر این، هنگام استفاده از ابزارهایی مانند مدل Geoleadership Wibbeke، هوش فرهنگی می تواند عنصر اصلی سبک رهبری شما باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که سازمان‌هایی که موانع فرهنگی را از بین می‌برند و پذیرش متقابل را ترویج می‌کنند، از سایر سازمان‌ها بهتر عمل می‌کنند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه تقویت هوش فرهنگی

نحوه تقویت هوش فرهنگی

در سال 2011، دکتر. دیوید لیورمور در کتاب خود با عنوان “تفاوت های هوش فرهنگی” 4 جنبه کاربردی از این نوع هوش را پیشنهاد می کند:

  • محرک CQ
  • دانش CQ
  • استراتژی CQ
  • عمل CQ

به گفته دکتر لیورمور ما باید هر 4 جنبه را توسعه دهیم تاهوش فرهنگی (Cultural Intelligence) خود را تقویت کنیم.

برای اطلاع از انواع حس کنجکاوی بر روی لینک کلیک کنید.

محرک CQ

محرک CQ انگیزه ای برای یادگیری بین فرهنگی است. زمانی که سعی می کنید در مورد یک فرهنگ جدید بیاموزید، فرصت های جدیدی به شما ارائه می شود و به جای اینکه با آن فرهنگ به عنوان مشکل برخورد کنید، تفاوت های فرهنگی جالب و هیجان انگیز می شوند.

برای افزایش این محرک، می توانید:

  • با افراد جوامع و گروه های اجتماعی مختلف ارتباط برقرار کنید.
  • یک زبان خارجی بیاموزید و مهارت های ارتباطی بین فرهنگی خود را بهبود بخشید.
  • برای پروژه هایی که شما را با تیم ها، سازمان ها یا گروه های بین فرهنگی مرتبط می کند، داوطلب شوید.

برای اطلاع از فواید مسئولیت پذیری بر روی لینک کلیک کنید.

دانش CQ

دانش CQ، یکی از جنبه های هوش فرهنگی

دانش فرهنگی لزوما به معنای دانستن تمام جزئیات یک فرهنگ نیست، بلکه به معنای درک این است که چگونه آن فرهنگ رفتار، ارزش ها و باورهای مردم را شکل می دهد. هنگامی که این را درک کردید، قوانین رفتار فردی بسیار معنادارتر می شود. نحوه تعامل افراد از فرهنگ های مختلف را مشاهده کنید و به زبان بدن آنها توجه کنید.

استراتژی CQ

همانطور که به فکر کردن در مورد تفاوت های فرهنگی و پیامدهای آنها عادت می کنید، این روند به تدریج غریزی می شود و در برنامه های شما ریشه می گیرد. 3 راه برای ایجاد این عادت وجود دارد:

  • دریابید که چرا اتفاقات در فرهنگ های مختلف به روش های مختلف رخ می دهد.
  • به رسانه ها و سرگرمی های محلی توجه کنید زیرا آنها بینش های جدیدی را در مورد چگونگی تأثیر فرهنگ بر رفتار مردم ارائه می دهند.
  • تمام مشاهدات فرهنگی خود را بنویسید. این نکات به شما در بهبود هوش فرهنگی در دراز مدت کمک می کند.

برای اطلاع از مفهوم ریسک پذیری بر روی لینک کلیک کنید.

عمل CQ

آخرین عنصر CQ به نحوه رفتار و واکنش شما مربوط می شود، به خصوص زمانی که همه چیز طبق برنامه پیش نمی رود. گاهی اوقات ممکن است مشکلات یا سوء تفاهم هایی ایجاد شود و لازم است بتوانید احساسات خود را کنترل کنید. اگر دلیل حرف یا رفتار کسی را نمی فهمید، از پرسیدن سوال نترسید. اگر این کار را محترمانه انجام دهید، از علاقه شما به فرهنگ خود و تمایل شما برای انجام آنچه درست است قدردانی خواهند کرد. همچنین بسیار مهم است که به زبان بدن خود توجه کنید و علائمی را که با آنچه می گویید در تضاد است نشان ندهید. اگر با وجود تمام تلاش‌هایتان، فکر می‌کنید حرف اشتباهی زده‌اید یا کار اشتباهی انجام داده‌اید، از عذرخواهی نترسید. از اشتباهات خود درس بگیرید و دفعه بعد راه درست را در نظر بگیرید.

ارتباط هوش فرهنگی و هوش هیجانی

هوش فرهنگی (Cultural Intelligence) با هوش هیجانی (EQ) مرتبط است اما یک قدم فراتر می رود. افراد EQ بالا احساسات، خواسته ها و نیازهای افراد و اینکه چگونه احساسات و رفتارهای آنها بر دیگران تأثیر می گذارد را درک می کنند، اما اگر بخواهند عوامل فرهنگی دخیل را درک کنند و رفتار خود را بر اساس آن تنظیم کنند، به مهارت های بیشتری نیاز دارند. توسعه CQ به شما امکان می دهد ارزش ها، باورها و نگرش های افراد از فرهنگ های مختلف را هماهنگ کنید و با همدلی آگاهانه به آنها پاسخ دهید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up