مطالعه کنید:

هوش هیجانی در کسب و کار

هوش هیجانی در کسب و کار

در روان شناسی معمولاً به احساس ها و واکنش های عاطفی، هیجان گفته می شود. آمیگدال در مغز، ورودی های احساسی (احساسات فردی) را پردازش می کند و پاسخ مناسب به آن ورودی را شکل می دهد. به احتمال زیاد، در محل کار خود بارها با همکاری که گارد می گیرد؟ یا خیلی از رود از کوره در می رود مواجه شده اید. در این مواقع که همکار شما عصبانی می شود، شما چطور احساسات خود را مدیریت می کنید؟ ما در این مقاله به اهمیت و نقش هوش هیجانی در کسب و کار پرداخته و سپس تاثیر آن در کسب و کار و مدیریت آن را تحلیل می کنیم. در میانه، نشانه های بارز این هوش عاطفی را تعریف کرده و در نهایت راه های افزایش و تقویت هوش هیجانی را نام می بریم.

هوش هیجانی در کسب و کار چیست؟

هوش هیجانی به معنای توانایی مهار احساسات و به کاربردن آن در کسب و کار است. افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند، مهارت بالایی در درک و مدیریت احساسات دیگران دارند. به لحاظ کاربردی می توان گفت: افراد با هوش هیجانی بالا، تسلط کافی روی احساسات خود دارند و در عین حال به خوبی احساسات خود را درک نموده و آن را کنترل می کنند.

بر اساس تحقیقات، یکی از مهارت های لازم برای موفقیت در دنیای مدرن امروز ، یادگیری هوش هیجانی در کسب و کار است. بر کسی پوشیده نیست فشار روی احساسات در دنیای پر تجارت امروز، بسیار زیاد است. فشار برای بدست آوردن موفقیت می تواند شبیه یک ترن هوایی از شادی تا غم و از اعتماد به نفس تا ناامنی عمل کند. اما نقش احساسات در کسب و کار چیست؟ می تواند شبیه یک مانع، برای رسیدن به موفقیت عمل کند یا یک عامل کمک کننده محسوب می شود؟ در ادامه با ما همراه شوید، تا پاسخ سوال های خود را پیدا کنید.

در حقیقت، قدرت هوش هیجانی را نمی توان در مسیر موفقیت نادیده گرفت. کسانی که توانایی مدیریت احساسات خود و فهم احساسات دیگران را دارند و از هوش هیجانی در کسب و کار برای بهبود و ایجاد روابط استفاده می کنند، به احتمال زیاد در دنیای بی‌نظیر تجارت، پیشرفت چشم گیری می‌کنند.

مثال هایی از هوش هیجانی در کسب و کار

هوش هیجانی در کسب و کار

به عنوان مثال تصور کنید با یکی از همکاران خود بر سر موضوعی بحث می کنید. در این حین، دست های شما ناخودگاه عرق کرده یا مردمک چشمانتان گشاد می شود. شما اینگونه به محرک ها پاسخ می دهید. همه این ها توسط تجربیات فردی، فرهنگ، تحصیلات، ژنتیک و سایر عوامل کنترل می شوند. ناگفته نماند که از آنجایی که همه ما تجربه های متفاوتی را لمس می کنیم، پس نه تنها افراد معمولی محرک های یکسانی را با شدت های متفاوت تجربه می کنند، بلکه واکنش های متفاوتی به یک محرک نیز نشان می دهند. اما شما با یادگیری هوش هیجانی، همواره بهترین واکنش را از خود بروز می دهید.

اهمیت هوش هیجانی در کسب و کار

تحقیقات نشان داده که هوش هیجانی حتی می تواند از ضریب هوشی در پیش بینی عملکرد شغلی افراد در آینده نیز پیشی بگیرد. اما هنوز بسیاری از شرکت ها، اهمیت هوش هیجانی در کسب و کار را کم ارزش تلقی می کنند. ولی اکنون زمان تغییر دیدگاه فرا رسیده است.با شناخت ارزش احساسات در تجارت و سرمایه‌گذاری در آموزش برای تقویت هوش هیجانی در کسب و کار، مدیران می توانند پتانسیل کامل نیروهای خود را به کار بگیرند و موفقیتی را که تاکنون نداشته اند، برای خود به ارمغان بیاورند.

نقش احساسات در کسب و کار

احساسات شما بر نحوه عملکردتان در کسب و کار تاثیر می گذارد. بنابراین باید از تمام ابزارهایی که در اختیار دارید برای آگاه شدن، نظارت و تنظیم عواطف و احساسات خود استفاده کنید. یعنی آموزش هوش هیجانی برای فردی که به دنبال لذت بردن از یک زندگی کامل، برنامه ریزی شده و مدیریت شده است، الزامی می باشد. مدیریت هوش هیجانی در کسب و کار، دید شما را گسترس می دهد. شما با درک عواطف خود و دیگران، به خودتان قدرت می دهید به شیوه ای فعالانه، نه منفعلانه، عمل کنید تا از میان چندین پاسخ محرک های خود، هوشمندانه ترین رفتار را انتخاب کنید.

نقش هوش هیجانی در کسب و کار

هنگامی که متوجه شوید مغز شما از گذشته شما برای ساختن حال استفاده می کند، می توانید انرژی را در زمان حال سرمایه گذاری کنید تا تجربیات جدید را پرورش دهید و در نتیجه تاثیری پویا بر آینده خود داشته باشید. هوش هیجانی در کسب و کار نقش مهمی در تصمیم گیری، ارتباطات و رهبری ایفا می کند. درک احساسات خود و دیگران روابط قوی بین شما و همکاراتان ایجاد می کند و افزایش بهره وری را به دنبال دارد. چون احساسات ساخته می شوند، پس می توان آنها را دستکاری و مدیریت کرد. با این حال، بدون آموزش هوش هیجانی، تعداد کمی از ما آگاهانه می توانیم هوش هیجانی خود را در کسب و کار کنترل کنیم. به عبارت دیگر افراد با هوش عاطفی بالا، از ویژگی های زیر برخوردار هستند.

ویژگی افراد با هوش هیجانی بالا

  1. از واژه های دقیق، برای بیان احساسات خود استفاده می کنند.
  2. نسبت به احساسات اطرافیان خود، بی تفاوت نیستند.
  3. از تغییر استقبال می کنند.
  4. نقاط ضعف و قوت خود را می شناسند.
  5. توانایی بالایی درشناخت شخصیت بقیه دارند.
  6. دیگران نمی توانند آن ها را آزار دهند.
  7. از خطاها چشم پوشی می کنند.
  8. کینه نمی گیرند.
  9. احساسات منفی را خنثی می کنند.
  10. نشخوار فکری ندارند.
  11. کمال گرا نیستند.

تاثیر هوش هیجانی در کسب و کار

اهمیت هوش هیجانی در کسب و کار

دانیل گلمن در بعضی از نوشته‌های خود، برای تعریف هوش هیجانی (هوش عاطفی) را با این جمله از ارسطو آغاز می‌کند:

ارسطو می‌گوید: “عصبانی شدن آسان است؛ همه می‌توانند عصبانی شوند، اما عصبانی شدن در برابر شخصِ مناسب، به میزان مناسب، در زمان مناسب، به دلیل مناسب و به روش مناسب – آسان نیست!

در ادامه سه دلیل اصلی مفید بودن هوش هیجانی در کسب و کار را با هم مرور می کنیم:

دلیل شماره 1: به استخدام کمک می کند.

آموزش مهارت فنی در هر کسب و کاری بسیار ساده است. چون شما به راحتی می توانید نحوه استفاده از اکسل را به همکار خود بیاموزید. اما اینکه چگونه احساسات دیگران را هدایت کنید، روی انگیزه افراد تاثیر بگذارید و احساسات خود را به روش های سالم ابراز کنید، بسیار سخت است.

دلیل شماره 2: درگیری را متوقف می کند.

در هر کسب و کاری شاهد عدم توافق نظر در میان کارمندان هستیم. چون انسان ها همواره با دو خواسته یا دو نظر متفاوت با یکدیگر دچار مشکل بوده اند. اینکه کدام راه بهتر است؟ از چه راهی برویم سود بهتری می کنیم؟ یا کدام روش تیم را با چالش کمتری مواجه می کند؟

در صورتی که شخصی از هوش هیجانی پایینی برخوردار باشد، دچار یک تنش روحی می شود و توانایی مدیریت کردن احساسات خود را ندارد. بنابراین شما به افرادی نیاز دارید که به خوبی بتوانند از پس این تعارضات بر بیایند، به افرادی که نظرات مخالفی دارند رسیدگی کنند و راه حل مناسبی پیدا کنند.

سازمان های ناموفق در برخورد با تعارضات ضعیف عمل می کنند. چون توانایی تصمیم گیری ندارند، زمانی را برای گوش دادن به ایده های جدید نمی گذارند، درگیری را حل نمی کنند و کارمندان خود را به حاشیه سوق می دهند. در این صورت، بذر فرهنگ بی اعتمادی را در وجود کارمندان خود می کارند.

دلیل شماره 3: روابط قوی در درون سازمان ها را تقویت می کند.

هوش هیجانی در کسب و کار روابط قوی بین کارمندان ایجاد می کند. هیچ کس نمی خواهد در جایی کار کند که بازخوردهایش نادیده گرفته می شود و به ایده هایش احترام نمی گذارند. تیم های با هوش هیجانی بالا، کارهای بزرگ خلق می کنند.

دلیل شماره 4 : پشتیبانی می کنند.

تیم‌های با EQ بالا کارهای بزرگی خلق می‌کنند. آنها به هدف سازمان اهمیت داده و با یکدیگر به خوبی کار می کنند و از همکاران حمایت می کنند. پشتیبانی یک تیم، بخش حیاتی از کار تیمی محسوب می شود. همه ما به یک شانه برای تکیه دادن و یک گوش برای گوش دادن نیاز داریم. تیم های بزرگ در ایجاد احساس شنیده شدن و ارزشمند بودن افراد استثنایی عمل می کنند.

در واقع هوش هیجانی بالا، چیزی بیشتر از کیفیت خوب نیست که تمام مشاغل باید به آن اهمیت دهند. هوش هیجانی یک عنصر حیاتی در ساختار هر شرکت موفق است!

بررسی نشانه های هوش هیجانی بالا در کسب و کار

کارمندان با هوش هیجانی بالا

در محیط کار مدرن، مهارت های اجتماعی بالا از اهمیت بالایی برخوردار هستند. این مهارت ها شامل: مهربانی، احترام و ارتباط موثر با همکاران است. هنر گوش دادن، یک عامل حیاتی در مهارت های اجتماعی محسوب می شود. ما نباید کاری را از روی جاه طلبی و خودخواهانه در محیط کار انجام دهیم و تنها منفعت خودمان را در نظر بگیریم.

بر اساس تحقیقات، رضایت کارکنان هیچ تاثیر مستقیمی در موفقیت کسب و کار ندارد، اما زمانی که همه کارکنان به عنوان یک تیم در کنار هم قرار می گیرند و برای برآورده کردن نیازهای مشتری، با هم کار می کنند، تأثیر آن بر کسب و کار بسیار زیاد می شود و باعث حفظ مشتری و تکرار فروش می شود و در نتیجه روی سود شرکت تاثیر مستقیم می گذارد.

در ادامه نشانه های کارمندان با هوش هیجانی بالا و هوش هیجانی پایین را با هم مرور می کنیم.

کارمندان با هوش هیجانی بالا:

  • تحت فشارهای کاری نسبت به سایرین، زودتر آرام می شوند.
  • به همان اندازه یا بیشتر از آنچه حرف می زنند، گوش می دهند.
  • تصمیمات تجاری متفکرانه تری می گیرند.
  • انتقاد پذیر هستند و از اشتباهات خود درس می گیرند.
  • احساسات خود را کنترل می کنند.
  • در مسائل سخت و حساس کاری با تفکر حرف می زنند و بالغانه رفتار می کنند.
  • به طور مستمر تعارضات کاری را حل می کنند.
  • به کمک کردن به دیگران علاقه دارند.
  • توانایی رهبری گروه را دارند.
  • از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند.

کارمندن با هوش هیجانی پایین:

  • توانایی دفاع کردن از خود را ندارند.
  • احساسات دیگران را درک نمی کنند.
  • توانایی کنترل موقعیت های بحرانی را ندارند.
  • به سرعت دیگران را قضاوت و سرزنش می کنند.
  • احساسات خود را سرکوب می کنند.
  • به راحتی استرس می گیرند.
  • کینه به دل می گیرند.

راه های تقویت هوش هیجانی در کسب و کار

راه های تقویت هوش هیجانی در کسب و کار

امروزه کاربرد هوش هیجانی در مدیریت کسب و کار برای برخی از مدیران جا افتاده است. هوش هیجانی از این نظر در هر کسب و کاری دارای اهمیت است که استرس سالم را از ناسالم تشخیص می دهد، به ایجاد انگیزه در مدیر و همکاران کمک شایانی می کند و استفاده بهینه از فرصت ها و چالش های کاری را به شما می آموزد. در ادامه راه های تقویت هوش هیجانی در کسب و کار را باهم مرور می کنیم.

  • الهام بخش باشید:

دیدی ایجاد کنید که به دیگران انگیزه دهد. با ایجاد ماموریت ها و اهداف مرتبط، چه خدمت رسانی بهتر به مشتریان و چه شروع یک برنامه داوطلبانه، آنها را نسبت به کسب و کار خود امیدوار و دلسوز کنید.

  • ارائه بازخورد مفید و سازنده به کارکنان داشته باشید:

به آنها بگویید در چه کاری عالی هستند و کجا می‌توانند پیشرفت کنند. فرصت هایی را برای ارتقاء مهارت ارائه دهید، مانند کارگاه های آموزشی شرکت، برنامه های مربیگری یا بازپرداخت شهریه.

  • اعتماد به نفس داشته باشید:

شما می‌دانید در چه چیزی برتر هستید، اما همچنین می‌دانید که باید روی چه چیزی کار کنید. با شناخت ارزش خود در سازمان اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و بپذیرید که دیگران در شرکت شما گاهی بیشتر از شما می‌دانند.

  • شفافیت داشته باشید:

خودآگاهی به معنای شناخت احساسات و شفافیت یعنی به اشتراک گذاشتن آنها با دیگران است. کارکنان خود را در مورد اهداف و پیشرفت خود، کارهایی که روی آن کار می‌کنید و آنچه برای آن تلاش می‌کنید مطلع کنید.

  • آگاهی سازمانی داشته باشید:

فهرستی از همه افراد سازمان خود تهیه کنید و نقش آنها را مشخص کنید. آنها در چه کاری خوب هستند؟ چگونه به رشد کسب و کار شما کمک می‌کنند؟ اگر مطمئن نیستید، با آنها صحبت کنید تا بیشتر بدانید.

دوره عشق هوشمندانه

در نهایت…

هوش هیجانی در کسب و کار یک دارایی ضروری است که نه تنها بر تعاملات روزمره در یک کسب و کار تأثیر می گذارد، بلکه سبب موفقیت های بلندمدت در هر سازمانی می شود. با درک اهمیت هوش عاطفی، رهبران کسب و کار باید مسئولیت تقویت مهارت های هوش هیجانی خود را بر عهده بگیرند. کسب و کارها می توانند با پرورش خودآگاهی، همدلی، تسلط به نحوه بیان احساسات و تقویت مهارت های اجتماعی، بستری برای رشد، رضایت مشتری و سود چند برابری در کار خود فراهم کنند.

در عصری که همدلی و ارتباطات معنی دار مورد حمایت قرار می گیرند. پیشنهاد می کنیم با تهیه دوره  آموزش هوش هیجانی، هوش هیجانی خود را تقویت کرده و به احساسات خود مسلط شوید. یادتان باشد سرمایه گذاری روی هوش هیجانی فقط یک استراتژی تجاری نیست؛ این تعهد به ایجاد یک شرکت پر رونق و مردم محور است.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up