مطالعه کنید:

شخصیت شناسی

شخصیت شناسی چیست؟

یکی از جذاب ترین شاخه های علم روانشناسی که اغلب مردم تمایل دارند در مورد آن اطلاعات کسب کنند، شخصیت شناسی است. برخلاف تصور بسیاری از افراد این بخش از علم روانشناسی نه تنها ساده نیست بلکه از پیچیدگی های خاصی نیز برخوردار است. روانشناسی شخصیتی که اصولی انجام می شود نیازمند کسب اطلاعات، دانش و علم مختص به خود است. بنابراین نمی توانیم با در نظر گرفتن اینکه یک نفر به دیگران محبت می کند یا اینکه به روابط اجتماعی اهمیت می دهد، منحصرا یک ویژگی شخصیتی دارد.

بلکه هر فردی دارای تعداد زیادی ویژگی شخصیتی است که از کنار هم قرار گرفتنشان می توان اطلاعاتی را در مورد افراد مختلف کسب کرد. بنابراین بهتر است در برخوردهای اولیه ای که با دیگران دارید و مشاهده چند مورد جزئی از رفتارشان، آن ها را قضاوت نکنید. با توجه به اهمیت روانشناسی شخصیت برای بسیاری از افراد، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف شخصیت شناسی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

شخصیت شناسی چیست؟

شخصیت شناسی چیست

قبل از اینکه به بررسی روانشناسی شخصیتی بپردازیم، بهتر است با مفهوم شخصیت بیشتر آشنا شویم. واژه لاتین شخصیت (personality) ریشه ای یونانی دارد که به معنای نقاب است. اگر بخواهیم این کلمه را از جنبه مثبت نگاه کنیم، می توانیم نقاب را برآیند ویژگی های مختلف یک فرد در نظر بگیریم. شخصیت معنی و مفهوم واحدی ندارد، یعنی نمی توانیم بگوییم که شخصیت به معنای یک کلمه خاص است. بلکه طی بررسی هایی که سالیان طولانی توسط روانشناسان و متخصصان این امر انجام شده، شخصیت را مجموعه ای از طرز فکر، رفتار، احساسات، علایق، دیدگاه ها و موارد این چنینی توصیف کرده اند.

 شخصیت هر انسان برآیند ویژگی های درونی اوست.

همانطور که گفتیم شخصیت شناسی علمی ساده نیست زیرا کم نیستند افرادی که خود واقعیشان را نشان نمی دهند. بنابراین فرد متخصص با به چالش کشیدن فرد می تواند از ویژگی های درونی او مطلع شود. روانشناسی شخصیت به معنای اطلاع از ویژگی های درونی هر فرد است. تا به حال نیز تست ها و روش های مختلف روانشناسی شخصیتی مطرح شده و تعدادی از آن ها نیز مورد تایید قرار گرفته اند.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، تاثیرگذاری و موفقیت کلامی بر دیگران می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع شخصیت شناسی

انواع شخصیت شناسی

در حال حاضر تکنیک های مختلف و در عین حال ساده ای برای کسب اطلاعات در مورد شخصیت افراد وجود دارند. ولی این تکنیک ها نمی توانند ویژگی های درونی انسان را به طور کامل به ما نشان دهند. بلکه برای تحقق نسبی این هدف باید از تست ها و روش های شخصیت شناسی پیچیده تر استفاده کنیم. تحلیل جواب هایی که افراد مختلف در پاسخ به سوالات روانشناسی شخصیت می دهند باید توسط فردی متخصص انجام شود. در غیر این صورت نتایج به درستی تفسیر نشده و دیدگاهتان نسبت به خود و یا دیگران تغییر می کند. از جمله مهم ترین تست های روانشناسی شخصیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تست شخصیتی مایرز بریگز MBTI

با کمک این تست روانشناسی و 4 مقیاس آن می توان 16 تیپ شخصیتی را شناسایی کرد. این تست مبتنی بر نظریه یونگ طراحی شده است. با استفاده از این تست نه تنها روانشناسان می توانند شخصیت شناسی را انجام دهند بلکه افراد مراجعه کننده نیز می توانند به خودآگاهی بیشتری برسند.

برای اطلاع از راه های تقویت احساس ارزشمندی بر روی لینک کلیک کنید.

تست شخصیتی MMPI

از این تست روانشناسی می توان برای تشخیص افرادی که اختلالات روانی دارند استفاده کرد. براساس قوانین این تست از 10 مقیاس برای بررسی اختلالاتی همچون افسردگی، اضطراب سلامتی، اسکیزوفرنی و چند مورد دیگر استفاده می شود.

برای یادگیری تکنیک های قدردانی از دیگران، موفقیت کلامی و جذابیت کلام می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

تست شخصیتی نئو

براساس تحلیل ها و ارزیابی هایی که دو نفر به نام های “مک گری” و “کاستا” انجام داده اند، این تست بر مبنای 5 عامل شخصیت شناسی شکل گرفته است. این عوامل شامل برون گرایی، موافقت پذیری، گشودگی نسبت به تجربه، رنجور خویی و میزان وظیفه شناسی هستند.

تست شخصیتی میلون

تستی مهم که در سراسر جهان برای تشخیص اختلالات شخصیتی و سایر اختلالات روانپزشکی از آن استفاده می شود. دارای 25 زیر مقیاس است که در 4 بخش کلی طبقه بندی می شوند. بخش های الگوهای شخصیت بالینی، شاخص های تغییر پذیری، آسیب های شخصیتی و نشانگان بالینی اختلالات محور برای این تست مورد استفاده قرار می گیرند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی ثروت سازی با کلام بر روی لینک کلیک کنید.

شخصیت شناسی افراد

شخصیت شناسی افراد

یکی از رایج ترین بحث هایی که در مورد روانشناسی شخصیت مطرح می شود، اطلاع از ویژگی های شخصیتی افراد با کمک رفتارهايشان است. در واقع اکثر مردم تمایل دارند با استفاده از راهکارهایی ساده، مختصر و مفید از شخصیت خودشان و دیگران مطلع شوند. از طرفی شخصیت شناسی به ما کمک می کند تا از ویژگی هایی که خودمان هم از آن ها بی خبریم، مطلع شویم. بنابراین می توانیم برای دستیابی به اهداف مهم و بزرگتر، برنامه ریزی کرده و شرایط زندگی را بهبود ببخشیم.

برای اطلاع از مفهوم تنفس آگاهانه بر روی لینک کلیک کنید.

همچنین با اطلاع از ویژگی های شخصیتی دیگران می توانیم ارتباط بهتری با آن ها برقرار کرده و تعاملات بیشتری داشته باشیم. در حال حاضر تکنیک های ساده و در عین حال کاربردی برای روانشناسی شخصیتی مطرح شده اند که همه افراد می توانند از آن ها استفاده کنند. این تکنیک ها به معنای آزمایش و تست کلی نبوده و در حد بررسی یک ویژگی به ما کمک می کنند. در ادامه مطلب به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:

ارتباط چشمی و نحوه نشستن

فردی که هنگام صحبت کردن، ارتباط چشمی خود را با شما حفظ می کند یعنی به برقراری ارتباط با شما اهمیت می دهد. در عین حال از اعتماد به نفس خوبی برخوردار بوده و در تعامل با دیگران، برخورد مناسبی دارد. از طرفی نحوه نشستن افراد نیز پیام هایی را به ما می رساند. برای مثال کسی که بر روی صندلی سست نشسته و به اصطلاح لم می دهد، یعنی تمایلی به شنیدن صحبت های شما ندارد.

این در حالی است که نشستن مصمم، نشان دهنده مهم بودن تعامل با شما برای فرد مقابل است. همگی این موارد جزء زبان بدن محسوب می شوند. بنابراین یادگیری مفهوم تکنیک های زبان بدن و اصول کاریزماتیک بودن به اطلاع از ویژگی های شخصیتی کمک می کند.

برای یادگیری تکنیک های تاثیرگذاری بر دیگران، نقشه ذهنی در سخنرانی و شخصیت کاریزماتیک می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

ارزش قائل شدن

کسی که برای دیگران ارزش قائل می شود، به آن ها احترام گذاشته و حقشان را پایمال نمی کند، یعنی درک درستی از ارزش های انسانی دارد. می داند که برای محترم دانستن خود توسط دیگران باید به آن ها احترام بگذارد. به ارزش های وجودی دیگران توجه کرده و به شرایط زندگی فعلی آن ها توجهی نمی کند. اطلاع و درک این مورد از تکنیک های شخصیت شناسی به برقراری روابط بین فردی موثر، کمک بزرگی می کند.

برای اطلاع از انواع اضطراب در روانشناسی بر روی لینک کلیک کنید.

وقت شناسی

به همان اندازه که ارتباط با یک فرد بدقول که وقت شناس نیست می تواند برای ما ناخوشایند و آزار دهنده باشد، معاشرت با افراد خوش قول و وقت شناس، لذت بخش است. افراد وقت شناس دارای نظم ذهنی هستند و برای زندگی خود برنامه ریزی می کنند. در واقع برای هر روز خود برنامه داشته و نظم را در انجام کارهایشان رعایت می کنند. چنین افرادی شما را در قرارهایی که تعیین کرده اید، معطل نکرده و از اینکه خودشان هم دچار معطلی شوند، ناراحت خواهند شد.

کنایه زدن

با کنایه صحبت کردن، به اصطلاح تیکه انداختن و موارد این چنینی می تواند نشان دهنده یک شخصیت ضعیف، با غرور کاذب و بی جا و متاسفانه عقده های درونی باشد. از طرفی کسانی که با کنایه صحبت می کنند ممکن است در خانواده ای بزرگ شده باشند که این رفتار، عادی تلقی می شود. به طور کلی با کنایه صحبت کردن یک ویژگی شخصیتی مثبت محسوب نشده و از آن می توان به عنوانی معیاری برای شخصیت شناسی افراد استفاده کرد.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

هر فردی دارای یکسری ویژگی های رفتاری، فکری، احساسی و غیره است که مجموعه آن ها در کنار یکدیگر، شخصیت فرد را تشکیل می دهند. اطلاع از این ویژگی ها سبب بهبود روابط بین فردی و حتی درون فردی می شود. تست های شخصیت شناسی می توانند در شناسایی ویژگی های نامبرده به ما کمک کنند. ویژگی هایی که ممکن است ما هیچگاه به آن ها توجه نداشته باشیم، درحالی که در زندگی ما بسیار تاثیرگذار هستند.

برای یادگیری تکنیک های متقاعد کردن دیگران، جادوی جذابیت و شخصیت کاریزماتیک می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up