مطالعه کنید:

حل تعارض

حل تعارض چیست؟

آخه اختلاف به این کوچیکی چرا باید اینقدر بزرگ و مهم بشه؟ اصلا چه جوری می تونیم این اختلافو برطرف کنیم؟ این ها جملاتی بیان شده توسط کسانی هستند که با تکنیک های حل تعارض آشنایی ندارند. تعارض در طول زندگی هر کسی بارها و بارها ایجاد می شوند. تعارضات شکل گرفته مختص روابط کاری یا اجتماعی نیستند، بلکه حتی میان اعضای یک خانواده و یا دو دوست صمیمی هم شکل می گیرند. مهم ترین نکته ای که در این مورد مطرح می شود؛ به کارگیری تکنیک های اصولی برای حل و برطرف کردن تعارض است.

فراموش نکنید تعارض فراتر از یک اختلاف نظر ساده است و نیاز به بررسی بیشتر دارد. تعارضاتی که بدون حل و بررسی باقی می مانند، موجب مختل شدن روابط بین فردی می شوند. باتوجه به تاثیر برطرف نشدن تعارضات در زندگی، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی راهکارهای مختلف حل تعارض بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

حل تعارض چیست؟

حل تعارض چیست

قبل از اینکه به بررسی موضوع حل تعارضات بپردازیم، بهتر است با مفهوم اصلی تعارض آشنا شوید. شاید در نگاه اول تصور کنید؛ تعارض همان مشکلات کوچک بین فردی است که به واسطه یک حرف یا سوء تفاهم ایجاد می شود و خود به خود هم برطرف خواهد شد. در حالی که این تصور اشتباه است و منظور از تعارض؛ اختلاف نظر و دیدگاهی است که منجر به ایجاد چالش می شود. تعارضات شکل گرفته نیازمند بررسی شرایط و سپس به کارگیری راه حل های اصولی هستند. در غیر این صورت تبدیل به یک مشکل جدی، گسترده و تاثیرگذار خواهند شد. تا اینجای مطلبو گرفتین؟

برای اطلاع از جزئیات و کاربرد چرخ احساسات پلاچیک بر روی لینک کلیک کنید.

همانطور که گفتیم تعارض می تواند میان دوستان، اعضای خانواده و همکاران شکل بگیرد. نکته مهم دیگری که در این مورد مطرح می شود؛ محدود نبودن طرفین تعارضات شکل گرفته است. به بیان دیگر تعارض می تواند میان دو یا چند نفر یا حتی چند گروه شکل بگیرد. تعارض موضوع گسترده ای در حوزه روانشناسی محسوب می شود، به همین علت بررسی های مختلفی انجام شده و راهکارهای متعددی نیز برای حل تعازض بیان شده اند. برای حل شدن تعارضات شکل گرفته باید به جوانب مختلفی توجه داشته باشید، در غیر این صورت تعارض حل نخواهند شد. اوه اوه عجب نکته ای بود! برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

اصول حل تعارض

اصول حل تعارض

به نظر شما اختلاف نظر و دیدگاهی که میان دو یا چند نفر شکل می گیرد، گسترده شده و تبدیل به چالش می شود، اگر حل نشده باقی بماند روابط بین فردی هم به همان روال سابق ادامه خواهند داشت؟ بدون شک پاسخ این سوال منفی است. اختلاف نظرهایی که فقط در حد دیدگاه های متفاوت باقی می مانند و هیچ مشکلی را ایجاد نمی کنند، به روابط بین فردی آسیب نمی رسانند. این در حالی است که تعارضات شکل گرفته تاثیر منفی بر روابط داشته و نیازمند استفاده از راهکارهای اصولی هستند. بهتر است بدانید برای حل تعارض ابتدا باید با اصول این موضوع آشنا شوید و سپس از تکنیک های مختلف آن استفاده کنید. براساس یک مدل حرفه ای که به عنوان “مدل دو عاملی” هم شناخته می شود؛ ابتدا باید دو مورد به صورت اصولی بررسی شوند. این دو مورد شامل موارد بیان شده در ادامه مطلب هستند:

  • ابتدا مشخص کنید که تا چه میزان حاضر هستید از موضع، دیدگاه و به طور کلی نظرات خود دفاع کنید.
  • دوم اینکه مشخص کنید حفظ رابطه شما و طرف مقابل چه قدر برایتان ارزش دارد.

یادداشت کردی؟ بعد از بررسی دو مورد نامبرده باید به یک نتیجه مشخص برسید و شک و تردید را به ذهنتان راه ندهید. در غیر این صورت از راهکارهایی اشتباه استفاده خواهید کرد که گاه عواقب جبران ناپذیری دارند. براساس نتیجه ای که از بررسی دو مورد قبلی به دست آورده اید، حال باید یکی از گزینه ها یا درواقع اصول حل تعارض را انتخاب کنید:

اجتناب: در این مواقع رابطه ای که میان شما و فرد مقابل شکل گرفته برایتان مهم است نه دیدگاهی که دارید، بنابراین باید از موضع خود کوتاه بیایید.

پذیرش و تسلیم: زمانی که موضع برایتان مهم است ولی بنا به دلایل مختلف رابطه شکل گرفته مهمتر است؛ بازهم باید از موضع خود کوتاه بیایید.

رفتار تهاجمی: گاهی اوقات موضع و دیدگاه شما برایتان مهم بوده و اهمیت آن اصلا با رابطه شکل گرفته قابل مقایسه نیست. در این مواقع باید از موضع و دیدگاه خود دفاع کنید.

مصالحه: زمانی که موضع و دیدگاه خودتان برایتان مهم است ولی تمایلی به پایان رسانده رابطه هم ندارید؛ باید با یکدیگر مصالحه کنید.

تعامل: چنانچه در موقعیتی قرار گرفته اید که موضع خودتان و فرد مقابل برایتان اهمیت دارد؛ باید برای حل تعارض، مصالحه کنید.

مطلب سنگین نبود که؟ همانطور که گفتیم بدون بررسی شرایط و مشخص کردن نتیجه نباید از تکنیک های حل و برطرف کردن تعارضات استفاده کنید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی عشق هوشمندانه بر روی لینک کلیک کنید.

تکنیک های حل تعارض

تکنیک های حل تعارض

برای برطرف کردن اختلاف نظرهایی که تبدیل به چالش شده اند، باید از راهکارهایی اصولی استفاده کنید. متاسفانه کم نیستند تعداد کسانی که به دلیل استفاده از راه حل هایی ناکارآمد، مشکل ایجاد شده را بزرگتر کرده اند. بنابراین بعد از مشخص کردن میزان اهمیت حفظ رابطه و موضع، باید راهکار مناسب را انتخاب کنید. از جمله این راهکارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

از فردی بی طرف کمک بگیرید

برای اینکه بتوانید اختلاف نظر شکل گرفته را برطرف کرده و از ایجاد مشکلات بیشتر جلوگیری کنید؛ بهتر است از یک فرد مورد اعتماد و بی طرف درخواست کمک کنید. در این شرایط حل تعارض بدون بزرگ شدن اختلاف نظر شکل گرفته انجام خواهد شد. اگر رابطه ای که دارید برایتان مهم است یا اینکه می خواهید رابطه خود را در کنار موضعی که دارید حفظ کنید؛ بهتر است اختلافات را به کمک فردی بی طرف حل کنید.

برای اطلاع از مفهوم دایره کنترل بر روی لینک کلیک کنید.

آرامش خود را حفظ کنید

بدون شک هر فردی در طول زندگی خود تصمیماتی می گیرد که عجولانه بوده و تحت تاثیر هیجانات، احساسات و حتی اضطراب قرار گرفته اند. این تصمیمات معمولا نتیجه ای مطلوب به همراه نداشته و منجر به حل تعارض نمی شوند. بنابراین باید آرامش خود را حفظ کرده، از تکنیک های تنفس آگاهانه استفاده کنید و سطح هوش عاطفی خود را نیز ارتقاء دهید. به این ترتیب می توانید موضوع را بهتر بررسی کنید و نتیجه ای منطقی بگیرید. برگرد عقب دوباره بخون!

عواقب انتخاب گزینه های مختلف را بررسی کنید

زمانی که تعارضی برایتان شکل می گیرد و از اصول حل تعارض استفاده می کنید، گزینه های مختلفی برای تصمیم گیری پیش روی شما قرار می گیرند. برای کسب بهترین نتیجه باید عواقب انتخاب هر یک از گزینه ها را بررسی کنید. سپس باتوجه به درصد احتمال موفقیت و کسب آنچه که می خواهید، گزینه مناسب را انتخاب و عملی کنید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

حرف های فرد مقابل را گوش دهید

روش های حل تعارض

وقتی صحبت از اختلاف و تعارض به میان می آید یعنی به جزء شما، یک یا چند نفر دیگر هم در ماجرا حضور دارند. بنابراین نباید یک طرفه به قاضی رفته و فقط شرایط خودتان را در نظر بگیرید. برای حل تعارض باید به صحبت های فرد مقابل نیز گوش دهید، در غیر این صورت هیچ اختلافی حل نمی شود و در صورت رسیدن به بن بست، رابطه شکل گرفته مختل خواهد شد.

جبهه گرفتن ممنوع!

اگر قرار بر این است برای دفاع از موضع و دیدگاه خود یا بررسی نظرات فرد مقابل، جبهه بگیرید؛ بهتر است به طور کلی موضوع حل تعارض را فراموش کنید. برای حل یک مشکل یا چالش باید از جبهه گرفتن دور باشید. بهتر است به اندازه یکدیگر از موضع خود دفاع کرده و موضوع را بیش از پیش گسترده نکنید.

برای اطلاع از انواع خطاهای شناختی بر روی لینک کلیک کنید.

بحث را به وقت دیگری موکول کنید

زمانی که متوجه می شوید بحث های شما و فرد مقابل برای حل تعارض به جایی نمی رسد و دیگر ایده ای برای برطرف کردن چالش ندارید؛ باید ادامه بحث را به وقت دیگری موکول کنید. با انتقال بحث به وقت دیگر؛ ذهنتان استراحت کرده، راهکارهای بهتری را پیدا خواهید کرد و به طور کلی از تصمیم گیری عجولانه دور خواهید شد. این دقیقا همان چیزی است که برای حل و برطرف کردن تعارض به آن نیاز دارید.

برای ارائه توضیح بیشتر درخواست کنید

گاهی اوقات پیش می آید که منظور فرد مقابل خود را به درستی و به صورت کامل متوجه نمی شوید. در این شرایط احتمال ایجاد سوء تفاهم افزایش یافته و امکان حل تعارض از بین می رود. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید از فرد مقابل خود بخواهید که توضیحات بیشتری را ارائه دهد. انجام این کار موجب شکسته شدن غرور شما نمی شود، بنابراین از انجام آن خودداری نکنید. برای یادگیری تکتیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

از شناختی که دارید استفاده کنید

اقداماتی برای حل تعارض

یکی دیگر از تکنیک هایی که به حل تعارض کمک به سزایی می کند؛ استفاده از شناختی است که نسبت به فرد مقابل دارید. زمانی که می دانید لحن فرد مقابل شما طوری است که سوء تفاهم ایجاد می کند، بهتر می توانید صحبت های او را درک کنید، زیرا از دیدگاه او مطلع هستید و می دانید که منظور بدی ندارد. به این ترتیب نه تنها مشکلات جدی ایجاد نخواهند شد، بلکه همان چالش های ابتدایی نیز برطرف می شوند.

مشکلات قبلی را به موضوع فعلی وارد نکنید

یکی از بدترین کارهایی که برای حل و بررسی تعارضات می توانید انجام دهید؛ وارد کردن مشکلات قبلی به موضوع فعلی است. با انجام این کار ذهن شما و فرد مقابل به سمت اختلافات گذشته منحرف شده و احتمال حل تعارض کاهش می یابد. افراد موفق و خودساخته ای که تصمیمات منطقی می گیرند، هیچگاه یک موضوع را با موضوعی دیگر درگیر نمی کنند.

برای اطلاع از مفهوم خود مدیریتی بر روی لینک کلیک کنید.

به حق دیگران هم فکر کنید

برای اینکه بتوانید اختلاف نظرهایی که تبدیل به چالش شده اند را برطرف کنید باید حق فرد مقابل را نیز در نظر بگیرید. زمانی که فقط و فقط به فکر حفظ موضع خود هستید و هیچ حقی را برای دیگران تصور نمی کنید؛ احتمال موفقیت کاهش می یابد. بنابراین باید بدون جبهه گرفتن، نگاه کردن از بالا یا هر شرایط دیگری، حق دیگران را نیز در نظر گرفته و بهترین گزینه را برای حل تعارض انتخاب کنید.

خلاصه مطلب

ایجاد اختلاف نظر و شکل گیری چالش در زندگی هر کسی به وجود می آید. نکته مهم ماجرا این است که با استفاده از راهکارهایی اصولی به سراغ حل تعارض بروید. تعارضاتی که حل نشده باقی می مانند احتمال شکل گیری مشکلات را افزایش می دهند. به همین علت ابتدا باید شرایط را به خوبی بررسی کرده و یک نتیجه گیری درست درمورد مهم بودن موضع یا حفظ رابطه بگیرید. برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، نقشه ذهنی در سخنرانی و آداب معاشرت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up