مطالعه کنید:

قضاوت کردن در مورد دیگران

علل قضاوت کردن در مورد دیگران

گاهی اوقات قضاوت کردن در مورد دیگران و رفتار آنها ناخودآگاه به ذهن خطور می کند. این قضاوت ها هم باعث ناراحتی ذهنی ما می شود و هم می تواند ذهنیت بدی را در مورد دیگران درون ما ایجاد کند. پس بهتر است حتی اجازه ندهیم این افکار به ذهنمان وارد شود و از بروز آنها جلوگیری کنیم. با ما همراه باشید تا با ارائه روش ها و راهکارها، از قضاوت کردن در مورد دیگران بکاهیم.

داشتن یک طرز فکر انتقادی یا قضاوت کننده می تواند بر روابط کاری و شخصی شما فشار وارد کند که این تغییر ذهنیت، دشوار است؛ اما راه هایی برای تغییر دیدگاه شما وجود دارد. به عنوان مثال، می توانید به خود بیاموزید که افکار انتقادی خود را زیر سوال ببرید، بیشتر روی نقاط قوت دیگران تمرکز کنید و به جای انتقادات مخرب و منفی، انتقاد سازنده داشته باشید. پس از مدتی می توانید اثرات این تمرینات را مشاهده کنید. مثلاً به جای قضاوت یا انتقاد از دیگران، به آنها تبریک می گویید یا حتی تشویق می کنید!

علل قضاوت کردن در مورد دیگران

علل قضاوت کردن در مورد دیگران

روانشناسان بر این باورند که قضاوت کردن در مورد دیگران، نتیجه تمایل طبیعی ما به چارچوب بندی جهان به منظور درک آنهاست. این مدل‌ها بر اساس واقعیت نیستند، بلکه بر اساس تجربیات محدود گذشته ما هستند که معتقدیم واقعی و مسلم هستند. به عبارت دیگر، مکالمه‌ای در ذهن ما جریان دارد که طی آن واقعیت دیداری و شنیداری ما را با دسته‌بندی و برچسب‌گذاری معنا می‌کند تا ابهام را به وضوح تبدیل کند. ذهن انسان به طور کلی از ابهام دوری می کند و سعی می کند همه ابهامات و ناآگاهی ها را به داده ها و وضوح تبدیل کند.

یکی از راه های هوشمندانه ذهن برای این کار، اندازه گیری و قضاوت بر اساس داده های گذشته و موجود است. همانطور که انسان بدوی، برای رفع ابهام، رعد و برق را به خشم خدایان تعبیر کرد، انسان امروزی نیز هر رفتار و هر گفتاری را بر اساس آنچه در ذهن دارد تنظیم و اندازه گیری می کند. اینگونه است که ما از انواع برچسب ها برای توصیف رفتار و اعمال خود و دیگران استفاده می کنیم. برچسب هایی مانند خوب، بد، زشت، زیبا، خسیس، حریص و باشکوه و غیره.

با این حال، این میل طبیعی انسان به معنا بخشیدن به دنیا، منشأ بسیاری از آسیب های اجتماعی، روابط گسسته، عصبیت و مشکلات شده است؛زیرا دلایل و انگیزه های آگاهانه و ناخودآگاه دیگر ما را برمی انگیزد تا دیگران را قضاوت کنیم.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، جادوی جذابیت و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

• قضاوت بر پایه عادات

قضاوت کردن در مورد دیگران می تواند یک عادت آموخته شده باشد که در یک محیط منفی بزرگ شده باشید. مثلاً پدر و مادرتان با شما و خواهر و برادرتان تندخویی می کردند یا هر رفتار و عمل شما را ارزیابی می کردند. یا شاید معلمی در مدرسه داشتید که دانش آموزان را تشویق می کرد از یکدیگر انتقاد کنند. به این ترتیب قضاوت کردن در مورد دیگران به عادتی پایدار در شما تبدیل شده است.

• قضاوت به عنوان یک مکانیسم دفاعی

قضاوت به عنوان یک مکانیسم دفاعی

برای برخی از افراد، قضاوت کردن در مورد دیگران به دلیل آسیب هایی است که در دوران کودکی تجربه کرده اند. افرادی که فقر، غفلت والدین، بدرفتاری یا طرد شدن را در دوران کودکی تجربه کرده‌اند، در بزرگسالی برای اجتناب از تجربیات مشابه با قضاوت کردن اطرافیان خود ناخودآگاه مانعی برای دیدن افراد ایجاد می‌کنند.

• قضاوت برای پنهان کردن ضعف و ناتوانی

قضاوت کردن در مورد دیگران می تواند راهی برای پنهان کردن عیوب شخصیتی مانند عزت نفس پایین باشد. بسیاری از افرادی که همیشه در ذهن یا در ملاء عام دیگران را قضاوت و سرزنش می کنند، خودشان را دوست ندارند. ناتوانی آنها در ابراز همدردی با خود، آنها را از دلسوزی نسبت به دیگران ناتوان می کند و به یک چرخه معیوب تبدیل می شود. بنابراین ما اغلب دیگران را قضاوت می کنیم زیرا می خواهیم نقاط ضعف خود را پشت قضاوت دیگران پنهان کنیم. بنابراین، این ما هستیم که در خفا به خود آسیب می زنیم.

برای اطلاع از مفهوم و نشانه های بمباران عشق بر روی لینک کلیک کنید.

• قضاوت به عنوان فرافکنی

گاهی که از رفتار یا خصوصیتی در درون خود ناراحت و نگران هستیم، آن را به شخص دیگری نسبت می دهیم. این می تواند ما را برای لحظه ای تسکین دهد زیرا می توانیم خودمان را متقاعد کنیم که چیزی که خیلی ناخوشایند می یابیم به ما ربطی ندارد.

روش های جلوگیری از قضاوت کردن در مورد دیگران

روش اول: تفکر انتقادی خود را کاهش دهید

1. اگر افکار انتقادی به ذهنتان خطور کرد، کمی استراحت کنید

روش های جلوگیری از قضاوت کردن در مورد دیگران

افکار قضاوت کننده معمولاً به طور خودکار به ذهن ما می آیند، بنابراین باید یاد بگیرید که هرازگاهی آنها را متوقف کنید. سعی کنید بیشتر مراقب افکار قضاوت کننده باشید، به عبارت دیگر از بررسی آنها در زمان وقوع خودداری کنید. وقتی متوجه می شوید که افکار انتقادی و قضاوت کننده وارد ذهن شما می شود، اولین کاری که باید انجام دهید این است که آن را بپذیرید! به عنوان مثال، وقتی با خود فکر می‌کنید: «باورم نمی‌شود که او با آن لباس‌ها فرزندش را از خانه بیرون می‌گذارد»، باید جلوی این افکار را بگیرید و بپذیرید که دارید کسی را قضاوت می‌کنید.

برای اطلاع از ویژگی های زنان کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

2. افکار انتقادی خود را به چالش بکشید

وقتی افکار انتقادی و قضاوتی به ذهنتان می رسد، باید سعی کنید آنها را به چالش بکشید.

شما می توانید با تأمل در فرضیاتی که در مورد افراد می کنید، افکار خود را به چالش بکشید. مثلاً در مثالی که بالا ذکر شد، شک دارید که آن زن مادر بدی است یا به اندازه کافی از فرزندش مراقبت نمی کند. با این حال، این مادر ممکن است یک روز پرمشغله را شروع کرده باشد و از اینکه فرزندش لباس های کثیف یا موهای نامرتب دارد احساس خجالت می کند.

3. سعی کنید درک درستی از دیگران داشته باشید

پس از بررسی مفروضات خود در مورد موقعیت، باید راهی برای ابراز همدردی و دلسوزی نسبت به شخصی که در حال قضاوت کردن او هستید بیابید. باید راهی برای بهانه تراشی برای این رفتار پیدا کنید. به عنوان مثال، در مورد مادری که کودکی کثیف و ژولیده دارد، ممکن است به خود بگویید که تربیت کودک کار سختی است و گاهی اوقات همه چیز آن طور که برنامه ریزی شده پیش نمی رود. می دانم گاهی اوقات فرزندم با لباس های کثیف و موهای نامرتب خانه را ترک کرده است. به این ترتیب شما با درک موقعیت از قضاوت کردن در مورد دیگران دست می کشید.

4. نقاط قوت دیگران را شناسایی کنید

نقاط قوت دیگران را شناسایی کنید

در مورد رفتارهایی که دوست دارید یا حتی از دیگران لذت می برید بیشتر فکر کنید؛ زیرا به شما کمک می کند از قضاوت های فوری اجتناب کرده و آنها را تحسین کنید. سعی کنید به ویژگی های دیگران، به خصوص آنهایی که در زندگی خود تحسین می کنید، فکر کنید. این کار، شما را از انتقاد یا قضاوت کردن در مورد دیگران باز می دارد. به عنوان مثال، به یاد داشته باشید که همکارتان مهربان است و وقتی می خواهید چیزی به او بگویید همیشه از صمیم قلب به شما گوش می دهد. یا به خود بگویید دوستتان خلاق است و گاهی سعی می کند شما را بخنداند. سعی کنید به جای تمرکز بر جنبه های منفی، بر ویژگی های مثبت دیگران تمرکز کنید.

برای اطلاع از نحوه تشخیص رابطه اشتباه بر روی لینک کلیک کنید.

5. آنچه را که برای دیگران انجام داده اید فراموش کنید

اگر احساس می کنید که دیگران چیزی به شما بدهکار هستند، ممکن است احساس کنید که باید از آنها انتقاد کنید و این باعث رنجش شما می شود. در عوض، سعی کنید آنچه را که برای دیگران انجام داده اید فراموش کنید. حتی به کارهایی که دیگران برای شما انجام داده اند فکر کنید. اگر کمک به دیگران را فراموش نکنید، ممکن است از دوست خود به خاطر قرض دادن به او و اینکه هنوز آن را پس نداده، دلخور شوید. در عوض، روی تمام کارهای خوبی که دوستتان برای شما انجام داده است، متمرکز شوید.

6. اهداف خود را روشن کنید

گاهی اوقات افراد به اهداف خود نمی رسند زیرا هدفی که در ذهن دارند غیرعملی است. به عنوان مثال، انتظار از مردم برای متوقف کردن هرگونه رفتار انتقادی یا قضاوتی یک هدف بسیار مهم است. کار بر روی جنبه های خاص یک هدف آسان تر از در نظر گرفتن یک هدف گسترده تر و کلی تر است. به این فکر کنید که دوست دارید چه جنبه هایی از قضاوت کردن در مورد دیگران را تغییر دهید. به عنوان مثال، آیا می خواهید آنها را بیشتر از قبل توصیف کنید؟ یا می خواهید راهی برای ارائه انتقاد سازنده پیدا کنید؟ برای افزایش شانس خود برای دستیابی به هدف، اهداف خود را تا حد امکان واضح و مشخص بیان کنید.

روش دوم: یک منتقد سازنده باشید

یک منتقد سازنده باشید

1. کمی تامل کنید

تلاش کنید انتقاد خود را بلافاصله پس از انجام کاری که شخص مورد نظر انجام داده است بیان نکنید.

در صورت امکان، ابتدا کمی از او تعریف کنید سپس از او انتقاد کنید. این مساله به شما فرصت می دهد که در مورد بهترین راه برای ابراز انتقاد فکر کنید. همچنین شانس دریافت نقدهای خوب برای نقد شما افزایش می یابد. حتی ممکن است مجبور شوید کمی بیشتر صبر کنید تا در صورت لزوم، نظر خود را به اشتراک بگذارید. به عنوان مثال، اگر انتقادی درباره شخصی دارید که به تازگی سخنرانی کرده است، بهتر است یک یا دو روز قبل از سخنرانی بعدی، منتظر بمانید و نقد خود را با او در میان بگذارید.

2. نظرات خود را با تمجید ترکیب کنید

این روش به نقد ساندویچ معروف است. برای استفاده از این روش ابتدا باید یک نکته خوب را بگویید سپس انتقاد خود را بیان کنید و در نهایت با ذکر یک نکته خوب و مثبت دیگر صحبت خود را به پایان برسانید. مثلاً در مورد صحبت های یک نفر بگویید سخنرانی شما فوق العاده بود! فقط من یه مشکل کوچولو داشتم و در بعضی قسمت ها به دلیل سرعت بالای شما نتونستم بقیه مطلب رو درست متوجه بشم. خیلی خوب می شود اگر در سخنرانی بعدی کمی آرام تر صحبت کنید.

3. بررسی خود را با “من” شروع کنید نه با “تو”

بررسی خود را با "من" شروع کنید نه با "تو"

به جای اینکه جمله خود را با «تو» شروع کنید، با «من» شروع کنید. وقتی نقد خود را با “شما” شروع می کنید، به نظر می رسد که می خواهید بحث کنید. در این صورت فرد مقابل نیز حالت تدافعی پیدا می کند. به عنوان مثال، به جای گفتن «همیشه وقتی صحبت می‌کنم، حرفم را قطع می‌کنید»، می‌توانید چیزی شبیه این بگویید: «وقتی کسی حرفم را قطع می‌کند، احساس پوچی می‌کنم».

4. از طرف مقابل بخواهید در آینده رفتار متفاوتی از خود نشان دهد

یکی دیگر از راه های خوب برای ابراز انتقاد این است که انتقاد خود را به عنوان درخواستی برای آینده مطرح کنید. شدت این انتقاد کمتر از انتقادی است که بلافاصله پس از انجام کاری گفته می شود یا از طرف مقابل می خواهد رفتار خود را کاملاً تغییر دهد. به عنوان مثال، به جای گفتن «شما همیشه جوراب‌هایتان را روی زمین می‌گذارید»، می‌توانید بگویید «می‌توانی جوراب‌هایت را برداری و بعداً در سبد بگذاری؟»

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up