مطالعه کنید:

بدبینی

بدبینی چیست؟

من که فکر نمی کنم آینده خوبی داشته باشه، کی گفته اینجوری میشه زندگی شادی داشته باشیم؟ این ها نمونه هایی از جملات گفته شده توسط افرادی هستند که به بدبینی دچار شده اند. درست است که زندگی همیشه سرشار از شادی و موفقیت نیست ولی روزهای خوب هم وجود دارند. زمان هایی را در گذشته پشت سر گذاشته ایم که حتی با فکر کردن به خاطراتشان هم لبخند بر لبمان می آید. حتی روزهای خوبی نیز در آینده از راه می رسند که برایمان خاطره ساز خواهند شد.

بنابراین نباید نسبت به زندگی، دنیای پیرامون و اطرافیان خود نگرشی منفی داشته باشیم. همواره منتظر رخ دادن اتفاقات بد بوده و هیچ امیدی به آینده روشن نداشته باشیم. همانگونه که روزهای خوب سپری می شوند و جزء خاطره، چیزی از آن ها به جا نمی ماند، روزهای بد و تلخ نیز سپری خواهند شد. با توجه به عواقب و پیامدهایی که منفی نگری برای زندگی به همراه دارد، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف بدبینی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

بدبینی چیست؟

بدبینی چیست

آیا شما به آمدن روزهای خوب امیدوار نیستید؟ نیمه پر لیوان را نمی بینید؟ نقاط ضعف را کم رنگ نمی کنید؟ به توانایی های خود یا دیگران باور ندارید؟ اگر پاسخ این سوالات منفی است شما به بدبینی دچار هستید. بر اساس تعریفی که انجمن روانشناسی آمریکا مطرح کرده؛ نگرشی درباره اینکه هیچ چیزی خوب پیش نمی رود و بعید به نظر می رسد خواسته ها و اهداف خود یا دیگران محقق شوند، بدبینی نام دارد. اگر بگوییم آدمی به امید زنده است، اغراق نکرده ایم. همه ما با فکر کردن به روزهای خوب، دستیابی به اهدافمان و ساختن یک زندگی ایده آل، خوشحال می شویم. در این شرایط انرژی مثبت جذب کرده و با انگیزه بیشتر برای انجام کارهای موردنظر خود تلاش می کنیم. در واقع چون امید داریم هر فردی می تواند به آرزوها، اهداف و خواسته های خود برسد، تلاش می کنیم.

برای اطلاع از مفهوم خودگویی بر روی لینک کلیک کنید.

در این میان افرادی هم هستند که امیدی به آمدن روزهای خوب ندارند. تلاش های خودشان یا دیگران را بی اثر و بدون نتیجه می دانند. آینده خوبی را تصور نمی کنند و قبل از اینکه کاری را آغاز کنند، نتیجه ای منفی را برای آن مجسم می کنند. این افراد نه تنها از خوش بینی بهرمند نشده اند، بلکه منفی نگر نیز هستند. متاسفانه اگر این نگرش به موقع تغییر نکرده و به سمت تصورات مثبت سوق پیدا نکند، تمام زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.

برای یادگیری تکنیک های جذابیت کلام، زبان بدن و ثروت سازی با کلام می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

علل بدبینی

علل بدبینی

خوش بینی به معنای امید داشتن به آینده، کسب انرژی مثبت، افزایش انگیزه و سپس انجام کارهای برنامه ریزی شده برای دستیابی به خواسته هاست.

متاسفانه برخی از افراد آنقدر در خوش بینی زیاده روی می کنند تا اینکه تبدیل به فردی بیخیال می شوند. افراد بیخیال برای تحقق اهداف خود تلاش نمی کنند ولی در عین حال انتظار دارند روزها و اتفاقات خوب هم از راه برسند. دچار شدن به بیخیالی سبب ایجاد تفکری در مورد بدبینی می شود؛ اینکه اندکی بدبین بودن ضرری ندارد. باعث می شود نسبت به آنچه که در زندگی ما و دنیای پیرامون می گذرد، بی توجه نباشیم. حال نکته مهم این است که غرق شدن در منفی نگری نیز خوب نیست. اینکه روزنه امید را در مشکلات نبینیم، نقاط ضعف را پررنگ کنیم، به خودباوری اعتقادی نداشته باشیم و موارد این چنینی، سبب ساختن زندگی ایده آل نمی شوند.

برای آشنایی با انواع بی انگیزگی بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین بهتر است از افراط در منفی نگری خودداری کرده و در عین حال با زیاده روی در خوش بینی، تبدیل به فردی بیخیال نشویم. یکی از سوالات مهمی که در مورد منفی نگری مطرح می شود، این است که علت ایجاد این نگرش چیست؟ براساس نتایج تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، موارد مختلفی می توانند سبب ایجاد این نگرش منفی شوند. عواملی که ممکن است فرد در تاثیرگذاری آن ها نقشی نداشته باشد یا اینکه سبک زندگی او تاثیرات منفی را به همراه داشته باشند. از جمله علل شکل گیری منفی نگری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • معاشرت با افراد منفی نگر
  • رخ دادن اتفاقات تلخ و ناخوشاید
  • عدم دستیابی به اهداف
  • ژنتیک و زمینه ارثی
  • سبک تربیتی کودکان

بنابراین بهتر است در مورد ادامه دادن ارتباط با افراد منفی نگر تجدید نظر کرده، کودکان خود را با مثبت اندیشی آشنا کنیم و اتفاقات تلخ گذشته را با تمرین ذهن آگاهی، فراموش کنیم. توجه داشته باشید که منفی نگری می تواند تاثیرات نامناسبی را برای تمامی جوانب زندگی ما به همراه داشته باشد.

ویژگی های افراد بدبین

ویژگی افراد بدبین

منفی نگری موضوعی پیچیده با نشانه هایی پنهان و خفته نیست. اتفاقا این نوع نگرش به صورت واضح نمایان شده و قابل تشخیص است. همانطور که گفتیم بدبینی بر تمامی جوانب زندگی تاثیر گذاشته و ویژگی های رفتاری، فکری و احساسی نامناسبی را ایجاد می کند. اگر با ویژگی افراد منفی نگر آشنا باشیم، بهتر می توانیم به خودمان و دیگران کمک کنیم. به همین علت در ادامه مطلب به چند مورد از این ویژگی ها اشاره می کنیم:

خودتخریبی

متاسفانه یکی از بدترین ویژگی های افرادی که دچار بدبینی هستند، خودتخریبی است. این افراد چون امیدی به آینده ندارند، سعی می کنند خود را حقیر و ضعیف نشان دهند. توانمندی های ذاتی، فردی و حتی اکتسابی خود را سرکوب می کنند. در موقعیت هایی خاص قرار می گیرند تا دیگران آن ها را تحقیر کرده یا اینکه مورد سوء استفاده قرار دهند. به جای اینکه برای دستیابی به اهداف خود تلاش کنند، از انجام کارهای تاثیرگذار و سازنده منصرف می شوند.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی موفقیت کلامی بر روی لینک کلیک کنید.

خود کم بینی

یکی دیگر از ویژگی های افراد منفی نگر، دست کم گرفتن خودشان است. توانایی های خوبی دارند و قابلیت انجام کارهای مختلف را دارند ولی متاسفانه خودشان هنوز به این باور نرسیده اند. از آنچه که هستند، خودشان را کمتر تصور می کنند. در نتیجه دست به انجام کارهای مهم نزده و چون موفقیتی کسب نمی کنند، بیشتر از قبل به زندگی بدبین می شوند. بدون شک همه ما توانایی هایی داریم که با استفاده از آن ها می توانیم زندگی خود را بسازیم. بنابراین بهتر است نسبت به آنچه که هستیم اطلاعات کسب کنیم، اعتماد به نفس خود را افزایش داده و نگرشی مثبت نسبت به زندگی داشته باشیم.

تمرکز بر نواقص

پررنگ کردن نقاط ضعف، ندیدن نیمه پر لیوان و پیدا نکردن روزنه امید در مشکلات همگی از ویژگی های افرادی هستند که دچار بدبینی شده اند. این افراد به جای تمرکز بر نقاط قوت خود و استفاده از آن ها برای رسیدن به اهدافشان، نقاط ضعف را پررنگ می کنند. چند مورد مثبت را نادیده گرفته و به یک مورد منفی توجه می کنند. تصورشان این است که چون یک مورد از زندگی آن ها ناقص است بنابراین نمی توانند به اهداف خود دست پیدا کنند.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، جذابیت کلام و اصول موفقیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

تلاش برای بدبین کردن دیگران

یکی از دلایلی که براساس آن توصیه می شود از افراد منفی نگر دور بمانید این است که تلاش می کنند نگرش شما را نیز منفی کنند. امید به زندگی را از شما گرفته و جوانب منفی دنیای پیرامون را پررنگ کنند. اگر قصد انجام کاری را داشته باشید، سعی می کنند شما را منصرف کنند. به طور کلی تلاش خود را برای منفی نگر شدن شما به کار می گیرند.

برای اطلاع از مفهوم انگیزه درونی بر روی لینک کلیک کنید.

مشکوک بودن به موفقیت

افراد منفی نگر حتی اگر یک کار را با موفقیت به انجام برسانند، نسبت به نتیجه کسب شده مشکوک می شوند. با خودشان فکر می کنند مگر می شود در این دنیا که جنبه مثبتی ندارد، من به نتیجه مطلوب برسم. آن ها سعی می کنند برای هر تفکر منفی خود دلیلی پیدا کنند تا حقانیت حرف هایشان را به اثبات برسانند. بنابراین اگر خودتان یا یکی از اطرافیان شما دارای چنین ویژگی هایی هستید بهتر است نسبت به تغییر نگرش از طریق استفاده از راهکارهای اصولی اقدام کنید.

پیامدهای بدبینی در زندگی

پیامدهای بدبینی

برخی از افراد تصور می کنند افراد منفی نگر، دیدگاه خوبی نسبت به زندگی ندارند، این نگرش را به دیگران هم منتقل می کنند ولی در عین حال زندگی خوبی دارند. برای رسیدن به خواسته هایشان تلاش می کنند و از انجام هیچ کار سازنده ای منصرف نمی شوند. این افراد یا نمی دانند بدبینی چیست یا کسی که آن ها می شناسند، بدبین نیست.

متاسفانه منفی نگری پیامدهای نامناسبی را برای زندگی به همراه دارد. تاثیراتی منفی که به تدریج بیشتر و پررنگ تر شده و مشکلات پیچیده تری را ایجاد می کنند. به همین علت کنترل این نگرش از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین بهتر است در ادامه مطلب با چند مورد از پیامدهای منفی نگری آشنا شویم:

  • عدم دستیابی به موفقیت در زندگی به دلیل تلاش نکردن و امیدوار نبودن
  • دچار شدن به نشخوار ذهنی و درگیری های فکری
  • مختل شدن روابط با دیگران و تنهایی
  • دچار شدن به افسردگی
  • ایجاد مشکلات مالی ناشی از نداشتن موقعیت شغلی مناسب
  • ایجاد بیماری های قلبی و عروقی

پیامدهای منفی نگری می توانند آنقدر گسترده و تاثیرگذار شوند تا توانایی، انگیزه و انرژی افراد را برای تلاش کردن از بین ببرند.

آن ها را از آنچه که هستند دور کرده و فقط جنبه های منفی زندگی را پررنگ کنند. بنابراین توجه به نشانه ها و ویژگی های رفتاری افراد بدبین سبب کنترل به موقع این نگرش شده و آسیب های کمتری به زندگی وارد می شود.

برای یادگیری تکنیک های شخصیت کاریزماتیک، هوش کلامی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

نحوه درمان بدبینی

درمان بدبینی

هر نوع اختلال، مشکل و بیماری روحی و روانی با هر شدتی که باشد به کنترل کردن نیاز دارند. درمان و کنترل این موارد از راه های مختلف و طی مدت زمان متفاوت انجام می شود. برخی از مشکلات با انجام تمرینات فردی برطرف شده، برخی به روان درمانی و حتی مصرف دارو نیاز دارند.

انتخاب راه کنترل و درمان توسط فرد متخصص این حوزه یعنی روانپزشک، روانشناس و مشاور انجام می شود. حتی اگر انجام تمرینات فردی نیاز باشد ابتدا باید شرایط فرد توسط متخصص بررسی شود. برای کنترل و درمان بدبینی هم راه های مختلفی وجود دارند که در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم:

شرکت در جلسات مشاوره و روان درمانی

مشاور به عنوان فردی متخصص که می تواند به افراد بدبین کمک کند، شرایط را سنجیده و روش مشاوره ای مناسب را انتخاب می کند. حضور در تمامی جلسات روان درمانی و مشاوره برای بهبود، کنترل و درمان کامل ضروری بوده در غیر این صورت، نگرش منفی برای افراد باقی می ماند.

برای اطلاع از اهمیت خوش بینی بر روی لینک کلیک کنید.

انجام تمرینات فردی و کمک اطرافیان

بدون شک برای کنترل و درمان مشکلات روحی و روانی، طرز فکرهای اشتباه و نگرش های منفی، خود افراد هم باید کارهایی را انجام دهند. تمریناتی که سبب دور شدن از منفی نگری و حرکت به سمت مثبت اندیشی می شوند را یاد گرفته و تکرار کنند. دوستان، اعضای خانواده و حتی همکاران آن ها نیز می توانند به القا افکار مثبت به چنین افرادی موثر باشند.

برای یادگیری تکنیک های شخصیت شناسی، آداب معاشرت و عشق هوشمندانه می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

درمان دارویی

متاسفانه در برخی از موارد پیامدهای بدبینی آنقدر تاثیرگذار هستند که دارو درمانی را برای بیماران ضروری می کنند. ایجاد افسردگی ناشی از منفی نگری یکی از مواردی است که گاهی اوقات نیاز به دارو درمانی دارد. نکته مهمی که در این مورد وجود دارد؛ عدم مصرف خوسرانه داروهای روانپزشکی است. این داروها همانقدر که می توانند موثر واقع شوند، قابلیت ایجاد تاثیرات بدتری نیز دارند. به همین علت نباید داروهای روانپزشکی را برای مشکلات مشابه استفاده کنید.

برای اطلاع از مفهوم مهارت تمرکز بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

طرز فکر، نگرش و دیدگاه ما نسبت به زندگی و دنیای پیرامون هم می توانند مشکلات جدی ایجاد کنند. زمانی که در مورد هیچ موضوعی خوش بین نیستیم و فقط جنبه های منفی را می بینیم به بدبینی دچار شده ایم. در این مواقع باید افکار و نگرش خود را کنترل کرده و از ایجاد پیامدهای بیشتر جلوگیری کنیم. انجام تمرینات مثبت اندیشی می توانند به رفع منفی نگری کمک کنند.

برای یادگیری تکنیک های متقاعد کردن دیگران، تاثیرگذاری و برقراری ارتباط می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up