مطالعه کنید:

مهارت یادگیری

مهارت یادگیری چیست؟

بدون شک همه ما تا به حال موضوعات مختلفی را یاد گرفته ایم، تجربه کسب کرده و به تسلط رسیده ایم. ولی آیا تا به حال به معنی و مفهوم مهارت یادگیری توجه کرده ایم؟ به این موضوع فکر کرده ایم که یادگیری در اثر چه عواملی شکل می گیرد یا چگونه می توان این مهارت را تقویت کرد؟ همه ما برای پیشرفت در زندگی و رسیدن به خواسته هایمان نیاز داریم که موضوعات مختلفی را یاد بگیریم. در این دنیا همواره مواردی وجود دارند که ما از آن ها بی خبر هستیم و می توانیم در یادگیری موضوعات جدید به تسلط برسیم.

در واقع یکی از اصول موفقیت و طرز فکر افراد موفق، متوقف نشدن روند یادگیری است. زمانی که بتوانیم مهارت یاد گرفتن را برای خودمان تقویت کنیم، رسیدن به تسلط در موضوعات مختلف راحت تر و حتی شیرین تر خواهد شد. به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف مهارت یادگیری بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

مهارت یادگیری چیست؟

مهارت یادگیری چیست

انسان از بدو تولد با مهارت یادگیری ارتباط مستقیم دارد. یک نوزاد چند ماهه یاد می گیرد که چه طور بنشیند، سپس به سن نوپایی رسیده، ایستادن و بعد از آن راه رفتن را یاد می گیرد. به تنهایی غذا می خورد، حرف می زند و بازی می کند. نقاشی کشیدن را یاد گرفته و در نهایت با ورود به مدرسه مرحله جدیدی از یادگیری را آغاز می کند. در علم روانشناسی یادگیری به معنای تغییر رفتار در اثر قرار گرفتن در یک محیط جدید، بهرمندی از آموزش، الگوبرداری و انتقال اطلاعات است.

براساس نظریه کلارک و ریچارد مایه؛ تقویت پاسخ های صحیح، تضعیف پاسخ های اشتباه و اضافه کردن اطلاعات جدید به حافظه، مهارت یادگیری نامیده می شود. به بیان دیگر شما زمانی با نگاه کردن به آشپزی دیگران، دستور پخت یک غذا را یاد می گیرید و از این به بعد با روش جدید آن غذا را آماده می کنید یعنی دچار تغییر رفتار شده اید.

برای اطلاع از راه های درک احساسات دیگران بر روی لینک کلیک کنید.

با توجه به اینکه زندگی همواره شگفتانه های مختلفی را برای ما دارد و باید از راهکارهای متفاوتی برای کسب موفقیت استفاده کنیم، بنابراین نباید به آموخته های فعلی خود اکتفا کنیم. بهتر است در زمینه های مختلف و یا حتی یک زمینه مشخص، مهارت های بیشتری را یاد بگیریم.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، زبان بدن و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع مهارت یادگیری

انواع مهارت یادگیری

هر کاری که به صورت اصولی انجام شود نتایج بهتری را به همراه دارد. اصولی کار کردن هم نیازمند طی کردن مراحل مختلف است. باید پله به پله و گام به گام پیش بروید تا بتوانید به نتیجه دلخواه دست پیدا کنید. کسب مهارت یادگیری هم از این موضوع مستثنی نیست، برای اینکه بتوانید یک موضوع خاص را به درستی یاد بگیرید و به تسلط برسید باید مراحل مختلف آن را طی کنید. برخی از افراد مراحل مختلف یادگیری را انواع آن در نظر می گیرند، به همین برای اینکه بتوانید یک موضوع مشخص را یاد بگیرید باید از انواع مختلف مهارت یادگیری استفاده کنید. با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه مطلب به انواع این مهارت اشاره می کنیم:

  • مشاهده
  • پرسش
  • تفکر
  • فرضیه سازی
  • پیش بینی
  • کاربرد ابزار
  • اندازه گیری و محاسبه
  • روابط اجتماعی موثر
  • طراحی کردن و ساختن
  • تفسیر یافته ها
  • طراحی تحقیق

به کارگیری هر کدام از این موارد نتایج و پیامدهای مختص به خود را دارند، بنابراین نمی توان گفت مثلا اندازه گیری را جایگزین تفکر کنیم. به همین علت ضروری است که با همه این موارد آشنا باشید و در به کار بردنشان به تسلط برسید. فراموش نکنید مسلط شدن نسبت به هر موضوعی نیازمند تمرین کردن و صرف وقت است.

برای اطلاع از مفهوم تعادل در زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

راههای تقویت مهارت یادگیری

تقویت مهارت یادگیری

بهرمندی از ابتدایی ترین حالت هر موضوع به پیشرفت ما در زندگی کمک می کند ولی زمانی که توانایی ها و مهارت های ما ارتقاء پیدا می کنند، نتایج بهتری را به همراه دارند. زمانی که اعتماد به نفس خود را تقویت می کنید، انگیزه خود را افزایش می دهید و نسبت به زندگی خوش بین تر خواهید شد، دستیابی به اهداف نیز راحت تر انجام می شوند. مهارت یادگیری هم چنین خاصیتی دارد، با تقویت این مهارت و ارتقاء دادن سطح آن می توانید در مدت زمان کمتری به اهداف خود دست پیدا کنید. زمانی که در یادگیری موضوعات مختلف حرفه ای تر و سریع تر عمل می کنید، انگیزه شما برای پیشرفت کردن بیشتر می شود. به همین علت در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین راهکارهای تقویت این مهارت اشاره می کنیم:

مطالعه کردن را فراموش نکنید

بدون اغراق کتاب ها بهترین دوست ما هستند، بدون اینکه ما را قضاوت کنند یا کنایه زدنی در کار باشد به ما آموزش می دهند. چیزهایی که نمی دانیم را به ما یاد داده و تفاوتی میان افراد مختلف قائل نمی شوند. یکی از رازهای افراد موفق و در واقع اصول موفقیت، همین مطالعه کردن است. از طریق مطالعه می توانید در هر زمانی که دوست دارید، مهارت های جدید را یاد بگیرید. تا زمانی که به تسلط می رسید مطالب آن ها را چندین بار مطالعه کنید.

به عنوان یکی از مهم ترین راه های تقویت مهارت یادگیری، باید مطالعه کردن را در اولویت زندگی خود قرار دهید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

یادداشت برداری کنید

زمانی که در حال مطالعه یک کتاب هستید و یا فرد دیگری توضیحاتی را برای شما بیان می کند، بهتر است یادداشت برداری کنید. نکات مهمی را که می شنوید یا می خوانید در یک دفتر ثبت کرده تا از فراموش شدن آن ها جلوگیری کنید. علاوه بر این یادداشت برداری به شما کمک می کند تا در مدت زمانی کوتاه آنچه که یاد گرفته اید را مرور کنید. به عنوان سومین مزیت یادداشت برداری می توان به ثبت بهتر مطالب در ذهن اشاره کرد. با نکته نویسی، یکبار مطالب را می شنوید یا می خوانید و بار دوم آن ها را می نویسید، در نتیجه بهتر در ذهن ثبت می شوند.

از دیگران یاد بگیرید

برای اینکه بتوانید مهارت یادگیری را تقویت کنید تنها محدود به مطالعه کتاب و یادداشت برداری نیستید، بلکه می توانید از آموزش های ارائه شده توسط دیگران هم استفاده کنید. در کلاس ها و دوره های آموزشی شرکت کرده و آنچه که نمی دانید را یاد بگیرید. فراموش نکنید انسان همواره به کسب اطلاعات جدید نیاز دارد، بنابراین به آموخته های فعلی خود اکتفا نکرده و نسبت به آن ها مغرور نباشید.

برای اطلاع از فواید خودتعیین کنندگی بر روی لینک کلیک کنید.

حافظه خود را تقویت کنید

راه های تقویت مهارت یادگیری

برای اینکه بتوانید مطالب جدید، روش های عملی تازه و به طور کلی آموزش های مختلف را یاد بگیرید باید حافظه خود را تقویت کنید. هر آنچه که یاد می گیریم مستقیما در حافظه ما ذخیره می شوند، ابتدا در حافظه کوتاه مدت و سپس در حافظه بلندمدت. بنابراین باید به فکر استفاده از تکتیک های تقویت حافظه و یا حتی رژیم غذایی مناسب باشید. همچنین از انجام کارهایی که موجب تضعیف حافظه می شوند هم خودداری کنید.

از دیگران الگوبرداری کنید

اگر با دیدن سبک یادگیری دیگران فکر می کنید که شما هم می توانید به واسطه آن ها مهارت یادگیری خود را تقویت کنید، بهتر است از آن ها الگوبرداری کنید. سپس خلاقیت خود را به کار گرفته و چارچوبی که از دیگران الهام گرفته اید را تکمیل کنید. با توجه به اینکه قدرت یادگیری، سبک زندگی و شرایط هر فردی با دیگران متفاوت است، بنابراین برای افزایش بازدهی می توانید روش های آموختن را شخصی سازی کنید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی موفقیت کلامی بر روی لینک کلیک کنید.

تمرین کردن را فراموش نکنید

با خواندن یک کتاب یا گوش دادن به توضیحات دیگران، مهارت یادگیری برای شما تقویت نمی شود زیرا به تمرین کردن نیاز دارید. بنابراین باید به اندازه کافی وقت صرف کرده و به تمرین کردن بپردازید. شما هر چقدر هم که حافظه خوبی داشته باشید و همان لحظه آموزش های یک کتاب و یا یک فرد را یاد بگیرید، بدون تمرین کردن آن ها را فراموش می کنید. بنابراین از این مورد حساس غافل نشده و آن را در لیست برنامه های زندگی خود قرار دهید.

سبک های یادگیری را بشناسید

همانطور که گفتیم ممکن است افراد مختلف به واسطه روش های متفاوت بتوانند یک موضوع مشخص را یاد یگیرند، به همین علت سبک های یادگیری مختلف طراحی شده اند. با توجه به این توضیحات برای اینکه بتوانید مهارت مذکور را تقویت کنید باید سبک های مختلف آن را یاد بگیرید. نکته مهمی که در این مورد باید به آن توجه کنید، محدود نکردن خودتان است. شما نباید ذهن خود را به استفاده از یک روش و سبک یادگیری محدود کنید.

سلامت جسمی و روحی خود را حفظ کنید

آیا بازدهی ذهن و جسم شما هنگام خستگی، بی حوصلگی و یا بیماری های جسمی به همان اندازه روزهایی است که شاداب و سرحال هستید؟ بدون شک پاسخ این سوال منفی است. همه ما می توانیم در اوج خستگی کار کنیم یا درس بخوانیم ولی بازدهی ما در این شرایط بسیار کم است. به همین علت برای تقویت مهارت یادگیری باید سلامتی ذهن و جسم خود را حفظ کنید. برای انجام این کار بهتر است به موقع استراحت کنید، به اندازه کافی بخوابید، تفریح کنید، رژیم غذایی سالمی داشته باشید و ورزش کردن را فراموش نکنید.

برای اطلاع از مفهوم کمال گرایی بر روی لینک کلیک کنید.

یادگیری هر موضوع را تقسیم بندی کنید

وقتی با یک موضوع مهم و گسترده مواجه می شوید ممکن است در لحظه اول نسبت به آن جبهه بگیرید و بگویید مگر می شود چنین چیزی را یاد گرفت. در این مواقع برای شکستن ترس خود باید یادگیری آن موضوع را به چند بخش و قسمت مختلف تقسیم بندی کنید. مرحله به مرحله پیش بروید و مهارت یادگیری را تقویت کنید. متاسفانه اغلب ترس های انسان غیر واقع بینانه هستند و مقابله نکردن با آن ها موجب شدت گرفتنشان می شود.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، تاثیرگذاری بر دیگران و شخصیت شناسی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

ناامید نباشید

ارتقاء مهارت یادگیری

هیچ مهارتی یک شبه، بدون صرف وقت و تمرین کردن به دست نمی آید. بنابراین نباید از همان ابتدای مسیر ناامید شده و دچار بی انگیزگی شوید. به خودتان امید بدهید که هنوز اول راه هستید و با خوش بینی می توانید به آنچه که می خواهید دست پیدا کنید. هر چه قدر کلافه باشید، به نتیجه کار و زمان پایان آن فکر کنید، زودتر از تقویت مهارت یادگیری منصرف خواهید شد. به همین علت بهتر است نسبت به آینده و روزهای خوبی که در راه هستند مثبت اندیش باشید و از بدبینی دوری کنید.

از ذهن خود استفاده کنید

به موقع فکر کنید، ایده پرداز باشید و راهکارهای مناسبی را برای تحقق اهداف خود پیدا کنید. زمانی که قصد یادگیری یک موضوع خاص را دارید از قدرت ذهن خود استفاده کنید تا راهی مناسب برای کسب اطلاعات پیدا کنید. همانطور که گفتیم یادگیری زمانی رخ می دهد که انتقال اطلاعات انجام شود. از طرفی راه های مختلفی نیز برای این انتقال وجود دارند، بنابراین می توانید با فکر کردن یک روش شخصی سازی شده مناسب پیدا کنید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی اعتماد به نفس صحبت در جمع بر روی لینک کلیک کنید.

نسبت به چالش ها بدبین نباشید

زندگی پر است از چالش؛ مگر می شود کسی با چالش مواجه نباشد و کارها در یک مسیر کاملا هموار پیش بروند؟ بنابراین به جای اینکه نسبت به چالش های پیش آمده جبهه بگیرید، ناامید شده و از تقویت مهارت یادگیری منصرف شوید، باید به چالش ها به عنوان یک فرصت نگاه کنید. پشت هر چالشی یک نکته نهفته است که با گذشتن از آن می توانید آن را یاد بگیرید. به جای بدبینی باید خوش بین باشید و همان روزنه امید را در مشکلات ببینید.

محیط و زمان مناسب را انتخاب کنید

بدون شک تمرکز، بازدهی ذهن و انگیزه ما برای یادگیری در هر زمان و محیطی بالا نیست. برای مثال شما نمی توانید در اوج خستگی یک موضوع جدید یاد گرفته، به تسلط برسید و آن ها برای همیشه در ذهن خود نهادینه کنید. یا اینکه در یک محیط پر سر و صدا درس بخوانید و همه مطالب را هم یاد بگیرید. به همین علت برای تقویت مهارت یادگیری و افزایش تسلط خود در این زمینه باید زمان و محیط مناسب را انتخاب کنید.

به موقع درخواست کمک بدهید

کمک خواستن از دیگران موضوع بدی نیست که برخی از افراد در مقابل آن جبهه می گیرند. زمانی که به کمک دیگران برای کسب مهارت یادگیری نیاز دارید بهتر است درخواست خود را مطرح کنید. با انجام این کار از اتلاف وقت، انرژی و انگیزه خود جلوگیری می کنید. به جای اینکه ساعت ها و یا روزهای زیادی را صرف در جا زدن کنید، محترمانه از دیگران درخواست کمک داشته باشید.

یادگیری را به عادت تبدیل کنید

همانطور که گفتیم همه ما به تقویت مهارت یادگیری نیاز داریم زیرا برای پیشرفت کردن باید موضوعات مختلفی را یاد بگیریم، تجربه کسب کنیم و در زمینه های مختلف به تسلط برسیم. به همین علت بهتر است به یادگیری عادت کنید. همواره بخشی از وقت خود را صرف یاد گرفتن یک موضوع جدید کنید. برای محقق شدن این هدف می توانید کارهای اضافی را حذف کرده تا با کمبود وقت مواجه نباشید.

برای اطلاع از راهکارهای زندگی موفق بر روی لینک کلیک کنید.

موانع را شناسایی کرده و برطرف کنید

بر سر راه هر موفقیتی موانعی وجود دارند که برخی از افراد را متوقف کرده و برخی دیگر را سرسخت می کنند. بدون شک درمورد تقویت مهارت یادگیری هم موانعی وجود دارند که باید آن ها را شناسایی کرده و برطرف کنید. در غیر این صورت مانع استوارتر شده و شما را از رسیدن به هدفی که دارید منصرف می کند. بهتر است از وجود مشکلات نترسید بلکه روزنه امید را پیدا کرده، انگیزه بگیرید و مشکل را برطرف کنید.

تمرکز خود را افزایش دهید

یکی از مهم ترین مواردی که به شما کمک می کند هر موضوعی را بهتر و در مدت زمان کمتری یاد بگیرید، افزایش تمرکز است. برای تقویت تمرکز باید افکار مزاحم را از ذهن خود حذف کنید. اگر با حضور در یک محیط دچار حواس پرتی می شوید از آن محیط دوری کنید. با کسانی که ذهن شما را به هم می ریزند و وضعیت فکری تان را آشفته می کنند در ارتباط نباشید. به طور کلی سلامت ذهن، حفظ تمرکز و دوری از افکار مزاحم را فراموش نکنید.

خلاصه مطلب

برای رسیدن به موفقیت، ساختن زندگی ایده آل و دستیابی به آنچه که می خواهید باید موضوعات مختلف را یاد بگیرید. مهارت یادگیری و دریافت اطلاعات و انتقال آن ها به حافظه بلندمدت را تقویت کنید. دست از آموختن، تمرین کردن و تسلط بر موضوعات جدید بر ندارید. خوشبختانه راه های مختلفی نیز برای تقویت این مهارت وجود دارند که باید برای به کارگیری آن تمرین کنید.

برای یادگیری تکنیک های موفقیت کلامی، ارتباط موثر و عشق هوشمندانه می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up