مطالعه کنید:

خودارزیابی

خودارزیابی چیست؟

اهمیت خودارزیابی برای رشد شخصی را فراموش نکنید. خودارزیابی راهی عالی برای تجزیه و تحلیل عملکرد شغلی و بهبودهای شخصی است که باید انجام دهید. اهمیت این مساله در این است که حتی می تواند با تعیین اهداف جدید به شما کمک کند به جایگاه بالاتری برسید. هدف از خودارزیابی کمک به فرد در ارزیابی میزان توانایی خود و بهبود آن است. هر فردی وقتی برای اولین بار خودش را ارزیابی می کند، ترسناک به نظر می آید اما به مرور زمان طبیعی تر می شود. مهم است که مدتی را برای مرور نقاط قوت، ضعف، آمار و دستاوردهای خود اختصاص دهید تا مشخص کنید چه مهارت هایی را برای دستیابی به اهداف خود باید بهبود بخشید.

خودارزیابی چیست؟

خودارزیابی چیست؟

خودارزیابی نوعی ارزیابی عملکرد است که به شما این امکان را می‌دهد تا در مورد کارهایی که در موقعیت خود به خوبی انجام می‌دهید و آنچه را که باید بهبود دهید، فکر کنید. در بیشتر محیط های کاری، کارفرما ممکن است از شما بخواهد که ارزیابی خود را پس از مدت زمانی مشخص بررسی کرده و فرم مناسب را پر کنید. طبق اصول سازمانها، این خودارزیابی ها به صورت فصلی، ماهانه یا سالانه در محل کار انجام می شود.

برای آشنایی با روش های کنترل ذهن بر روی لینک کلیک کنید.

کارفرمایان معمولاً از شما می خواهند که کارایی و مهارت های خود را ارزیابی کنید. سپس ارزیابی عملکرد کاری شما دوباره بررسی می شود تا بتوانید آن را با ارزیابی شخصی خود مقایسه کنید. هر دو سند معمولاً برای مراجعات بعدی توسط شما، مدیر یا نماینده منابع انسانی شما، برای بررسی توسط رهبر گروه کاری ثبت می شوند تا مشخص شود که آیا باید ارتقا یا افزایش حقوق دریافت کنید؟

اهمیت خودارزیابی

خودارزیابی مهم است زیرا راهی عالی برای درک بهتر این است که چقدر در نقش خود و مسئولیت های محول شده خوب عمل کرده اید و چه عناصری ممکن است در آنها ضعیف باشید که باید بیشتر روی آنها کار کنید. این فرآیند به شما امکان می دهد اهداف و استراتژی برای دستیابی به نقاط عطف و پیشرفت های جدید در حرفه خود تعیین کنید. هنگامی که زمینه های فعالیت خود را که نیاز به بهبود دارند شناسایی کردید، می توانید خود را برای توسعه و تقویت این مهارت های زندگی تحت فشار قرار دهید.

برای آشنایی با انواع مهارت های توسعه فردی بر روی لینک کلیک کنید.

اگر کارفرما ببیند که شما سعی می کنید نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کنید، به شما انگیزه می دهد تا به عنوان رهبر تیم کاری شناخته شوید یا حتی ارتقا پیدا کنید. کارفرمایان معمولاً کارمندانی را ترجیح می دهند که خودارزیابی کنند زیرا کارکنان تشویق می شوند تا اهدافی را تعیین کنند که در نهایت منجر به رشد سازمانی شود. کوچینگ شغلی به شما در این امر کمک می کند.

مدیران اغلب از زمانی که اعضای تیم مهارت های خود را تقویت می کنند و برای پیشرفت شغلی برای دستیابی به اهداف تعیین شده تلاش می کنند، لذت می برند. تعهد به اهداف، نشان دهنده خودانگیختگی و انضباط شخصی شماست که ویژگی های قدرتمندی، برای تحت تاثیر قرار دادن کارفرمایان است.

مزایای خودارزیابی

مزایای خودارزیابی

شاید برای کسانی که دوست ندارند در مورد خود صحبت کنند جالب نباشد اما خود ارزیابی فواید زیادی دارد. اگر اغلب از ارزیابی گاه به گاه عملکرد خود، هراس دارید، تنها نیستید. همچنین احتمال زیادی وجود دارد که کارفرما به همان اندازه به ارزیابی خود بی علاقه باشد. مطالعات متعدد در دهه گذشته نشان داده است که مدیران و کارمندان بررسی های سالانه را رد می کنند. بنابراین جای تعجب نیست که از خودارزیابی و خودانتقادی پرهیز کنند. سازمان ها تحت فشار فزاینده ای برای افزایش مدیریت استعداد و تلاش های توسعه هستند.

برای آشنایی با خویشتن داری بر روی لینک کلیک کنید.

فواید کلی خودارزیابی در همه جنبه های زندگی به وضوح قابل مشاهده است اما اجرای آن به این راحتی نیست. آموزش کارکنان برای عادت کردن به این ایده زمان می برد. برخی آن را بدون زحمت می دانند، در حالی که برخی دیگر از فکر ارزیابی خود آزرده و مضطرب می شوند اما بعد از مدتی عادت می کنند.

1. داشتن مزیت برای کارکنان

مهمتر از همه، کارمندانی که احساس می‌کنند از طریق فرآیند خودارزیابی دیده و شنیده می‌شوند، احتمالاً به بازخورد مدیران گوش می‌دهند. فرآیند ارزیابی وقتی به خودارزیابی منظم می رسد که بیشتر به یک بحث دو طرفه تبدیل شود. یکی از مهمترین جنبه های خودارزیابی کارکنان، استقلالی است که ارائه می دهد. این فرآیند مدیریت خرد را از رهبران تیم گرفته و بین افراد توزیع می کند.

مدیریت خرد و مدیریت تک نفره، عامل کاهش بهره وری است. کارمندانی که برای خود ارزش قائل هستند و آزادی انتخاب شخصی در مورد نحوه تکمیل شغل خود دارند، شادتر، درگیرتر، سازنده تر و وفادارتر هستند.

برای آشنایی با خودآگاهی بر روی لینک کلیک کنید.

سایر مزایای خودارزیابی برای کارکنان عبارتند از:
• احساس مشارکت بیشتر در فرآیند کار و ارزیابی
• کسب بینش بیشتر برای تعیین واضح اهداف آینده
• اعتماد به توانایی های شخصی
• ظرفیت سازی (یادگیری اجرای سریع اصلاحات)
• انتخاب مناسب ترین برنامه های آموزشی در صورت نیاز
• تقویت حافظه و ذهن پرسشگر برای حل مشکلات
• به دست آوردن حس قدردانی در کار
• انگیزه دادن به کارکنان برای کسب مهارت های جدید

برای آشنایی با تاثیر هوش هیجانی بر رابطه عاطفی بر روی لینک کلیک کنید.

2. داشتن مزیت برای مدیران

مزایای خودارزیابی؛ مزیت برای مدیران

کارفرمایان و مدیران از خودارزیابی کارکنان سود زیادی می برند. هنگامی که یک کارمند خود را ارزیابی می کند، مدیران می توانند بینشی در مورد اینکه کارکنان در مورد کارشان چه احساسی دارند و جایی که در تیم خود قرار می گیرند و اینکه آیا از آن راضی هستند یا نه، به دست آورند.

کارفرمایان واقعاً می توانند درک کنند که کارمندان چگونه به کار خود نگاه می کنند. به این ترتیب، سوء تفاهم های احتمالی را برطرف کرده و کارکنان نیز به بازخوردهایی می پردازند که به مدیران انگیزه می دهد.
خودارزیابی کارکنان به کارآفرینان و مدیران افق بسیار گسترده تری برای کار می دهد و به آنها کمک می کند تا مشکل را از دیدگاه کارمند بررسی کنند. این اجتناب ناپذیر است که بین دیدگاه یک کارمند و فردی که آنها را رهبری می کند تفاوت وجود داشته باشد اما بسیاری از ایده های عالی برای حل مشکلات بهره وری می تواند از سوی کارمندان نشات بگیرد. خودارزیابی یکی از رموز موفقیت مدیران بزرگ است.

3. شفافیت در مورد وضعیت سازمان

وقتی مدیران تصویر روشنی از آنچه یک کارمند می تواند ارائه دهد، داشته باشند، می توانند به هر یک از اعضای تیم، به صورت جداگانه در دستیابی به اهدافی که تعیین کرده اند، تشویق کنند. این بدان معناست که مدیران توانایی هدایت تکالیف آینده ای را خواهند داشت که، با نقاط قوت فرد مطابقت دارد. علاوه بر این مدیران بایستی اطمینان حاصل کنند که آموزش و پشتیبانی برای رفع نقاط ضعف ارائه می شود.

4. تقویت اعتماد به نفس کارکنان

بزرگترین مزیت خودارزیابی برای کارفرمایان، اعتماد به نفس است که به کارکنان خود می دهند. روند مستمر خودارزیابی کارکنان و رشد فردی که به دنبال آن است برای همه بسیار ارزشمند است. خودارزیابی مداوم و بازخورد از عوامل کلیدی فرهنگ اعتماد و تعهد هستند که موجب موفقیت در کسب و کار می شود.

روش های خودارزیابی

روش های خودارزیابی

1- دستاوردهایی که به آنها افتخار می کنید را مرور کنید

وقتی به بررسی خود فکر می کنید، با نکات مثبت شروع کنید. به آن دسته از پیشرفت های شخصی فکر کنید که به رشد حرفه ای شما کمک کرده است. اگر مدیر یا رئیس برای شما اهدافی تعیین کرده است، توضیح دهید که به کدام یک از اهداف رسیده اید. هر کار یا مسئولیتی را که انجام داده اید و به آن افتخار می کنید برجسته کنید. می‌توانید به مهارت‌هایی که توسعه داده‌اید و فکر می‌کنید شما را به کارمند مؤثرتری تبدیل کرده است، اشاره کنید.

برای آشنایی با تاثیرگذاری در محیط کار بر روی لینک کلیک کنید.

2- تاثیر خود را دست کم نگیرید

به این فکر کنید که چگونه دستاوردهای شخصی شما بر کل شرکت تأثیر گذاشته است. به این ترتیب، می توانید مزایای گسترده تری از حوزه شخصی را در دستیابی به اهداف خود درک کنید. توجه به این موضوع می تواند انگیزه شما را برای ادامه فعالیت ها و تلاش ها و فراتر رفتن از نقاط عطف شخصی خود افزایش دهد.

3-در ارزیابی خود صادق باشید

وقتی به خود امتیاز می دهید، سعی کنید در رتبه بندی خود صادق باشید. به یاد داشته باشید که کارفرما پاسخ های شما را بررسی می کند و پیشرفت شما را ارزیابی می کند. بنابراین مهم است که به آنها نشان دهید که می توانید بازخورد واقعی بدهید. عاری از اغراق و دروغ. صادق بودن با خودتان و درک اینکه در چه زمینه هایی باید کار کنید نشان دهنده تمایل شما به یادگیری و رشد از چالش های گذشته است که می تواند مدیران منابع انسانی را تحت تاثیر قرار دهد.

4- راه هایی برای رشد و پیشرفت بیابید

روش های خودارزیابی؛ یافتن راهی برای پیشرفت

در طول ارزیابی خود، به دنبال مناطق و نکاتی باشید که می توانید آنها را بهبود بخشید و در مورد آنها بیاموزید. ممکن است موقعیت های چالش برانگیزی وجود داشته باشد که نتوانید به اهدافی که برای خود تعیین کرده اید دست یابید. بررسی این موقعیت ها و علل آنها و یافتن راه هایی برای بهبود و رفع آنها ضروری است.
مدیران معمولا زمانی متوجه می شوند که کارکنان از اهداف خود کوتاه می آیند. بسیاری از آنها به نحوه واکنش شما به این شکایات نگاه می کنند. از این لحظات برای ادامه مسیر استفاده کنید و استراتژی های مفیدتری ایجاد کنید تا مطمئن شوید دفعه بعد به اهداف خود می رسید.

برای آشنایی با طرز فکر افراد موفق بر روی لینک کلیک کنید.

5- ارائه آمار بهترین روش برای پیگیری دستاوردها است

وقتی از معیارها و اعداد استفاده می کنید، نشان دادن کارهایی که در گذشته انجام داده اید آسان تر است. در طول سال سعی کنید فایل هایی را نگه دارید که ثابت کنند به هدفی دست یافته اید یا یک کار پیچیده را تکمیل کرده اید. همچنین می توانید این موارد را در یک دفترچه یادداشت کنید تا در آینده به آن مراجعه کنید. وقتی زمان ارزیابی خود فرا رسید، این فایل ها و اسناد را بیرون بیاورید تا به راحتی عملکرد خود را با استفاده از اعداد، معیارها و سایر جزئیات خاص ثبت و ارائه دهید.

6- بررسی خود را حرفه ای نگه دارید

کارفرما یا مدیر منابع انسانی شما احتمالاً این رتبه بندی را بررسی خواهد کرد. پس بهتر است با نکات مثبت آن را حرفه ای و تمیز نگه دارید. اگر چیزهایی در محل کار اتفاق می افتد که فکر می کنید بر عملکرد شغلی شما تأثیر می گذارد، بهتر است شخصاً با مدیر خود یا یک مدیر منابع انسانی در مورد آنها صحبت کنید. در حین تحقیق مودب و محتاط باشید. این یکی از اصول موفقیت برای رهبران است.

برای آشنایی با تعادل در زندگی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

7- تا حد امکان دقیق باشید.

هنگام بررسی عملکرد شغلی خود، در مورد بسیاری از عناصری که پوشش می دهید شفاف باشید. شفافیت و صداقت در بررسی‌ها به کارفرما کمک می‌کند تا بهتر بفهمد که در کجا باید پیشرفت کنید و دقیقاً هر منطقه‌ای که سعی در بهبود آن دارید در کجا قرار دارد. همچنین خواندن و بررسی را برای سرپرست، قبل از بازگشت به سایر وظایف کاری آسان تر می کند.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up