مطالعه کنید:

حواس پرتی

علل بروز حواس پرتی

تمرکز کافی ندارم و الان نمی تونم این کارو انجام بدم، این روزا برای انجام کارام همش اشتباه می کنم، نمی دونم این حواس پرتی کی می خواد دست از سرم برداره! بدون شک همه ما تا به حال در چنین موقعیت هایی قرار گرفته ایم. شرایطی ایجاد شده اند که نتوانسته ایم تمام توجه خود را به انجام یک کار معطوف کنیم. تمرکز کافی نداشته و ذهنمان به موضوعات دیگری به جزء کار مورد نظر توجه کرده است. ما زمانی می توانیم کارهایمان را به بهترین نحو انجام دهیم که تمرکز کافی داشته باشیم. به موضوعات دیگری فکر نکرده و از تمام حواس و توجه خود برای انجام یک کار استفاده کنیم.

متاسفانه برخی از افراد نمی توانند کنترل تمرکز و افکار خود را به دست بگیرند، در نتیجه با مشکلات متعددی مواجه می شوند. این در حالی است که برخی از افراد هم راه های مقابله با این مشکل را پیدا کرده و بر ذهن خود مسلط شده اند. با توجه به اهمیت حفظ تمرکز در زندگی، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف حواس پرتی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

حواس پرتی یعنی چه؟

حواس پرتی یعنی چه

قبل از اینکه به بررسی این موضوع بپردازیم، بهتر است با مفهوم تمرکز بیشتر آشنا شویم. تمرکز به معنای استفاده از تمام توجه برای انجام یک کار است. در واقع معطوف کردن همه توجه فقط برای انجام یک کار را تمرکز می نامند. بنابراین تمرکز با توجه یک معنی مشترک ندارند، بلکه تمرکز بالاترین سطح توجه است. شما می توانید به صورت هم زمان چند کار را انجام داده ولی به یک مورد توجه بیشتری داشته باشید. این در حالی است که حین تمرکز فقط به انجام یک کار توجه می کنید.

برای اطلاع از نحوه به دست آوردن اراده قوی بر روی لینک کلیک کنید.

برای انجام هر کاری که تمرکز داریم، نتایج بهتری حاصل می شوند. دلیل این موضوع هم توجه به تمام جوانب آن کار است. با کمک تمرکز دیگر انجام یک گوشه از کار فراموش نمی شود تا در ایجاد نتیجه مطلوب مشکل به وجود آورد. حال زمانی را تصور کنید که توانایی کافی برای متمرکز شدن ندارید، چه اتفاقی می افتد؟ بله درست است؛ حواس پرتی.

وقتی تمرکز وجود نداشته باشد، در شکل گیری آن اختلال ایجاد شود و به طور کلی توانایی به کارگیری تمام توجه و حفظ تمرکز را نداشته باشیم، حواس پرتی (distractibility) رخ می دهد.

همان عاملی که در انجام کارها اختلال ایجاد کرده و موجب رخ دادن اشتباه می شود. وقت را تلف کرده، ما را در مسیر رسیدن به موفقیت متوقف می کند و مانع از پیشرفت کردن می شود.

با توجه به اینکه از دست دادن تمرکز برای هرکسی اتفاق می افتد همه ما باید بتوانیم با استفاده از راهکارهای اصولی، تمام توجه خود را به انجام یک کار معطوف کنیم. در واقع باید بتوانیم با عدم تمرکز مقابله کرده و به خودکنترلی برسیم.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، جادوی جذابیت و هوش کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع حواس پرتی

انواع حواس پرتی

برخلاف تصور بسیاری از افراد عدم تمرکز، انواع مختلفی دارد. هر کسی به یک نحو تمرکز و تمام توجه خود را از دست می دهد. شما چگونه تمرکز خود را از دست می دهید؟ به بیان دیگر زمانی که به خودتان آمده و متوجه می شوید چند دقیقه است به یک موضوع دیگر توجه می کنید، چه شرایطی برایتان به وجود می آید؟ نکته مهمی که در این مورد وجود دارد پیشگیری، مقابله و درمان حواس پرتی است. شما باید یاد بگیرید که چه طور از ایجاد این اختلال جلوگیری کنید.

اگر کار از پیشگیری کردن گذشته و مدام تمرکز خود را از دست می دهید باید به فکر درمان باشید. این که با خودتان بگویید به چه روشی تمرکز خود را از دست داده ام پس راه درمان ندارد، اشتباه است. اراده قوی داشته باشید، همت کنید، انگیزه خود را افزایش داده و برای حفظ تمرکز تلاش کنید. حال بهتر است برای افزایش اطلاعات در این زمینه و از بین رفتن تصورات اشتباه، با انواع این اختلال آشنا شوید:

  • تمرکز می تواند با دیدن تصاویری که ذهن برایتان مجسم می کند از دست برود.
  • کم نیستند تعداد افرادی که به واسطه فکر کردن به وقایع روزمره با اختلال در تمرکز مواجه می شوند.
  • در اکثر مواقع غرق شدن در گذشته و فکر کردن به وقایع رخ داده، تمرکز ما را مختل می کند.
  • عدم تمرکز تنها با فکر کردن به گذشته و لحظه حال شکل نمی گیرد، بلکه ایجاد دغدغه برای آینده هم تمام توجه را از ما می گیرد.

شما با هر کدام از انواع این اختلال مواجه باشید در نهایت تمرکز خود را از دست می دهید. قادر به انجام دادن به موقع و درست کارها نخواهید بود. این موارد تبدیل به یک مانع برای رسیدن به خواسته هایتان می شوند. بنابراین باید به فکر پیشگیری و یا درمان عدم تمرکز باشید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

علل بروز حواس پرتی

علل بروز حواس پرتی

یکی از سوالات مهمی که در مورد عدم تمرکز مطرح می شود این است که علت ایجاد این اختلال چیست؟ چه عواملی سبب از دست رفتن تمرکز و تمام توجه می شوند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم یک عامل خاص وجود ندارد بلکه چندین مورد مختلف می توانند سبب از دست رفتن تمرکز شوند. عواملی که ممکن است شبیه به یکدیگر نباشند ولی یک نتیجه مشترک دارند و آن هم حواس پرتی است. با توجه به اینکه شناسایی عامل ایجاد اختلال در تمرکز برای رفع این مشکل ضروری است، به همین علت در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین عوامل آن اشاره می کنیم:

خستگی و نداشتن خواب کافی

حتما تا به حال شرایطی را تجربه کرده اید که برای تمام کردن مطالعه یک کتاب آن هم در شب امتحان دچار حواس پرتی شده باشید. در این موقعیت به شدت خواب آلود بوده و حتی جملات کتاب را به درستی مشاهده نمی کردید. برای اینکه مطالب را به خوبی درک کنید باید چند مرتبه آن را بخوانید زیرا تمرکز خود را از دست داده اید.

کمبود خواب و خستگی یکی از مهم ترین علل از دست دادن تمرکز است.

برای اطلاع از معنای واقعی زندگی بر روی لینک کلیک کنید.

روابط ناسالم یا شکست عاطفی

کسانی که درگیر یک رابطه عاطفی ناسالم هستند و مدام با یکدیگر بحث می کنند نیز تمرکز خود را از دست می دهند. این افراد پیوسته در حال فکر کردن به کارها و رفتارهای شریک عاطفی خود هستند. به همین علت نمی توانند تمام توجه خود را برای انجام سایر کارهایشان حفظ کنند. از طرفی کسانی هم که دچار شکست عشقی و عاطفی شده اند تمرکز خود را از دست می دهند. به طور کلی مشکلات احساسی و عاطفی یکی از علل ناتوانی در حفظ تمرکز محسوب می شوند.

شکست خوردن

هر فردی ممکن است در طول زندگی خود در حوزه کاری، تحصیلی و یا ورزشی شکست بخورد. نتیجه ای که انتظار داشته حاصل نشده و متاسفانه دچار حواس پرتی می شود. هنگام انجام دادن سایر کارها به این موضوع فکر می کند که علت شکست چه بوده؟ دیگران در مورد او چگونه فکر می کنند؟ آیا می تواند دوباره در آن زمینه فعالیت کند یا نه. پرداختن به تمامی این افکار موجب از دست دادن تمرکز و در نتیجه رخ دادن اشتباه در انجام سایر کارها می شود.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

غرق شدن در رویاها

یکی از راه هایی که به تقویت خوش بینی کمک کرده و مثبت اندیشی را برای ما ایجاد می کند، رویا پردازی است. متاسفانه کم نیستند تعداد افرادی که در رویاهای خود غرق شده و برای انجام سایر کارهای زندگی با مشکل مواجه می شوند. این افراد به جای افزایش انگیزه با فکر کردن به آنچه که دوست دارند در رویاهای خود زندگی می کنند. در نتیجه از زندگی واقعی دور شده و حواس پرتی برایشان شکل می گیرد.

نگرانی برای موفقیت

بدون شک همه ما تمایل داریم در زندگی پیشرفت کرده و به موفقیت برسیم. برای دستیابی به خواسته های خود باید هدف گذاری کنیم، به فکر افزایش انگیزه باشیم و از تلاش کردن غافل نشویم. در این میان کسانی هم وجود دارند که به واسطه نگرانی بیش از حد برای آینده دچار حواس پرتی می شوند. به جای برنامه ریزی و تلاش به روزهایی فکر می کنند که اهدافشان محقق نشده و دچار مشکلات جدی شده اند.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشمندانه، ارتباط موثر و موفقیت کلامی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

حضور در یک محیط خاص

گاهی دیدن یک فرد، وسیله و حتی حضور در یک محیط خاص، خاطره ای تلخ را برایمان تداعی می کند. در این شرایط دچار حواس پرتی شده و نمی توانیم تمام توجه خود را به انجام کارهایمان معطوف کنیم. متاسفانه در اغلب مواقع این خاطرات گذشته هستند که تمرکز ما را مختل می کنند. به همین علت باید بتوانیم در فکر کردن به خاطرات، ذهنمان را کنترل کرده و در اختیار بگیریم. هر زمان که خاطرات به ذهن ما هجوم می آورند فرصت پردازش را به ذهن ندهیم.

صداهای مزاحم

صدای تلویزیون، رادیو، پخش شدن موزیک یا حتی صحبت کردن دیگران می توانند موجب از دست رفتن تمرکز ما شوند. زمانی که حین انجام کارهایتان، صداهایی را می شنوید ناخودآگاه به آن ها فکر می کنید. در نتیجه ذهن از فکر کردن به موضوعی که در حال انجام آن بودید دست برداشته و به موضوع جدید می پردازد. به همین علت برای جلوگیری از حواس پرتی باید در محیط های آرام کار کنید، درس بخوانید و حتی به موضوعات مهم زندگی خود فکر کنید.

برای اطلاع از مزایای سخنرانی انگیزشی بر روی لینک کلیک کنید.

پیشگیری از حواس پرتی

پیشگیری از حواس پرتی

همه ما بارها و بارها این جمله را شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. کنترل وزن بهتر از اقدام برای کاهش وزن است. تقویت هوش هیجانی و ناراحت نکردن دیگران بهتر از این است که به فکر جبران و ترمیم روابط باشیم. این موضوع برای حواس پرتی هم صدق می کند. همه ما به حفظ تمرکز برای رسیدن به خواسته هایمان نیاز داریم. تا زمانی که نتوانیم تمرکز خود را حفظ کرده و از مختل شدن آن جلوگیری کنیم، امکان تحقق خواسته ها نیز وجود ندارد. به همین علت بهتر است با تعدادی از مهم ترین راهکارهای پیشگیری از عدم تمرکز آشنا شوید:

ذهن آگاهی را تمرین کنید

همانطور که گفتیم یکی از علل مختل شدن تمرکز، فکر کردن به گذشته است. کم نیستند تعداد افرادی که برای گذشته و موقعیت های از دست رفته افسوس می خورند. مدام در حال فکر کردن به خاطرات تلخی هستند که مانع از پیشرفت آن ها شده اند. برای پیشگیری از رخ دادن این اتفاق باید ذهن آگاهی را تمرین کنید. ذهن آگاهی به شما کمک می کند افکار خود را به لحظه حال برگردانید. در نتیجه به حفظ تمرکز شما و معطوف کردن توجه به انجام کارهای جدید کمک می کند.

سرعت عمل خود را افزایش دهید

برخی از افراد آنقدر در انجام یک کار کند عمل می کنند تا ذهن خسته شده و تمرکز خود را از دست دهند. کارهای خود را قبل از به نتیجه رسیدن رها می کنند، به موضوعات مختلف فکر کرده و در نهایت دچار حواس پرتی می شوند. برای رفع این مشکل و پیشگیری از عدم تمرکز باید سرعت عمل خود را افزایش دهید و فرصت فکر کردن به موضوعات دیگر را به ذهن خود ندهید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی آداب معاشرت بر روی لینک کلیک کنید.

محیط مناسب را انتخاب کنید

برای انجام کارهایی که به حفظ تمرکز نیاز دارند مانند درس خواندن و بررسی پروژه های کاری، یک محیط مناسب را انتخاب کنید. محیطی ساکت، به دور از صداهای مزاحم و حتی به دور از تداعی خاطرات گذشته. با پیشگیری از رخ دادن حواس پرتی به حفظ تمرکز عادت می کنید. در نتیجه برای بهرمندی از تمام توجه خود با مشکل مواجه نبوده و در کمترین زمان ممکن ذهن خود را برای انجام کار مورد نظر تحت کنترل می گیرید.

چند کار را به صورت هم زمان انجام ندهید

همانطور که گفتیم شما می توانید به انجام چند کار به صورت هم زمان توجه کنید ولی به یک موضوع توجه بیشتری داشته باشید. در حالی که تمرکز زمانی حاصل می شود که تمام توجه خود را فقط به انجام یک کار معطوف کنید. بنابراین اگر چند کار را با هم انجام دهید، تمرکز از بین می رود. ممکن است توجه شما بین چند موضوع تقسیم شود ولی تمرکز تقسیم شدنی نیست.

برای اطلاع از نشانه های هوش هیجانی پایین بر روی لینک کلیک کنید.

درمان حواس پرتی

درمان حواس پرتی

نکته مهمی که در مورد پیشگیری از حواس پرتی و همچنین درمان آن وجود دارد، این است که راهکارهای جلوگیری از عدم تمرکز برای درمان هم مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع انجام تمرینات ذهن آگاهی، افزایش سرعت عمل و یا انتخاب محیط مناسب به درمان اختلال نام برده هم کمک می کنند. به همین علت نمی توان گفت میان راهکارهای پیشگیری و درمان تمایز وجود دارد. با توجه به اهمیت درمان از دست دادن تمرکز، در ادامه مطلب به چند مورد از راهکارهای درمانی اشاره می کنیم:

هدف گذاری کنید

برای اینکه وقت خود را تلف نکرده، ذهن را آشفته نکنید و خود را به انجام کارهای مهم ملزم کنید باید هدف گذاری انجام دهید. سپس برای رسیدن به اهداف تعیین شده نیز برنامه ریزی کرده و حتی جریمه و پاداش قرار دهید. فرصت از دست دادن تمرکز را به خودتان ندهید. اهداف مهمی را تعیین کنید که برای پیشرفت شما ضروری هستند و نمی توانید از آن ها به راحتی بگذرید.

مشکلات را حل و بررسی کنید

زمانی که از حل کردن مشکلات فرار می کنید، ذهن خود را مستعد از دست دادن تمرکز خواهید کرد.

مشکلات حل نشده ای که در زندگی شما وجود دارند، ذهن را آشفته کرده و با ایجاد نگرانی، باعث شکل گیری حواس پرتی می شوند.

به همین علت بهتر است از برطرف کردن مشکلات و مواجه شدن با آن ها نترسید. با بررسی جوانب مختلف آن ها، راه حل های مناسب را پیدا کرده و مشکلات را برطرف کنید.

برای یادگیری تکنیک های نقشه ذهنی در سخنرانی، زبان بدن و شخصیت شناسی می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

از تاثیرات مدیتیشن و یوگا غافل نباشید

برای افزایش تمرکز و درمان حواس پرتی باید ذهن خود را به آرامش برسانید. افکار منفی و مزاحم را از ذهن دور کرده و به سلامت آن توجه کنید. برای انجام این کار می توانید از تکنیک های یوگا و مدیتیشن استفاده کنید. انجام این تمرینات به حفظ آرامش ذهنی شما کمک می کند. بنابراین در لیست برنامه زندگی خود برای یوگا و مدیتیشن وقت مناسب در نظر گرفته و از تاثیرات آن ها غافل نباشید.

از محیط های تداعی کننده خاطرات دور بمانید

زمانی که قصد انجام کار مهمی را دارید و تمرکز کردن برایتان اهمیت دارد، باید از محیط های تداعی کننده خاطرات دور بمانید. برای درس خواندن و انجام پروژه های کاری به محیطی مراجعه نکنید که یک خاطره تلخ در آن رخ داده است. بدون شک هیچ کسی بهتر از خودتان نمی تواند به درمان حواس پرتی کمک کند. بنابراین باید کارهای مختلفی را برای درمان عدم تمرکز انجام داده و به حفظ سلامت ذهن خود کمک کنید.

برای اطلاع از عوامل به وجود آورنده خجالت بر روی لینک کلیک کنید.

خلاصه مطلب

زمانی که برای انجام کارهایمان تمرکز داریم، نتایج بهتری حاصل می شوند. این در حالی است که حواس پرتی نیز وجود داشته و موجب از دست رفتن تمرکز می شود. همانگونه که عواملی برای از بین رفتن تمرکز وجود دارند، راهکارهایی نیز برای حفظ و تقویت آن شناسایی شده اند. بهتر است برای پیشرفت در زندگی و رسیدن به اهداف خود، راهکارهای تقویت تمرکز را یاد بگیریم.

برای یادگیری تکنیک های هوش کلامی، ارتباط موثر و زبان بدن می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up