مطالعه کنید:

اصول اخلاقی

اصول اخلاقی چیست؟

در طول سالیان متمادی تمدن بشری، بارها و بارها موضوع اخلاق، اصول آن و توانمندسازی صفات انسانی مورد بحث قرار گرفته است. طبیعی است که اخلاق، افراد را به سمت رفتار عادی و دوری از انحرافات اخلاقی سوق می دهد. علم اخلاق مبتنی بر اصول و معیارهای ثابتی است که براساس روش های معتبری تدوین شده است. البته این نکته را در نظر داشته باشید که اصول اخلاقی دو جنبه مثبت و منفی دارد که در تمام مکاتب بیشتر جنبه مثبت آن بررسی شده است. به همین خاطر، ما نیز در این مقاله تلاش کردیم به بررسی اصول اخلاقی مثبت و روش های حفظ آن بپردازیم، برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

اصول اخلاقی چیست؟

اصول اخلاقی چیست

اصول اخلاقی چیست؟ اصولی هست که مردم فکر می کنند درست و بجا هستند؛ یعنی چیزهایی که مبنای گفتگوی روابط اجتماعی و انسانی است. در طی تاریخ چهار اصل اخلاقی وجود دارد: اولین و مهمترین اصل عدالت و انصاف، دوم واقعیت و حقیقت، سوم محبت و عشق و چهارم آزادی و رهایی است که اخیراً نوع پنجم اصل اخلاقی با نام کرامت و حیثیت نیز مورد بحث قرار گرفته است. بنابراین، اصول اخلاقی واقعیات مرجعی هستند، یعنی آنچه را که همیشه ترجیح می دهیم، عدالت بر ظلم، رهایی و آزادی بر زندان و اسارت است.

مفاهیم اخلاقی ترجیحات ما بوده که به باید تبدیل می شوند. اخلاق با رفتار مناسبی که به عنوان هنجار شناخته می شود متفاوت است. بنابراین، انسان با اخلاق، فردی منصف و عادل است. یک انسان با اخلاق ذهن انتقادی دارد. انتقاد را می پذیرد و با دیگری موافق است.

برای اطلاع از مفهوم بارش فکری بر روی لینک کلیک کنید.

اصول اخلاقی، جهانی هستند. بزرگترین سخنران اصول اخلاقی ایمانوئل کانت است، جمله معروفی دارد که دو چیز مرا شگفت زده می کند، یکی آسمان پرستاره بالای سرم، دیگری نظام اخلاقی که در همه انسان ها وجود دارد. اصول اخلاقی چیزهایی هستند که اگر از آنها محافظت کنیم نور درونی ما می شود.

تقسیم بندی اصول اخلاقی توسط انجمن روانشناسی آمریکا

اخلاق و به عبارتی رعایت اخلاق، دغدغه مهمی در حوزه روانشناسی به ویژه در حوزه درمانی و پژوهشی است. کار با بیماران و انجام تحقیقات روانشناختی می‌تواند طیف وسیعی از مسائل اخلاقی و روان‌ شناختی را ایجاد کند که باید به آنها پرداخته شود.

کد اخلاقی که توسط انجمن روان‌ شناسی آمریکا (APA) تهیه شده است، راهنمایی‌هایی را برای متخصصانی که در زمینه روانشناسی کار می‌کنند، فراهم می‌کند تا بدانند هنگام مواجهه با معضلات اخلاقی یا روانشناختی چه کاری انجام دهند. برخی از آنها اصول یا ارزش هایی هستند که روانشناسان باید عمیقاً از آنها حمایت کنند. در موارد دیگر، انجمن روانشناسی آمریکا(APA) استانداردهایی را برای آنچه انتظارات اعمال می شود، تعریف می کند که شامل 5 اصل اخلاقی می شود و شامل:

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

اصل 1: احسان و عدم سوء رفتار

تقسیم بندی اصول اخلاقی

اولین اصل اخلاقی که APA بیان می کند این است که روانشناسان باید برای محافظت از حقوق و رفاه افرادی که به طور حرفه ای با آنها کار می کنند، تلاش کنند. این شامل مشتریانی می شود که آنها در حال انجام کارهای بالینی می بینند، حیواناتی که در تحقیق و آزمایش شرکت دارند و هرکس دیگری که به طور حرفه ای با آنها در تعامل هستند. این اصل روانشناسان را تشویق می کند تا سعی کنند تعصب و وابستگی ها را که ممکن است در کار آنها تاثیرگذار باشد، از بین ببرند. همچنین شامل اقدام مستقل در تحقیقات می شود و اجازه نمی دهد هیچ وابستگی یا حمایت مالی بر نتایج تأثیر بگذارد.

اصل 2: وفاداری و مسئولیت پذیری

APA همچنین بیان می کند که روانشناسان وظیفه اخلاقی دارند که اطمینان حاصل کنند که دیگران استانداردهای اخلاقی بالایی را در حرفه خود حفظ می کنند. این اصل نشان می دهد که روانشناسان باید در فعالیت هایی شرکت کنند که انطباق و رفتار اخلاقی را در بین همسالان بهبود بخشد.

خدمت به عنوان یک مربی، شرکت در بررسی همکاران و مطرح کردن نگرانی های اخلاقی یا انجام اشتباه، نمونه هایی از نحوه عملی شدن این اصل است. با این اصل، روانشناسان نیز تشویق می شوند که بخشی از وقت خود را برای بهبود جامعه اهدا کنند.

برای اطلاع از راه های تغییر عادت های بد بر روی لینک کلیک کنید.

اصل 3: صداقت

روانشناسان در تحقیق و عمل هرگز نباید سعی در فریب دادن و متناقض بودن داشته باشند. در تحقیق، فریب می تواند شامل جعل یا دستکاری نتایج به هر طریقی برای دستیابی به نتایج مطلوب باشد. روانشناسان نیز باید در عمل برای شفافیت و صداقت تلاش کنند. وقتی تحقیقات فریبنده یا مبهم است، روانشناسان باید تلاش کنند تا تأثیر را به حداقل برسانند. این نوع فریب پژوهشی باید توجیه شود و منافع احتمالی آن مهمتر از معایب احتمالی باشد. استفاده از کلاهبرداری باید حداقل باشد، استرس نداشته باشد و در اسرع وقت افشا شود.

اصل 4: عدالت

عدالت، یکی از اصول اخلاقی

در یک مفهوم گسترده تر، عدالت مربوط به پاسخگویی منصفانه و بی طرفانه است. این اصل بیان می کند که افراد حق دسترسی و بهره مندی از پیشرفت های روانشناسی را دارند. برای روانشناسان مهم است که با افراد یکسان رفتار کنند. روانشناسان نیز باید همیشه در رشته خود تمرین و کار کنند و از سطح شایستگی و محدودیت های خود آگاه باشند.

برای اطلاع از ویژگی های ضمیر ناخودآگاه بر روی لینک کلیک کنید.

اصل 5: احترام به حقوق و کرامت انسانی

روانشناسان باید به حریم خصوصی و محرمانه بودن اطلاعات افرادی که به طور حرفه ای با آنها کار می کنند احترام بگذارند. آنها همچنین باید تلاش کنند تا تعصبات خود را به حداقل برسانند و از مسائل تنوع و نگرانی های برخی از جمعیت ها آگاه باشند.

ویژگی های اصول اخلاقی

برخی از ویژگی‌های اصول اخلاقی در فرهنگ‌ها اشتراکاتی با یکدیگر دارند که به عنوان یک اصل مورد قبول همگان است:

  1. باید انعطاف پذیر باشید زیرا برای بسیاری از اقشار جامعه بیان می شود. این اصل از این جهت مهم است که آنها برای پوشش انواع تفاوت ها کافی هستند.
  2. زمانی با یکدیگر سازگار است که مثلاً بپذیریم همه انسانها برابرند، اصل برتری مرد بر زن دیگر پذیرفته نشود و مرد سالاری دیگر معنایی نداشته باشد.
  3. سلسله مراتبی دارند به این معنا که همه آنها به یک اندازه اهمیت ندارند. یعنی اصول بالاتری وجود دارد که گاهی باید از سایر اصول بالاتر باشد. مثلاً اصل زندگی انسان یک اصل اخلاقی بالاتر است. این اصول اخلاقی بالاتر از اصل تعیین سرنوشت انسان است.
  4. این اصول صادقانه بوده، یعنی مخالفت با ریاکاری بوده و احترام وجدان و شرافت برایشان در اولویت است.
  5. اصول اخلاقی احترام به دیگران را در نظر می گیرد. در اخلاق، ارزش و اهمیت دیگران مهم است و منافع فردی بر دیگران برتری ندارد. عدالت و انصاف در کانون توجه است. آنچه در اخلاق حرفه ای گفته می شود این است که قضاوت ها، تعصبات و تبعیض های قومی یا نژادی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی معنا ندارد.

چگونه اصول اخلاقی را حفظ کنیم؟

ویژگی های اصول اخلاقی

هیچ کدام از ما با اصول و اعتقادات از شکم مادر بیرون نیامده ایم. در طول زندگی و در حین کسب تجربه، ارزش ها در ما شکل می گیرد و بنابراین قدرت تغییر آنها در دستان ماست. برای تغییر و تقویت اصول اخلاقی خود می توانید از روش های زیر استفاده کنید:

برای اطلاع از مفهوم خودتنظیمی و انواع آن بر روی لینک کلیک کنید.

ارزش های اصلی خود را تعیین کنید

کدام یک از اصول اخلاقی برای شما مهم است؟ شما احتمالاً ایده ای از ارزش هایی دارید که برای شما مهم هستند. آیا تا به حال از دست کسی عصبانی شده اید؟ زیرا برخلاف ارزش های اصلی شما خواهد بود؟ یا از شما و شخص دیگری سوء استفاده کرده است؟ یا اینکه به قیمت امنیت مشتری شکست می خورد؟ به تجربیات گذشته خود فکر کنید و فهرستی از مهم ترین ارزش های خود تهیه کنید.

راهی برای اعمال این مقادیر پیدا کنید

برای مثال، اگر یکی از ارزش‌های اصلی شما صداقت است، سعی کنید با همه همکارانتان صادق باشید. حتی اگر راست گفتن یا نگفتن در این شرایط تفاوت چندانی ایجاد نمی کند.

برای اطلاع از فواید یادداشت برداری کرنل در رسیدن به موفقیت بر روی لینک کلیک کنید.

زمان هایی را به یاد بیاورید که به اصول و ارزش های خود عمل نکردید

آیا می توانستید در این شرایط کاری متفاوت انجام دهید؟ هدف از این سوال سرزنش کردن خود و احساس گناه نسبت به گذشته نیست. همه ما چنین اشتباهاتی را مرتکب شده ایم اما اکنون شما این قدرت را دارید که آنچه درست است را انجام دهید. اشتباهات گذشته را رها کنید و از آنها درس بگیرید تا در آینده اشتباهات قبلی را تکرار نکنید.

به همکاران و دوستان خود امتیاز دهید

روش های تقویت اصول اخلاقی

با چه کسی معاشرت میکنید؟ آیا این افراد مورد تحسین شما هستند؟ آیا اطرافیان شما همان اصول و باورهایی را دارند که شما دوست دارید داشته باشید؟ اگر نه، شاید وقت آن رسیده است که برای دوستان و همکاران دیگر وقت بگذارید. هر چه زمان بیشتری را با کسانی که تحسینشان می کنید بگذرانید، بیشتر می توانید کارهای آنها را مشاهده کرده و از آنها درس بگیرید.

بر اساس اعتقادات خود عمل کنید

اصول و ایده های خوب بر اساس اعمال شما شکل می گیرد. از هر فرصتی برای عملی کردن باورهای خود استفاده کنید. حتی تصمیمات کوچکی که در موقعیت‌های بی‌اهمیت می‌گیرید، می‌تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.

برای اطلاع از خصوصیات افراد منفی گرا بر روی لینک کلیک کنید.

به دنبال فعالیت های دیگری باشید که اصول اخلاقی شما را تقویت می کند

در موسسات خیریه داوطلب شوید، زندگی نامه افرادی را که به آنها احترام می گذارید و آنها را تحسین می کنید بخوانید و روی بهبود هوش هیجانی خود کار کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up