مطالعه کنید:

خودتنظیمی

خودتنظیمی چیست؟

همه ما برای پیشرفت در زندگی باید مهارت خودتنظیمی را کسب و تقویت کنیم. مهارتی که به ما کمک می کند بر احساسات، عواطف، افکار و کارهایمان کنترل داشته باشیم و بتوانیم آن ها را تنظیم کنیم. اگر تا به حال اطلاعاتی در مورد هوش هیجانی کسب کرده باشید بهتر می توانید نقش مهارت نامبرده را درک کنید. شرایطی را تصور کنید که بر احساسات خود یا رفتارهایتان تسلط و کنترل ندارید. در این شرایط نمی توانید ابراز احساسات خود را تنظیم کرده و در نتیجه موجب ناراحت شدن دیگران و شکل گیری مشکلات جدی خواهید شد.

برخلاف تصور بسیاری از مردم برای بهبود شرایط زندگی، به دست آوردن خواسته ها و برقراری ارتباط سالم و محکم؛ راه های مختلفی وجود دارند. برای تحقق این اهداف می توانید مهارت های مهم و سازنده ای را کسب کرده و آن ها را تقویت کنید. با توجه به اهمیت پیشرفت در زندگی و دستیابی به خواسته ها، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف مهارت خودتنظیمی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

تعریف خودتنظیمی

تعریف خودتنظیمی

به نظر شما منظور از خودتنظیمی چیست؟ ما چگونه می توانیم این مهارت مهم ذهنی و شخصیتی را کسب کنیم؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم منظور از خودتنظیمی (Self-Regulation) مهارتی است که موجب کنترل و تسلط بر احساسات، افکار، رفتار و کارهایمان می شود. البته نمی توان گفت این مهارت یک موضوع واحد است و برای تنظیم کردن کارها و احساساتمان فقط از یک راهکار باید استفاده کنیم. بلکه مجموعه ای از عوامل در کنار یکدیگر موجب شکل گیری خودتنظیمی شده و به بهبود شرایط زندگی کمک می کنند. این مهارت مهم برای تحقق اهداف، ساختن زندگی ایده آل، برقراری روابط اجتماعی سالم و هر کار مثبت دیگری که تصور کنید، موثر واقع می شود.

برای اطلاع از علل کمرویی بر روی لینک کلیک کنید.

برای مثال شما برای پیشرفت در محیط کاری به مشورت و همراهی سایر کارکنان نیاز دارید. بنابراین باید بتوانید ارتباط موثری با آن ها برقرار کرده و رفتار مناسبی داشته باشید. کنترل هیجانات و داشتن رفتار صحیح هم به کسب و تقویت مهارت خودتنظیمی نیاز دارد.

این مهارت به ما کمک می کند از انجام کارهای نامطلوب و بی فایده دور باشیم و در عین حال برای رسیدن به اهداف مثبت و سازنده خود تلاش کنیم. توجه داشته باشید این مهارت بخشی از هوش هیجانی (EQ) محسوب می شود و بهرمندی از آن به شناخت و کنترل عواطف و احساسات کمک می کند.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، آداب معاشرت و ارتباط موثر می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

انواع خودتنظیمی

انواع خودتنظیمی

حتما تا به حال با کسی مواجه شده اید که در عرض چند ثانیه عصبانی و پرخاشگر می شود، حرفی می زند که خودش هم بلافاصله پشیمان شده و متاسفانه شرایط نامناسبی شکل می گیرد. چنین کسانی بر احساسات، رفتار، کارها و افکارشان تسلط ندارند. در نتیجه کارهایی انجام داده و رفتارهایی از خودشان نشان می دهند که از رسیدن به موفقیت در زندگی دور خواهند شد. بدون شک هر کسی دوست دارد به اهداف خود دست پیدا کرده و زندگی بهتری داشته باشد.

برای ساختن یک زندگی ایده آل و بهبود شرایط باید مهارت های مختلفی را کسب کنید. خودتنظیمی یکی از مهارت هایی است که در این مسیر به شما کمک می کند. بهتر است بدانید این مهارت انواع مختلفی داشته و محدود به یک حوزه خاص نمی شود. انواع مختلفی که هر کدام از آن ها می توانند موارد دیگری را نیز پوشش دهند. با توجه به اهمیت اطلاع از انواع این مهارت مهم و سازنده، در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

نوع مثبت

یکی از انواع مهارت خودتنظیمی که موجب بهبود شرایط زندگی شده و کسب و تقویت آن برای همه مردم ضروری است؛ نوع مثبت محسوب می شود.

این مورد به ما کمک می کند رفتارها، اعمال و کارهایمان را در راستای شکل گیری روابط سالم، کنترل و تنظیم کرده و به طور کلی یک زندگی بهتر را بسازیم. در واقع می توان گفت این مورد یکی از انواع کلی و اصلی مهارت خودتنظیمی است و موضوعات زیادی را شامل می شود. شما هر کاری که برای داشتن رفتار بهتر، انجام کارهای مفیدتر و تعامل سالم انجام دهید یعنی در حال کنترل و تنظیم مثبت خودتان هستید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در دوره آموزشی دومینوی هیجانات بر روی لینک کلیک کنید.

نوع احساسی یا عاطفی

همانطور که گفتیم مهارت خودتنظیمی را می توان بخشی از هوش هیجانی در نظر گرفت. منظور از هوش هیجانی یعنی شناخت و درک احساسات خود و دیگران، همچنین کنترل احساسات خودمان. بنابراین تقویت هوش هیجانی به بهبود مهارت خود تنظیمی کمک می کند. کسی که این مهارت مهم را کسب کرده به موقع احساسات خود را کنترل می کند، با ابراز اشتباه و بی موقع احساسات موجب ناراحتی دیگران و شکل گیری مشکلات جدی نمی شود.

خودتنظیمی رفتاری

بدون شک هر کسی به یک نحو با دیگران در ارتباط است؛ به واسطه شغل، تحصیل، فعالیت های اجتماعی، دوستانه و حتی عاطفی با افراد مختلفی در ارتباط است و با آن ها تعامل دارد. کسی که نمی تواند رفتار مناسبی با دیگران داشته باشد امکان رسیدن به موفقیت را از بین می برد. همه ما در موقعیت هایی قرار می گیریم که به همراهی دیگران با خودمان نیاز داریم. به همین علت کسی که بر رفتار خود کنترل و تسلط ندارد، رفتار مناسبی نیز با دیگران نخواهد داشت.

خود تنظیمی رفتاری و تقویت این مهارت به شما کمک می کند روابط سالم و موفق برقرار کنید.

برای اطلاع از روش های انگیزه دادن به دیگران بر روی لینک کلیک کنید.

ویژگی های کسانی که دارای مهارت خودتنظیمی هستند

ویژگی افراد دارای مهارت خودتنظیمی

به نظر شما هر مهارت مثبت و سازنده ای که کسب می کنید پیامدهای آن در رفتار شما به عنوان ویژگی های شخصیتی مثبت نمایان می شوند؟ بدون شک پاسخ این سوال مثبت است. کسی که مهارت های موثر و سازنده را کسب کرده، تقویت می کند و آن ها را برای ساختن زندگی بهتر به کار می گیرد، ویژگی های مثبتی نیز به دست می آورد. خودتنظیمی یکی از همین مهارت هاست که پیامدهای مثبت و سازنده ای را برای ما به همراه دارد. در ادامه مطلب براش آشنایی بیشتر با ویژگی های کسانی که این مهارت مهم را کسب کرده اند به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم:

هر یک از ویژگی هایی که به واسطه کسب و تقویت مهارت خود تنظیمی شکل می گیرند مزایایی را برای زندگی به همراه دارند. فراموش نکنید برای تحقق اهداف و رسیدن به خواسته ها باید عوامل سازنده و تاثیرگذار را فراهم کنید.

برای یادگیری تکنیک های ساخت شخصیت قدرتمند، هوش کلامی و جادوی جذابیت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

نحوه تقویت خودتنظیمی

نحوه تقویت خودتنظیمی

همه مهارت های مثبت و سازنده ای که کسب می کنیم به تقویت کردن هم نیاز دارند. در غیر این صورت یا به فراموشی سپرده می شوند یا اینکه تاثیر آن ها برای انجام کارهای مهم و پیچیده کاهش می یابد. همانگونه که باید مهارت های موثر و مثبت را تقویت کنیم، باید خصلت ها و عادت های منفی را نیز از زندگی حذف کنیم. در این شرایط می توانیم با خیالی آسوده به سمت مسیر رسیدن به خواسته هایمان پیش برویم. با توجه به اهمیت تقویت مهارت خودتنظیمی در ادامه مطلب به چند مورد از مهم ترین راه های تقویت این مهارت اشاره می کنیم:

مهارت خودآگاهی را کسب کنید

شما تا چه اندازه خودتان را می شناسید؟ از احساسات، مهارت ها، توانمندی ها و آنچه که هستید اطلاع دارید؟ بدون شک کسی می تواند در زندگی به موفقیت های مهم برسد که در گام اول خود را به خوبی بشناسد. خودآگاهی همان مهارتی است که در این زمینه به شما کمک می کند. منظور از خودآگاهی استخراج آگاهانه اطلاعات در مورد خودتان است. کسب این مهارت به شما کمک می کند تا در موقعیت های مختلف احساسات مناسبی را ابراز کنید، رفتار صحیح داشته باشید و برای انجام کارهای مختلف از توانمندی های خودتان استفاده کنید.

برای اطلاع از نحوه شرکت در سمینار شخصیت کاریزماتیک بر روی لینک کلیک کنید.

هنگام هیجانی شدن مکث کنید

یکی از کارهایی که انجام دادن آن برای هر کسی ضروری است و نه تنها از ایجاد مشکلات جلوگیری می کند، بلکه موجب محکم شدن روابط شکل گرفته نیز خواهد شد؛ مکث کردن هنگام هیجانی شدن است. زمانی که هیجانات و احساسات شما شدت می یابند بهتر است با کمک تنفس آگاهانه لحظه ای مکث کنید و به آرامش برسید. با انجام این کار از رخ دادن اشتباهاتی که منجر به پشیمانی می شوند جلوگیری خواهید کرد. در این لحظات می تواند به نتیجه رفتار خود فکر کرده و در نهایت احساسات، رفتار و کارهایتان را کنترل کنید.

ذهن و افکار خود را مدیریت کنید

منظور از خودتنظیمی؛ مهارت کنترل و تسلط بر احساسات، افکار، رفتار و اعمال خودمان است.

بنابراین راهکارهای مدیریت افکار و تکنیک های کنترل ذهن به تقویت مهارت خود تنظیمی هم کمک می کنند. کسی که می تواند کنترل افکار خود را در اختیار گرفته و بر آن ها تسلط داشته باشد؛ به موقع تمرکز خود را حفظ می کند. از احاطه افکار مزاحم بر ذهن جلوگیری کرده و از قدرت ذهن خود برای رسیدن به موفقیت استفاده می کند.

برای اطلاع از روش های روحیه دادن به دیگران بر روی لینک کلیک کنید.

از تاثیر ورزش کردن غافل نشوید

روش های تقویت خودتنظیمی

متاسفانه کم نیستند تعداد کسانی که به بهانه های مختلف از ورزش کردن خودداری می کند. کمبود وقت، نزدیک نبودن باشگاه ورزشی به محل سکونت یا هر دلیل دیگری را بیان می کنند تا از ورزش کردن معاف شوند. بهتر است بدانیم انجام حرکات ورزشی حتی ساده ترین آن ها، بدون داشتن وسایل ورزشی و عدم مراجعه به باشگاه هم تاثیرات مثبتی را بر سلامت روحی و روانی به جای می گذارند. زمانی که در حال انجام حرکات ورزشی هستید و قبل از آن تمایلی به کنترل احساسات، رفتار و کارهایتان نداشتید، ترشح هورمون آندروفین باعث ایجاد حالت شادی و سرزندگی شده و شما را به ساختن یک زندگی ایده آل ترغیب می کند.

مسئولیت پذیر باشید

تا زمانی که مسئولیت انجام کارهای مختلف را برعهده نگیرید نمی توانید به خوبی بر احساسات، رفتار و افکارتان تسلط داشته باشید و آن ها را تنظیم کنید. وقتی مسئولیت انجام یک کار را برعهده می گیرید و در قبال به نتیجه رسیدن آن متعهد باقی می مانید؛ رفتار و اعمال خود را کنترل می کنید تا کار را به بهترین نحو انجام دهید. بنابراین برای تقویت مهارت خودتنظیمی بهتر است انجام کارهای مختلف و سالم را برعهده بگیرید.

برای اطلاع از نشانه های خود کم بینی بر روی لینک کلیک کنید.

هدف گذاری کنید

برای اینکه بتوانید مهارت خودتنظیمی را تقویت کنید بهتر است در کنار سایر روش ها، هدف گذاری را نیز امتحان کنید. برای تقویت این مهارت اهدافی را در نظر بگیرید و برای تحقق آن ها برنامه ریزی کنید. برای افزایش تاثیر برنامه ریزی و به نتیجه رسیدن آن از تکنیک های مدیریت زمان استفاده کرده و خود را ملزم به انجام کارهای مشخص شده کنید.

برای یادگیری تکنیک های عشق هوشندانه، زبان بدن و جذابیت کلام می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید.

خودگویی مثبت انجام دهید

آیا می دانید خودگویی، واگویه یا همان صحبت کردن با خودمان می تواند تاثیرات مثبتی را به همراه داشته باشد.

خودگویی می تواند موجب افزایش انگیزه، تقویت اراده، بالا بردن سطح اعتماد به نفس و به طور کلی کسب و تقویت خودتنظیمی شود.

کسی که در موقعیت های حساس مکث کرده و با خودش در مورد آن موضوع صحبت می کند، نه تنها احساسات و هیجانات خود را کنترل خواهد کرد بلکه راهکارهای بهتری هم پیدا می کند. در نتیجه رسیدن به موفقیت در زندگی برای او راحت تر شده و به خواسته های بیشتری دست پیدا می کند.

خلاصه مطلب

کنترل و تسلط بر احساسات، عواطف، افکار و اعمال برای هر کسی ضروری محسوب می شود. در واقع این موضوع یکی از عوامل مهم رسیدن به موفقیت است که مهارت خودتنظیمی نام دارد. به کمک این مهارت می توانید رفتارهایی مناسب داشته باشید و با انجام کارهای سنجیده به اهداف خود نزدیک شوید. خوشبختانه راهکارهای اصولی و مختلفی هم برای تقویت این مهارت وجود دارند.

برای یادگیری تکنیک های ثروت سازی با کلام، ارتباط موثر و آداب معاشرت می توانید در دوره های آموزشی مریم مبارکی شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید از راه های ارتباطی استفاده کنید.

ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up